Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Vlastimir Trajković

Diskusija u 'Biografije kompozitora' započeta od crvendac_011, 06.02.2011.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Vlastimir Trajković

  Trajkovic-Vlastimir.jpg

  Vlastimir Trajković rođen je 1947. godine, živi i radi u Beogradu. Jedan je od najznačajnijih srpskih kompozitora današnjice. Njegovo stvaralaštvo pretstavlja spoj konceptualizma i minimalizma. U osnovi njegovog muzičkog izraza je repetitivnost u izlaganju koja stvara utisak nekog proširenja vremena a odražava fiksiranost autorovih misaonih tokova i potrebu da njima izazove opsesivno dejstvo u smislu usporenja njegovog muzičkog vremena.

  "Arion le muove musiche per chitarra ed archi" je delo čiji su programski moto stihovi rimskog pesnika Nasona. Ponavljanje kao polje u kome se kroz neprimetne izmene materijala ostvaruje tok jednog procesa. U oblasti minimalizma je redukcija materijala na jednostavne harmonijsko-ritmičko-melodijske obrasce u osnovi Debisijevog porekla. Komozitor dodiruje i polje konceptualizma. Ovakav spoj konceptualizma i minimalizma predstavlja avangardnu novinu u našoj sredini. Monodijski je rađena, osnovni harm obrasci predstavljeni su fondom od osam akorada postavljenih u medijantne odnose. Oni se pozivaju na šeme jazz modalnosti, ponavljaju se izmejneni kroz svoje transpozicije predstavljajući istovremeno i stabilnu tačku trodelne forme. Tu se vidi Trajkovićeva povezanost sa Mesijanom, egzotičnim slojem ekspresionizma, a naročito sa Mesijanovim sistemom modusa. Repetitivnosti podležu pomenuti akordi, grupe tonova. Bitna obeležja Trajkovićeve muzike ranijeg datuma su modalno određenje dela i njegova ritmička faktura, naročito funkcija korone kojom se produžuju vrednosti u Mesijanovskom smislu. 4 Noturna za obou, hornu, čemalo i gudački kvartet najbolje svedoče o srodnosti sa Mesijanovom modalnošću.

  Izvor: Muzička centrala
   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Muzički primeri


   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Odlazak Trajkovića

  05. januar 2017.

  Kompozitor Vlastimir Trajković, akademik i dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju na FMU, preminuo je u 70. godini

  [​IMG]

  KOMPOZITOR Vlastimir Trajković, akademik i dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju na FMU, preminuo je u sredu, 4. januara u 70. godini, saopštila je SANU.

  Trajković je rođen 17. juna 1947. u Beogradu. Studirao je kompoziciju u klasi Vasilija Mokranjca na Muzičkoj akademiji u Beogradu gde je diplomirao 1971., a magistrirao 1977. godine.

  Od 1971. godine radio je kao profesor teorijskih predmeta u Muzičkoj školi "Stanković", a 1980. godine postaje profesor kompozicije na FMU u Beogradu.

  Trajković će biti sahranjen u ponedeljak, u podne, na Novom groblju u Beogradu.

  (Novosti)
   

Preporučite stranicu