Kako da tačno izračunate pseće godine

Član
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poruka
183
psecegodine4.jpg



Već dugo vremena se pogrešno veruje da čovekov najbolji prijatelj ’ostari’ sedam godina tokom jedne kalendarske godine. Međutim, pseće starenje ide mnogo brže u prve dve godine života, pa tako dvogodišnja kuca zapravo ima 24 godine.

Posle prve dve godine života, razmera se menja, pa tako su tako mali i srednji psi za godinu dana stariji za 5 godina, psi velikih rasa za 6, a džinovske pasmine za 7 godina. Tako bi, na primer, 10-godišnja danska doga zapravo imala 80 godina, a maleni mops 64.


Ako ste usvojili kucu za koju ne znate koliko je stara, stručnjaci daju nekoliko saveta da utvrdite ’pseće’ godine. Jedan od najpouzdanijih pokazatelja o starosti pasa su zubi. Ako kuca ima potpuno bele zube, najverovatnije ima oko godinu dana. Kada su zadnji zubi žućkasti, pas je star između godinu ili dve dana, a oni koji imaju minimalne naslage kamenca imaju između 3 i 5. Nedostatak nekih zuba je siguran znak da se radi o starijem psu.


Stručnjaci takođe ukazuju na to da mišići otkrivaju starost pasa, pa su oni mlađi ’nabildovaniji’ jer su aktivniji, dok su matore kuce uglavnom deblje usled nedovoljnog kretanja. Siguran način da utvrdite da li je vaš ljubimac ’penzioner’ ili ne je i boja krzna, jer i psi imaju sede. Ako je predeo oko njuške beličast, pas nije mlad. Bistar pogled bez suza je karakterističan za kuce koje su mlađe, dok su ’zamagljene’ i vodenjkaste oči odlika starih ljubimaca.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
6
Ovo sam znao, ali ne ovako detaljno... u svakom slučaju dobra slika... moram je nositi u novčaniku da pokažem ljudima kad počnu sa onom pričom - 1 pseća = 7 ljudskih, pa kad kažeš da ti pas ima 5 godina, oni odmah - to je 35 ljudskih... e pa nije (nego 42 :) )
 
Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
65
super, znaci moj pas ima 54 godine...hehehe hvala, bas zanimljivo... :)

pardon...52..:)
 
Član
Učlanjen(a)
16.02.2011
Poruka
6
ovo je vise nego korisno :)
kada nabavim kucu sacekacu da ima isto godina ko ja pa da mogu da iskreno pricam s njom o zivotu...
mada cinjenice je da bi svaki pas imao razlicitu takvu slicicu,neki zive samo do 8 godina,a neki,uz dobru negu 15 do 20 ;)
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2011
Poruka
4
yvau.Kkakav je taj pas

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

123456789ertyuioghjhjg
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top