Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Zašto je ljubimce bolje sterilisati

Diskusija u 'Životinjsko Carstvo' započeta od maja_jevtic, 03.11.2016.

 1. maja_jevtic

  maja_jevtic Urednik

  Postova:
  9.195
  Zahvala:
  10.711
  Pol:
  Ženski
  Zašto je ljubimce bolje sterilisati
  Iako je danas potpuno normalno sterilisati svog ljubimca, to donedavno nije bila standardna praksa. Ima nekoliko odgovora na pitanje zašto je ta procedura postala uobičajena.

  IZVOR: TPORTAL
  [​IMG]

  Foto: Thinkstock
  Zdravlje

  Ne postoji nikakva naučna osnova po kojoj sa sigurnošću može da se kaže da je roditeljstvo životinja dobro za njih. Štaviše, sve što je poznato ukazuje na to da sterilisani ljubimci ređe dobijaju određene bolesti i vrste raka. Osim što je sterilizacija pozitivna za zdravlje ljubimaca, takođe smanjuje broj životinja na ulici koje u većini žive kratko i u lošim uslovima.

  Ponašanje

  Sterilizacija može da promeni karakter ljubimca, ali je ta promena uglavnom nabolje. Sterilisane životinje ne pate od hormonalnih fluktuacija koje uzrokuju nepoželjno ponašanje, poput tuče s drugim životinjama, uriniranja van toaleta i potrebe za lutanjem.

  Težina

  Uvreženo je mišljenje da će se ljubimac ugojiti nakon sterilizacije, ali to zapravo zavisi od vlasnika. Ako vodite računa o njegovoj težini, onda neće doći do gojenja. Važno je samo imati dobre navike prilikom hranjenja životinje, kao i podsicanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

  Godine

  Retke pasmine mačaka i pasa imaju korist od kasnije sterilizacije, ali većina se steriliše u ranijem uzrastu. Na taj način se sprečava neželjeno potomstvo koje životinje mogu da imaju vrlo rano.

  Cena

  Cena sterilizacije uglavnom je niska, s obzirom na to da je u pitanju procedura koju treba obaviti samo jednom. Ponekad će u slučaju novčanih poteškoća razna udruženja za zaštitu životinja priskočiti u pomoć ili izaći u susret kako bi se ljubimcu omogućio bolji život sa smanjenom šansom za bolest.
   
  Zoran_ se ovo sviđa.
 2. Nostrouomo

  Nostrouomo

  Postova:
  122
  Zahvala:
  43
  Lokacija:
  Neophodno
  Do sada nisam ni znao koliko sam sretan što nisam nečiji ljubimac.
  Sada se jedino bojim da me kao nezbrinutog lutalicu ne udomi neka stara frigidna šnajderica sa velikim makazama ...
   

Preporučite stranicu