Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Vesti iz sveta tehnologije

Diskusija u 'Hardware' započeta od Kimi, 16.02.2009.

 1. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  iPad i dalje najpopularniji, Android ga sustiže

  Izvor;
  B92.net


  Podaci koje je izneo Strategy Analytics pokazuju da se tržišni udeo Android tableta sve više raste.

  U četvrtom kvartalu 2011. godine isporučeno je 26,8 miliona uređaja, a udeo Androida na tablet tržištu sada iznosi 39 posto, što je rast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.  [​IMG]  Udeo iPada je za isto toliko opao, pa umesto 68 procenata, koji je Apple imao u poslednjem kvartalu 2010. , sada ima 58 posto tržišta.

  Microsoft, prema podacima Strategy Analyticsa, ima 1 posto tržišnog udela.

  Što se broja isporučenih uređaja tiče, Apple je u četvrtom kvartalu isporučio 15,4 miliona iPada, dok je tableta na Androidu isporučeno 10,5 miliona.

  Gledajući celu 2011. godinu, isporučeno je ukupno 66,9 miliona tableta, dok je u 2010. godini isporučeno “samo” 18,6 miliona.
   
 2. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Facebook izlazi na berzu u sredu
  Izvor;
  B92.net

  Znalo se da se Facebook sprema na inicijalnu javnu ponudu (IPO) svojih deonica ove godine, ali se nije znalo tačno kada.  [​IMG]


  Wall Street Journal sada prenosi da je papirologija spremna, a da će se to dogoditi u sredu, 1. februara.

  Očekuje se da to bude najveći IPO tehnološke kompanije, a procene zarade koju će Facebook ostvariti na ovaj način idu do 10 milijardi dolara.

  Google je 2005. godine javnom ponudom svojih deonica zaradio 2 milijarde dolara.

  Iz Facebooka nema zvanični komentara.
   
 3. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Twitter omogućava zemljama selektivnu cenzuru
  Izvor:
  Mondo.rs  Twitter je saopštio da poseduje tehnologiju koja omogućava da zemlje na svojoj teritoriji selektivno blokiraju tvitove koji stižu od korisnika sa njene teritorije.


  [​IMG]


  Međutim, kako je saopšteno na blogu Twittera, sadržaj koji je cenzurisan biće nedostupan samo tviterašima iz te zemlje, dok će korisnici iz drugih zemalja imati pristup cenzurisanim tvitovima.

  Ova velika i kontroverzna promena, koja već izaziva burne reakcije tviteraške javnosti osetljive na bilo kakav vid ograničavanja sloboda, dolazi u trenutku kada Twitter aktivno širi svoju globalnu aktivnost.

  U prvim reakcijama na ovu vest blogeri po svetu već postavljaju pitanje da li bi takozvano “Arapsko proleće”, serija revolucija koja je dovela do promena režima u zemljama Bliskog istoka i koja je dobrim delom bila koordinirana preko društvenih mreža, uopšte bila moguća da su vlasti imale ovakvu mogućnost na raspolaganju?

  Međutim, Twitter u blogu objašnjava da se rast te društvene mreže na globalnom planu podrazumeva i time što ulazi u zemlje koje “imaju različito shvatanje slobode izražavanja”, pominjući Francusku i Nemačku koja, na primer, ne dozvoljava pronacistički sadržaj.

  Twitter još uvek nije iskoristio ovu novu mogućnost, a na blogu kažu da će, kada od njih bude zatraženo da u određenoj zemlji zabrane neki sadržaj, atuor tog sadržaja tome biti obavešten.

  Ovaj globalni mikro-blog na kome možete objavljivati sadržaj i putem običnog SMS-a, bez pristupa Internetu, tvrdi da ima preko 100 miliona aktivnih korisnika širom sveta, a da njihov broj konstantno raste.

  Ta društvena mreža mora pratiti nacionalna zakonodavstva koja se tiču slobode govora, u zavisnost iz koje zemlje određeni sadržaj stiže.

  Ipak, na blogu kažu da Twitter neće moći da bude aktivan u svim zemljama, jer su neke uvele pravila toliko rigorozna da je funkcionisanje mreže tamo nemoguće.

  Primera radi, Twitter je blokiran u Kini.

   
 4. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Motorola isporučila samo milion tableta
  Izvor:
  B92.net


  Imajući u vidu da se radi o broju isporučenih, ne prodatih, primeraka, broj onih koji su postali vlasnici Motorola tableta tokom prošle godine još je manji.  [​IMG]


  U poslednjem kvartalu, Motorola je isporučila oko 200 hiljada primeraka (Apple je, na primer, u istom tom periodu isporučio 15 miliona).

  Ukupno je tokom prošle godine isporučeno 10,5 miliona mobilnih uređaja, od čega 5,3 miliona smartfona.

  Net prihod koji je kompanija ostvarila u četvrtom kvartalu iznosi 3,4 milijardi dolara, a za celu 2011. godinu on iznosi 13,1 milijardu dolara, što je rast od 14 posto u odnosu na 2010. godinu.

  Izvršni direktor kompanije Motorola Mobility, Sanjay Jha, rekao je u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu da je u četvrtom kvartalu na odličan prijem naišla Motorola RAZR, ali i da im novu energiju daje spajanje sa Googleom, te da će nastaviti da se fokusiraju na kreiranje inovativnih tehnologija.
   
 5. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Preuzeto 350.000 digitalnih udžbenika iz prodavnice iBookstore


  Izvor:
  Micro.rs

  Istrazivacka KOMPANIJA GLOBAL Equities Research saopštila je da je u prva tri dana prodaje iz Appleove prodavnice e-knjiga iBookstore preuzeto oko 350.000 digitalnih udžbenika. U istom periodu je iz prodavnice aplikacija Mac App Store preuzeto više od 90.000 kopija besplatne aplikacije iBooks Author.


  [​IMG]


  Pomoću te aplikacije mogu se pripremati udžbenici, prostim prevlačenjem interaktivnih elemenata i dokumenata iz prezentacionog programa Keynote ili Worda.

  U prodavnici iBookstore se trenutno nalazi samo osam udžbenika, od kojih sedam košta 15 USD, a osmi pod nazivom “Life on Earth” je besplatan (doduše radi se o samo prva dva poglavlja knjige).

  Istraživači nsu saopštili koliki broj preuzimanja od pomenutih 350.000 se odnosi na sedam plaćenih udžbenika, a koliki na osmi koji je besplatan. Isto tako, nije poznato da li se korisnici koji su želeli samo da isprobaju ovaj način korišćenja digitalnih udžbenika i u te svrhe preuzeli pomenuta dva besplatna poglavlja ubrajaju u ovih 350.000 preuzimanja. Delovi udžbenika koji se plaćaju mogu se besplatno preuzeti u probnoj verziji, tako da nije jasno da li se i to računa u preuzimanje.

   
 6. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Utrostručena prodaja tabličnih računara sa Androidom


  Izvor:
  Micro.rs

  ISTRAŽIVAČKA KOMPANIJA STRATEGY Analytics saopštile je rezultate istraživanja tržišta tabličnih računara, koji pokazuju da je u četvrtom tromesečju 2011. prodaja tih uređaja sa Androidom utrostručena.

  U poslednjem tromesečju 2011. ukupno je isporučeno 26,8 miliona tabličnih računara, što je porast od 150% u odnosu na isti period 2010. kada je isporučeno 10,7 miliona tabličnih računara. Posmatrano na godišnjem nivou, tokom prošle godine ukupno je širom sveta isporučeno 66,9 miliona tabličnih računara što je porast od 260% u odnosu na 18, 6 miliona koliko je isporučeno u 2010.  [​IMG]


  Apple i dalje domnira ovim tržištem, iako mu je tržišni udeo smanjen. Sa druge strane, prodaja tabličnih računara sa Androidom ide sjajno. U četvrtom tromesečju 2011. isporučeno je 10,5 miliona tabličnih računara sa Androidom, što je više nego trostruko više u odnosu na isti period 2010, kada je isporučeno 3,1 miliona tabličnih računara sa Androidom.

  Dobri rezultati prodaje doveli su do toga da tablični računari sa Androidom sada zauzimaju 39,1% tržišta (29% godinu dana ranije).

  Naravno, tržišni udeo Applea se smanjio, i to sa prošlogodišnjih 68,2% na aktuelnih 57,6%, iako je kompanija u četvrtom tromesečju 2011. isporučila dvostruko više primeraka iPada nego godinu dana ranije – 15,4 miliona prema 7,3 miliona u 2010. Analitičari smatraju da je logično da se tržišni udeo Applea smanjuje, jer sve više proizvođača ulazi na tržište tabličnih računara, ali ako gleda samo svoje rezultate, kompanija može biti zadovoljna jer njena prodaja na ovom polju i dalje beleži značajne stope rasta.

  Opšti zaključak istraživača iz kompanije Strategy Analytics je da korisnici sve više biraju tablične računare, dok internet računari polako padaju u zaborav. Štaviše, kupci često daju prednost tabličnim računarima i u odnosu na jeftinije stone ili prenosive računare, navode istraživači
   
 7. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Rekordni prihodi Epla u prvom tromesečju fiskalne 2012.


  Izvor:
  Micro.rs

  EPL (APPLE) JE U UTORAK OBJAVIO rezultate svog poslovanja u poslednjem tromesečju 2011. s kojim je započeo svoju fiskalnu (2012) godinu. Jaka potražnja za njegovim novim telefonom Ajfon 4S (iPhone 4S), tabličnim računarom Ajped (iPad) i Mekintoš računarima (Mac), rezultirali su rekordnim prihodima i duplo većim profitom u odnosu na isti period godinu dana ranije.

  U tromesečju koje se završilo 31. decembra ostvaren je rekordan profit od 13,06 milijardi dolara, što je preko dva puta više od 6 milijardi u istom periodu 2010. Zarada po deonici iznosila je 13,87 dolara što je daleko premašilo očekivanja analitičara koji su računali da će biti 10,10 dolara. Ukupan prihod dostigao je takođe rekordnih 46,33 milijardi dolara, dok su analitičari predviđali 39 (godinu dana ranije iznosio je 26,74 milijardi).  [​IMG]  Izvršni direktor kompanije, Tim Kuk, kome je ovo prvo kompletno tromesečje na njenom čelu u toj funkciji koju je preuzeo od Stiva Džobsa krajem avgusta prošle godine, izjavio je da su oduševljeni rekordnom prodajom Ajfona, Ajpeda i Mekova. A kako i ne bi bili. U tom tromesečju prodato je rekordnih 37,04 miliona Ajfona (povećanje od 128%), što je 82% više od prethodnog rekorda, 15,43 miliona Ajpedova (111% više) i 5,2 miliona Mekova – 3,5 miliona prenosivih i 1,5 miliona stonih (povećanje od 26%), čime je premašen i raniji rekord od 4,9 miliona. Jedino je prodaja Ajpoda (iPod) nastavila da se smanjuje – prodato je 15,4 miliona primeraka (pad od 21%).

  Najveći udeo u prihodima potiče od prodaje Ajfona – 53%. Valja dodati da je 58% rekordnog prihoda ostvareno prodajom izvan SAD kao i da je prodaja samo u decembru donela preko 17,5 milijardi dolara. Rukovodstvo kompanije je otkrilo da Epl trenutno raspolaže sa 98 milijardi dolara u gotovini, ali ni izvršni ni finansijski direktor nisu novinarima želeli da kažu kako planiraju da ih potroše. Neki analitičari su zato zaključili da to znači da će uskoro najaviti nešto krupno, verovatno na temu ponude sadržaja, s obzirom na govorkanja o Eplovom televizoru.

  Ovo tromesečje je obično najjače u godini za proizvođače elektronike široke potrošnje. U njemu je Epl ponudio Ajfon 4S s novim dvojezgarnim procesorom A5, boljom kamerom i drugim poboljšanjima. Mada je početak njegove prodaje u većini mesta protekao glatko (iako je potražnja sve vreme bila veća od ponude, ali se stanje sada uglavnom popravilo, ali ne svuda), u Kini je početkom januara prodaja naglo otkazana u jednoj pekinškoj prodavnici, pa su razočarani kupci koji su dugo čekali u redu po veoma hladnom vremenu, bacali jaja na njene izloge.
   
 8. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Toshiba najavila svoj prvi e-čitač

  Izvor:
  Micro.rs
  KOMPANIJA TOSHIBA NAJAVILA JE sredinom ove nedelje da će uskoro pustiti u prodaju svoj prvi e-čitač.

  Radi se o modelu BookPlace, koji će se u februaru naći u japanskim prodavnicama. Istovremeno, Toshiba će otvoriti i mrežnu prodavnicu e-knjiga u kojoj će se u početku nalaziti oko 100.000 naslova.  [​IMG]


  Iako Toshiba najveću pažnju posvećuje vrhunskim tabličnim računarima kao što je nedavno predstavljeni model Excite, njeni predstavnici su izjavili da kompanija ne želi da zanemari ni tržište e-čitača i e-knjiga. Toshiba predviđa da će do marta 2016. godine njena mrežna knjižara imati 1,5 milion registrovanih korisnika a u njoj će se prodavati i aplikacije za e-čitače s Androidom ili Windowsom.

  E-čitač BookPlace ima ekran u boji osetljiv na dodir dijagonale 17,8 cm (7 inča), 8 GB memorije, čitač veba i podršku za Wi-Fi povezivanje, a kao operativni sistem koristi Linux. Debljina čitača je 11 milimetara, a težina 330 grama.

  BookPlace će koštati 22.000 jena (oko 280 USD). Trenutno, nije poznato da li će se prodavati i van Japana.
   
 9. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  HP predstavio novu verziju internet računara Mini

  Izvor:
  Micro.rs

  KOMPANIJA HEWLETT-PACKARD PREDSTAVILA je početkom ove nedelje novu verziju svog internet računara Mini, sa unapređenim funkcijama i performansama.

  Radi se o modelu Mini 1104, koga odlikuju ekran dijagonale 25,6 cm (10,1 inča) i Intelov dvojezgarni procesor Atom N2600 na 1,6 GHz. Intel je taj model Atoma predstavio u decembru prošle godine zajedno sa procesorima Cedar Trail. Predstavnici HP-a su naveli da štedljivi procesor Atom omogućava da se vreme trajanja šestoćelijske baterije računara produži na čak devet sati.  [​IMG]  Od ostalih karakteristika modela Mini 1104 treba pomenuti 2 GB RAM memorije, čvrsti disk kapaciteta 320 GB, integrisanu Intelovu grafiku, podršku za WiFi povezivanje po standardu 802.11 a/b/g/n i Bluetooth 3.0, tri USB 2.0 priključka, veb kameru i utičnicu za memorijske kartice u formatu SDXC. Težina računara iznosi 1,26 kilograma.

  Da podsetimo, internet računari (netbook) su mali uređaji koji omogućavaju obavljanje jednostavnih zadataka, kao što je krstarenje internetom, slanje i primanje e-pošte, slušanje muzike i izvršavanje osnovnih programa. Računari koji spadaju u ovu kategoriju (prema specifikacijama u vreme njihovog pojavljivanja) uobičajeno su lakši od jednog kilograma, debljina im iznosi 2,5 centimetra, imaju ekran dijagonale 17,8 do 25,4 cm (7 do 10 inča), podršku za bežično povezivanje s internetom i baterije čiji je životni vek produžen.

  Pojavom tabličnih računara, i u poslednje vreme ultraprenosivih računara, internet računari kao da polako odlaze u zaborav. HP-ova odluka da predstavi novu verziju Minija je donekle iznenađujuća, jer svi drugi proizvođači smanjuju ponudu te vrste računara. Štaviše, Dell je u decembru rasprodao sve zalihe svojih internet računara Inspiron Mini i saopštio da više neće proizvoditi tu vrstu računara.

  Ipak, tržište za internet računare još donekle postoji. Iako je njhova prodaja u SAD drastično opala, isporuke internet računara rastu u zemljama čija se tržišta tek razvijaju kao što su Indija i Kina.

  Predstavnici HP-a su saopštili da će se novi Mini 1104 prodavati po ceni od 400 USD, kao i da se može poručiti na veb lokaciji kompanije
   
 10. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  19
  Wii U krajem 2012.god  Izvor:
  Mondo.rs


  Novo izdanje igračke konzole Wii - Wii U, biće lasirano krajem 2012. godine, tokom prazničnog perioda, na glavnim svetskim tržištima - u Evropi, SAD, Japanu i Australiji, izjavio je predsednik proizvođača te konzole Nintenda, Satoru Ivata.


  [​IMG]


  Moguće je da naredni Sajam video igrica E3 bude u znaku Wii U, pišu francuski elektronski mediji.

  Nintendova najava u vezi sa konzolom Wii U, desila se u trenutku kada je saopšten i operativni gubitak od 45 milijardi jena (450 miliona evra) i neto deficit od 65 milijardi jena u fiskalnoj 2011/12. godini, završenoj 31. marta.

  Stručnjaci ocenjuju da je to, između ostalog, rezultat konkurencije pametnih mobilnih telefona - i nedostatka posebno atraktivnih sadržaja.

  Wii U ima kontroler nalik na tablet, sa ekranom osetljivim na dodir. Kontroler će, osim za igru, moći da se koristi i kao TV, ali i za video pozive, a kvalitet snimaka biće moguć u visokoj rezoluciji, a imaće integrisane i senzore pokreta, žiroskop i brzinomer.

  Cena još nije poznata.

  Konzola Wii U prikazana je "iza zatvorenih vrata", dakle za novinare i uži krug ljudi, na Sajmu elektronike za široku potrošnju CES 2012
  .
   
  Poslednja izmena od urednika: 05.12.2013

Preporučite stranicu