Kako se pripremiti za putovanje autom u EU

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako se pripremiti za putovanje autom u EU

Mondo 04.12.2009 20:39


Srpski vozači će, po ukidanju viza 19. decembra, morati veoma da paze prilikom putovanja ka evropskim destinacijama, kako bi ispoštovali sva rigorozna saobraćajna pravila koja važe na drumovima EU.

Policije zemalja u Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj već su dobile uputstvo za oštru kontrolu automobila iz Srbije, koji će, posle Svetog Nikole, u povećanom broju krenuti ka Beču, Budimpešti, Rimu...

Da ne bi plaćali visoke kazne, u Auto-moto savezu Srbije upozoravaju vozače da se pre polaska na put dobro upoznaju sa pravilima zemalja kroz koje putuju. Posebno je opasna vožnja pod dejstvom alkohola, koja je u nekim zemljama kažnjiva i zatvorom do dve godine.

Ograničenje brzine
Portparol AMSS-a Zorica Bilibajkić kaže za "Press" da bi naši vozači trebalo da obrate pažnju na potrebnu dokumentaciju i opremu koja je neophodna u vozilu, ali i na sva ostala pravila u vožnji.

"U zemljama Evropske unije zabranjeno je telefoniranje tokom vožnje, obavezno je vezivanje pojaseva i napred i pozadi, obavezna su sedišta za decu do tri godine uzrasta, a, kao i kod nas, deca do 12 godina ne smeju da sede napred. U većini evropskih zemalja brzina u naseljima je ograničena na 50 km/h, van naselja 100, a na autoputu je svuda 130 kilometara na sat, osim u Holandiji gde je 120. Vožnja sa upaljenim svetlima u toku dana obavezna je u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Mađarskoj", navela je Bilibajkićeva.

Od dokumenata je neophodno posedovati "zeleni karton", koji se dobija u osiguravajućoj kući. Za njegovo izdavanje je potrebna polisa i saobraćajna dozvola, a cena je negde oko 1.000 dinara.

"Za neke zemlje je potrebno imati međunarodnu vozačku dozvolu, koja se dobija u AMSS-u. Za njeno izdavanje su potrebne dve fotografije, lična karta ili pasoš i vozačka dozvola, a cena je 2.000 dinara. Međunarodna vozačka važi tri godine, međutim, ako nacionalna vozačaka ističe ranije onda će do tog datuma važiti i međunarodna", objasnila je Bilibajkićeva.

Ukoliko neko u Evropu putuje tuđim automobilom, potrebno mu je ovlašćenje vlasnika.
"Ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu se takođe izdaje u AMSS-u i košta 1.500 dinara. Da bi se ono dobilo, vlasnik vozila treba da dođe sa ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom, a korisnik sa pasošem. Ako je vozilo u vlasništvu lizing kuće, ovlašćenje se dobija na osnovu ugovora u kome se navodi da ta osoba može da koristi vozilo u inostranstvu. Ako je u pitanju firma, onda se ono izdaje na osnovu memoranduma na kojem piše da vozač određenim vozilom može da putuje u inostranstvo", objašnjava Bilibajkićeva.

b8b6a91977b53f91d827d126313b2774.jpg



 
Član
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
2
samo bez frke isao sam vise puta....
niko vas ne dira murije nema
samo na mestima gde su bili granicni prelazi (Madjarska Austija) (Austija Nemacka)
je pojacana kontrola policije!!!
Savet : naj manje 100Km od takvog mesta ne zaustavljati auto (sipanje goriva, kafenisanje ...) ne dolaze u obzir !!!!
ako ste stali odmah pored vas ce se stvoriti Kripovci

placajte putarinu (VINJETA)
madjari imaju instalirane kamere na autu sa kojom zumiraju tablice,
tako da znaju ko je platijo putarinu a ko ne !!
A hoce i carinik da zatrazi fiskalni rachun pa ako nemas zove policiju
i ode ti 150e
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
interesuje me jel iso neko sa jugicem, zastavom u "evropu" ???
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
a moj kolega hoce jugom do Praga a Jugo nije ni za nase puteve , mislim ode plata ( mozda i dve )
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
a moj kolega hoce jugom do Praga a Jugo nije ni za nase puteve , mislim ode plata ( mozda i dve )

Jeftinije i sigurnije da krene bilo kakvim drugim prevozom. Da mu se, ne daj Bože, ne desi da mu yugo tamo negde stane a možda i ostane, pa još da mora da plaća da ga odnesu negde...
 
Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
5
Da li negde na ovom forumu mogu da nađem kartu Beča? Idem tamo za Novu Godinu pa mi baš hitno treba...
 
Natrag
Top