Joga - mudrost na delu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Erijal jogom do gipkosti i lepote

Ova vrsta joge jedinstvena je zbog toga što se tokom vežbanja izvode najrazličitije poze, ali u obrnutom položaju

22-letece-veybe_620x01769a385bbd2b547.jpg


U vazduhu ste. Na metar od zemlje. Pridržava vas velika svilena marama, vrlo izazovna i dovoljno sigurna da u lebdećem položaju uradite najneverovatnije vežbe. Imate osećaj da letite, dok se telo vrti kao čigra, a mišići duž kičmenog stuba istežu i oslobađaju kičmene pršljenove. Bolovi u leđima i vratu polako odlaze u istoriju. Ako budete uporni, posle samo nekoliko ovakvih treninga osećaćete se bolje, opuštenije, poletnije i privlačnije. Jer, erijal joga (aerial) vam sve to "garantuje". Nazivaju je još i antigravitacionom, lebdećom, letećom, visećom... Jelena Mirković, SUP i erijal fitnes trener, kaže da je ova vrsta joge jedinstvena zbog toga što se tokom vežbanja izvode najrazličitije poze, ali u obrnutom položaju.

- Obrnuti položaji su veoma blagotvorni za telo i organizam - naglašava naša sagovornica.

- Pospešuju istezanje mišića duž kičmenog stuba, ublažavaju bolove u leđima i vratu i postižu antiejdžing efekat. Obrnuti položaji usporavaju proces starenja, odlažu opuštanje kože poboljšavanjem tonusa mišića lica i tela i pomažu nam da budemo vitalni što duže.

Elegancija pokreta

Erijal joga kombinuje tradicionalne joga pokrete, vežbe za razvijanje snage i gipkosti, disanja i akrobatiku. Postoji više principa vežbanja, što zavisi od afiniteta samog instruktora.

- Konkretno, ja stavljam akcenat na razvijanje fleksibilnosti, snage, kordinacije pokreta i balansa. Prednost dajem eleganciji pokreta, a veliku pažnju usmeravam i na popravljanje držanja tela - kaže Jelena.

Efekti treninga se, dodaje, osećaju već na drugom-trećem času kada shvatite da vaše telo može da uradi više nego na prvom treningu.

- To znači da je već počelo da se budi i to je ono prvo što će vas iznenaditi. A kada se posle mesec dana setite koliko toga niste mogli da uradite na početku, a sad maltene letite, osećaj je neprocenjiv. U pitanju je, naravno, individualna kategorija, ali svako osluškuje svoje telo, analizira svoje mogućnosti i napreduje u svom ritmu - navodi instruktor.

Sagovornica "Života plus" kaže da je erijal joga namenjena svima, pa i onima koji se nikada nisu bavili fizičkom aktivnošću.

Avangardna i bezbedna

Vežbe deluju avangardno i izazovno, ali da li mogu da budu i opasne, s obzirom na to da se sve vreme nalazimo "na visini".

- Sigurnost mora da bude na prvom mestu. Uvek upozoravam vežbače da prate instrukcije i da ne ulaze u položaje samoinicijativno i bez našeg nadzora. Prilikom svakog, pa i ovog, vežbanja, ukoliko se pokreti ne izvode pravilno, može da dođe do povrede. Dešava se da se vežbači ogluše o savet u želji da što pre savladaju neku pozu. Zato ih konstantno podsećam na potencijalne opasnosti i usporavam u njihovom nagonu da što pre urade nešto, a da pritom ne razmišljaju o pravilima. Na taj način vežbamo i strpljenje - kaže Jelena.

Posle prvog treninga Jelena uglavnom dobije komentare da je joga čas bio zanimljiv, drugačiji, zahtevan, ali i motivišući.

- I svi se uglavnom raduju sledećem treningu. Početnicima se ponekad učini da ovaj program zahteva veću fizičku spremnost, ali suština je da se u prvih nekoliko časova telo samo navikava da vežba na ovaj način. Važno je samo da se čovek ne obeshrabri, jer će vrlo brzo primetiti napredak - uverava nas trener.

DO LETA - SPREMNI ZA BIKINI

* Da li je kasno da se sada krene s vežbanjem ako želimo da budemo zgodni i relaksirani za leto?

- Nikada nije kasno za to. Za relaksiranost duha i tela ili poboljšan tonus mišića, bitno je da napredujemo u skladu sa svojim mogućnostima. A ono što mogu iskreno da preporučim u "last minit" aktivnostima pre leta je svakako erijal joga, koja će vam za mesec dana ojačati telo. Popraviće vam držanje, uliti samopouzdanje, poboljšati raspoloženje i pokrenuti energiju, tako da će svi primetiti promenu u vama.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako prakticirati jogijske mudre

yoga-mudre6f784d82664b2cbd.jpg


Drevni jogiji i rishiji intuitivno su znali da se ljudsko tijelo sastoji od pet elemenata te da primjenom raznih položaja dlanova (mudri) zapravo možemo utjecati na te elemente.

Mudre su određeni položaji dlanova i prstiju kojima se zapečaćuje, odnosno zaključava ili usmjerava energija.

One služe i za postizanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljenja.

U jogijskoj praksi mudre se obično koriste tijekom meditacije ili pranayame kako bi se umirio um i unaprijedila koncentracija.

Sama riječ „mudra“ na sanskrtu znači „pečat“.

Budući da su različite točke na dlanovima povezane s različitim područjima u vašem mozgu, primjenom mudri možete ciljano djelovati na stanje uma.

Mudre vam zapravo pomažu da uspostavite mirno i usredotočeno stanje uma.

Osim u sklopu jogijske prakse, možete ih prakticirati i samostalno – sjedeći, ležeći ili stojeći - kako biste se dodatno umirili, koncentrirali ili poboljšali svoje zdravlje.

Redovitim izvođenjem mudri čak možete i prevenirati bolesti.

Mudre kao alat za umirenje uma

U vašim dlanovima nalazi se oko 100.000 živaca, a u svakoj jagodici vašeg prsta krije se više od 3000 živčanih završetaka, koji su preko energetskih kanala povezani s raznim organima.

Dakle, upravo preko dlanova vi možete utjecati na svoje cjelokupno zdravlje.

Prakticiranjem mudri, stimulirate i pritišćete određene točke na dlanovima šaljući pritom impulse mozgu.

Kroz mudre se također na suptilan način povezujete sa svojom podsviješću te na taj način balansirate energiju u tijelu.

Dobrobiti jogijskih mudri:

  • umiruju i izoštravaju um
  • poboljšavaju kvalitetu sna
  • imaju iscjeljujuću moć
  • ublažavaju bolove
  • povećavaju razine energije
  • poboljšavaju koncentraciju i fokusiranost
  • snaže vaš imunitet
  • ublažavaju stres, tjeskobu i depresiju
  • potiču mršavljenje
  • poboljšavaju probavu
Pet prstiju = pet elemenata

Vaše je fizičko tijelo mikrokozmos koji se sastoji od pet elemenata: vatre, zraka, etera (prostora), zemlje i vode.

Kada dođe do neravnoteže tih elemenata, um postaje uznemiren te se stvara pogodno tlo za razna oboljenja.

Svaki prst na vašoj ruci simbolički predstavlja jedan od tih elemenata:

  1. palac - element vatre, univerzalna svijest
  2. kažiprst - zrak, individualna svijet
  3. srednji prst - prostor
  4. prstenjak - zemlja
  5. mali prst - voda
Osim vatre, palac simbolizira i univerzalnu, božansku svijest, a kažiprst predstavlja i vašu individualnu svijest.

Njihovim spajanjem, primjerice u chin mudri, vi ujedinjujete te dvije svijesti. To i jest cilj joge – biti jedno s izvorom iz kojeg smo potekli.

Neke od najpoznatijih mudri

1. Anjali mudra („Poštujem duh u tebi koji postoji i u meni“)

anjali-mudra71265e66d1d7d3f2.jpg


Ovu mudru prakticirate tako da spojite dlanove ispred srca, no pritom ih ne stišćete prečvrsto.

Anjali mudrom izražavate poštovanje prema sebi, prema drugima i cijelom univerzumu.

Ova mudra ima isto značenje kao i pozdrav „Namaste“ koji se prakticira u Indiji kao izraz poštovanja prema svakom živom biću.

„Namaste“ znači da u svakome od nas postoji božanska iskra i kad nekomu to izgovorite ili sklopite dlanove u anjali mudru, zapravo izražavate da ste vas dvoje – jedno, da među vama nema razlike.

Anjali mudra zapravo je jednostavna jogijska asana koja prirodno štiti vašu auru od vanjskih utjecaja.

Ona uravnotežuje vašu energiju te vaš fokus usmjerava prema unutra.

2. Jnana ili chin mudra (mudra znanja ili mudrosti)

jnana-mudra2f460c5545d792c8.jpg


Sjednite prekriženih nogu pa položite dlanove na bedra ili koljena tako da su otvoreni prema gore.

Zatim spojite palac i kažiprst na svakoj ruci tako da se samo lagano dodiruju, a ostala tri prsta ispružite.

Spajanje palca i kažiprsta simbolički ujedinjuje univerzalnu, božansku svijest ili Brahmana s vašom individualnom svijesti - jivom.

Ispruženi prsti predstavljaju tri gune prirode: rajas, tamas i sattvu. Da bismo postigli oslobođenje, svakako trebamo prevladati ove tri moćne sile prirode.

Ova mudra, koja se obično izvodi tijekom meditacije ili pranayame, pomaže vam ukloniti lošu energiju, umiruje vaš um, poboljšava san i općenito pridonosi mirnom i dobrom raspoloženju.

Chin mudra također sprečava rasipanje energije jer se energija često gubi upravo preko udova (stopala i dlanova).

Sjedenjem u položaju lotosa i spajanjem kažiprsta i palca u chin mudri preusmjerit ćete energiju prema unutra i postići efekt strujnog kruga.

3. Dhyana mudra (mudra meditacije ili kontemplacije)

dhyana-mudraea89d8f288ae87ed.jpg


Ova mudra prakticira se tijekom meditacije, bilo da sjedite prekriženih nogu ili na petama.

Dhyana mudra izvodi se tako da nježno položite desni dlan u lijevi (ruke tvore oblik zdjele) te spojite palčeve tako da njima oblikujete mali trokut.

Desna ruka simbolizira prosvjetljenje i probuđenost te se u ovoj mudri nalazi iznad lijeve, koja predstavlja svijet iluzije ili maye.

Ova mudra balansira lijevu i desnu stranu tijela, umiruje um te pridonosi dubokoj koncentraciji.

4. Padma mudra (mudra lotosa)

padma-mudra91415a360fa91690.jpg


Padma mudra izvodi se tako da spojite dlanove ispred srca. Zatim polako otvorite dlanove tako da vaše ruke izgledaju poput lotosova cvijeta koji se tek otvorio.

Ova mudra pridonosi osjećaju čistoće i ustrajnosti predstavljajući tek otvoren lotosov cvijet, koji se u prirodi uzdiže iznad mutne vode i mulja, koji simbolizira naše strahove, žudnje i vezanost.

Također, padma mudra umiruje vaš um te budi osjećaj ljepote koji simbolizira cvijet lotosa.

Padma mudra vezana je uz srce. Ona balansira suptilnu energiju srca te vam omogućuje da s lakoćom i mirom prihvatite sve ono što vam život donosi.

Ova mudra budi osjećaj zahvalnosti i bezuvjetne ljubavi.


(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga nidra – drevna praksa opuštanja koja donosi unutarnji mir i briše traume

yoga-nidra19c8dc10ec3dc38bd.jpg


Joga nidra ili jogijski san drevna je metoda potpune relaksacije tijela i uma koju je osmislio Swami Satyananda. Riječ je zapravo o svjesnom snu.

Ako niste ljubitelj sjedeće meditacije, a želite umiriti tijelo i um i resetirati se od svakodnevnih briga i stresa, joga nidra je idealna za vas.

Joga nidra izvodi se u savasani - položaju mrtvaca.

Sve što je potrebno jest da ležite potpuno opušteni i slušate glas učitelja ili snimljeni glas, koji vas vodi kroz ovu meditativnu praksu u trajanju od 30 i više minuta.

Joga nidra uključuje svjesno disanje, „skeniranje“ dijelova tijela (usmjeravanje pozornosti na njih), vizualizacije i sankalpu, odnosno namjeru.

Prije početka ove meditativne prakse dobro je da razmislite o pozitivnoj namjeri koju biste htjeli ostvariti.

Iako vas tijekom joga nidre može svladati san, cilj je zapravo ostati budan.

Premda tijelo spava, vaš bi um trebao ostati opušten i budan kako bi se otvorila vrata vaše podsvijesti.

Ova je meditativna praksa uvijek vođena, stoga vaš um neće nepotrebno lutati, kao što je to često slučaj kod obične meditacije.

Tijelo spava, um je budan

Dok spavate, vaš je svjesni um isključen. No za razliku od običnog spavanja u joga nidri um ostaje budan.

Dok ležite i slušate umirujući glas učitelja, vaš se mozak iz beta-valova, koji su tipični za brbljavi, nemirni um, prebacuje u alfa-valove, koji su znak blaženog mira i potpune opuštenosti.

Cilj joga nidre je da zadržite punu svjesnost uma dok je vaše tijelo u stanju dubokog sna. To je kao da spavate, ali ste istovremeno svjesni svega što se oko vas događa.

I dok povlačite sva svoja osjetila prema unutra, jedino sluh ostaje aktivan dok slušate glas osobe koja vas vodi kroz joga nidru.

Ova praksa povezuje vas s vašim podsvjesnim umom, a to vam može pomoći za zacijelite rane i otpustite zakopane emocije i nesvjesne blokade, koje su vas cijeli život kočile.

Tijekom joga nidre povezujete se sa svojom višom sviješću, što vam omogućuje da postanete najbolja verzija samih sebe.

Joga nidra pomoći će vam i da se riješite samskara ili negativnih impresija, odnosno obrazaca koji su „ukorijenjeni“ u vašem umu, a koji vas vode prema istim štetnim navikama i lošem ponašanju.

Sankalpa – postavljanje pozitivne namjere

Sastavni dio joga nidre je i sankalpa. Prema mišljenju Swami Satyanande, sankalpa je mentalna energija ili energija uma, koja postaje snažnija od materije.

Riječ je o pozitivnoj namjeri i neostvarenom cilju u životu koji vam je bitan za duhovni razvoj.

U joga nidri namjera se uvijek postavlja u sadašnjem vremenu, kao nešto što je već ostvareno. Primjerice, vaša sankalpa može biti: „Iscijeljena sam i cjelovita.“

Namjera može biti vezana i uz samskare ili negativne impresije kojih se želite osloboditi, kao i uz poroke, poput pušenja, kojih se želite zauvijek riješiti.

Dobrobiti joga nidre:

  • duboko relaksira i obnavlja tijelo te „resetira“ um
  • uravnotežuje živčani sustav
  • pridonosi emocionalnoj stabilnosti
  • jača intuiciju
  • pomaže kod nesanice i poboljšava kvalitetu sna
  • ublažava anksioznost i blaže oblike depresije
  • povećava samopouzdanje
  • ubrzava oporavak od bolesti
  • pomaže zacjeljivanju proživljenih trauma
  • podiže razine energije
Za snažniji imunitet i bolju povezanost s intuicijom

Smatra se da je po svojim pozitivnim učincima prakticiranje 45-minutne joga nidre jednako trosatnom snu.

Ova praksa snaži vaš imunosni sustav i poboljšava rad metabolizma. Dakle, njenim izvođenjem dodatno ćete se zaštititi, primjerice, od prehlade i gripe.

Joga nidra se prakticira i kao dodatna terapija za osobe koje se oporavljaju od bolesti.

Joga nidra pomoći će vam i da se bolje povežete s intuicijom. Kad se utiša glas brbljavog uma, glas intuicije možemo jasnije čuti.

Upute za izvođenje joga nidre u nekoliko jednostavnih koraka

  1. Udobnost na prostirci: budući da joga nidra može dugo trajati, jako je važno da se udobno smjestite na prostirci. Prije nego što legnete u savasanu, ispod glave i vrata možete staviti dekicu ili jastučić. Pokrijte se dekicom i zatvorite oči.
  2. Detaljno „skeniranje“ dijelova tijela odozdo prema gore: na početku joga nidre učitelj obično usmjerava vašu pozornost na pojedine dijelove tijela, i to detaljno od stopala, preko bedara, kukova i torza, pa sve do lica i tjemena.
  3. Svjesno disanje: fokus se usmjerava na disanje, na svaki udah i izdah. Može se prakticirati brojenje udaha i izdaha od deset do jedan (za naprednije od sto do jedan).
  4. Sankalpa: odaberite namjeru koju želite ostvariti, primjerice „Zdrava sam i vitalna“ ili „Uspješan sam u poslu“ itd. U glavi, mentalno, ponovite tu namjeru tri puta. Namjeru uvijek izričete za sebe, i to u sadašnjem vremenu, kao da je već ostvarena.
  5. Vizualizacija: ove vizualizacije mogu uključivati tjelesne senzacije, primjerice osjetite kako vam je tijelo teško, a zatim lagano, toplo ili hladno i sl. Vizualizacije mogu uključivati, primjerice, cvjetnu livadu, planinu prekrivenu snijegom, tihu rijeku i sl.
  6. Tišina: nakon prethodne vizualizacije dio joga nidre posvećuje se potpunoj tišini.
  7. Povratak u tijelo: pred kraj nidre polako se vraćate u tijelo, ponovno osvještavate disanje i lagano počinjete pomicati tijelo. Potom otvorite oči.
  8. Relaksacija i osvještavanje učinaka: možete si uzeti neko vrijeme da potpuno osvijestite efekte joga nidre u svom tijelu i umu.
Napomena: ako nikad niste prakticirali ovaj oblik opuštanja, provjerite nudi li se vođena joga nidra u nekom obližnjem joga studiju. No, ako nemate studio joge u blizini, i na internetu možete naći video isječke ili si pak možete nabaviti CD s vođenom joga nidrom.

Primjer joga nidre, popraćene umirujućim zvukom harfe:


(Alternativa za vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
4 JOGA POZE KOJE ĆE VAM NEGOVATI TELO TOKOM ZIME

ZIMA – sezona za introspekciju, hibernaciju i predaju – savršeno doba da se upustite u dublju praksu joge kao i da kultivišete vežbu kod kuće.
Zima je četvrto godišnje doba, sezona stabilizacije. Broj četiri je povezan sa svim stvarima u prirodi – četiri godišnja doba, četiri prirodnih elemenata i četiri strane sveta. Broj četiri takođe obeležava čakru srca – četvrti energetski centar. Baš kao i zima, čakra srca povezuje spiritualni svet sa fizičkim.
Sledeće četiri joga poze će Vam pomoći tokom zime da održite imunitet, izbacite toksine iz unutrašnjih organa i smanjite stres.

Predlažemo sledeće rekvizite:
· Bolster
· Ćebe
· Joga blok

Utanasana – Preklop Napred

1b982e5712e6c1c6b.jpg


Zašto Utanasana? Ova pozicija izdužuje kičmu, povećava fleksibilnost i smanjuje bol u donjim leđima. Otvara zglobove u ramenima, stimuliše hipofizu i epifizu, kao što i utiče na bubrege, gušteraču i debelo crevo.

Kako vežbati: Stanite uspravno, sa stopala u rastojanju sa kukovima. Pri izdahu, savijte se napred, ako je potrebno malo savijte kolena, ali u principu noge bi trebalo da budu prave. Ostanite u poziciji 5-10 uzdisaja i izdisaja.

Poduprta Setu Banda Sarvangasana – Poza Most

24f4fa99110323deb.jpg


Zašto Setu Banda Sarvangasana? Ova poza isteže vrat, grudni koš i kičmu. Pomaže pri stimulisanju organa u abdomenu, poboljšava varenje. Stimuliše štitnu žlezdu i pluća, osvežava umorne noge. Smiruje um i pomaže kod blage depresije i insomnije.

Kako vežbati: Lezite na leđa, savijenim kolenima, stopalima na rastojanju kukova. Pritisnite stopala o pod, uzdignite kukove i butine, stavite joga blok ispod krsne kosti. Glava, ramena i ruke su na podu. Spojite prste ispod tela i oko bloka kako biste raširili ramena. Ostanite u poziciji 5 do 10 uzdaha i izdaha.

Macijasana Varijacija – Poza Riba
4-JOGA-POZE-KOJE-CE-VAM-NEGOVATI-TELO-TOKOM-ZIME3dedbb7e0c34da904.jpg


Zašto Macijasana? Ova poza isteže vrat, grudni koš i kičmu ali fokus je više na grudima i centru srca. Macijasana takođe isteže grudni i vratni deo kičme i ispravlja opuštena ramena.

Kako vežbati: Postavite joga blok na željenoj visini ispod leđa, otprilike na polovini leđa, ispod grudnog koša. Stavite jastuk ispod glave ako je potrebno. Ispružite noge, ruke u stranu, u ravni sa ramenima. Ostanite u poziciji 10 do 20 uzdaha i izdaha, ili do 5 minuta.

Supta Badha Konasana – Šavasana raširenih nogu

492e1650d506444aa.jpg


Zašto Supta Bada Konasana? Ovo je poza za odmor. Smiruje nernvi sistem, usmerava krvni tok ka donjem abdomenu, isteže unutrašnjost butina i pomaže pri otvaranju kukova.

Kako vežbati: Koristite joga bolster ili čvršći jastuk. Ako Vam kukovi nisu fleksibilni, presvijte dva ćebeta i stavite ih ispod kolena. Postavite bolster ili jastuk iza donjih leđa dok ste u sedećem položaju. Lezite preko bolstera ili jastuka, prinesite stopala jedno ka drugom, ruke ispružite u stranu, u ravni sa ramenima. Ostanite u poziciji 10 do 20 izdaha i uzdaha, ili do 10 minuta.
Uživajte!

Izvor: Jogaportal.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KAKO DA PRAKTIKUJETE JOGIJSKE MUDRE: evo šta predstavlja svaki prst na vašoj ruci

Drevni jogiji i rishiji intuitivno su znali da se ljudsko telo sastoji od pet elemenata i da primenom raznih položaja dlanova (mudri) zapravo možemo uticati na te elemente.
Mudre su određeni položaji dlanova i prstiju kojima se zapečaćuje, odnosno zaključava ili usmerava energija.
One služe i za postizanje unutrašnje ravnoteže i isceljenja.
U jogijskoj praksi mudre se obično koriste tokom meditacije ili pranayame kako bi se umirio um i unapredila koncentracija.
Sama reč „mudra“ na sanskrtu znači „pečat“.
Budući da su različite tačke na dlanovima povezane s različitim područjima u vašem mozgu, primenom mudri možete ciljano delovati na stanje uma.
Mudre vam zapravo pomažu da uspostavite mirno i usmereno stanje uma.
Osim u sklopu jogijske prakse, možete ih praktikovati i samostalno – sedeći, ležeći ili stojeći - kako biste se dodatno umirili, koncentrirali ili poboljšali svoje zdravlje.
Redovno izvođenje mudri može biti i prevencija bolesti.

MUDRE KAO ALAT ZA UMIRENJE UMA

U vašim dlanovima nalazi se oko 100 000 živaca, a u svakoj jagodici vašeg prsta krije se više od 3000 nervnih završetaka, koji su preko energetskih kanala povezani sa raznim organima.
Dakle, upravo preko dlanova vi možete uticati na svoje celokupno zdravlje.
Vežbanjem mudri, stimulišete i pritiskate određene tačke na dlanovima šaljući pritom impulse mozgu.
Kroz mudre se takođe na suptilan način povezujete sa svojom podsvešću i na taj način balansirate energiju u telu.

Dobrobiti jogijskih mudri:

  • umiruju i izoštravaju um
  • poboljšavaju kvalitet sna
  • imaju isceljujuću moć
  • ublažavaju bolove
  • povećavaju nivo energije
  • poboljšavaju koncentraciju i fokusiranost
  • jačaju imunitet
  • ublažavaju stres, teskobu i depresiju
  • podstiču mršavljenje
  • poboljšavaju probavu
PET PRSTIJU = PET ELEMENATA

Vaše je fizičko telo mikrokosmos koji se sastoji od pet elemenata: vatre, vazduha, etera (prostora), zemlje i vode.
Kada dođe do neravnoteže tih elemenata, um postaje uznemiren i stvara se pogodno tlo za razna oboljenja.
Svaki prst na vašoj ruci simbolično predstavlja jedan od tih elemenata:
PALAC- element vatre, univerzalna svest
KAŽIPRST - vazduh, individualna svest
SREDNJI PRST - prostor
DOMALI PRST - zemlja
MALI PRST - voda
Osim vatre, palac simbolizuje i univerzalnu, božansku svest, a kažiprst predstavlja i vašu individualnu svest.
Njihovim spajanjem, na primer u chin mudri, vi ujedinjujete te dve svesti. To i jeste cilj joge – biti jedno sa izvorom iz kojeg smo potekli.

NEKE OD NAJPOZNATIJIH MUDRI:

  1. Anjali mudra ("Poštujem duh u tebi koji postoji i u meni")
KAKO-DA-PRAKTIKUJETE-JOGIJSKE-MUDRE-evo-sta-predstavlja-svaki-prst-na-vasoj-ruci1fc599439e3fbe898.jpg


Ovu mudru vežbate tako da spojite dlanove ispred srca, ali pritom ih ne stiskate prečvrsto.
Anjali mudrom izražavate poštovanje prema sebi, prema drugima i celom univerzumu.
Ova mudra ima isto značenje kao i pozdrav „Namaste“ koji se praktikuje u Indiji kao izraz poštovanja prema svakom živom biću.
„Namaste“ znači da u svakome od nas postoji božanska iskra i kad nekomu to izgovorite ili sklopite dlanove u anjali mudru, zapravo izražavate da ste vas dvoje – jedno, da među vama nema razlike.
Anjali mudra zapravo je jednostavna jogijska asana koja prirodno štiti vašu auru od spoljnih uticaja.
Ona uravnotežuje vašu energiju i vaš fokus usmerava prema unutra.

  1. Jnana ili chin mudra (mudra znanja ili mudrosti)
2c1e5c888f9c918a6.jpg


Sedite prekrštenih nogu pa položite dlanove na bedra ili kolena tako da su otvoreni prema gore.
Zatim spojite palac i kažiprst na svakoj ruci tako da se samo lagano dodiruju, a ostala tri prsta ispružite.
Spajanje palca i kažiprsta simbolički ujedinjuje univerzalnu, božansku svest ili Brahmana s vašom individualnom svesti - jivom.
Ispruženi prsti predstavljaju tri gune prirode: rajas, tamas i sattvu. Da bismo postigli oslobođenje, svakako treba prevladati ove tri moćne sile prirode.
Ova mudra, koja se obično izvodi tokom meditacije ili pranayame, pomaže vam ukloniti lošu energiju, umiruje vaš um, poboljšava san i uopšteno pridonosi mirnom i dobrom raspoloženju.
Chin mudra takođe sprečava rasipanje energije jer se energija često gubi upravo preko udova (stopala i dlanova).
Sedenjem u položaju lotosa i spajanjem kažiprsta i palca u chin mudri preusmerićete energiju prema unutra i postići efekt strujnog kruga.

  1. Dhyana mudra (mudra meditacije ili kontemplacije)
34a0ec49f891ea0bc.jpg


Ova mudra praktikuje se tokom meditacije, bilo da sedite prekrštenih nogu ili na petama.
Dhyana mudra izvodi se tako da nežno položite desni dlan u levi (ruke tvore oblik zdjele) te spojite palčeve tako da njima oblikujete mali trougao.
Desna ruka simbolizuje prosvetljenje i probuđenost te se u ovoj mudri nalazi iznad leve, koja predstavlja svet iluzije ili maye.
Ova mudra balansira levu i desnu stranu tela, umiruje um te pridonosi dubokoj koncentraciji.

  1. Padma mudra (mudra lotosa)
KAKO-DA-PRAKTIKUJETE-JOGIJSKE-MUDRE-evo-sta-predstavlja-svaki-prst-na-vasoj-ruci42af591e92bac3d72.jpg


Padma mudra izvodi se tako da spojite dlanove ispred srca. Zatim polako otvorite dlanove tako da vaše ruke izgledaju poput lotosova cveta koji se tek otvorio.
Ova mudra pridonosi osećaju čistoće i ustrajnosti predstavljajući tek otvoren lotosov cvet, koji se u prirodi uzdiže iznad mutne vode i mulja, koji simbolizuje naše strahove, žudnje i vezanost.
Takođe, padma mudra umiruje vaš um te budi osećaj lepote koji simbolizuje cvet lotosa.
Padma mudra vezana je uz srce. Ona balansira suptilnu energiju srca te vam omogućuje da sa lakoćom i mirom prihvatite sve ono što vam život donosi.
Ova mudra budi osećaj zahvalnosti i bezuslovne ljubavi.

(Alternativa za Vas)
 
Natrag
Top