Srpski odbrambeni pas S.O.P.

Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
http://www.youtube.com/watch?v=cBQhp34hdt4&feature=player_embedded


http://www.youtube.com/watch?v=9lat751-G7Q&feature=related


Srpski Odbrambeni Pas je izuzetno hrabar pas koga ne može uplašiti niti čovek ni bilo koja životinja. S.O.P. ne reaguje na pucanj, naprotiv on mu samo povećava pažnju. S.O.P. je nenadmašan čuvar lica i imovine, za svog gospodara je spreman da žrtvuje i svoj život. Ovi psi imaju veoma mirnu i stabilnu narav u normalnim situacijama. U svakom trenutku donose odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije i veoma dobro procenjuju situaciju i veoma brzo donose logične odluke kako delovati. S.O.P. je veoma nepoverljiv pas prema nepoznatim osobama i nije rad za nova upoznavanja. To su psi koji svojim izgledom ulivaju strahopoštovanje, njihova pojava će odvratiti svakoga od bilo kakvih loših namera prema njegovom vlasniku ili teritoriji koja mu je poverena na čuvanje. S.O.P. je pas koga je nemoguce podmititi, u posed na kome se nalazi ovaj pas niko nece moci da uđe dok to ne dozvoli vlasnik. S.O.P. se pokazao kao idealan porodični pas, bez problema se ponaša u šetnji (na ulici, po parkovima...), nije pas koji izaziva nevolje. Veoma je tolerantan prema deci iz porodice vlasnika, prema njima se odnosi zaštitnički i neće dozvoliti bilo kakvo neprijateljsko ponašanje prema njima od strane napoznatih osoba. U slucaju provokacija S.O.P. ce prvo regovati potmulim režanjem a zatim sve jačim i jačim,od koga se ledi krv u žilama, a zatim snažnim lavežom. Ukoliko neznanac ne bi obratio pažnju na te znake upozorenja došlo bi do napada velikom žestinom i snagom. Reakcija ovih pasa na negativan nadražaj je oštra i silna, i kada dođe do situacije da S.O.P. mora da dejstvuje on se nikada nece prvi povuci iz tog sukoba bez obzira bio to čovek ili neka životinja. Treba napomenuti da S.O.P. ne ulazi u sukob da ubije nego da pobedi, i tako zaštiti vlasnika i njegovu porodicu, teritoriju koja mu je poverena na čuvanje i sebe. S.O.P. je veoma poslušan pas, izvršava sve zapovesti koje od njega traži vlasnik (osoba koja ga hrani, izvodi u šetnju...), ali i ostali članovi porodice (svi koji se nalaze na istoj teritoriji na kojoj je i pas). S.O.P. se odlikuje velikom prilagodljivošcu na sve vremenske uslove.To su veoma zdravi psi, žilavi i otporni na mnoge bolesti.Veoma se retko razboljevaju i nisu česti gosti kod veterinara.Do sada nije primeceno da ima srcanih, bubrežnih ili koštanih problema, koje su sve više karakteristika nekih rasa. Ženke na svet donose potomstvo bez ikakve veterinarske pomoći, veoma su plodne i na svet donose cesto i više od 14 štenadi. Ženke su dobre majke, veoma požrtvovane i zažtitnicki raspoložene, tako da se štenci ne mogu videti bez prisustva vlasnika a kuja se mora skloniti u drugi boks.







Pas koga bi voleo da imam jednog dana...ovo je na zalost jos uvek rasa koja nije priznata,stvaranje ove rase je pokusaj ozivljavanja rase pasa koja je pratila nas narod za vreme naseljavanja ovih prostora,rasa koja je izumrla.Ostali su zapisi o ovim psima u nasim narodnim pesmama,jer su se cuvali i na Srpskom dvoru.


http://www.carski-cuvar.in.rs/standard1_files/image001.jpg


Ovaj standard je ideal kako bi Srpski Odbrambeni Pas trebao da izgleda. U standardu su zapisane sve osobine koje bi S.O.P. trebao da ima.

To je savršenstvo koje u realnom životu ne postoji, jer svaki pas, pa i najveci šampion ima neku manu.

Ovaj standard treba da bude putokaz odgajivacima kako da odgajaju boljeg i lepšeg S.O.P-a.



OPŠTI IZGLED : Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas.Srpski Odbrambeni Pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosverske prilike. Veoma su hrabri.

KARAKTER : Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan cuvar lica i imovine ali i dobar porodicni pas. Mora biti jako privržen gospodaru ali i nepoverljiv prema strancima (nepoznatim osobama). Njegova figura pored izuzetne snage pokazuje i visoku inteligenciju. Narav mu je stabilna i svakog trenutka donosi odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije.

GLAVA : Snažna, široka izmedu užiju, sa solidnim stopom ni previše ni premalo izraženim, njuška umereno duga,veoma snažna i jaka nikad špicasta, sa izuzetno jakim celjustima. Nosna pecurka je crna sa srazmerno velikim otvorima. Usne mesnate ali ne previše opuštene.

ZUBALO : Veoma snažno, jako, sa velikim zdravim zubima. Najpoželjnije je makazasto zubalo.

OCI : Srednje velike, tamnije bije ali i nešto svetlije oko u koliko je u skladu sa bojom dlake.

UŠI : Viseće, trouglaste, srednje velicine, dobro priležu uz glavu.
VRAT : Umereno dug, veoma mišicav i snažan.

LEÐA : Ravna, prava, nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka .

GRUDNI KOŠ : Širok i dubok, sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Grudni koš mora biti prostran.

PREDNJE NOGE : Prave i nisu usko postavljene, kosti nogu veoma snažne.

ŠAPE : Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene.

ZADNJE NOGE : Gledano otpozadi zadnje noge su prave i nisu usko postavljene, butine veoma snažne i jake.

DLAKA : Veoma gusta i štiti pas od svih atmosverskih prilika, umerene dužine, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.

SAPI : Su srednje dužine,nisu suviše oborene.

BOJA : Srpski Odbrambeni pas se javlja u više boja : crni, žuti, sivi, crno-tigrasti, sivo-tigrasti, boje meda. Beline su dozvoljene do 30% na glavi i šapama . Plašt psa ne sme biti sa belinama .

STOMAK : Stomak se ne istice,zatvara donju liniju psa. Okrugli i viseci stomaci su znak nepravilne ishrane.

VELICINA : Velicina grebena mužjaka je od 65cm do 75cm, a šenke od60cm do 70cm.

LAKAT : Lakat je slobodan, nije priklješten a ni previše odmaknut. Treba da je pokretan i da omoguci izdašan i dug korak.

TEŽINA : Mužjaci od 55kg do 70kg, ženke od 45kg do 60kg.

SLABINE : Slabine su prave, snažne i mišicave.

MANE : Hrtasti psi, lagani, bez snage, glava nedovoljno snažna, špicasta njuška, podgrizajuce i predgrizajuce zubalo, ocnjaci koji udaraju u desni, uspravne uši, slabo mišicav, prekratak vrat, uske grudi, ulegnuta ledja, zaperci na nogama, više od 30% bele boje, belina na ledjima, preduga i prekratka dlaka, strašljivost, cakaraste oci.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Pa jel postoji uopste,cuo sam za njega,ne izgleda lose,ali sigurno i kosta...
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
naravno da postoji,ukrstanje je pocelo 1981. godine,a za nastanak rase se smatra 1991.godina i tada je postavljen standard. nisu neto preskupi zato sto jos uvek nisu priznati,ali sto se tice odgoja ljudi se trude da rasa bude ciste krvi i da se poveca popularnost ovih pasa da bi se povecao i njihov broj,naravno to vodi i priznavanju rase n medjunarodnom nivou. ;)
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Pa koliko bi kostao otprilike?Svidja mi se,ali trenutno sigurno ne bi mogao da kupim,a i imam vec psa,ali da znam za ubuduce...
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
18
bas mi je drago da je otvorena i ova tema . cena ovih pasa je od 150 do 300 e, zavisi sve od kvaliteta steneta i roditelja . Ja imam zenku sopa vec 5 godina i odusevljen sam u celosti njenog karaktera. Svi se nadamo da ce i ova nasa rasa biti nekad priznata

Dodato posle 30 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

nastanak rase SOP-a


Godine 1981. počeo je nastanaku Srpskog Odbrambenog Psa ukrštanjem vukova sa pastirskim psima, svuda na Balkanu poznatijim kao tornjacima, koji se mogu videti na celom balkanskom poluostrvu, Grckoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori…. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgoja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije „vuk-tornjak-rotvajler“… Treba napomenuti da su psi iz kombinacije „vuk-napuljski mastif“ bili veoma oštri i veoma agresivni kako za životinje tako i za ljude. Važno je napomenuti da su uvek rađene duple kombinacije. Na primer: otac vuk, majka tornjak, ali i otac tornjak, majka vuk. Kasnije je u odgoj ubacen americki staford terijer, i te cetiri rase pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i americki staford terijer) plus vuk, su genetska osniva za rasu pasa Srpski Odbrambeni Pas. U Srpskom Odbrambenom Psu ima oko 5% vucije krvi, 5% krvi americkog staford terijera, a po 30% krvi tornjaka, rotvajlera i napuljskog mastifa. Naravno ovo nije moguce baš tacno izracunati ali je to neki približni odnos ucešca ovih rasa u stvaranju S.O.P-a. Sa ovim programom pocelo se 1981. godine i za 10 godina došlo se do cifre od oko 100 pasa gde su bile ucvršcene morfološke i karakterne osobine. Upravo se 1991 godina uzima kao nastanka rase pasa Srpski Odbrambeni Pas
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
bas mi je drago da je otvorena i ova tema . cena ovih pasa je od 150 do 300 e, zavisi sve od kvaliteta steneta i roditelja . Ja imam zenku sopa vec 5 godina i odusevljen sam u celosti njenog karaktera. Svi se nadamo da ce i ova nasa rasa biti nekad priznata

Dodato posle 30 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

nastanak rase SOP-a


Godine 1981. počeo je nastanaku Srpskog Odbrambenog Psa ukrštanjem vukova sa pastirskim psima, svuda na Balkanu poznatijim kao tornjacima, koji se mogu videti na celom balkanskom poluostrvu, Grckoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori…. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgoja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije „vuk-tornjak-rotvajler“… Treba napomenuti da su psi iz kombinacije „vuk-napuljski mastif“ bili veoma oštri i veoma agresivni kako za životinje tako i za ljude. Važno je napomenuti da su uvek rađene duple kombinacije. Na primer: otac vuk, majka tornjak, ali i otac tornjak, majka vuk. Kasnije je u odgoj ubacen americki staford terijer, i te cetiri rase pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i americki staford terijer) plus vuk, su genetska osniva za rasu pasa Srpski Odbrambeni Pas. U Srpskom Odbrambenom Psu ima oko 5% vucije krvi, 5% krvi americkog staford terijera, a po 30% krvi tornjaka, rotvajlera i napuljskog mastifa. Naravno ovo nije moguce baš tacno izracunati ali je to neki približni odnos ucešca ovih rasa u stvaranju S.O.P-a. Sa ovim programom pocelo se 1981. godine i za 10 godina došlo se do cifre od oko 100 pasa gde su bile ucvršcene morfološke i karakterne osobine. Upravo se 1991 godina uzima kao nastanka rase pasa Srpski Odbrambeni Pas

Pa dobro nije ni malo,izdvojiti toliko u danasnje vreme,ali svidja mi se pas,bas tako i treba da izgleda odbrambeni pas.
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
nije to uopste puno para za dobrog psa...ali iskreno koju god rasu da hoces da kupis morao bi da izdvojis takav novac za prosecno dobrog psa,dok cene najboljih idu puno puno gore.
mislim da bi bila i visa cena da su rasprostranjeniji,baci pogleda na net-u imas odgajivacnice. meni se iskreno mnogo svidja i voleo bi da imam jednog dana jednog
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
18
cena sop-a je minimalna u odnosu drugih pasa. i manji su izdaci . Ako se pas redovno neguje moze i da pozivi do 18 god. svi odgajivaci prodaji i poklanjaju stence samo da bi se rasa prosirila i bila priznata u svetu.
 
__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.369
Imam i ja zenku sopa ma fenomenalna je a cijena stenadi u RS je oko 500KM..
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
18
ares 11.mes. visok 75 tezak 68kg
 

Prilozi

  • ares 1 11.mes. visok 75 tezak 68kg balanac.jpg
    ares 1 11.mes. visok 75 tezak 68kg balanac.jpg
    96,8 KB · Pregleda: 395
Natrag
Top