Šta je novo?

130 miliona za državno parkiranje!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
BEOGRAD 29. 07. 2010
PRESS

Koliko košta država

130 miliona za državno parkiranje!

Čak 407 državnih automobila svakoga dana parkira se na rezervisanim mestima u Beogradu, od čega grad ne vidi ni dinar!

parking.jpg


Što je džabe, nikad nije skupo...
Nemanjina se žuti od rezervisanih mesta za državna vozila

Grad Beograd godišnje gubi više od 1,2 miliona evra zbog besplatnog parkiranja 407 automobila koji pripadaju raznim državnim organima Republike Srbije! Naime, pošto zakup jednog parking mesta za pravna lica u vremenu od 7 do 17 sati u Beogradu iznosi 26.400 dinara mesečno, lako se izračuna da je za 407 vozila na godišnjem nivou potrebno izdvojiti 128.937.600 dinara ili 1.227.977 evra!a

Stevanović: Samo da ne plaćaju građani

Ekonomista Aleksandar Stevanović misli da je za građane najbolje da sve ostane kako jeste.
- U pravu su kada kažu da bi se taj novac samo prelivao iz jednog u drugi budžet, ali šta ako taj izdatak nije predviđen dosadašnjim republičkim budžetom?! U tom slučaju tih 130 miliona dinara morali bi da „namaknu" od nas poreskih obveznika! Pa, kad sagledate sve to, bolje je i da ostane ovako, nego da nama građanima uzmu pare - rekao nam je Stevanović.

Kada bi se računala puna cena za 245 sata dnevno, koja na mesečnom nivou iznosi 87.600, gubitak grada bi bio veći od četiri miliona evra godišnje.U gradskom sekretarijatu za saobraćaj objašnjavaju da se rezervacija parking mesta za državne organe odobrava u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima.
- Odlukom o lokalnim komunalnim taksama definisano je da su državni organi oslobođeni plaćanja rezervacije. Ukupan broj rezervisanih parking mesta za državne organe u ovom trenutku iznosi 407 - stoji u dopisu sekretarijata, gde se kao primeri navode da Skupština Srbije ima osam parking mesta u Resavskoj ulici, a razna ministarstva čak 76 mesta u Resavskoj i Nemanjinoj.

Prelivanje iz budžeta u budžet

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić tvrdi da u ovom slučaju niko ne gubi, jer bi se novac, kada bi se parking naplaćivao, samo prelivao iz jedne kase u drugu!
- Prelivanje sredstava iz republičkog u gradsku kasu ne predstavlja suštinsku korist za grad, niti bilo kakvu uštedu za građane. Daleko je važnije podržati i nastaviti akciju koju grad sprovodi skoro dve godine u pravcu smanjenja broja službenih automobila i pojačane kontrole njihovog korišćenja - priča Antić.
I odbornik DS-a u Skupštini grada Zoran Alimpić smatra da Beograd nije na gubitku.
- Činjenica je da je Beograd sedište državnih organa, a da njihovi službeni automobili moraju negde da budu parkirani. Da republika plaća gradu ta mesta, opet se tu radi o novcu poreskih obveznika koji bi se samo presipao iz republičkog u gradski budžet. Tako da ovde ne vidim ni to da bi neko zaradio, ali ni da bi neko bio na gubitku - komentariše Alimpić.

Više od hiljadu državnih parkinga
Pored ovih 407 parking mesta, državni organi imaju u svom vlasništvu u Beogradu još najmanje hiljadu! I to najviše oko Palate Srbija na Novom Beogradu, zatim ispred Skupštine Srbije, iza zgrade ministarstava u Nemanjinoj 22 do 26, u krugu Ministarstva odbrane i Generalštaba, iza stare zgrade MUP-a u Kneza Miloša 101...

„Grad zarađuje na drugim stvarima"I radikali tvrde da bi se novac samo „pretakao".
- Sve su to pare iz budžeta! Tako da bi se novac, ukoliko bi državni organi plaćali parking, samo pretakao, jer je i grad Beograd državna ustanova - smatra Dragan Todorović.
DSS misli da grad na druge načine zarađuje mnogo veći novac.
- Država mora negde da parkira svoja vozila. Ja tu ne vidim nikakav problem, ukoliko se na ta mesta ne parkiraju privatni automobili državnih funkcionera. Inače, ja sam siguran da grad mnogo više zarađuje na drugim stvarima, kao što su razne takse, i da sve ovo za Beograd ne predstavlja veliki gubitak - predsednik GO DSS-a Andrija Mladenović.

S. VOJINOVIĆ


 
Top