Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Telefoniranje tokom vožnje gore od droge i alkohola!

Diskusija u 'Točkovi' započeta od Torrent Maniak, 10.06.2014.

 1. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Moderator Moderator

  Postova:
  28.239
  Zahvala:
  49.788
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  negde u BGD-u
  Telefoniranje tokom vožnje gore od droge i alkohola! (FOTO)
  Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo "Transport Research Laboratory" otkrilo je da kuckanje SMS-a usporava vreme reakcije za 37%, dok je razgovaranje telefonom daleko opasnije - usporava reakciju za 46%. Poređenja radi, uživanje marihuane usporiće ih za 21, a uživanje u alkoholu - do zakonom dopuštenih granica - za 13 odsto


  [​IMG]  Vozačima koji koriste mobilne telefone tokom vožnje trebalo bi automatski oduzeti dozvolu. Istraživanje je pokazalo da telefoniranje usporava reakcije vozača više nego konzumiranje alkohol i droge.

  Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo “Transport Research Laboratory” otkrilo je da kuckanje SMS-a usporava vreme reakcije za 37%. Poređenja radi, uživanje marihuane usporiće ih za 21, a uživanje u alkoholu – do zakonom dopuštenih granica – za 13 posto.

  Razgovaranje mobilnim telfonom daleko je najopasnije – usporava reakciju za 46%.

  [​IMG]
  Foto: Milena Đorđević

  Zato sada u Velikoj Britaniji razmatraju drastičnije kazne za one koji koriste mobilni telefon za vreme vožnje (automatsko oduzimanje dozvole na godinu dana i novčana kazna, kao za vožnju u pijanom stanju), a policiju pozivaju na veću budnost i rigoroznije kontrole, piše Daily mail.

  Tokom deset godina, koliko se korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje kažnjava u Britaniji, kazna je porasla sa 30 na 100 funti, ali sud može da odredi kaznu i od 1000 funti. Brojke govore da na Ostrvu gotovo tri četvrtine odraslih osoba ima smarfon.

  Tokom 2012. godine u Velikoj Britaniji zabeleženo je 378 saobraćajnih nesreća u kojima je neku ulogu igrao mobilni telefon, u kojima je 548 osoba povređeno, a 17 poginulo.

  [​IMG]
  Foto: Milena Đorđević

  Što se situacije u Srbiji tiče, ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA (“Sl. glasnik RS”, br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – odluka US i 55/2014), član 28 kaže da:

  * Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

  * Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

  * Lice koje se prevozi vozilom ne sme da ometa vozača u upravljanju vozilom, niti da utiče na njega da upravlja vozilom na način kojim se umanjuje bezbednost saobraćaja.

  [​IMG]
  Foto: Milena Đorđević

  Odredbe stava 1. ovog člana koje se odnose na druge uređaje za komunikaciju ne primenjuju se na vozače vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne agencije, hitne medicinske pomoći i vatrogasne službe, dok upravljaju vozilom prilikom izvršavanja poslova u vezi sa službenom dužnošću, odnosno delatnošću, kao i vozače vozila Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kada prevoze lica lišena slobode i vozače auto taksi prevoza u obavljanju službene dužnosti.

  Kazna predviđena članom 333 je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

  (Telegraf.rs)
   

Preporučite stranicu