Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

TOPLJENJE VOSKA

Diskusija u 'Ostali Zanati' započeta od Nostradamus, 01.02.2015.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  TOPLJENJE VOSKA
  Svi pčelari tope vosak, samo neki ga tope bez muke, dok je drugima to najteži dio pčelarstva. Ja bih vam opisao dva načina topljenja voska s kojima sam jako zadovoljan: Parni topionik voska i sunčani topionik. Parni topionik mi je nezamjenjiv zbog brzog načina rada, zbog dosta otopljenih okvira u relativno malo vremena, te zbog toga što nije bitno u koje doba dana topim, a niti koje je godišnje doba. Sunčani topionik sve to ne može. Ali , za sunčanih dana dok vi radite na svom pčelinjaku ubacite ramu,dvije ili više, zavisi od kapaciteta topionika, besplatno i uz minimalan trud, istopite vosak i prevarite moljce koji samo čekaju da Vam naprave štetu.
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  PARNI TOPIONIK VOSKA

  Topionik se sastoji od :
  1. KADA ili POSUDA koja ima dvije cijevi na dnu: – jednu okrenutu prema gore u kojoj pratimo stanje vode u kadi, te kroz koju dosipavamo vodu da bi održali isti nivo vode. -drugu na sredini kade , kroz koju izlazi otopljeni vosak
  2. TACNA koja stoji u kadi na dnu i na koju se cijedi otopljeni vosak ,a spojena je sa srednjom cijevi na kadi
  3. SITO od perforiranog lima u koji se stavljaju okviri sa saćem i kroz koje se cijedi vosak na tacnu
  4. POKLOPAC parnog topionika koji osigurava da para ostaje u zatvorenom sistemu te što prije otopi vosak
  5. STALAK na kojem se nalazi parni topionik i pod koji možete staviti plinski gorionik ili ako nemate peć na koju ćete staviti parni topionik, čak i ložiti vatru.
   
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  POSTUPAK:
  U kadu parnog topionika ili posudu ulijemo vodu. Otprilike oko 15 litara , sve do ruba tacne ili dok kroz srednju cijev ne krene voda van. U sito složimo okvire sa saćem. Sito stavimo u topionik i poklopimo poklopcem. Koristim dva načina zagrijavanja. U dvorištu imam napravljenu pećicu koju ložim drvima, a kad radim u prostoriji tada grijem plinskim gorionikom. Budući da živim na selu , drva imam dovoljno, pa mi je to jeftinija opcija. Pripremljeni topionik stavimo na izvor topline i naložimo. Na poklopac topionika stavim posudu s vodom, koja pridržava poklopac da ga para puno ne diže, a istovremeno grijem vodu koju dodajem u sistem , pa tako ne prekidam proces topljenja dodavanjem hladne vode. Važno upozorenje: stalno paziti da vode u parnom topioniku ima dovoljno. Ispred srednje cijevi potrebno je staviti posudu u koju će se cijediti istopljeni vosak. Bolje su limene, konusne posude da vosak lakše ispadne kad se stisne, a što je posuda uža-prljavštinu je lakše odvojiti od voska. U posudu je bolje staviti toplu vodu , kako bi se vosak što sporije hladio. Sporim se hlađenjem vosak bolje taloži , nečistoća pada na dno, a čisti vosak ostaje iznad prljavštine. Taj sloj nečistoće se odvoji od voska i tako ponovnim pretapanjem dobijemo uredan i čist vosak. Ako se vosak prebrzo ohladi nečistoća ostaje „zarobljena“ po cijelom kolutu pa se vosak mora ponovo pretopiti.
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Peć dobro ložim, a po izlaženju pare ispod poklopca vidi se da je voda prokuhala. Nakon 15-tak minuta vadim okvire van iz topionika. Nemojte zaboraviti staviti rukavice. Sa okvira je pao sav vosak, malo ih otresem od ostataka voštine i odlažem sa strane. Voštinu ne vadim iz parnog topionika , već slažem druge okvire u sito. Nije bitno da li su okviri složeni vodoravno ili okomito, para svejedno topi vosak, a nije bitno sada niti koliko okvira stane, jer za 15 minuta ide sljedeća postava okvira. Voština se i dalje ne vadi van, te je normalno da sada stane manje okvira u sito . Dakle svakih 15 minuta okvire sa kojih je pao vosak vadimo van, otresemo ih i stavljamo druge. Ako okvire držimo u topioniku predugo, dok vosak prestane teći kroz srednju cijev , oni će pocrnjeti , isto tako ako vadimo voštinu prerano u njoj će ostati dosta voska.
  Nakon što sam istopio i očistio na taj način oko 100 okvira, voština od svih okvira je još uvijek u topioniku. Poklopim parni topionik, naložim dobro vatru ili pojačam plinski gorionik, provjerim nivo vode i tako oko 2h, s tim da 2-3 puta kuhačom promiješam voštinu u parnom topioniku. Nakon toga vremena gotovo sav vosak se istopio i po mom mišljenju ne treba Vam presa jer je sigurno 95% voska istopljeno. Svakako Vam je ostalo manje voska nego što bi Vam na pčelinjacima uništili voskovni moljci ili miševi.
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Tek tada istresem voštinu i ako ima još okvira za topiti krećem ispočetka. Voštinu možete osušiti i koristiti kao loživo u dimilici. Prije nego krenem u topljenje okvira, razvrstam ih tako da prije stavljam starije saće u topionik , jer njemu treba duže da se istopi, dok mlađem saću treba manje vremena.
  Parni topionik voska koji na cijevima za vodu i vosak ima navoj, te se na njih stave čepovi možemo iskoristiti na više načina :
  1. Iz kade izvadimo sito , sipamo vodu, stavimo posudu ( naravno onu koja može stati u kadu) u kojoj je kristalizirani med i na laganoj vatri, uz pomoć pare , dekristaliziramo med.
  2. Iz kade izvadimo tacnu i sito i možemo skuhati sirup za pčele.
  3. Neki pčelari su mi rekli kako uz sito, tacnu i stalak za otklapanje okvira, topionik mogu koristiti kao posudu za otklapanje meda za vrcanje.
  4. Kad stavim čepove i dihtunge na cijevi , topionik voska koristim kao posudu za iskuhavanje okvira u kautičnoj sodi. Postupak je sljedeći: iz parnog topionika izvadimo sito i tacnu. Stavim oko 50 litara vode. Naložim vatru ili upalim plin. Prije nego što voda zakuha , u toplu vodu uspem 1 kg kautične sode. Obavezna je upotreba gumenih rukavica. Imam poseban koš u koji ubacim okvire, jer ih drži na okupu i kad stavim poklopac na topionik isti ih pritisne pod vodu. U taj koš stane 10-12 okvira, ubacim ih u kipuću vodu, poklopim poklopcem i ostavim 5-10 minuta. Tada okvire vadim van, stavljam ih u posudu sa čistom, hladnom vodom, te ih nakon toga dobro isperem sa šmrkom. Žicu koja je ostala na okvirima, po mogućnosti od inox-a , malo popravim zatezačem žice i okviri su kao novi , očišćeni i spremni za novo utapanje satnih osnova.
   
 6. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.349
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  SUNČANI TOPIONIK VOSKA

  Moj sunčani topionik je sav napravljen od lima bez ikakvih izolacija. Probao sam u okvir za staklo staviti izo-staklo, obično staklo i pleksiglas. Uglavnom sam zaključio da mogu sve mogućnosti, nema neke veće razlike.
  Ono što je bitno je sunce i vrijeme. U ljetnom vremenu od 13 h do 15h sunčani topionik je toliko vruć da Vam trebaju rukavice.
  Na samom pčelinjaku sunčani topionik je jako potreban, posebno za pčelare hobiste , tj. one koji imaju manji broj društava. Mislim da im je u tijeku sezone teško skupiti veći broj okvira za parni topionik, a isto tako im je teško sačuvati taj manji broj od moljaca i miševa. Isto tako u našoj lijepoj Hrvatskoj od 5. Do 9. mjeseca imamo sunčeve energije na pretek.
  U moj sunčani topionik stane 6 LR okvira, ali isto je i ako stavite jedan okvir, ili zaperke, ili poklopce od otklapanja meda. U posudu u koju se cijedi vosak ( ladicu) uspem oko 1 litru vode. Vosak u topionik stavljajte u bilo koje doba dana.
  Sunčani topionik okrenem prema suncu-jugu. Kod sunčanog topionika je bitno da okvire i ostatke voštine vadite u vremenu od 13 h do 16 h , kada je sunce najjače i vosak vruć, jer tada će se najlakše odvojiti od okvira i od topionika. U suprotnom će biti ljepljivo i teško se odvajati. Vosak dobiven topljenjem u sunčanom topioniku je čist i dovoljno ga je pretopiti jednom u vreloj vodi i spreman je za zamjenu, ili ga možete čuvati kao ja 35 god.(slika).

  Znam da iskusni pčelari ovo sve odavno znaju , ali možda će kojem početniku ovaj članak olakšati posao topljenja voska.
  NEKA NAM JE SVIMA MEDNA SLJEDEĆA GODINA !  tekst preuzet
   
  Chopey se ovo sviđa.
 7. mbcom

  mbcom Član

  Postova:
  129
  Zahvala:
  60
  Lokacija:
  Beograd
  Ne postoji toljenje voska bez muke ;)
   
 8. Dado201089

  Dado201089

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Bijeljina
  Pozdrav.Posto vidim da se bavite ozbiljno pcelarsvom i posedujete veliko znanje,zanima me imate li rucnu presu za satne osnove za prodati?
   

Preporučite stranicu