Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Vesti iz sveta tehnologije

Diskusija u 'Hardware' započeta od Kimi, 16.02.2009.

 1. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Stiže tablet za Linuksaše


  Izvor:
  B92.net  Proizvod koji će se isporučivati od maja, tablet Spark, od sada se može naručiti u pretprodaji na makeplaylive.com, piše Ars Technica.


  [​IMG]  Mer OS (fork MeeGo platforme) i KDE Plasma Active interfejs softverske su odlike sedmoinčnog tableta sa procesorom na 1GHz, 512MB RAM-a. Spark, kako se ovaj tablet zove, ima 2 USB porta, HDMI izlaz, a težak je 355 grama.

  Cena još uvek nije zvanično poznata, ali bi trebalo da košta 200 evra.

  KDE developer, Eron Seigo, rekao je ranije da je ovo jedinstvena mogućnost za slobodni softver, te da konačno imaju uređaj koji dolazi na tržište pod njihovim uslovima.

  “Ne čekamo na neku veliku kompaniju da nam da šta želimo, sami ćemo to ostvariti”, rekao je on.
   
 2. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Google je prevario i Microsoft?


  Izvor:
  B92.net


  Nedavno smo čitali da je Google uspeo da zaobiće pravila i prati aktivnosti Safari korisnika, a sada ga za isto optužuje i Microsoft.


  [​IMG]


  Naime, Microsoft tvrdi da je Google prevario i Internet Explorer i naveo ga da prihvata kolačiće koji omogućavaju praćenje korisnika.

  Kada je otkriveno da se to događa u slučaju Safarija, Google je tvrdio da se radi o grešci, piše Ars Techica, te da je to izolovani slučaj. Međutim, blog posto Dina Hačamoviča, potpredsednika Microsofta govori drugačije.

  Pod naslovom "Google zaobilazi podešavanja privatnosti korisnika", on navodi da Google kao i u slučaju Safarija, koristi sličan metod kako bi pratio i korisnike Internet Explorera.

  "Pre nego što objavimo više detalja o tome što smo otkrili, preporučujemo IE korisniciama da koriste opciju Tracking Protection koju ima IE9, kako bi zaštitili svoju privatnost od Googlea", piše na blogu.
   
 3. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Barnes & Noble priprema Nook Tablet sa 8 GB memorije  Izvor:
  Micro.rs

  PREMA PISANJU POJEDINIH MEDIJA u SAD, kompanija Barnes & Noble priprema novu verziju svog tabličnog računara Nook Tablet, sa kojom planira da se upusti u tržišno nadmetanje sa Amazonovim Kindleom Fire.

  Radi se o modelu sa 8 GB memorije, koji bi krajem ovog meseca trebalo da se pojavi u prodaji u objektima iz trgovačkog lanca Wal-Mart.  [​IMG]


  Nook Tablet su mnogi videli kao takmaca Appleovom iPadu, koji bi mu konkurisao pre svega niskom cenom. Ali, budući da je Amazonov Kindle Fire naišao na dobar odziv kod korisnika, Nook Tablet je pao u drugi plan.

  Aktuelna verzija Nooka Tableta koja se prodaje za 249 USD ima 16 GB memorije, tako da je očito da Barnes & Noble pokušava da prepolovljivanjem memorije značajno snizi cenu svog uređaja. Vredi pomenuti i da se Nook Tablet može kupiti uz značajan popust na aukcijskoj veb lokaciji e-Bay; na toj lokaciji se verzija sa 16 GB memorije prodaje za 199 USD.

  Precizne tehničke specifikacije nove verzije Nook Tableta još uvek nisu poznate, tako da američki mediji spekulišu da će ona biti skoro identična kao i postojeći model. Unapređenja, ako ih bude, očekuju se u pogledu brzine procesora i postojanja ležišta za proširenje memorije.
   
 4. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  U SAD će biti ograničena upotreba vrhunske tehnologije u automobilima  Izvor:
  Micro.rs


  AMERIČKA NACIONALNA UPRAVA ZA BEZBEDNOST saobraćaja na putevima (The National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) saopštila je da je u 2010. godini “ometanje od strane uređaja ili neke integrisane kontrole” bilo razlog za 26.000 saobraćajnih nesreća u SAD.

  Uprava će zbog toga predložiti da neke funkcije elektronskih uređaja koji su integrisani u automobilima budu isključene za vreme vožnje. Nova pravila treba da smanje broj akcija vozača (npr. broj tastera koji treba da pritisne) i da ograniče nepotrebne vizuelne informacije. Biće uvedena i pravila za akcije koje se obavljaju jednom rukom i ograničenje u trajanju od dve sekunde za tzv. “pogled van puta”, što je prosečno vreme potrebno da se pogled skrene sa puta na neki uređaj u automobilu.  [​IMG]


  Predstavnici Uprave izjavili su da će od američkih zakonodavaca tražiti da se u automobile ugrađuju samo oni uređaji čije manje važne funkcije vozač može da isključi za vreme vožnje, kao i da te funkcije budu isključene sve dok se automobil ne parkira.

  Kao potencijalno opasne akcije za vreme vožnje smatraju se slanje SMS poruka, korišćenje interneta i društvenih mreža, unošenje adresa u sisteme za navigaciju i biranje telefonskih brojeva sa velikim brojem cifara. Prikazivanje teksta koji nema veze sa vožnjom, dužeg od 30 slovnih znakova, na ekranima u automobilima će takođe biti zabranjeno. Ova buduća ograničenja se neće odnositi na upotrebu elektronskih sistema za upozoravanje.

  Prema navodima predstavnika NHTSA, prva faza uvođenja novih pravila će se odnositi samo na uređaje koji su integrisani u automobilima. U drugoj fazi na red bi mogli da dođu uređaji koji nisu ugrađeni u automobil, ali se i njega unose i mogu biti korišćeni za vreme vožnje. Pod tim se podrazumevaju navigacioni sistemi, pametni telefoni, tablični računari i mobilni komunikacioni sistemi.

  Prema tvrdnjama zvaničnika NHTSA, različiti elektronski uređaji su u 2010. godini bili razlog za 47.000 saobraćajnih nesreća u SAD. Po njihovim rečima, budući da korisnici žele uređaje sa što više korisnih funkcija, nova pravila bi trebalo da pomognu proizvođačima da u svoje automobile ugrađuju elektronske uređaje koji će ispuniti zahteve korisnika, bez ugrožavanja njihove bezbednosti.
   
 5. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Microsoft produžava podršku za Vistu i Windows 7
  Izvor:
  Novosti.rs  "Microsoft" objavio da će produžiti podršku za svoje operativne sisteme "windows vista" i "windows 7" - za prvi do 11. aprila 2017. godine, a za drugi do 14. januara 2020.godine.  [​IMG]  VAŠINGTON - Softverski gigant "Microsoft" objavio je danas da će produžiti podršku za svoje operativne sisteme "windows vista" i "windows 7" - za prvi do 11. aprila 2017. godine, a za drugi do 14. januara 2020.godine.

  Radi se, ipak, o veoma relativnim rokovima, jer su datumi za kraj glavne faze podrške 10. april 2012. godine za "windows vistu" i 13. januar 2015. godine za " windows 7", preneli su francuski elektronski mediji.

  To znači da se ti sistemi posle najavljenog roka neće ozbiljnije razvijati, već će se u njih samo unositi promene vezane za bezbednost i softversku kompatibilnost.


  Naredni korisnički program " windows 8" očekuje se na jesen 2012. godine.
   
 6. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Novi uređaji za novo vreme
  Izvor:
  ITrsenja.com

  Kompanija HP predstavila je nove uređaje idealne za poslovne korisnike, dizajnere, montažere i one koji traže mnogo više od računara.Z1, Omni 27, Spectre, Folio 13 i Slate 2 po svojim performansama predstavljaju novi pravac u kojem se tehnologija kreće.


  [​IMG]


  Z1 radna stanica idealna je za zahtevne korisnike koji se bave multimedijom, produkcijom i dizajnom, Omni 27 nudi snažne performanse i štedi prostor, Spectre i Folio 13 moći ćete da ponesete bilo gde i radite na njima ceo dan bez punjenja baterije. Poslovni korisnici će na sastancima svoj Slate 2 koristiti za zahtevni multitasking.

  „Kompanija HP je proširila paletu svojih proizvoda koje nudi na srpskom tržištu i kupci imaju priliku da dođu do nekih od sjajnih uređaja kao što su radne stanice, snažni i inovativni all-in-one računari, fenomenalni ultrabook ili poslovni tablet. Proširenje programa proizvoda kompanije je trend koji je omogućio da na domaćem tržištu računara HP i dalje ima lidersku poziciju prema ukupnom broju prodatih prenosivih i stonih računara“, istakao je Jovan Dimitrijević, direktor grupe za personalne sisteme, HP Srbija.


   
 7. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Za Fleš na Linuksu jedini izbor biće Hrom


  Izvor:
  Micro.rs
  KORISNICI LINUKSA KOJI ŽELE DA gledaju Fleš sadržaj uskoro neće imati drugog izbora osim da koriste Guglov Hrom (Google Chrome), jer će Adobi (Adobe) prestati da nudi samostalnu verziju Fleš plejera (Flash Player) za Linuks posle verzije 11.2 koja će se pojaviti kasnije ove godine. Posle toga će nove verzije Fleš plejera biti na raspolaganju samo kao deo Hroma, Guglovog programa za prikazivanje mrežnih strana.
  [​IMG]


  Međutim, dobra vest je da će Adobi nastaviti da izdaje bezbednosne nadogradnje za Fleš plejer 11.2 za Linuks još pet godina po njegovom objavljivanju.

  Adobi je u sredu saopštio da u saradnji s Guglom razvija novi interfejs za programiranje aplikacija (Application Programming Interface, API) namenjen korišćenju dopunskih modula (plugin) u Hromu, a cilj mu je da zameni postojeći interfejs koji Fleš plejer trenutno koristi, poznat kao Netskejp plagin API (Netscape Plugin API, NPAPI).

  Novi API će se zvati Peper plagin API (Pepper Plugin API, PPAPI
  ), ili kratko Peper, i njegov zadatak je da služi kao sloj između dopunskog modula i veb čitača koji apstrahuje razlike njegove primene na različitim operativnim sistemima.

  Adobi i Gugl su sada napravili pepersku varijantu Fleš plejera za sve x86/64 platforme koje podržava Hrom, a Gugl će kasnije početi da je distribuira kao deo Hroma na svim platformama, uključujući i Linuks. Od tog trenutka će to biti jedini način da korisnici Linuksa dobiju Fleš. Na Vindousu (Windows) i drugim platformama Adobi će nastaviti da podržava i nepeperske PAPI interfejse.

  Adobi nije pomenuo da je ijedan drugi veb čitač uključen u ovu šemu Fleš plejera, a Mozila (Mozilla) je, kao tvorac Fajerfoksa (Firefox), izričito izjavila
  da je Peper ne zanima.
   
 8. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Googleove “pametne” naočare stižu do kraja godine


  Izvor:
  Micro.rs

  DNEVNI LIST NJUJORK TAJMS OBJAVIO je početkom ove nedelje da će Google do kraja godine predstaviti svoje “pametne” kompjuterizovane naočare (goggle).

  U vesti se navodi da će Googleove naočare biti zasnovane na Androidu, podržavaće povezivanje sa 3G ili 4G mrežama, GPS i imaće senzore pokreta. Takođe, naočare će imati minijaturni ekran smešten nekoliko santimetara ispred očiju korisnika.
  [​IMG]


  Vest o kompjuterizovanim naočarima nastavlja se na vest koju je početkom meseca objavila veb lokacija 9to5Google, u kojoj se navodi da je Google već razvio prototip naočara, koji je opremljen procesorom, prostorom za skladištenje podataka i nekim funkcijama koje imaju telefoni sa Androidom, pre svega podrškom za zadavanje komandi glasom. Od multimedijskih pomagala ugrađeni su kamera, mikrofon i zvučnici.

  U vesti se nagađa da će Googleove naočare imati ARM-ov procesor A8 na 1 GHz, 256 MB RAM memorije i 8 GB prostora za skladištenje podataka.

  Što se izgleda naočara tiče, one bi trebalo da liče na model Thump kompanije Oakley, koji predstavlja naočare sa ugrađenim MP3 plejerom, navodi se u tekstu objavljenom na lokaciji 9to5Google.

  U vesti Njujork Tajmsa se navodi da će Googleove naočare imati transparentan ekran na kome će se prikazivati aktuelne informacije, slično kao što piloti mlaznjaka dobijaju informacije na staklu kabine ili na ekranima svojih kaciga. Na ekranu Googleovih naočara će se prikazivati vremenski podaci, informacije o telefonskim pozivima i tekstualne poruke.

  Pre nego što predstavi svoje revolucionarne naočare, Google će morati da pronađe način da one ne ugrožavaju privatnost osobe koja ih nosi, tako što će sa svojom ugrađenom kamerom snimati aktivnosti korisnika, navodi se u članku Njujork Tajmsa.
   
 9. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Blekberi Plejbuk nadograđen novim sistemom


  Izvor:
  Micro.rs

  KOMPANIJA RIM KONAČNO JE PONUDILA dugo očekivanu (i besplatnu) nadogradnju za svoj tablični računar Plejbuk (PlayBook), tako da je sada dobio i funkcije e-pošte i kalendara.

  RIM je počeo da prodaje Plejbuk u aprilu 2011, ali računar je odmah kritikovan zbog toga što je ostavljao utisak nedovršenog proizvoda. Glavna primedba odnosila se na to što nije imao sopstvene aplikacije za ključne funkcije kao što su e-pošta, kalendar, adresar i poruke. Te funkcije su bile dostupne jedino kad se poveže s Blekberi telefonom (BlackBerry).  [​IMG]


  Većina tih problema je otklonjena u utorak kad je RIM objavio verziju 2.0 njegovog operativnog sistema zasnovanog na QNX-u (koja je trebalo da se pojavi još u novembru).

  E-pošta nije postojala kao osnovna aplikacija u prvobitnom operativnom sistemu, jer RIM nije znao kako da isti nalog za Blekberi e-poštu stavi na dva odvojena uređaja (tablu i telefon), pošto je taj nalog inače bio poznat kao superbezbedan, čak u tolikoj meri da su se vlade nekih zemalja žalile da im onemogućava tajnu kontrolu e-pošte. Problem je zaobiđen tako što je napravljen „most“ (BlackBerry Bridge) preko koga se Blekberi telefon povezuje na Plejbuk i omogućava mu rad s e-poštom.

  Iako taj most i dalje postoji, Plejbuk 2.0 sad ima i sopstvene aplikacije za e-poštu, kalendar i adresar, kao i mogućnost integrisanja kontakata s društvenim mrežama kao što su Fejsbuk (Facebook) i Tviter (Twitter), bolji čitač mrežnih strana, novu virtuelnu tastaturu i druga sitnija poboljšanja.

  Nadogradnja ne sadrži i popularni servis Blekberi mesendžer (BlackBerry Messenger), jer je još prošlog oktobra, kad je objavljeno da će nadogradnja kasniti, rečeno da se na Mesendžeru još radi.

  Ako se izuzme Mesendžer, Plejbuk 2.0 je konačno dobio funkcije koje se smatraju standardnim na drugim tabličnim računarima, ali možda je to i premalo i prekasno. Naime, očekuje se da će se uskoro pojaviti Ajped 2S/3, table s Androidom 4.0 nastavljaju da stižu nesmanjenim tempom, a kroz pola godine pojaviće se i table s Mikrosoftovim Vindousom 8 (Microsoft Windows). Međutim, RIM još nije mrtav a njegov novi operativni sistem 2.0 je svejedno dobar znak, pogotovo za one koji su ipak kupili Plejbuk.

  Početkom decembra RIM je upozorio investitore da su slaba prodaja Plejbuka i veliki prekid u pružanju Blekberi usluga značajno pokvarili očekivane rezultate u trećem tromesečju, a kad ih je kasnije tog meseca i objavio videlo se da je isporučeno svega 150.000 primeraka. To je bilo znatno manje i u odnosu na skromnih 200.000 isporučenih u drugom tromesečju i 500.000 u prvom. Poređenja radi, Epl (Apple) je u svom poslednjem tromesečju prodao rekordnih 15,4 miliona primaraka Ajpeda (iPad).

  Međutim, RIM-ova problematična tabla samo je jedan od brojnih problema koji su snašli kompaniju. Krajem prošle godine ponovo se desio prekid u pružanju Blekberi usluga za koji su rukovodioci kompanije rekli da je najveći koji im se ikada desio, jer je trajao čak tri dana.

  Vrednost deonica kompanije se tokom 2011. drastično smanjila, a pojavili su se i zahtevi da se rukovodstvo kompanije smeni. Prošlog meseca na mesto izvršnog direktora postavljen je Torsten Hajns, bivši operativni direktor, dok su dotadašnji kodirektori, Majk Lazaridis i Džim Balsili, premešteni na druge funkcije. Deonice kompanije su potom u januaru porasle za skoro 15%.
   
 10. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Dellov prvi ultraprenosivi računar stiže iduće nedelje


  Izvor:
  Micro.rs


  KOMPANIJA DELL SAOPŠTILA JE da će iduće nedelje u SAD i Kanadi početi da isporučuje svoj prvi ultraprenosivi računar, model nazvan XPS 13.

  XPS 13 pripada novoj kategoriji tankih i laganih prenosivih računara koje je Intel nazvao ultraknjigama (ultrabook) ili ultraprenosivim, aludirajući na njihove male dimenzije i težinu. Računar karakterišu ekran dijagonale 33 cm (13 inča) izrađen od Gorilla stakla i Intelov procesor Core, zasnovan na procesorskoj arhitekturi Sandy Bridge.  [​IMG]  XPS 13 po svojim dimenzijama podseća na Appleov MacBook Air. Predstavnici kompanije izjavili su da je računar smešten u kućište korišćeno za 11-inčne računare što je doprinelo uštedi prostora. Računar ima 4 GB RAM memorije i disk zasnovan na fleš memoriji (solid state disk, SSD) kapaciteta 256 GB. Debljina računara je svega 6 milimetara, a težina 1,35 kilograma.

  Od drugih karakteristika modela XPS 13 vredi pomenuti i podršku za tehnologiju Smart Connect, koja održava vezu sa internetom i kada je računar u režimu uspavanosti, tako da zapisi sa društvenih mreža mogu da budu ažurirani i dok se računar nalazi u tom režimu rada.

  XPS će se prodavati po početnoj ceni od 999 USD (verzija sa procesorom Core i5). Ta cena može predstavljati problem za neke kupce, jer proizvođači neprekidno tvrde da cena ultraprenosivih računara neće prelaziti 800 USD. U slučajevima kada se to ipak desi, uglavnom se radi o visokim cenama komponenti, ali je Intel nedavno obećao da će se potruditi da cena ultraprenosivih računara ne pređe 700 USD.

  Ultraprenosivi računari predstavljaju pokušaj Intela da redefiniše kategoriju prenosivih računara, koji u poslednje vreme gube tržišno nadmetanje sa tabličnim računarima. Osim Della, od poznatijih proizvođača računara ultraprenosive modele proizvode Hewlett-Packard, Acer, Toshiba i Asus.

  Što se tiče daljeg razvoja ultraprenosivih računara, Intel je saopštio da će u drugom tromesečju predstaviti nove procesore iz serije Core, zasnovane na arhitekturi Ivy Bridge, koji će ultraprenosivim računarima doneti bolje performanse i grafičke mogućnosti. Intelov “večiti” rival, kompanija AMD je kontrirala saopštenjem u kome se navodi da će predstaviti jeftine procesore namenjene ultraprenosivim računarima, koji će omogućiti da njihova cena ne pređe 500 USD.
   

Preporučite stranicu