Šta je novo?

10 miliona dolara za “obuzdavanje” veštačke inteligencije

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.328
10 miliona dolara za “obuzdavanje” veštačke inteligencije
IZVOR: B92
Samo dva dana nakon što se pridružio naučnicima u otvorenom pismu u kome se upozorava na opasnosti koje nosi sofisticirana veštačka inteligencija, Ilon Mask je donirao 10 miliona dolara za program koji će osigurati da ova grana nauke ostane korisna za čovečanstvo.


58873051954ba9e498fcb8241429037_640x427.jpg

Foto: Beta/AP, arhivaMask je donirao 10 miliona dolara institutu “Future of Life” (FLI), volonterskoj, neprofitabilnoj, istraživačkoj organizaciji koja se bavi “ublažavanjem potencijalnog rizika sa kojim se čovečanstvo može suočiti usled razvoja veštačke inteligencije”.

Ilon Mask, izvršni direktor Tesla Motorsa i kompanije Space X, rekao je da je veštačka inteligencija potencijalno veća opasnost za čovečanstvo od atomskih bombi.

“Naučnici koji godinama proučavaju veštačku inteligenciju zaključili su da je bezbednost na tom polju od krucijalne važnosti. Ja se potpuno slažem sa njima i zato sam donirao 10 miliona dolara. Želja mi je da veštačka inteligencija isključivo bude korisna za čovečanstvo” rekao je Mask.


proxy.jpg

Elon Musk hasn't been shy about bringing up the potential dangers of artificial intelligence
-- now, he's actually doing something to help prevent an AIMeđutim, postoji veliki broj onih koji naučnicima zameraju što previše novca i priče odlazi na stručne termine kao što su “klasifikacija slika, prepoznavanje govora, automatsko-mašinsko prevođenje, sistemi za pitanaj i odgovore”, umesto što istražuju na koje tačno načine veštačka inteligencija može pomoći čovečanstvu.

“Nakon što su vlada i velike industrijske kompanije konačno počele da prepoznaju veštačku inteligenciju kao tehnologiju koja bi mogla promeniti svet, do sada je uloženo vrlo malo novca u istraživanje pozitivnih aspekata koja ova grana nauke može doneti društvu” kaže Entoni Egvajer, suosnivač instituta FLI.

Mask se pridružio Stivenu Hokingu i drugim naučnicima u otvorenom pismu u kome mole istraživače koji se bave veštačkom inteligencijom da pomno prouče pozitivne prednosti ove grane tehnologije, odnosno da istraže sve načine na koji se ona može kontrolisati.

“Najbolje bi bilo da predupredimo sve negativne okolnosti mnogo pre nego što se dese. Neke od njih mogu biti toliko strašne, da u ovom momentu ne možemo reći da li i kada bismo bili u stanju da se oporavimo. Štaviše, moramo biti spremni i na scenario u kome svet ne bi uspeo da se oporavi. Kada je rizik tako veliki, moramo biti proaktivni, a ne reaktivni” zaključio je Ilon Mask.

Ilon Mask i Stiven Hoking su već izražavali bojazan povodom nemogućnosti kontrole veštačke inteligencije.
 
Top