Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Turističke vesti, informacije o putovanjima i razni saveti

Diskusija u 'Svet i putovanja' započeta od tataratira, 22.02.2009.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ekološke krize plaše turiste

  Ekološke krize plaše turiste


  Postoje podaci da u današnjem trenutku već oko 35 odsto turista, pre rezervacije putovanja, proverava ekološku osetljivost destinacije

  [​IMG]


  Ekološke katastrofe i klimatske promene će sve više uticati na opredeljenje turista. Naime, opredeljenje turista (i razvoj turizma) pokazuju osetljivost” na prirodne itehnološke katastrofe (cunami, poplave, ekstremni vetar, talasi nesnosnih vrućina, invazivni insekti, životinje, požari, tehnološki udesi – ekstremno zagađenje, eksplozije…)

  Anđelka Mihajlov dekan Fakulteta Edukons i predsednica nevladine organizacije „Ambasadori životne sredine” upozorava na nedavnu katastrofu u Mađarskoj kada su se u Dunav izlile ogromne količine otrovnog mulja sa arsenom i živom. Po njenim rečima jako će biti zanimljivo pratiti kako će se u narednim godinama nedavna ekološka katastrofau Mađarskoj odraziti na turizam.
  Posledice cunamija na Tajlandu 2004. godine, bez obzira na brzu obnovu turističkih objekata, uvele su i jednu značajnu novinu, odnosnopraksu. Naime, sada se turisti mnogo češće raspituju o „eko–osetljivostidestinacije.
  Česti uragani u Meksičkom zalivu, kao jednu od posledica imaju da je, na primer, osiguranje imovine (i turističkih kapaciteta) uz rizičnu obalu jako skupo, – kaže Mihajlov. Prve žrtve velike ekološke katastrofe, kada se ogromna količina nafte izlila u Meksičkom zalivu, jesu turizam i ribarenje u regiji. Ostale su velike posledice na eko sistem u zalivu.
  Kako kaže naša sagovornica i poznati ekolog uskoro će uz turističku ponudu biti obavezne informacije i podaci o riziku, kao i informacije kako će se zbrinuti turisti ukoliko se desi neka ekološka katastrofa.
  – Ekološke krize plaše turiste. Postoje podaci da u današnjem trenutku već oko 35 odsto turista, pre rezervacije putovanja, proverava ekološku osetljivost destinacije. Tako ekologija sve više postaje sastavni deo turističke ponude i aranžmana – kaže ovaj naš ekolog.
  Za mnoge turističke destinacije postaje neophodnost da se pripreme za reagovanje uslučaju prirodnih ekstremnih događaja i katastrofa, kao i da predvide mere za smanjenje rizika.
  – Nije potrebno znati mnogo matematike pa da se vidi da jednačina, koja određuje rizikpovećanje kapaciteta (održivog turizma u svakom pogledu), vodi smanjenju rizika. Drugi mogući pravac delovanja za smanjenje rizika (za turiste i stanovništvo) je preventivni rad na smanjenju „osetljivosti” destinacije, koji uključuje niz aktivnosti i mera iz oblasti životne sredine i upravljanja rizikom i kriznim situacijama (na primer formiranje i sprovođenje planova za reagovanje u rizičnim situacijama). Eksterni troškovi održivog upravljanja turističkim destinacijama sve češće će sadržati i teško merljive troškove za neprijatnosti, buku, neadekvatno upravljanje otpadom, i za sve druge nesigurnosti, uključjući i potencijalne eko – katastrofe – objašnjava profesorka Mihajlov.
  Naša sagovornica ukazuje na još jedan turistički izazov budućnosti, između ostalog, i zato što se kao „vruća rizična oblast” pominje Mediteran i okolne zemlje. U okviru mera za smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji utiču na klimatske promene,biće potrebno menjati načine prevoza do turističkih destinacija. Vožnja avionom na daleke destinacije (Kariba ili Afrike) više neće biti široko prihvatljiva. Prilagođavanje turizma (kao i ostalih turističkih grana) klimatskim promenama biće izazov, zaključuje Anđelka Mihajlov.

  N. Kovačević


  objavljeno: 20/10/2010
  Izvor: Politika   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Stižu “topovi” na Zlatibor

  Stižu “topovi” na Zlatibor

  N. JANKOVIĆ | 25. oktobar 2010. 20:55 | Večernje novosti

  “Skijališta Srbije” opremaju Zlatibor: Na Torniku se postavlja sistem za veštačko osnežavanje staza na kompleksu površine 13.5 hektara

  [​IMG]

  Dugo je atraktivna staza Tornik na Zlatiboru bila nedostupna skijašima, prvo zbog velike štete nastale tokom NATO agresije, a zatim i “više sile”: snega tokom poslednjih pet godina - nije bilo dovoljno. “Skijališta Srbije” ovih dana postavljaju sistem za veštačko osnežavanje staza na kompleksu površine 13.5 hektara, a posao će prema najavama biti završen do Nove godine.

  Za samo 100 časova, sistem će snegom visokim 30 centimetara moći da pokrije staze Zmajevac, Tornik, Ribnica i Čigota. Biće osnežavan i ski-poligon u podnožju ski-centra. Sistem sa pet fiksnih, 12 pokretnih topova i 16 lansera, dovoljan je da pokrije staze dugačke pet kilometara, a snega će biti tokom cele zime.
  Posao je poveren austrijskoj kompaniji “Sufag”, voda za proizvodnju snega stiže iz jezera Ribnica. U podnožju Tornika završava se izgradnja kaptaže, bazena zapremine 2.000 kubika, odakle će topovi biti snabdevani vodom. Kilometri cevi već su postavljeni na najposećenijoj srpskoj planini. Čak i sistem za osnežavanje ima svoje mane, da bi se mašine uključile, potrebno je da temperatura vazduha padne na tri stepena ispod nule. Ovaj preduslov Zlatibor ima, pa će se zimski sportovi na velika vrata vratiti na zlatnu planinu.
  Objavila su “Skijališta Srbije” i svoje cenovnike za predstojeću sezonu, šestodnevni ski-pas na Torniku koštaće 5.650 dinara u špicu sezone. Ski-centar raspolaže sa četiri staze, žičarom “Pomagalski”, dva sidro lifta i stazom za tjubing.   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Hit ponuda na sajtu Superodmor.rs: Jesenji raspust u Evropi

  Hit ponuda na sajtu Superodmor.rs: Jesenji raspust u Evropi

  Žena

  Iskoristite đački jesenji raspust od 4. novembra da otputujete na neka zanimljiva bliska mesta i napunite baterije. Na sajtu Superodmor.rs pronaći ćete povoljne aranžmane domaćih agencija da ovaj raspust iskoristite na što bolji način i sa dragim osobama sebi priuštite nezaboravan odmor.

  [​IMG]


  Uz pomoć sajta Superodmor za samo 70 evra imate mogućnost da jesenji raspust provedete u mađarskoj prestonici Budimpešti, koju zbog svoje lepote i ponude nazivaju i Pariz istoka. U cenu su uračunata dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice, samo pet metro stanica udaljenom od centra grada. A, kad ste u Budimpešti, ono što morate staviti na svoju „must see” listu su Trg heroja, Bulevar Andraši s Trgom Oktogon, Baletski institut, Opera, Ruzveltov trg, lančani most Sečenji, Ribarske kule, Crkva kralja Matije, kraljevski dvorac, Citadela, most Eržebet, ulica Rakoci i najčuvanija od svih – Vaci ulica. Krsterenje Dunavom je takođe nezaobilazna aktivnost, a posetu morate iskoristiti da probate i čuveni nacionalni specijalitet pileći gulaš.


  [​IMG]

  Za 115 evra možete da provedete odmor u Gradu valcera, prestonici Austrije, u kojoj su stvarali najveći velikani klasične muzike poput Mocarta i Betovena. U cenu ulaze dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice i razgledanje grada sa lokalnim vodičem na našem jeziku. Videćete Trg Marije Terezije, Parlament, Hofburg, Belevedere, Operu, katedralu Sv.Stefana.

  [​IMG]


  Za prave hedoniste najbolje je opuštanje u prirodi pored jezera. Za ovakvo uživanje treba da izdvojite samo 89 evra i otputujete na Bled, grad sa istoimenim jezerom, jednim od najlepših u Evropi. U taj iznos ulaze dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice, udaljenom samo 300 metara od jezera i 500 metara od šoping centra. Na mirnoj površini jezera ogledaju se vrhovi Julijskih Alpa, u sredini je ostrvce, a iznad grada uzdiže se prepoznatljivi zamak.   
 4. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Provedite vikend u Segedinu

  Provedite vikend u Segedinu

  Večernje novosti 29.10.2010 09:32

  [​IMG]

  Segedin je najbliži raj za spske kupoholičarke. Ne samo što je u ovom gradu otvorena najveća H&M radnja u regionu, već i na samo tri časa vožnje kolima, ima radnje svih zanimljivih robnih marki i nije skupo.

  PUTOVANJE, SMEŠTAJ
  Do Segedina se stiže laganom vožnjom kolima po "poluautoputu". Pošto je putarina u Srbiji 240 dinara, čitav put (sa benzinom) ne bi trebalo da košta više od 30 evra. Put kolima traje 2 sata i.40 minuta, ali tokom tih 217 kilometara ima dosta policije pa treba voditi računa o ograničenju brzine.

  Pošto je Segedin udaljen od Subotice 41, a od Palića 34 kilometra kao bolja ideja, ukoliko vreme bude lepo, čini se spavanje na severu Vojvodine. Noćenje u nekoj od vila na Paliću košta oko 30 evra po osobi. U Segedinu, međutim, može da se nađe soba (za dve osobe, za dve noći sa doručkom) u "City hotelu" za 90 evra. Dva noćenja sa doručkom u luksuznom "Novotelu" za dvoje bi koštalo 123 evra.

  ŠOPING

  Segedin je prepun šoping centara i hipermarketa, a nedeljom radi i buvlja pijaca "Mars Tér",kod autobuske stanice. Najpoznatiji šoping centar je "Szeged Plaza" dok su najjeftiniji supermarketi "Cora" i "Tesco". Do svih velikih radnji stiže se bez problema javnim prevozom koji prolaze kroz Széchenyi Tér i Tisza Lajos Körut.
  Radnje rade radnim danima od 09.00 do 18.00, a subotom od 09.00 do 13.00 časova. Nedeljom je apsolutno sve zatvoreno.

  ŠTA VIDETI

  Segedin se prvi put spominje 1183. godine posle mongolske invazije kada je kralj Bela Treći zagarantovao status grada. U Segedinu obavezno treba posetiti Muzej pik salame i paprike (ulaz je 880 forinti ili 3 evra), Opservatoriju i Muzej dvorca, a ako vreme bude lepo treba prošetati po Botaničkoj bašti. Poznati festival pod otvorenim nebom održava se u julu i avgustu.   
 5. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Jahorina zove ove zime

  Jahorina zove ove zime
  Alo 29.10.2010 09:11

  [​IMG]

  Lepote Jahorine otkrila je buržoazija još krajem 19. veka, kada su domaći i austrougarski velikaši dolazili upravo na ove padine da tragaju za divljači.

  Postala je atraktivna destinacija za zabavu oko 1923. godine, kada su sagrađeni prvi hoteli, napravljene staze i na planini viđene prve skije, iako se na Jahorini „skijalo“ još 1905. godine.
  Ako ove sezone odlučite da posetite ovu planinu, možda je najbolja opcija da pođete svojim automobilom, samo ne zaboravite zimsku opremu. Autobusi iz Beograda voze nekoliko tura gotovo čitavog dana do kasnih večernjih sati, a karta će koštati 25-30 evra.
  Dobro uređene staze za alpsko skijanje prostiru se na više od 20 kilometara na visinama od 1.300 do 1.880 metara, različite su težine pa u njima mogu da uživaju početnici i profesionalci, a za ljubitelje ekstremnih sportova tu su staze za snoubord, skakaonice ili ledena stena za slobodno penjanje. Skijaši posebno hvale noćno skijanje, a možete da birate gde ćete ići, jer je većina staza osvetljena. Ukoliko ste od onih koji više vole da uživaju u suncu, pijuckaju tople napitke i uživaju u pogledu, na raspolaganju je dovoljan broj sunčališta i gril kućica pored staza, koje nude izvanredan bosanski ćevap.

  Skijaška sezona obično počinje 15. decembra i traje do 15. aprila, a prosečna debljina snega je oko jedan metar. Staze su povezane sistemom od 14 žičara, od čega su dva dečja ski-lifta, koji mogu da prevezu do 8.000 skijaša svakog sata. Poludnevna cena ski-pasa za odrasle u olimpijskom centru Jahorina ove godine iznosiće 10,20 evra, dok je za decu od šest do 14 godina 6,10 evra. Za dnevnu kartu ski-pasa odrasli treba da izdvoje 15,30, a deca 10,20 evra. Sezonsku kartu odrasli plaćaju 306, a deca 156.50 evra.
  Lepota zimovanja na Jahorini ogleda se i u tome što se većina staza nalazi izuzetno blizu smeštaja. Varira od luksuznog, sa bazenima i saunama, do alpskih kuća, koje nude sobe ili apartmane. Cena u hotelima zavisi od perioda boravka, a kreće se od petnaestak evra po osobi u sobi u privatnom smeštaju, pa do 100 i više evra za pun pansion u luksuznom hotelu. Boravišna taksa i osiguranje obično nije uključeno u cenu, a košta 1,30 evra dnevno.

  Što se tiče hrane, skijaši preporučuju „Jahorinsku kolibu“ i „Krčmu“ na Poljicama, pica je odlična u „Etno“ restoranu kod hotela „Šator“, teleća čorba i teletina ispod sača u „Ognjištu“... Cene su oko evro za čaj, evro i po za kuvano vino, pasta je oko četiri evra, a jak mesni obrok oko osam evra. U velikom broju restorana i kafića nije moguće plaćanje kreditnom karticom. Većinom se prihvata i evro, po kursu 1:2 u odnosu na konvertibilne marke. Supermarketa na planini ima, ali ako želite da malo uštedite, spustite se do tržnih centara na Palama, koje se nalaze 12 kilometara ispod Jahorine.   
 6. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Letovi iz Evrope za Bagdad posle 20 godina

  01. 11. 2010. 08:00h| Tanjug

  Letovi iz Evrope za Bagdad posle 20 godina

  Francuski avion sleteo je danas na međunarodni aerodrom u Bagdadu i postao jedan od prvih putničkih aviona koji je doleteo direktno iz zapadne Evrope od Zalivskog rata 1991. godine.


  [​IMG]

  Bagdadski aerodrom ponovo dočekuje putnike iz Evrope

  Francuska vazduhoplovna kompanija "Egl azir" organizovala je promotivni let iz Pariza, kojim su doputovali francuski zvaničnici, novinari i poslovni ljudi koji su želeli da posete Međunarodni sajam u iračkoj prestonici.

  "To će takođe biti šansa, nova šansa za razvoj poslovanja ne samo između Francuske i Iraka, već i između Evrope i Iraka", izjavila je An-Mari Idrak, državna sekretarka za spoljnu trgovinu pri francuskom Ministarstvu ekonomije, koja je bila među putnicima.

  "Egl azir" planira da početkom sledeće godine uvede redovnu liniju, dva puta nedeljno, na relaciji Pariz-Bagdad. Cena avionske karte treba da bude oko 1.500 evra u ekonomskoj klasi i 2.500 evra u poslovnoj klasi, naveo je AP.

  Neki avioprevoznici, poput austrijskog "Ostrijen erlajnza", lete iz zapadne Evrope za kurdski grad Irbil, dok linije za Bagdad imaju regionalne vazduhoplovne kompanije kao što su"Etihad ervejz" iz Abu Dabija, bahreinski "Golf er", MEA iz Bejruta i "Turkiš erlajnz".


  Međutim, dosad nije bilo direktnih letova između Bagdada i zapadne Evrope. Kompanija "Nordik ervejz" prva je, u početkom januara 2009. godine, uspostavila komercijalne letove na relaciji Bagdad-Kopenhagen, ali to nije dugo trajalo pošto joj je krajem januara oduzeta dozvola za rad.

  Iračka državna aviokompanija "Iraki ervejz" nameravala je u aprilu da uvede liniju za Londonu, ali je taj plan odbačen pošto je susedni Kuvajt pokušao da konfiskuje irački avion na promotivnom letu, po njegovom sletanju u London, na ime poravnanja dugova vezanih za iračku invaziju na Kuvajt 1990.

  Nemački avioprevoznik "Dojče lufthansa AG" planirao je da u septembru uvede redovnu liniju na relaciji Minhen-Bagdad, ali je odustao zbog nedovoljnog interesovanja kupaca. "Egl azir" je francuska kompanija čiji avioni uglavnom poleću sa pariskih aerodroma "Orli" i "Šarl de Gol" ka destinacijama u Francuskoj i Africi.


   
 7. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Strana zemlja strani običaji

  Strana zemlja strani običaji

  13. 10. 2010 .
  Press

  Neki gestovi u različitim kulturama imaju sasvim suprotno značenja. Da biste izbegli neprijatnosti, upoznajte se sa običajima zemlje u koju putujete

  [​IMG]

  Neki gestovi i običaji u različitim kulturama imaju potpuno suprotna značenja, što u stranoj zemlji može da vas dovede u neugodan položaj ili njima jednostavno možete da uvredite svoje domaćine. Da bi se izbegli ti problemi, na kulturne razlike upozoravaju stručnjaci najpoznatijeg turističkog vodiča „Lonli planet", ali i posetioci internet portala o putovanjima, koji su se i sami našli u neprijatnim situacijama zbog neznanja.

  Ponašanje

  Ako vas put odvede u Veliku Britaniju, nemojte da mašete spojenim kažiprstom i srednjim prstom dok vam je dlan okrenut prema licu. Na takav način nemojte ni slučajno da naručite dva piva u engleskom pabu jer će se to shvatiti kao da ste pokazali samo srednji prst. Ali, problema nema ako okrenete ruku, pa vam je dlan okrenut prema spolja, kao da pokazujete slovo V u znak pobede.n Ako u znak odobravanja gestikulirate spajanjem palca i kažiprsta u slovo O, kao simbol za „odlično" ili OK, nemojte to da radite u Brazilu jer se to tamo doživljava kao nešto vrlo nepristojno i vulgarno. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, da iskažete podizanjem palca, ali to nikako ne smete da uradite u Iranu, jer u toj zemlji podignuti palac znači isto što i srednji prst.
  Ako ste levoruki, moraćete dodatno da se prilagodite u Nepalu, Indiji, Turskoj, Maroku i još nekim afričkim zemljama, gde se leva ruka tradicionalno koristi za toalet, a desna za hranjenje, tvrdi „Lonli planet".Jedan levoruki posetilac Virtualturista prisetio se da je u Gani pazio da u kontaktu s lokalnim stanovništvom koristi desnu ruku. Savetuje da se, osim hrane, desnom rukom obavezno drži novac, a ako vam se dogodi da se zaboravite i dotaknete lokalce levicom, odmah se izvinite i nasmešite.
  Kada ste u Japanu, nemojte previše da se smejete, a kada to i činite, pristojno je da rukom prekrijete usta. Ako to ne radite, posebno ako ste na poslovnom susretu, vaši domaćini bi mogli da pomisle da se prema njima odnosite s visine ili da niste baš inteligentni. Takođe, u naviku bi trebalo da vam uđe i klanjanje dok zahvaljujete ili se pozdravljate s Japancima. Na rastanku uvek mahnite i mašite sve dok vidite svoje domaćine. I oni će učiniti isto.
  Ali, nemojte da se začudite ako vaš sagovornik u Tajlandu prilikom razgovora počne da kopa nos. To je normalna stvar i doživljava se kao dobra higijenska navika.
  U Engleskoj su pravila znatno stroža, pa se mlada Amerikanka čudila na internet forumu što su je u vozu od Londona do Epsoma upozorili da ne može da drži noge na slobodnom sedištu preko puta svog, odnosno da mora s poštovanjem da se odnosi prema opštem dobru, bez obzira na to koliko su joj cipele čiste. Većina Amerikanaca takođe nije svesna da mnogim evropskim domaćinima često smetaju zbog glasnog razgovora, posebno u restoranima.

  Hrana

  Kada u Vijetnamu završite s obrokom, nemojte da ostavite štapiće za jelo u posudi s pirinčem. Umesto toga, stavite ih preko vrha posude. U suprotnom, Vijetnamce bi posuda sa štapićima mogla da podseti na pomagala za čišćenje urni.
  U Kini nije najpristojnije da pojedete sve s tanjira jer se time šalje poruka da niste zadovoljni i da vam je potrebno još. Takođe, ako vas u toj zemlji tokom obeda smeste za sto nasuprot vratima, znajte da vam je iskazana velika čast i da ste poseban gost.

  [​IMG]

  Ljubitelji kafe koji uživaju u Italiji u svom omiljenom napitku verovatno znaju da Italijani polude ako se kapućino naruči posle jutra. Naime, u Italiji se kapućino ispija isključivo u vreme doručka, a kasnije espreso s toplim ili hladnim mlekom. Tome bi trebalo da se prilagode i turisti, bar ako ne žele da budu u nemilosti barmena. Neljubaznu reakciju turisti mogu da dožive i na italijanskoj pijaci ako požele da sami izaberu namirnice. Zamolite zato prodavca da vam izabere i nadajte se da ćete imati sreće.

  Odeća i obuća

  Ako se spremate na put, dobro je da se raspitate i o pravilima odevanja, posebno ako ste žena i putujete u islamske zemlje. Pravila se, naime, mogu razlikovati ne samo među državama, nego i regijama unutar iste zemlje. Tako, na primer, žene prilikom ulaska u džamiju u Istanbulu ne moraju nužno da prekriju glavu šalom, dok su u konzervativnijim delovima Turske marame obavezne. Bez marame žene ne mogu nigde da uđu ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopšte nije dozvoljeno da posete svetilišta.
  Prekrivanje glave neophodno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput jermenske, a i u rimokatoličkim po pravilu ne dozvoljavaju ulaz u majicama bez rukava ili kratkim pantalonama. Duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mestima, što turisti zbog visokih temperatura često zaboravljaju.
  Egipćanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa čak i kada su u cipelama. Jedna članica Vitrualturista prisetila se na forumu da ju je pre nekoliko godina službenik u egipatskom konzulatu upozorio jer je držala nogu preko noge, s đonom cipele okrenutim prema spolja. Kasnije je saznala da se okretanje đona prema nečijem licu u Egiptu smatra vrlo uvredljivim i nepristojnim.   
 8. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Svi žele zimsku idilu

  Svi žele zimsku idilu

  Večernje novosti 05.11.2010 23:59

  [​IMG]

  Ivanjički hotelijeri obelodanili novogodišnje cene. Doček Nove godine u modernom hotelu “Park” 4.600 dinara

  TURISTIČKI radnici ivanjičke opštine su već obelodanili cene za novogodišnje praznike. Hotel “Park”, sa četiri “zvezdice”, nudi i višednevne novogodišnje aranžmane. Cene su na prošlogodišnjem nivou. Interesovanje vlada i za boravak u nekom od ivanjičkih sela, potvrdili su u etno - pansionu “Obradović” u Katićima i vili “Angelina” u Kušićima, podno Javora.

  Gosti imaju priliku da uživaju u prelepoj prirodi, dugim šetnjama, zdravoj hrani, skijanju, a za one koji to žele organizuju se i izleti.
  Na Dajića brdu, gde je, za sada, jedina žičara (600 metara, kapaciteta oko 1.000 skijaša) novu sezonu dočekuju spremniji, ali i orniji. Tabač je popravljen, stabilizovano je snabdevanje električnom energijom ski-lifta i okolnih vikendica, a dogodine će biti izgrađen i vodovod. Predstavnici Turističke organizacije Srbije posetili i novokategorisana seoska domaćinstva, pa se već sada može računati sa većom ponudom.
  U selima koja se bave turizmom postavljeno je desetak informacionih tabli, a na Goliji su postavljene edukativne table sa najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama. U planu je da se osnovci, prilikom izleta na ovu planinu, posredstvom ovih tabli upoznaju sa biljnim i životinjskim svetom koji nastanjuju Goliju.
  Na meniju u ivanjičkom kraju su i mnogobrojni specijaliteti: pekarski krompir na Tiosavljev način, mučanjska šnicla, natur šnicla sa pečurkama, pastrmka, šaran, Mikine krofne.

  INFO:
  Doček Nove godine u hotelu “Park” (rezervacija i svečana večera) 4.600 dinara. Repriza dočeka, 1.januara, (isti uslovi) 3.000 dinara. Četvorodnevni aranžman u dvokrevetnoj sobi po osobi je 23.000 dinara, a trodnevni aranžman je 17.000 dinara.

  Pun pansion u vili “Angelina” je 1.785 dinara. Dnevni najam apartmana u vili “Golijski dar” na Dajića brdu je 30 evra. Pansion “Obradović” u Katićima: pp 20 evra, noćenje sa doručkom 18 evra, najam apartmana, zavisno od dana i broja gostiju, od 36 do 84 evra.
  Pansion u sobama: pun pansion po osobi 22 evra. Noćenje sa doručkom 18 evra, noćenje bez hrane 14 evra, noćenje bez hrane 12 evra (duže od dva noćenja). Za decu do pet godina je sve besplatno, a deca do 12 godina imaju 50 odsto popusta.

  NAJAM APARTMANA
  * Apartman ”Oštrica” do dve osobe 36 evra dnevno, od 3 do 4 osobe 48 evra dnevno.
  * Apartman ”Šanac” do dve osobe 36 evra dnevno, a od 3 do 4 osobe 48 evra dnevno. Za decu do 12 godina aranžman je besplatan.
  * Apartman brvnara ”Radmila” do dve osobe 36 evra dnevno, a od 3 do 4 osobe 48 evra dnevno. Za decu do 12 godina besplatno.
  * Apartman brvnara ”Milica” do dve osobe 36 evra dnevno, a od 3 do 4 osobe 48 evra dnevno. Za decu do 12 godina je sve besplatno.
  * Najam apartmana ”Češalj” je 60 evra dnevno do pet osoba, a od 5 do 7 osoba je 84 evra dnevno. Za decu do 12 godina aranžman je besplatan.
  * Najam apartmana “Gradina” je 48 evra dnevno, a od 5 do 6 osoba je 68 evra dnevno. Besplatni su aranžmani za decu do 12 godina.
  * Obroci za goste pansiona: doručak i večera su tri evra, a ručak je 4,5 evra.
   
 9. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Amerikancima dojadili i skeneri i pipanje

  Amerikancima dojadili i skeneri i pipanje

  DW 17.11.2010 16:45

  [​IMG]

  Snimak koji je napravio jedan Amerikanac, besan na stroge aerodromske kontrole, postao je hit na internetu. Udruženja putnika pozivaju na bojkot skenera koji, tvrde, ugrožavaju privatnost. Mada ni pipanje nije prijatno.

  Razljućeni putnici američkih avio-kompanija imaju svog novog heroja. On se zove Džon Tajner i tokom vikenda je odbio da prođe kroz skener na kojem se ljudi vide poprilično razgolićeni, zbog čega su kontrolori hteli da ga dobro opipaju, ali on je i to odbio. Njegova rasprava sa kontrolorkom, koju je snimio mobilnim telefonom, na internetu je postala pravi hit. „Ne razumem zašto moram da dozvolim ovo seksualno uznemiravanje da bih smeo da letim“, rekao je Tajner. „To nije seksualno uznemiravanje“, glasio je odgovor. „Bilo bi, kada ne biste radili za vladu“, rekao je Tajner, dodavši: „Tamo dole smeju da me dodirnu samo moja supruga i možda lekar“.

  Džon Tajner je rekao ono što misle svi Amerikanci koji nove kontrole bezbednosti na aerodromima smatraju potpuno suvišnim i opipavanje i upotrebu skenera za čitavo telo osuđuju kao zadiranje u privatnost. Negodovanje zbog tih mera je toliko glasno i masovno da je ministarka za domovinsku bezbednost Dženet Napolitano morala javno da brani novi postupak: „Mi to ne radimo radi zabave, već zato što ne smemo da dozvolimo da opasne tečnosti ili prah budu uneti u avion“, saopštila je Napolitano, i dodala da će vlasti, ako zatreba, i promeniti postupak. Udruženjima putnika to nije dovoljno – ona sada pozivaju na proteste.

  Poziv na veliki protest

  [​IMG]

  Bildunterschrift:

  Putnici su pozvani da 24. novembra, na Dan zahvalnosti, kada će na aerodromima vladati velika gužva, odbiju da prođu kroz skener i da traže da budu opipani, u posebnoj prostoriji, uz prisustvo svedoka. Organizatori ove akcije nadaju se da će ona izazvati opšti zastoj u avio-saobraćaju i prinuditi vlasti da promene mere bezbednosti. Oni se pozivaju i na stručnjake koji tvrde da su ljudi u skenerima izloženi povećanoj dozi elektromagnetnog zračenja koja bi kod trudnica, starijih osoba ili ljudi sa slabim imunosistemom mogla da poveća rizik po zdravlje.
   
 10. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.075
  Zahvala:
  18.575
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Koja mesta treba videti u jesen?

  23. 11. 2010. 08:00h| Putovanja.info


  Koja mesta treba videti u jesen?


  U oktobru treba posetiti Prag jer tada možete preći Karlov most normalnim korakom, ne sudarajući se sa hiljadama turista. Nemačke zamkove raštrkane po bavarskim dolinama i planinama interesantno je obići u jesen kada se šume koje ih okružuju šarene u spektru od žute do crvene. A kupanje u slovenačkim termama na otvorenom pravi je izazov dok se okolo žute šume i bele planinski vrhovi.

  [​IMG]

  Prag - zlatni grad


  Posle Plišane revolucije koja se dogodila 1989. Češka je doživela svoj turistički procvat. Prag, glavni grad od oko milion i po stanovnika, godišnje poseti više od četiri miliona inostranih turista, a poslednji podaci za ovu godinu pokazuju istu tendenciju, i pored globalne ekonomske krize.

  Ono što najviše privlači posetioce je izuzetna arhitektura u kojoj su ispisani vekovi razvoja grada, a koja je uprkos Svetskim ratovima ostala skoro netaknuta. Najinteresantnije praške znamenitosti smeštene su u jezgru Starog garada, koji je u jeku sezone (od aprila do oktobra) neprohodan usled navale turista.

  Domaće turističke agencije u ponudama put u Prag kombinuju sa jednodnevnim posetama Bratislavi ili Beču. Putovanja traju šest ili sedam dana, a cene aranžmana se kreću od 120 do 200 evra.

  O Pragu treba znati:

  * Ime Prag potiče od slovenske reči "praga" (brod, plićak, gaz) koja se odnosi na poreklo grada i njegov razvoj oko reke Vltave
  * Karlov most, kamena gotska konstrukcija, najpoznatiji je most na Vltvai. Sagrađen je 1357. godine po narudžbini kralja Karla IV. Na svakom kraju mosta nalazi se toranj sa koga se može razgledati panorama grada, a barokne statue dodate su mu tek u 17. veku.
  * Astronomski sat nalazi se na južnom zidu Starog grada. Njegov brojčanik sastavljen je iz tri dela: astronomski brojčanik koji prikazuje pozicije Sunca i Meseca, drugi deo je "put apostola" koji pokazuje prolazak dvanaest apostola na svaki pun sat; poslednji, astronomski brojčanik se rotira, prikazujući svaki dan u godini na medaljonima sa zodijačkim znacima. Ovaj sat je ujedno i simbol Starog grada.
  * Jevrejski kvart (Josefov) dobio je ime po kralju Jozefu II čije su reforme poboljšale životne uslove Jevreja. U ovom kvartu nalaze se ostaci starog jevrejskog geta, najstarije očuvano jevrejsko groblje u Evropi, sagrađeno 1478.

  [​IMG]

  Dvorci Bavarske


  Nemački zmakovi se toliko razlikuju među sobom, da im je jedini zajednički imenilac to da su smešteni na teritoriji iste države. Poseta svakom od njih vraća nas u vremena princeza i prinčeva, opakih vlastelina, zdanja zaposednutih zlim duhovima. Danas je većina njih pretvorena u hotele, restorane, muzeje i tržnice čiji je osnovni proizvod za prodaju uzbudljiva istorija od Srednjeg veka na ovamo.

  Jedan od najposećenijih je Linderhof, ekstravagantni dvorac čije je odaje Ludvig II pozlatio i preuredio u rokoko stilu. Kada je ostvarenje fantazija u pitanju zamak Noešvajnštajn je nezaobilazan. Inspirisan njime Volt Dizni crtao je domove princeza najpoznatijih bajki. Upravo ovaj dvorac nalazi se i na uvodnoj špici svakog Diznijevog crtaća i bio je ideja za izgradnju Diznilenda.

  Ludvig II je ovaj dvorac gradio u čast Vagneru, kao veliku pozornicu za izvođenje njegovih opera. Postoji izreka da bez Ludviga Vagner rmožda ne bi nikada postigao takav uspeh, a bez Vagnera Noešvajnštajn ne bi nikada bio izgrađen.

  [​IMG]

  Slovenija


  A, ako baš nemate mnogo slobodnih dana, i želite da potrošite nešto manje novca za jesenji odmor jedna od varijanti je odlazak u Sloveniju. Bledsko jezero podno Alpa sa svojom tvrđavom ili Bohinj su za one koji žele pravi mir i opuštanje, aktivnost traže u trčanju, šetnjama, biciklizmu i golfu.

  Mnoge terme pružaju egzotiku drugačiju od onoga kako je zamišljamo. Kupanje u otvorenom bazenu u oktobru ili novembru, u vodi toliko toploj da od pare ne vidite ljude oko Vas, uobičajena je slika iz slovenačkih termi.


   

Preporučite stranicu