Šta je novo?

120.000 radnika moći će se vratiti iz drugog u prvi stup?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
120.000 radnika moći će se vratiti iz drugog u prvi stup?

Danas.hr 04.07.2011.

0172007.48.jpgPribližno 120 tisuća hrvatskih radnika koji su 2002. godine dobrovoljno izabrali uplatu doprinosa i u drugom stupu, iako to nisu morali, dobit će priliku ispraviti tu svoju odluku ako je smatraju financijski lošom.

Oni će u trenutku kad budu odlazili u mirovinu moći odlučiti žele li mirovinu primati samo iz prvog stupa, odnosno iz fonda solidarnosti, ili ostaju kod toga da njihova mirovina bude kombinacija štednje iz prvog i drugog stupa.

Prema izvorima Glasa Slavonije ti će građani povratak u prvi stup moći izabrati i nakon što nova pravila stupe na snagu, i to u roku od 60 dana, ali ostavlja im se mogućnost da isti izbor naprave i kad budu odlazili u mirovinu.

Nove će izmjene u mirovinskom sustavu najvjerojatnije na snagu stupiti tek početkom sljedeće godine.

Podsjetimo, riječ je o radnicima koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina i izabrali su ulazak u drugi stup u koji je išlo pet posto njihovih doprinosa, odnosno nisu ostali kod opcije da svih 20 posto doprinosa ide u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Kako su izračuni u međuvremenu pokazali da će njihove mirovine, pogotovo ako nisu imali visoka primanja, biti manje nego mirovine građana koji su ostali u prvom stupu, odnosno onih koji su ukupan iznos doprinosa uplaćivali u fond solidarnosti, Vlada je odlučila omogućiti tim ljudima da se vrate u prvi stup.
 
Top