Citati Elen G. White

Sta ste zakljucili nakon citanja ove teme? EGW je bila:

  • Bozji prorok.

    Votes: 4 30,8%
  • Lazni prorok (plagijator).

    Votes: 7 53,8%
  • Ne smatram je prorokom ali nemam lose misljenje o njoj.

    Votes: 1 7,7%
  • Bila je to bolesna zena koja umislja.

    Votes: 1 7,7%
  • Bila je dobra osoba.

    Votes: 2 15,4%
  • Bila je zla osoba.

    Votes: 1 7,7%

  • Total voters
    13
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
ti podaci pomogli su mi da pronadjem taj zapisnik koji je onakav kakav je napisan, a nije iz novina.
Kako nije iz novina?
Ja imam program u kom su sva dela i rukopisi Ellene Wajt kao i sve vrste pitanja i kritike. Tako pronasao sam i originalni izvestaj koji si ti izneo.
Mislis originalni izvestaj od adventista ili iz novina? Ako je od adventista, ok, ali se mora uporediti sa originalnim.
U vecini slucajeva izneta je istina, ali novinari su je malo "ulepsali" da bolje prodaju novine.
Uvek to rade, zato nam trebaju originali, tj. izvestaj sa sudjenja.
istina je da su neki vernici pokazivali neke znake fanatizma, zbog toga je Elen Wajt pisala protiv toga. U Indeksu njenih spisa, koji sacinjava tri velike knjige, zapisano je da je Elen Wajt 237 puta pisala protiv fanatizma.

Pa Marko, to sto je ona pisala protiv fanatizma ne dokazuje nista. Jer adventisti su s vremenom menjali ucenja i usvajali nove poglede na stvari. Pa su u pocetku bucni sastanci, ono sto sam ja nazvao "padavicarski" (gde su padali u nesvest a o cemu svedoce i vasi spisi iz arhive) zamenjeni tihim i mirnim sastancima. Zbog ovog incidenta je ocigledno i sama EGW pisala kako "bogosluzenja moraju biti mirna" i da treba biti zabranjen "cak i razgovor u crkvi".

A nisu po ovom izvestaju samo vernici pokazivali fanatizam, vec i vase vodje!

Ona nije pisala samo protiv fanatizam, nego i protiv spiritizma, masona i svih takozvanih tajnih drustava i pozvala vernike da nemaju nikakvgog dela u tim drustvima.

Pa rekoh Marko, kao sto njeno pisanje protiv masona ne dokazuje da masonizma nije bilo (upravo suprotno, dokazuje da jeste) tako ni njeno pisanje protiv fanatizma ne dokazuje da ga nije bilo, i da se ovaj incident nije desio.

On se svakako desio, a sta je pozadina ne mozemo znati, osim ako ne idemo konkretno u slucaj i pogledamo zapise i sa sudjenja. Jedan deo je u novinama, s cim se ja slazem da novine mogu delimicno i naduvati celu pricu zbog prodaje. Ali ipak izjave svedoka ne mozes falsifikovati.

Ti si rekao da su novine ovo predstavile strasnijim nego sto jeste. Ja te sad pitam sta su to one izmenile i izmislile?

Ako je ovo sve sto mozes prigovoriti, mislim da to nije dovoljno, i ne umanjuje incident.
Trece, mogu ce je da je EGW za vreme vizije lezala, jer za vreme vizije proroci su bivali u razlicitim polozajima.
Znamo da jeste lezala, o tome imamo dokaze od samih adventista. Dakle svedoci nisu nista izmisljali. Buduci da se vecina stvari uklapa, onda se cini da i onaj mali deo sto nam se cini neuobicajenim za adv. bogosluzenja verovatno jeste istinit.
Vizija moze da izvrsi veliki uticaj na proroka. Naptime, prorok Dainlo, polse jedne vizije je izjavio: "A mene Danila vrlo uznemirise misli moje i lice mi se promeni." Danilo 7,28. To se desilo posebno zbog toga sto je video strasne prizore, a nije znao sta to sve znaci. I posle mnogo godina javio mu se andjeo Gavrilo i objasnio mu tu viziju. I tada Danilo pise; "I dok mi on govorase ja bijah van sebe LEZECI NICICE NA ZEMLJI." Danilo 8,18.
Niko ne spori da prorok moze pasti ili lezati u toku vizije. Vec je drugo izneseno u izvestaju neuobicajeno a to je "lajanje, padanje na pod i upiranje prstom sa optuzbama - ti si sotona" i konkretno bludnicenje po sobama, za sta ja smatram da su svedoci ipak rekli istinu onako kako su je oni videli. S tim da su mogli pogresno interpretirati situaciju.

Ovo o bludu ajde da zanemarimo, i da kazemo da su pogresno protumacili , ali "padanje na pod, lajanje, lezanje i upiranje prstom u posetioce sa optizbom da su satane" mislim da ne mozemo zanemariti.
Cetvrto. Istina je da je neko pozvao policiju i da je sud vodio istragu i saslusao svedoke. Problem je bio u tome sto su izjave svedoka u izvesnoj meri bile razlicite.
Zar bi neko pozvao policiju bezveze?

Ocigledno je bilo lajanja vikanja i ko zna cega, pa su ljudi pozvali. Kao sto iz izvestaja i vidimo da jeste.

Ko kaze da su im izjave razlicite, ja to ne videh? I jel to sud zakljucio da su razlicite ili ti kazes?
U tekstu koga je Mire prilozio, a koji je iz novina, pise da su za vreme predavanja neki imali seks u drugim sobama. To ne pise u glavnoj sudskoj raspravi, ali pise da su prisutni videli da su neki od vodecii isli u sobu. Spominju se samo dve prostorije, prostorije gde je odrazavan sastanak i spavaca sob i oni koji su to izvestili nisu znali zasto su se oni odvajali u tu sobu.
Marko, svedoci tvrde da su ih vidjali na krevetima, da su mrmljali i uzdisali, da su ih gledali kako leze jedno na drugom, a da je jedna od njih bila u sobi sa prvim pa otisla sa drugim, i to je vec skandalozno.

Postoji mogucnost da je ovo pogresno protumaceno (u sta sumnjam da jeste) , ali ni ostalo se ne moze poreci, a i to je skandalozno.
odvajali su se oni koji su uzimali ucesca u sledecem izlaganju i to se radi u toku svih sastanaka, ne samo verskih nego i sportskih, drustvenih i politickih, jer tako se sporazumeju kada ce ko od njih nastupiti i sta je uloga svakoga od nji, Nikakav seks nije ni spomenut.
Seks su pomenuli svedoci, kako nije pomenut? Tacno je da se danas odvajaju kao sto si i rekao, dok jedan govornik odlazi u sobu, menja ga drugi. Ali ovde nije bila rec o drzanju propovedi (svedoci tvrde da nije bilo nikakvog reda, da su svi vikali i govorili u glas) , ili ti imas drugacije informacije?

Ako imas, onda nam postavi da ih uporedimo, a dobro bi dosao i izvestanj sa sudjenja, i tada ne moze biti zabune.
Peto, u ono vreme postojale su odvojene grupe vernik, nije bilo jos nikakve organizacij niti posebna mesta za sakupljanje. Organizacija je postepeno uvodjena, Najpre izbarali su vodju svoje grupe. Kasnije su dodali i djakona.
Marko ajde da se ne zafrkavamo pricom kako su ovo neki drugi a ne vasi adventisti, svima je ocigledno da jesu. Zena na podu nije mogla biti niko drugi do Elen White, Dammon je bio vas vodja, White je ucestvovao u svemu tome, i svedoci ga tako identifikuju, tu ne moze biti zabune.

A jos nesto je veoma znacajno, to je ono sto je Taramana navodio jos ranije, da ovu zenu sto je lezala na podu nazivaju "kopija Hrista". Ja ne znam odakle njemu ta informacija, ali nalazimo je i ovde kod svedoka.

Mislis da bi oni lagali takvo sta i izmisljali?

Ako su je tako nazivali, to je onda bogohulno!
Tek 1863. godine kada su se zajednice vernih pocele brzo povecavati i mnoziti. uradjena je organizacija po savetu Elene Wajt.
Marko, zasto sam sebe ubedjujes da to nisu adventisti , kada vidis da je rec o skupu vase crkve? Svi ucesnici su clanovi vase crkve, a to sto su kasnije promenili nacin bogosluzenja ne dokazuje da se to nije desilo, upravo suprotno.

Mislim da sam ovim objasnio i ono sto je u Miretovom teksu nejasno ili pogresno.

Nisi objasnio.

Kako to da zenu koja je lezala na podu sa jastukom ispod glave (koja je ocigledno EGW) nazivaju "kopija Hrista"?

Nije li to bogohulno, Taramana je ovo pomenuo jos u jednom od svojih izlaganja, i sad vidim da nije lagao.

Drugo, kako objasnjavas "lajanje, padanje na pod" onih sto su navodno pokoseni uticajem Svetog Duha? Zasto se to vise ne desava na vasim bogosluzenjima? I kako onda mozete zamerati pentakostalcima za isto..

Trece, kako objasnjavas to da su upirali prstom u posetioce i "nazivali ih djavolima" govoreci kako za njih nema spasenja? Na sta to lici, i ne dokazuje li to ono sto Slap prica o "zatvorenim vratima"???

Cetvrto, bogosuzenja su vam bila bez ikakvog reda, svi su vikali u glas, lajali i valjali se po podu, sto je i bio razlog incidenta. Mislis li da takav nered moze biti vodjen Bozjim Duhom? (To sto su posle adventisti i EGW pouceni ovim incidentom promenili nacin bogosluzenja i uveli red, ne dokazuje nista).

Zar Bog nije rekao da se drži subota i ne jede pig?
Sto spamujes?

Pa vidiš da imaš riječi.

A to da li je neko nakon dogadjaja iznosio tvrdnje kako mu je Bog to vec unapred najavio bez ikakvih dokaza, nema veze? Vi se podrzavate u svemu.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje Mire,
Hvala ti sto si odgobvotio na moj komentar.


Da objasnim, Zapisnik sa sudjenja nije adventisticki nego sudski, koji je kao sto rekog u novinama malo obradjen.
To je originalni izvestaj suda.
Nigde ne pise da su lajali i vikali... Nigde nema ni reci o nekakvom seksu, to je cista laz.

Drugo, to su bili pripadnici raznih crkava, a u to vreme jos nije postojala adventisticksa organizacije jer je ona kasnije uvedena.
Zato prvi adventisti su se sakupili iz razlicitih denominacija, pa prirodno je da su imali irazlicita, cakm i pogresna verovanja.
Nacela istine nisu mogli otkriti na jednom sastanku, zato su odredili ljude i vrem proucavanja i tako su postemeno saznavali pojedine istine i usvajali ih.

Poslovica glasi: Konac delo krasi. Uzmi ti ucenje od poslednjih 100 godina, pa vidi sta adventisti veruju i uce.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Slažem se sa Markom, jer Bog je od 1863 godine istinu uspostavljao postepeno putem Božje reči, i otkrivenjima svoga Duha.
Prvi vesnik ASD Ellen G White je zaspala u Gospodu 1915 godine, pa, i sve što je Bog dao svojoj crkvi može datirati od tog perioda.

Dakle, oko 100 godina.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
‘Kakve užasne scene će se desiti kada Gospod ustane da silno potrese zemlju! Tada će reči iz Otkrivenja 18,1-3 biti ispunjene’

Izabrana proročanstva.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zašto od posljednjih 100 godina (~ 1920.)? Zar temelji vaše adventističke vjere nisu postavljeni skoro stoljeće ranije, točnije, još 1850.-tih godina?

Slape, prvi adventisti okupljali su se po grupama u raznim drzavama Severne Amerike, a jos su bili clanovi svojih crkava. Medju njima je bilo preterzno iz protestanskih crkava, iz katolicke, pa cak i iz pravoslavne, oni su se razlikovali od grupe do grupe. Cak ni vernici iste grupe nisu bili jednomisljenici, nego su imali verovanje kakvo su doneli iz svojih crkava.

Ujednacena doktrina crkve nije kao nekakav sesir koji stavis na glavu i sad si kardinal. To je dugi proces, ljudi su doneli odluku da se vrate apostolskom ucenju koje su, po njihovom verovanje, mnoge crkve menjale i napustale; zato su odlucili da se svoje verovanje uskladiti sa Biblijom za koju su verovali da je nepogresiva.


Tako Slape, mi ne tvrdimo da su prvi vernici od kojih je osnovana Adventiscticka crkva u pocetlu bili sveci i da su sve verovali ispravno. Na zalost nisu. Alo ono sto su pravilno ucinili je sto su poceli istrazivati Bobliju i uskladjivati svoje verovanjer sa Bozjom reci. Istina je da je taj proces trajao dugo, ali nije bitno koliko dugo je trajao taj put i kroz koje muke su oni prolazili, nego je veoma vazno dokle su stigli, a to otkriva verovanje Hriscanske adventisticke crkve, koje je dans ustanovljeno, objavljeno i potvrdjeno zivotom vernika Crkve tako da je svakom istrazivacu potpuno jasno dokle su Adventisti stigli, staje njihovo verovanje i ucenje.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Kako nije iz novina?

Mislis originalni izvestaj od adventista ili iz novina? Ako je od adventista, ok, ali se mora uporediti sa originalnim.

Mire, vec sam ti ukratko odgovorio na ovaj komentar, ali kad sam ga sada pogledao, mislim da nisam odgovorio na svaku tvoju primedbu zato sam resi da nastavim.

Zapisnik koji se cuva u Arhivi spisa i dela Elene Vajt nije iz novina, jer ga nisu ni pisali novinari, nego sud. Tako u arhivi je sudski zapisnik koga je sud izdao, a ne onaj koga su malo "ulepsali" novinari. Medjutim, nema velike razlike sam neke finese su drugacije. Dakle novine nemaju originala, nego prepis, a sud je izdao original.


Pa Marko, to sto je ona pisala protiv fanatizma ne dokazuje nista. Jer adventisti su s vremenom menjali ucenja i usvajali nove poglede na stvari.

Mire, u pravu si da su adventisti od tada pa na dalje menjali ucenje koje je tada posttojalo, ali to sto je Elen Vajt toliko pisala protiv fanatizma, dokazuje da je i njega bilo u tim zajednicama, zbog toga je ona i pisali, savetujuci vernike da se cuvaju od njega. Prema tome to jeste dokaz samo ti nisi shvatio cemu je dokaz.


A nisu po ovom izvestaju samo vernici pokazivali fanatizam, vec i vase vodje! [/QUOTE]

Mire, u pravu si, jer su i one vodje dosle iz razlicitih verskih zajednica koji su razlicito verovali.

Ti si rekao da su novine ovo predstavile strasnijim nego sto jeste. Ja te sad pitam sta su to one izmenile i izmislile?[/QUOTE]

Mire, to sam ti vec dva puta objasnio. U Novinama se spominje odlazak u posebnu sobu, za koje neki nisu znali o cemu se radi. Cak su novine izjavile da se radi o seksu, a to u sudskom zapisniku ne postoji, Postoji da su neki odlazili u sobu, a drugi nisu znali zbog cega, a oni su se tako povukli da podele uloge sta ce ko imati na satanku. U tom je razlika.


Ovo o bludu ajde da zanemarimo, i da kazemo da su pogresno protumacili , ali "padanje na pod, lajanje, lezanje i upiranje prstom u posetioce sa optizbom da su satane" mislim da ne mozemo zanemariti.[/QUOTE]

Hvala ti Mire i na ovome, ni to se ne spominje u orgiginalnom zapisniku. Medjutim, moguce je da je bilo nekakvih ponasanja medju pristutnima s kojima se ni ja ne bih slozio, ali to je narod, sa razlicitim ucenjem i verovanjem kao sto smo i mi ovde na forum skupili se iz svih drustava zato se tako i "slazemo".


Marko, svedoci tvrde da su ih vidjali na krevetima, da su mrmljali i uzdisali, da su ih gledali kako leze jedno na drugom, a da je jedna od njih bila u sobi sa prvim pa otisla sa drugim, i to je vec skandalozno.[/QUOTE]

To moze da pise u novinama, ali ne pise u sudskim izjavama, zato sam rekao da su novinari malo ulepsali taj izvestaj.

Postoji mogucnost da je ovo pogresno protumaceno.

Seks su pomenuli svedoci, kako nije pomenut? [/QUOTE]

U novinama da, ali u sudskom zapisniko ne. Svedoci nisu znali zbog cega oni povremeno se odvajaju i mogli su da misle sta hoce.
Zar bi neko na bilo kakvom sastanku trazio seks? Glupost!



Mire da ti pokazem kako i u Pravoslavlju ima razlika i danas i to velikih.

Kad sam ziveo u Sapcu 1966, jedan pravoslavac, cija je supruga bila vernik nase crkve, rekao mji je da ga je njegov prijatelj pozvao na sastanak koga ce bogomoljci imati u kuci njegovog oca. Prijatelj me je upitao da li bih zeleo da idem sa njim. Rado sam prihvatio predlog i kad smo doslu u kucu gde je trebao biti satanak, domacin nas je izvesti da te veceri satanak nece biti, sutra svi idu u crkvu, jer crkva ima crkvebnu slavu, slavi svetog Petra i Pavla. Pozvao nas je da dodjemo sutra u 3 posle podene. Moj prijatelj i ja posli smo na liturgiju u crkvi da vidim sta oni radew za taj praznik. Posle podne stigli smo na mesto satanka. Ljudazno su nas docekali i ponudili nam sediste u sobi gde je ves bilo oko 20 osoba.
Vrem pocetka sastanka je proslo, a oni su bili nesto uznemireni i stalno su pojedini izlazili napoolje. Niko od njih nije znao ko sam ja.

Zatim jedan deda usao je u sobu i uzviknuo jakim glasom: "Hocete li vas dva da izlazite napolhe, jer mi nismo dosli da imamo teferic, nego da se pricaju cuda Boziju." Doktor Lazar Milin, takodje bio je na njihovim sastancuima i on je izjavio:"Da se oni na njiima bave spiritizmom". Prema postupku ovog dede, izgleda da smo im nasa dva smetali da to imaju.

Cim je deda to rekoa, ja sam odmah ustao i posao da izadjem, a za mno je isao i moj prijatelj. Medjtim, ustao je staresina i izjavio: "To se ni pokoju cenu n bi smelo dogoditi da neko bude isterana sa naseg Bogosluzenja, samo vi sedite vi ste nasi dragi gosti." Mi smo ga poslusali i vratili se na svoja mesta.

Vidsi Mire, da ni medju pravolsavnima nema jedninstva. Ti Bogomoljci su uzorni vernice crkve, ali se ne slazu u svemu kako crkva veruje i postupa zato imaju i posebne sastanke, pa cak ni oni medjusobno se ne slazu.

Posto je to bio Petrovdan, kad crkva slavi Sv. Petra i Pavla, vodja Bogomolaca uzeo je slavski kolac i okretao ga pred ikonom Sv. Petra i Pavla ponavljajuci: "Ovo je nasa zrtva vama dana." Pored mene je sedeo stariji covek i glasno je rekao mi u to ne verujemo. Vodja je bio iz Srema, i kako ovaj rece, iako je vodja Bogomoljaca veruje drugacije od onih iz Sapca.

Vidis Mire, kolika je razlika izmedju Bogomoljaca i ucenja Pravoslavne crkve. Da li bi bilo postoneo da ja sada kazem da se Pravoslavna crkva bave spiritizmo? Ne, to bi bio pogrtesan zakljucak, iako oni koji se prema izvestaju Dr. Milina i bave spirtizmo i oni su ugledni clanovi Pravoslavne crkve, ali i pored toga ja znam da se Pravoslavna crkva ne bavi spiritizmo, iako mozda Bogomoljci se bave time.
A da i ne spominjemo sukobe medju razlicitim monasima i razlicitim manastirima.


Ne slazu se ni sve vladika. Svakako da ti je poznato ucenje Vladike Artremije, sa njim sam se dopisivao i dobro mi je poznato njegovo neslaganje sa Patrijarsijom i drugim vladikama. Pa da li ti je poznato koliko prelata Pravoslanje crkve ne slazu se sa pogresnim postupcima Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja? Ali Pravoslavna Crkva je nesto drugo, drugacija od svega toga.

Tako je isto i u Katolickoj crtkvi. Katolici pripadaju razni monaskim drustvima koji ne samo da se razlikuju i odvajaju, nego se i suprotstavljaju Crkvi i jedni drugima, ali to opet ne znaci da crkva podrzava misljenje svakog pojedinc, ili svih gropa koje se ne samo razlikuju, nego i supritstavljaju.


Tako Mire, pogresno je na osnovu onih prvih grupa vernika koiji su dolazili zi razlicitih sredina, sa razlicitim ucenjem i verovanje, smatrati da su svi adventisti danas onakvi. Vec sam rekao, ako zelite upoznati sta Adventiste veruju i uce, uzmite pravilnik crkve, knjigu Adventisticki hriscani veruju i citalte kao i mnoge teoloske radove koje su napisali adventisticki teolozi, a ima ih na hiljade.


Koliko je ucenje Adventisticke crkve ispravno i napredno potvrduje i cinjenicsa, da Advetisti danas zive udobnijim zivotom i duze za 10 godina od svojih suseda. To je vazno, a ne ono sto je bilo u pocetku. Crkva ima svoje teoloske skole i hiljade uglednih i istaknutih teologsa.
Organizacija cerve utice na sva polja. Vaspitanje mladi, tj, skoltvo, jer imamo od osnovne skokle do univerziteta u kojima studiraju hiljade studenata.
Crkva se zalaze i na podrucju zdravlja, poseduje mnoge medicinske skole od srednih skola, fakulteta do univerziteta. Tako, hvala Bogu imamo mlade koji su obrazovani u verskim skolama sto predstabvlja dobar temelj Crkve.
Crkva se zalaze u pomaganju siromasnima i onima koji stradju od nepogoda i ratnik suroba. Postoje sanatorijumi, klinike, staracki domovi i domovi za sirocadi.


Crkva se posebno zalaze na podrucju propovedanja Hristovog Jevandjelja, a u tome pomazu mnogobrojne TV i rado stanice i mnioge izdavacke kuce koje stamaju na milione prikaraka literature koja pomaze ljudima da razumeju biblijsko ucenje.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Tako Slape, mi ne tvrdimo da su prvi vernici od kojih je osnovana Adventiscticka crkva u pocetlu bili sveci i da su sve verovali ispravno. Na zalost nisu.

Onda neistinu iznosiš ti ili je neistinu iznosila i naučavala Ellen White. Naime, EGW je tvrdila da su temelji vjere Adventista sedmog dana postavljeni 1850.-tih, dakle, još prije nego što ste se i službeno oformili pod imenom Adventisti sedmog dana.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jesmo li ovo sada vidjeli u Kaliforniji.

“Ljudi će nastaviti da podižu skupe građevine u koje će se ulagati teški milioni i čija će arhitektonska rešenja i čvrstina privlačiti naročitu pažnju, ali Gospod mi je pokazao da će, uprkos neuobičajenim raskošnim ulaganjima i čvrstini, te građevine doživeti sudbinu jerusalimskog hrama.” (MS 35, 1906)
 
Natrag
Top