Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Žensko zdravlje

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od Big Moca, 05.10.2009.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Orasi i riba ublažavaju simptome PMS-a

  Uticaj masnih kiselina na ženski organizam

  Orasi i riba ublažavaju simptome PMS-a


  A.N.| 22. 02. 2011. - 15:31h| Foto: Shutterstock | Blic Online


  Uzimanje dijetetskih dodataka ishrani, koji sadrže masne kiseline, može ublažiti simptome premenstrualnog sindroma (PMS), navodi se u studiji brazilskih naučnika sa Univerziteta Pernambuko.

  [​IMG]
  Uzimanje oraha bogatih masnim kiselinama ublažava simptome PMS-a


  Studija, koja je juče objavljena u časopisu "Reproductive Health", pokazuje da svakodnevno uzimanje kapsula koje sadrže jedan gram mešavina masnih kiselina značajno utiče na smanjenje PMS simptoma.

  U ispitivanju je učestvovalo 120 žena, i rezultati pokazuju da su kod dama koje su dijetetske dodatke sa masnim kisleinama uzimale tokom šest meseci, efekti bili znatno izraženiji nego kod žena koje su suplemente uzimale tri meseca.

  Najvažnije masne kiseline se ne proizvode u ljudskom telu, a mogu se pronaći u jajima, orasima, biljnim uljima, ribi...Inače. ovo je još jedno u nizu istraživanja koje proučava potencijalnu vezu između PMS-a i najvažnijih masnih kiselina koje imaju komplikovanu ulogu u ženskom reproduktivnom sistemu.   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Seks čini žene zdravijim

  Seks čini žene zdravijim

  Radio 021 22.02.2011 15:04

  198452_a.jpg

  Žene koje redovno doživljavaju orgazme energičnije su i manje bolesne, za razliku od onih koje znatno ređe uživaju u seksu, tvrdi novo istraživanje.

  Istraživanje sprovedeno u sklopu australijskog programa "Women's Health" na Univerzitetu Monaš sugeriše da su žene koje redovno praktikuju seks i često uživaju u orgazmima znatno vitalnije i stabilnijeg zdravlja od onih koje imaju seksualne odnose manje od dva puta mesečno.

  Istraživanje je analiziralo seksualni život čak 300 žena između 20 i 65 godina. Vođa istraživanja, doktorka Sonja Dejvison tvrdi: "Otkrili smo da su žene koje su seksualno nezadovoljne lošijeg zdravlja i uopšteno nezadovoljne životom. Ovo istraživanje je veoma bitno za razumevanje i lečenje žena, jer bi mnogima od njih bilo poprilično neprijatno da raspravljaju o tim stvarima sa svojim doktorom."

  90 odsto žena otkrilo je da njihova seksualna aktivnost uključuje partnera, a čak 50 odsto priznalo je da čeka da partner inicira seksualni odnos.

  "Žene koje se izjašnjavaju kao nezadovoljne vlastitim seksualnim životom uglavnom se ne trude da se prilagode partneru, čekaju da on napravi prvi potez i previše se brinu o partnerovom očekivanjima", stoji u rezultatima istraživanja.   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Saveti ginekologa: Važna pravila intimne higijene

  Saveti ginekologa: Važna pravila intimne higijene

  Blic žena

  Svaka žena svakodnevno koristi kremu i tonik, a pomoću specijalne pene ili mleka skida šminku i neguje kožu oko očiju, a jednom nedeljno radi piling. I povrh svega toga, primenjuju razne masaže i kure na svom licu samo da bi sačuvale zdravlje i lepotu kože. Ali koja žena može da se pohvali isto tako brižljivom i temeljnom negom intimnih delova tela? O intimnoj higijeni se retko govori i piše. U najboljem slučaju, devojka je mogla da dobije savet mame s kojim se lekari najverovatnije ne bi složili. Ginekolozi, naime, kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene.

  9911_bl-telo_hf.jpg

  Fluor genitalis je sekret u materici. Njegova količina i izgled menjaju se u zavisnosti od količine hormona, psihičkih, ali i fizičkih okolnosti.
  - Normalan iscedak u materici zdrave žene ima različite funkcije, a najvažnija je zaštita gornjih delova genitalnog trakta od infekcije - kaže dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog. - Upotrebom alkalnih sapuna i neutralnih kupki stvaraju se uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija koje uzrokuju promenu iscetka - dodaje ona.


  Pravilna nega
  U intimnoj higijeni preporučuje se izbegavanje alkalnih sapuna. Njihovom upotrebom se stvaraju uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija. Danas postoje sredstva za intimnu negu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta.


  Kako pH faktor utiče na zdravlje
  Uzrok mnogih ženskih nedaća - upala, infekcija, pa i polnih bolesti - krije se u narušavanju vaginalne mikroflore. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu. Ph vrednost u vagini iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina koja sprečava prodiranje patogenih mikroorganizama. Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakterija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorganizama. Ta kiselo-bazna ravnoteža se najčešće remeti kad prilikom pranja u vaginu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali ti konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanja mikroflore i infekcije. Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. Dakle, žena koja koristi običan sapun, ma kako fin, i hlorisanu vodu remeti normalnu vaginalnu mikrofloru, a to nije nimalo naivno.
  Higijenu intimnih delova tela treba održavati specijalnim preparatima, najčešće gelovima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdevenoj parfimeriji. To su preparati s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.


  Veš
  Izbacite iz ormana sintetičke gaćice i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. Pamučni veš nema zamenu. Takođe, imajte na umu da upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije.


  Šta izaziva infekcije
  Žena je već od prve menstruacije izložena promenama, a posebno početkom seksualnog života. Fiziološki, kod svake menstruacije dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji. Do porasta pH dolazi i prilikom šećerne bolesti, infekcije genitalnog trakta (cervicitis, endometritis, piometra), kao i prilikom hormonalnih poremećaja. Trudnoća i babinje su takođe stanja u kojima je žena izuzetno osetljiva na infekcije. Čak i dugotrajna primena antibiotika, ispiranja i strana tela u materici takođe pogoduju infekciji. Ponekad se neracionalnom upotrebom antibiotika ili i vaginaletama može uništiti normalna vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.


  Ishrana
  Raznovrsna zdrava ishrana sa mnogo voća i povrća čuva imunitet organizma, pa i vagine. Koncentrovane slatkiše treba izbegavati u slučaju da ste skloni gljivičnim infekcijama. Trudite se i da unosite dovoljno tečnosti i da pijete jogurte sa dobrim bakterijama.


  Tampone koristite povremeno
  Dakle, evo kako treba da izgleda svakodnevna intimna higijena:
  - Treba se prati toplom vodom, čistim rukama, blagim dečjim ili medicinskim sapunom niske pH vrednosti, obavezno u smeru od Venerinog brega ka čmaru.
  - Ne treba se kupati u kadi ili bazenu u vreme menstruacije.
  - Svaka žena treba da ima svoj peškirić za intimnu higijenu koji treba da menja najmanje dva puta sedmično.
  - Nipošto ne treba koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova tela zbog toga što njima mogu da se nanesu mikroskopske povrede na nežnoj i osetljivoj sluzokoži polnih organa.
  - Mlaz vode i pokreti ruke prilikom pranja uvek treba da je usmeren odozgo naniže da se mikroorganizmi oko čmara ne bi preneli na sluzokožu vagine. Nemojte usmeriti jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni „film“ koji sprečava prodor bakterija u vaginu.
  - Sapunom može da se pere samo koža oko vaginalnog otvora.
  - Ulošci moraju da se menjaju najmanje pet-šest puta dnevno. Ukoliko koristite tampone, imajte na umu da on sme da se nalazi u telu najduže dva do četiri sata. Tamponi se ne koriste noću.
  - U većini zemalja lekari savetuju da se tamponi koriste samo povremeno.   
 4. macula

  macula Član

  Postova:
  2.071
  Zahvala:
  26
  Lokacija:
  just real life
  Kada je vreme za ginekologa

  Kada je vreme za ginekologa


  Pojačan sekret je jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojima se sve žene u nekom periodu svog života suoče.​


  zenskastrana

  [​IMG]

  Telo luči različite izlučevine, ipak, treba znati kada je to normalna pojava, a kada se radi o promeni koja zahteva lečenje. U reproduktivnom životnom dobu sve žene neposredno pre ili posle menstruacije imaju normalni, jedva primetni sekret iz polog organa. Nakon menstruacije, sekret je oskudan i bistar, pre i za vreme ovulacije bistar i nešto pojačan, a nakon ovulacije malo zamućen. Te promene u izgledu iscetka veliki broj žena jedva opaža, ali pažljivim i upućenijim može pomoći da odrede plodne dane.
  Vaginalni iscedak (fluor genitalis) je sekret u vagini , koji postoji bez obzira na to u kojem je žena dobu. Normalan iscedak u vagini zdrave žene ima različite funkcije od kojih je najvažnija zaštita gornjih delova genitalnog trakta od infekcije. Pre prve menstruacije devojčice nemaju iscedak iz polnog organa, a ako se ipak pojavi posledica je loše higijene, nošenja prljave odeće ili češanja po intimnom mestu. Prilikom menstruacije dolazi do porasta Ph vrednosti što pogoduje razvoju patogenih bakterija. Vrednost Ph raste i ukoliko dođe do infekcije genitalnog trakta (endometritis, cervicitis, piometra) i prilikom normalnih poremećaja. Dugotrajna primena antibiotika, trudnoća, ispiranja i strana tela u vagini su stanja u kojima je žena osetljiva na infekcije. Neracionalnom upotrebom antibiotika i drugih lekova u obliku vaginaleta može se uništiti vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.
  Vagina u normalnim uslovima sadrži dobroćudne laktobacile koji održavaju njenu normalnu kiselost, pa u takvoj sredini ne mogu da se razmnožavaju drugi mikroorganizmi. Kod žena u zrelim godinama hormoni estrogena podstiču bujanje površinskog sloja vagine i time ona postaje otporna na mnoge bakterije. Kada je vagina ugrožena čestim nadražajima – npr. učestalim polnim odnosima, pogotovu sa više partnera, lekarskim zahvatima koji ozleđuju polni organ, kao odstranjivanja polipa i izrezivanja sumnjivog tkiva, kao i upotrebom unutravaginalnih uložaka ili dijafragme za zaštitu od trudnoće – u nju se mogu naseliti različiti mikroorganizmi.
  Obilan i zamućen iscedak neugodnog mirisa, koga prate svrab ili promene na spoljašnosti polnog organa ukazuje na upalu koju treba lečiti. Prvenstveno se sumnja na trihomonasne ili gljivične infekcije.
  Trihomonasni sekret je obilan, gnojan i kiselkast, penušav a ima i neprijatno sladunjav miris. Trihomonas vaginalis je mikroorganizam koji uzrokuje upalu materice, bešike i mokraćnog kanala. Prenosi se polnim odnosom, a leče se oba partnera.
  Gljivične infekcije uzrokovane su kandidom (candida albicans), a njihovom razvoju pogoduje smanjenje kiselosti vagine. Mogu se javiti kod devojčica i starijih žena, a najčešće pate dijabetičarke, trudnice i žene koje duže vreme uzimaju veće količine antibiotika. Infekciju prati beličast iscedak i osečaj peckanja i svraba na spoljašnosti polnog organa.
  Bakterijske infekcije uzrokuju da laktobacili vagine postanu zamenjeni pojedinim grupama bakterija. Uzročnici bakterijske vaginoze su brojni: garnerela vaginalis, laktobacili, bakterioidi, peptosteptokoki i drugi.
  Gardnerela vaginalis je često uzrok bakerijske vaginoze. Prati je zamućen iscedak, a pod mikroskopom se vide ćelije vagine u obliku klupka oko kojih su grupisane gardnerele. U polnom organu se mogu naseliti bakterije koje ne uzrokuju smetnje i tada bakterijsku vaginozu ne prate iscedan ni drugi simptomi bolesti. Jedna od takvih je Ureaplazma Urealitikum, koja napada unutrašnje polne organe i uzrokuje upali koja se može proširiti sve do jetre. Blagi oblik bakterijske vaginoze često nema simptoma, pa 20% trudnica koje od nje boluju nemaju smetnje i uredno rode. Ozbiljniji oblici te infekcije uzrokuju češće spontane porođaje. Humani papilloma virus, HPV, uzrokuje pojavu koilocita – to su ćelije sa svetlim jezgrom i umereno zmućenim iscedkom. Mogu se pojaviti sitne bradavice (kondilomi) oko čmara, a i na vagini, ali ređe.
  U ginekologiji sekret se deli na 6 grupa. Prva grupa javlja se kod novorođenčadi i predstavlja dominaciju Doderlajnovih bacila, gram – pozitivnih i gram – negativnih bakterija, čija je količina jako mala. Druga grupa se može javiti kod devojčica pre puberteta, a podrazumeva veću količinu Doderlajnovih bacila. Treću grupu imaju seksualno aktivne žene , pa prema količini bakterija i gljivica koje se nalaze u sekretu, dele se na IIIb, IIIc i IIId. Četvrtu grupu karakteriše prisustvo bakterije gonokoka koja izaziva gonoreju. Peta grupa - infekcija bičastim parazitom Trichomonas vaginalis. U šestoj grupi prisutna je gljivica Candida albicans.
  Treba obratiti pažnji i na pojavu krvi u iscedku iz polnog organa. I najmanje krvarenje koje se javlja pre ili posle menstruacije nije normalno. To može biti znak poremećaja ciklusa, ali i dobroćudnih i zloćudnih bolesti. Krv u iscedku iz polnog organa može se pojaviti kod infekcija i ozleda. Naime to je zamena epitela, i tada jednoslojni cilindrični epitel koji pokriva kanal vrata vagine zameni višeslojni otporniji epitel koji pokriva spoljašnji deo vrata vagine, pa je samim tim vagina vagina osetljivija na nadražaje. Posle pojave ovakvog iscedka, treba se obratiti ginekologu, koji će obaviti preglede i odrediti lečenje.
  U intimnoj vezi treba izbegavati upotrebu alkalnih sapuna, jer se njihovim korišćenjem stvaraju uslovi za razvoj patogenih bakterija. Treba koristiti sredstva za intimnu negu koja svojom kiselošću (Ph) stvaraju branu infekciji genitalnog trakta.
   
 5. macula

  macula Član

  Postova:
  2.071
  Zahvala:
  26
  Lokacija:
  just real life
  Najbolje biljke za žene

  Najbolje biljke za žene


  Konvencionalni analgetici i antibiotici sjajna su stvar, ali i medicina ima svoje favorite. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili ugledni svetski fitoterapeuti.

  Pišu: Kristina Ivčić, Iva Jerković
  Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot  Virak

  [​IMG]
  (Alchemilla vulgaris)

  NAJBOLJE ZA: bolne menstruacije

  Virak je vrlo cenjena lekovita biljka jer ima široku primenu kod mnogih ženskih tegoba i bolesti. U prošlosti je toliko bio korišćen i cenjen da ga je narod uzdizao dajući mu imena kao što su gospin plašt ili sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, i olakšava porođaj. Osim toga, primenjuje se i u drugim područjima: zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upalu disajnih organa i anemiju, a smatra se i da ublažava reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku sprečavaju rast stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da supstanca agrimonin iz virka sprečava rak dojke.

  KAKO GA KORISTITI: uzima se u obliku čaja. Jedna kafena kašičica prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji od pet do deset minuta. Pije se uvek u gutljajima. Potrebno je da se uzimaju dve šoljice na dan. Posle porođaja preporučuje se mnogo čaja u prvih osam do deset dana. Protiv belog pranja priprema se napitak. U litru vode skuva se 50 grama osušene biljke bez korena i tako se pije tokom dana. Za regulisanje menstruacije može da se kombinuje sa hajdučkom travom. Tri velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i posle 20 minuta čaj se procedi. Pije se vrlo toplo.

  SAVET: budućim majkama od trećeg meseca trudnoće preporučuje se čaj od ove biljke. Ako je pomešate s rusomačom (Capsella bursa), dobićete lek protiv skoro svih ženskih bolesti.

  UPOZORENJE: ne smeju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči i one koje boluju od gastroenteroloških bolesti.

  Čaj od virka 50 g (Biljna apoteka), 200 din.

  Lek u obliku čaja

  [​IMG]

  Iako ima svoje zagovornike, ali i oštre protivnike, prirodna medicina bez svake sumnje ima svoje prednosti. Uz to što je dostupna i najčešće jeftina, vekovi primene u narodu dokazuju njenu efikasnost. Većina biljaka može da se pripremi u obliku čaja, što je mnogim ljudima privlačnije od uzimanja tableta.

  Očajnica ili macina trava

  (Marrubium vulgare)

  NAJBOLJE ZA: pomoć pri začeću

  Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njenog delovanja jeste normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa, što je, kako svi danas znamo, preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

  KAKO JE KORISTITI: macina trava uzima se u obliku čaja. Dve kašičice treba preliti s dva i po decilitra vrele vode i procediti posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan. Zbog oporog ukusa, nekima je lakše da čaj piju kad je hladan. Može i da se zasladi, ali malom količinom meda. Ovu biljku dobro je kombinovati s virkom jer zajedno deluju vrlo pozitivno.

  SAVET: čaj treba da se pije najmanje tri meseca u kontinuitetu. U vreme menstruacije napraviti pauzu.

  UPOZORENJE: čim se utvrdi trudnoća, prekinuti uzimanje čaja.

  Čaj od macine trave 50 g (Biljna apoteka), 120 din.


  Cimicifuga

  [​IMG]

  (Cimicifuga racemosa)

  NAJBOLJE ZA: napade vrućine i noćno znojenje

  Lekari u Evropi za simptome menopauze cimicifugu propisuju već od pedesetih godina prošlog veka. Dokazano je da ova biljka kod većine žena efikasno smanjuje valunge kao hormonalna zamena za estrogen.

  U njoj može da se nađe nekoliko blagih fitoestrogena. Nova istraživanja pokazuju da cimicifuga pre svega deluje tako što smanjuje luteinizirajući hormon (LH), hormon hipofize, te se tako veže uz serotoninske receptore, poput antidepresiva. Ova aktivnost cimicifuge poklapa se s onim što učimo o valunzima. Poslednja istraživanja idu u prilog teoriji da su uzrok napada vrućine promene u hemiji mozga zbog menopauze, a ne isključivo manjak estrogena.

  Neki antidepresivi pokazali su se kao dobri u borbi protiv valunga, a rade na sličnom principu kao cimicifuga. Kod problema s valunzima cimicifugom ne zamenjujte odmah klasične lekove. Biljci je potrebno nekoliko nedelja da pokaže delovanje, zato počnite da je uzimate dok ste još na terapiji. Posle četiri nedelje možete da odustanete od tableta, naravno uz savet lekara.

  KAKO JE KORISTITI: najčešća doza u istraživanjima bila je 40 mg čistog ekstrakta na dan. Biljka može da se nabavi posebno ili u kombinaciji s konopljikom, anđelikom i sladićem, namenjenim ženama u menopauzi.

  UPOZORENJE: nagađa se da cimicifuga može da pospeši razvoj onih vrsta karcinoma koji su osetljivi na estrogen. Strah se pojavio posle jednog istraživanja na miševima, ali mnogi stručnjaci veruju da to istraživanje ne može da se meri s višegodišnjom upotrebom ove biljke. Tvrdnje o izazivanju raka još su kontradiktornije kad se zna da u ovoj biljci estrogena nema ni u merljivim tragovima.

  Nagađa se i da bi cimicifuga mogla biti povezana s bolestima jetre. U svetu je prijavljeno 47 slučajeva reakcija jetre na cimicifugu. Većina njih bila je privremena žutica, ali je jedan bio otkazivanje rada jetre. Prema mišljenju australijske botaničarke Ker Bou (Ker Bow), postoje neusklađenosti u dokazima. Iako to nije rečeno, osoba je u terapiji uzimala i tri klasična leka koja mogu da budu odgovorna za otkazivanje jetre. Bouova smatra da se u ovakvim slučajevima javlja nesvesna pristranost: prirodni preparati prvi su na udaru.

  U obliku kapsula (Josif Pančić), 450 din.


  Kurkuma

  [​IMG]
  (Curcuma longa)

  NAJBOLJE ZA: prevenciju raka dojke

  Ovaj žuti indijski začin upoređuju sa đumbirom, a cenjen je zbog protivupalnog dejstva. Najnovija istraživanja bave se njegovim dejstvom protiv tumora. Prošle godine objavljeno je 250 studija o kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume. Kurkuma deluje antibakterijski i antigljivično. Sprečava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprečava autoimune bolesti, čuva nervni sistem i povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvodi jetra.

  Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje kao pametni lekovi: kancerogene ćelije uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma pojačava delovanje nekih tipova hemoterapije i to tako što povećava osetljivost ćelija raka na lek. Kurkuma se pokazala kao efikasna i u sprečavanju metastaza.

  KAKO JE KORISTITI: prosečan obrok s karijem sadrži 250 mg kurkume. Većina biljnih tableta sadrži između 300 mg i 1.000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konsultujte se s lekarom.

  SAVET: za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o upotrebi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i ljutkast ukus. Zapamtite da kurkume nema samo u kariju, već i u vorčester sosu, čatni umaku i senfu. Prah kurkume možete da stavite u neka jela umesto šafrana.

  UPOZORENJE: ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može da ošteti DNK, ovaj sastojak teoretski bi mogao da ošteti fetus.

  Ne preporučuje se posebno velika koncentracija ovog sastojka. Delovanje na DNK može da se neutrališe vitaminom E, pa se preporučuje da se uvek kombinuje s njim.

  Čaj kurkuma (Biošpajz, Kalenić pijaca) 100 grama, 150 din.


  Sladić

  [​IMG]

  (Glycyrrhiza glabra)

  NAJBOLJE ZA: policistične jajnike

  Slatki koren upotrebljava se kao aroma u slatkišima. Zanimljiva je činjenica da je aktivni sastojak u ovoj biljci pedeset puta slađi od saharoze. Upravo zato sladić je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron.

  Takvo delovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumeva preteranu količinu testosterona, što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne.

  Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset odsto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić blagotvorno deluje i na kosu i na kožu sprečavajući tako, s druge strane, aktivnost testosterona.

  KAKO GA KORISTITI: kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinuje sa božurom. Božur takođe smanjuje proizvodnju testosterona, pa zajedno ove dve lekovite biljke imaju vrlo snažno dejstvo. Božur podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomešati u razmeri 1:1.

  SAVET: žene kojima je potrebna ova biljka često imaju želju za slatkišima koji je sadrže. Ali, količina u bombonama nije dovoljna za tretman.

  UPOZORENJE: velika doza te biljke može da izazove gubljenje joda u organizmu, a to može da prouzrokuje visok krvni pritisak. Ovde preporučene doze, međutim, nisu štetne.

  Čaj od sladića 50 g (Biljna apoteka), 150 din.


  Konopljika

  [​IMG]

  (Agnus-castus)

  NAJBOLJE ZA: probleme sa menstruacijom i PMS-om

  Još od 1. veka bobice konopljike uzimaju se za regulaciju menstrualnog ciklusa. Uzimali su ih i sveštenici da bi smanjili seksualnu želju, pa je, u međuvremenu, dobila i nadimak monaški biber. Konopljika deluje tako što potiskuje prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka. Kada je nivo prolaktina previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju.

  Konopljika smanjuje prolaktin imitirajući zapravo dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća normalni tok menstrualnog ciklusa za tri meseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacija postaje redovna. Upravo zato korisna je i za pospešivanje plodnosti, naročito kod nešto starijih žena. Konopljika se uzima u slučaju da vam je menstruacija neredovna ili ako potpuno izostaje. Nije preporučljiva za devojke mlađe od 18 godina.

  KAKO JE KORISTITI: počnite rano u menstrualnom ciklusu, pre ovulacije, a prestanite pet dana pre menstruacije.

  SAVET: ciklusi će postati normalni za dva-tri meseca i biće uredni čak i kada prekinete terapiju. Preporučuje se da se uzima od tri do devet meseci. Ako je potrebno, može da počne i drugi krug korišćenja, ali tek posle tromesečne pauze. Tog pravila treba se pridržavati.

  UPOZORENJE: konopljika ne sme da se uzima s kontracepcijskim hormonalnim lekovima. Budući da izaziva ovulaciju, prekinuće dejstvo kontracepcijskih tableta. Negativno utiče na in vitro oplodnju jer može da podstakne preteranu stimulaciju jajnih ćelija.

  PMS Free (Pharma), 530 din. ili u kombinaciji s drugim biljkama u Menopause formula, 1.380 din.


  Žalfija

  [​IMG]

  (salvia officinalis)

  NAJBOLJE ZA: simptome menopauze

  Iako je dobro poznata kao lek za upalu grla i krvarenje desni, žalfija ima mnogo širu primenu. Žalfija ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva, pa osim toga što je korisna kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, bolova i grčeva unutrašnjih organa. To je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.

  Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije, takođe karakterističnih za taj specifičan period u životu žene. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj od žalfije pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja.

  KAKO JE KORISTITI: iako je dobro poznata kao začin, žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kafene kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno.

  SAVET: ako želite da smanjite znojenje, potrebno je da skuvate jači čaj. U tom slučaju tri kašičice lista žalfije prelijte šoljicom vrele vode.

  UPOZORENJE: žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo. Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad. Žalfija je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začinske biljke.
   
 6. macula

  macula Član

  Postova:
  2.071
  Zahvala:
  26
  Lokacija:
  just real life
  Brza rešenja za neočekivane situacije

  Brza rešenja za neočekivane situacije  Ako se nađete nespremni u nekoj od ovih siutacija setite se naših saveta za prvu pomoć.​


  [​IMG]


  Dobili ste menstruaciju, a pri sebi nemate ni uložak, a ni tampon - Probajte da nekoliko listova toalet papira ili papirnih ubrusa obmotate oko središnjeg dela gaćica - tako će sve ostati na mestu, a vaša prva pomoć upiti priličnu količinu krvi. Nikada ne stavljajte toalet papir u vaginu poput tampona! Toalet papir je tako tanan da lako može da se pokida u deliće, ostane vam u telu i izazove infekciju.

  Neočekivan napad grčeva - Što pre popijte neki antiinflamatorni analgetik, poput ibuprofena. U međuvremenu, pokušajte da masažom donjeg abdomena smanjite grčenje materice, pijte tople napitke ili stavite toplu oblogu na donji deo stomaka.

  Zaboravili ste da popijete kontraceptivnu pilulu - Popijte je što pre budete mogli. Ukoliko je popijete u bilo kom trenutku, tokom istog dana kada ste imali seksualni odnos, bićete zaštićeni i nećete morati da koristite dodatne metode kontracepcije. Međutim, ako se tek sutradan setite da ste zaboravili jučerašnju pilulu, popijte dve odjednom, a narednih dana nastavite kao i obično da uzimate po jednu. I za svaki slučaj, sve dok ne načnete novu tablu pilula, koristite i neku dodatnu kontracepciju.  cosmopolitan
   
 7. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Radije biraju abortus nego pilulu

  Radije biraju abortus nego pilulu

  Samo tri odsto žena u Srbiji koristi tablete za kontracepciju, dok se broj namernih prekida trudnoće procenjuje na 100.000 do 120.000 godišnje

  1.jpg
  Kontraceptivna pilula štiti od nastanka karcinoma jajnika

  Uprkos tome što je, kako tvrde lekari, pilula za kontracepciju jedan od najviše istraženih lekova, samo tri odsto žena u reproduktivnom periodu u Srbiji odluči se za ovaj metod zaštite od neželjene trudnoće što je osam puta manje od evropskog proseka. Naša zemlja je i dalje na poslednjem mestu u Evropi po broju žena koje koriste ovaj savremeni vid zaštite od začeća, podaci su poslednjeg istraživanja kompanije „Bajer” iz 2009. godine.
  O tome da je antibebi pilula u Srbiji, i posle pola veka primene, veliki tabu svedoči i podatak o broju abortusa koji se procenjuje na oko 100.000 do 120.000 godišnje. Tako ispada da je strah od tablete veći od komplikacija koje nosi intervencija kakav je namerni prekid trudnoće.
  Kao razlozi zbog kojih žene ne koriste pilulu najčešće se navode nedostatak znanja o ovom vidu kontracepcije, psihološki otpor, nepostojanje koncepta planiranja porodice, nepoštovanje potreba žene u planiranju porodice.
  Doktorka Marijana Bjelanović, koja odgovara na pitanja posetilaca sajta 21dan.com, navodi da se najveći broj pitanja odnosi na neželjena dejstva uzimanja tableta, a da malo koga zanimaju dobre strane njihove primene.
  Kao najveće zablude koje, pre svega, mlade devojke, ali i starije žene imaju u vezi sa korišćenjem antibebi pilula ona izdvaja sledeća pitanja: da li ću se ugojiti, da li ću postati maljava, hoću li moći da rađam kad prestanem da ih pijem, koliko su pouzdane u sprečavanju začeća, da li štite od polno prenosivih bolesti...

  Šta je razlog zabluda?


  2.jpg

  – Strah, a on je, opet, posledica neznanja. Ta mlada devojka čula je, na primer, od majke, koja takođe ne uzima pilule, da je to nešto štetno. One se radije drže tradicionalnih metoda, ne znajući da nisu efikasne, ne idu kod ginekologa ili od njega ne dobijaju informacije o kontracepciji. Zanimljivo je da neke žene čak ni posle abortusa ne traže informacije o kontracepciji i ni posle toga ne koriste savremena sredstva – naglašava doktorka Bjelanović.
  Ako se i odluče za pilulu, mlade devojke, kaže ona, izbor pre prave na osnovu toga koje tablete uzima njihova drugarica nego na osnovu preporuke ginekologa.
  Osim što štiti od neželjene trudnoće, lekari podsećaju da kontraceptivna pilula smanjuje broj vanmateričnih trudnoća, štiti od nastanka karcinoma jajnika i materične sluznice, koristi se kao terapija kod obilnih i bolnih menstruacija, povoljno deluje na izgled kože, reguliše ciklus.
  Ipak, postoje neke grupe žena kojima se ova pilula ne preporučuje, kao na primer onima koje su imale trombozu vena, infarkt ili moždani udar, izuzetno gojaznim i ženama pušačima starijim od 35 godina.

  A. Marinković


  -----------------------------------------------------------

  Nova tableta sa manje hormona do kraja meseca


  Nova kontraceptivna pilula, na bazi prirodnog estradiola, vrste hormona estrogena, koja se u Evropi prodaje od 2009, pojaviće se u Srbiji do kraja ovog meseca. Razlika u odnosu na postojeće pilule je u količini hormona, koji je sveden na najniži nivo potreban za sprečavanje neželjene trudnoće, kao i po tome što se pije 26 dana, uz dodatne dve takozvane placebo tablete (nemaju dejstvo, već služe samo da se ne bi prekidalo uzimanje). Prema tvrdnjama proizvođača, to je jedina kontraceptivna pilula koja je od Evropske agencije za lekove dobila status leka za tretiranje obilnih menstrualnih krvarenja.

  Objavljeno: 09.04.2011.
  Izvor: Politika
   
 8. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  10 mitova o seksualnom zdravlju

  03. 04. 2011.
  PRESS


  10 mitova o seksualnom zdravlju


  Ne verujte internet sajtovima jer su puni grešaka i zastarelih saveta. Dajemo vam pouzdane odgovore na najčešća pitanja i zablude koje muče većinu ljudi

  dreamstime_12837868.jpg

  Najbolje mesto na kojem možete da se informišete o seksualnom zdravlju jeste ordinacija vašeg doktora. Ali iz nekog razloga, bilo da je to privatnost, stidljivost ili urgentnost, možete sebe uhvatiti jednog dana kako na internetu tražite odgovore na važna pitanja koja se tiču intime.
  Dobro je informisati se i učiti o bezbednom i zdravom seksu i na ovaj način, ali treba biti oprezan: nedavno istraživanje univerziteta Stenford o reproduktivnom zdravlju adolescenata pokazalo je da su sajtovi često prepuni grešaka, propusta i zastarelih saveta, i da nije uvek lako otkriti šta je istina o pojedinim mitovima o seksu u koje veruju mnogi tinejdžeri, ali i odrasli. Zato vam dajemo objašnjenja koja su pouzdana.

  1. Seksualno prenosive bolesti možete dobiti preko WC šolje

  Prenosioci polnih bolesti ili infekcija ne mogu dugo da žive van tela, pogotovo ne na hladnoj i tvrdoj površini kao što je WC šolja. Pored toga, oni nisu prisutne u urinu, tako da su šanse da se zarazite od nekoga ko je pre vas koristio WC šolju ravne nuli. Ali ono o čemu bi trebalo da brinete jeste nešto što može izgledati kao benigno, a to je kontakt kože-na-kožu ili usta-na-usta. Preko poljupca, na primer, možete da dobijete herpes (a dubljim poljupcem čak i oralnu gonoreju i hlamidiju), dok trljanjem kože o kožu možete da dobijete šugu i stidne vaši, ali i infekcije kao što su genitalne bradavice i herpes.


  2. Ne može se zatrudneti tokom prvog odnosa

  Iako se čini da to ide u vašu korist, trebalo bi biti oprezan. Podjednake su šanse da se zatrudni tokom prvog odnosa kao i prilikom svakog drugog. Preciznije, neke statistike pokazuju da čak 20 odsto žena ostane u drugom stanju posle mesec dana od prvog seksa.

  3. Ne može se zatrudneti tokom menstruacije

  To je malo verovatno, ali je moguće, pogotovo ako ne koristite kondom ili pilule za kontracepciju. Neke žene imaju duge periode koji se preklapaju sa početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne iako imaju menstruaciju. Recimo, imate kratak ciklus (21 dan, na primer) i menstruacija vam traje oko nedelju dana. Ako imate seks blizu kraja perioda, možete da zatrudnite jer spermatozoidi mogu da žive do 72 sata u reproduktivnom traktu.

  4. Ženama je potreban papa test kada napune 18 godina

  Godine 2003. američko udruženje akušera i ginekologa promenilo je svoju preporuku za papa test, poznat i kao Papanikolau test. Prethodna preporuka je bila da se test uradi odmah nakon prvog seksualnog odnosa ili sa 18 godina. Sada, Papa test se ne preporučuje dok žena nema trogodišnji „seksualni staž", ili dok ne napuni 21 godinu. Rani Papa može izgledati bezazleno, ali stres izazvan time što se on posmatra kao neprijatna i invazivna procedura može da navede mlade žene da kasnije izbegavaju ginekologa ili se uzdrže od pitanja o kontroli rađanja. Mlade žene treba da se obrate lekarima i razgovaraju o ovim pitanjima, bez kontrole nepotrebnim testovima. Šta je razlog za ovu promenu? Većina slučajeva humanog papiloma virusa (HPV) nestane sama od sebe u roku od tri godine. Samo u slučaju da opstane duže, HPV predstavlja razlog za brigu jer može da izazove rak grlića materice.

  5. Pilula za dan posle uzrokuje abortus

  Plan B, takođe poznat kao pilula za „jutro posle", nije isto što i RU-486, pilula koja izaziva abortus. U stvari, ako se plan B primenjuje kada ste već trudni, u tom slučaju jeste. U prethodnim istraživanjima, više od 30 odsto seksualno aktivnih adolescenata je reklo da su verovali da je hitna kontracepcija namerni prekid trudnoće. I u studiji je otkriveno da je 10 od 34 sajta propustilo da pomene razliku između ova dva leka. Dosta sajtova neće da kaže da plan B nije abortus.

  6. Pilula za „jutro posle" nije dostupna maloletnicima bez recepta

  Plan B je dostupan ženama ispod 18 godina starosti bez recepta. (Potrebno je samo da zamolite apotekara.)

  7. Pilule za kontracepciju goje

  Iako klinička ispitivanja nisu mogla da dokažu povezanost oralne kontracepcije i težine, ovo je uverenje mnogih žena svih uzrasta. Jedna vrsta kontracepcije koja može da dovede do gojenja jeste injekcija medroksiprogesteron acetata (DMPA), još poznatija kao metak za kontrolu rađanja. Istraživači sa Univerziteta u Teksasu povezali su jednu dozu ove injekcije sa, u proseku, 11 kilograma viška tokom tri godine, ispitujući koliko su na težini dobijale žene koje su je primile.

  8. Spirala nije bezbedna kod adolescenata

  Unutarmaterični uređaj (IUD) ili spirala ubacuje se u grlić materice i služi za sprečavanje trudnoće. Zato što pilula ne mora da se uzima svakog dana kada se koristi spirala, ona može biti pogodna i kao dugoročni način da se spreči trudnoća. Zastarele informacije kažu da spirala povećava rizik od upale karlice kod žena ispod 18 godina. Međutim, IUD uređaji su siguran i visokoefikasan metod kontrole rađanja kod većine odraslih, kao i kod adolescenata, posebno kod populacije koja je u posebnom riziku od neplanirane trudnoće.

  9. Vakcina HPV štiti od raka grlića materice

  Gardasil, vakcina protiv raka grlića materice, odobrena je 2006. godine za devojčice i devojke od 9. do 26. godine. Ona blokira četiri vrste humanog papiloma virusa, dve koje najčešće izazivaju rak grlića materice i dve koje izazivaju genitalne bradavice i abnormalnosti. Međutim, oko 30 odsto slučajeva raka grlića materice ne može se sprečiti vakcinom, tako da je važno za sve žene, bez obzira na to da li su primile vakcinu, da nastave redovne papa testove. Vakcina je takođe u fazi testiranja, a možda jednog dana bude usvojena za dečake i muškarce, jer može da spreči širenje HPV-a kod njihovih partnerki.

  10. Pranje je zdrav način za čišćenje vagine

  Vagina se samočisti i pranje zapravo izaziva više štete nego koristi. Prirodne bakterije koje se nalaze u vagini pomažu da ostane čista i zdrava, a pranjem se narušava ta ravnoteža i izaziva širenje vaginalne infekcije u jajovode, matericu i jajnike. Pored toga, pranje vodom ne štiti od polno prenosivih bolesti ili trudnoće. U stvari, pranje olakšava ženi da zatrudni, jer gura spermatozoide dublje. Redovno pranje toplom vodom i blagim sapunom pomoći će vam da vagina spolja ostane čista. Pokušajte da izbegnete mirišljave tampone, uloške, praškove i sprejove, koji mogu da povećaju šanse za vaginalne infekcije.

  Ana Mitić   
 9. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.082
  Zahvala:
  18.580
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Uskoro i transplantacija materice

  Uskoro i transplantacija materice

  Ž. P. | 11. april 2011. 13:20 | Večernje novosti

  Transplantacija materice koja bi omogućila ženama bez dece da ostvare potomstvo, mogla bi već od iduće godine da postane stvarnost

  female-reproductive_310x186.jpg

  Transplantacija materice koja bi omogućila ženama bez dece da ostvare potomstvo, mogla bi već od iduće godine da postane stvarnost, obećavaju švedski i britanski naučnici na osnovu sprovedenih istraživanja u laboratorijskim uslovima. Nadu ženama koje su rođene bez materice, ili im je morala biti odstranjena zbog bolesti, posebno uliva prof. dr Mats Branstrom sa Univerziteta Geteborg u Švedskoj, koji je proveo više od decenije usavršavajući hirurške tehnike neophodne za ovaj zahvat. Istovremeno, i britanski tim hirurga iz londonske bolnice Hamersmit utrkuje se sa ovakvim operacijama, pokušavajući da nađe najbolje rešenje.

  Zanimljivo je da je jedino u Saudijskoj Arabiji izvedena humana transplantacija ovog organa, koji je, nažalost, prestao da funkcioniše posle četiri meseca. Britanski i švedski naučnici veruju da se ovo dogodilo zbog kompleksnosti povezivanja nove materice sa krvnim sudovima.
  Uprkos svemu, prof. Branstrom tvrdi da će presađivanje materice početi od sledeće godine u jednoj od deset najprestižnijih bolnica sveta, ali da će transplantacija biti privremena. To je zbog dugoročnih opasnosti koje nose lekovi neophodni za sprečavanje odbacivanja presađenog organa. Lekovi uslovljavaju da nova materica mora da se odstrani posle jedne, a najviše dve trudnoće.   
 10. macula

  macula Član

  Postova:
  2.071
  Zahvala:
  26
  Lokacija:
  just real life
  Žene sve više pate od muških bolesti

  Žene sve više pate od muških bolesti  Giht, ćelavost, rak pluća, srčane bolesti – donedavno su bile tegobe i bolesti “rezervisane” za muškarce, međutim, zbog savremenog načina života i stresa, od njih sve više obolevaju žene.


  Izvor: pregled.com

  [​IMG]

  Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj je pokazalo da će žene sa stresnim zanimanjima, čak i one mlađe od 50 godina, dvostruko češće da pate od srčanih bolesti od pripadnica nežnijeg pola koje nisu toliko pod stresom. Žene koje su izložene svakodnevnom stresu sklonije su alkoholu, cigaretama, nezdravoj ishrani i statičnom načinu života.

  - Ćelavost, odnosno gubljenje i stanjivanje kose postao je veliki problem kod žena. Ovo je posebno izraženo u menopauzi kada nastaje ćelavost koja je doskora bila karakteristična samo za muškarce – rekao je dr Metju Haris iz Mančestera.

  Giht je donedavno bila bolest koja je devet puta više pogađala muškarce nego žene. Ali od 70-ih godina ova bolest zglobova sve više pogađa žene.
  Osim ovih muških oboljenja, žene koje su svakodnevno izložene stresu pate od manjka seksualne želje, bolesti jetre i češće ih pogađa rak usta.
   

Preporučite stranicu