Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

-tehnologija u rešavanju problema očuvanja prir

Diskusija u 'Poljoprivredni' započeta od Hanza, 13.07.2012.

 1. Hanza

  Hanza Član

  Postova:
  158
  Zahvala:
  2
  Lokacija:
  Baranda
  Danas u Rusiji i drugim zemljama SND (Saveza Nezavisnih Država) nema niti jedne druge tehnologije, koja bi mogla biti konkurentna EM-tehnologiji u rešavanju ekoloških problema. Naime, EM-tehnologija može u najkraćem roku da ozdravi svu okolinu i, prema tome, da reši globalna pitanja očuvanja genetskog fonda (genofonda) životinja, biljaka i samog čoveka.

  EM-tehnologija može biti uspešno primenjena za obnovu razrušene biocenoze (biocenoza – životna zajednica, skup živih bića, koja žive u jednom određenom delu „životnog prostora“), naročito u mestima intezivne seče šuma i posle šumskih požara. Ovde se efikasnost manifestuje u ubrzanom rastu sadnica drveća i njihove izdržljivosti prema različitim bolestima. EM-tehnologija će pomoći i na zemljištima zahvaćenim erozijom, slanošću, a tkođe solima teških metala i radionukleidima. Ona je nezamenljiva i za rešavanje problema utilizacije (korišćenja) izmeta u živinarskim fabrikama i otpadaka u stočarskim kompleksima. Prerada otpadaka poljoprivredne proizvodnje, ne samo što obezbeđuje kvalitetna organska đubriva domaćinstvima i naseljima, već i pozitivno utiče na ekologiju.
  Svoj doprinos EM-tehnologija može uneti i na teritorijama gde su primećeni epizootični (zarazan, kod životinja) areali opasnih bolesti divljih i domaćih životinja, a takođe stočnim grobljima, na mestima bivših baza armijskih jedinica, skladišta g
  Ozbiljan problem za velike gradove postalo je zagađenje taloga stočnih voda, koje sadrže toksične elemente, uključujući i teške metale. Dizinfikovanje taloga aminokiselinskim reagensima, posle obrade EM-preparatima, postaje dragoceno organsko đubrivo, i u ovim slučajevima se može izvoziti na poljoprivredna imanja! Analogično se mogu iskoristiti i otpaci skrobnih, alkoholnih, farmaceutskih, pivarskih i drugih produkcija.

  Ozbiljan problem za velike gradove postalo je zagađenje taloga stočnih voda, koje sadrže toksične elemente, uključujući i teške metale. Dizinfikovanje taloga aminokiselinskim reagensima, posle obrade EM-preparatima, postaje dragoceno organsko đubrivo, i u ovim slučajevima se može izvoziti na poljoprivredna imanja! Analogično se mogu iskoristiti i otpaci skrobnih, alkoholnih, farmaceutskih, pivarskih i drugih produkcija.

  PRAKTIČNI REZULTATI ČIŠĆENJA OTPADNIH VODA EM-
  PREPARATIMA
  Za obradu otpadnih voda u Japanu EM-preparati se koriste već više od 20 godina.
  Od 1991.g., instalacije sa zatvorenim sistemom obrade otpadnih voda uz pomoć EM-preparata izgrađene su pri gradskoj biblioteci u gradu Hušikava (Japan). Kada se ubaci EM-preparat u ovaj sistem, izvršiće se prečišćavanje otpadnih voda do tog stepena, da se ova voda može koristiti za piće već za 24 sata. Kriterijumi standarda kvaliteta za obrađenu vodu je BSK (biološki sadržaj kiseonika), koji ne sme da bude veći od 20 ml/l. BSK u vodi, proverenoj u Hušikavi, bila je manja od 3 ml/l. Primena EM-preparata je dala ogromne uštede: ako se pre uvođenja EM-sistema korišćenje vode godišnje plaćalo 12 000 američkih dolara, posle uvođenja sistema plaćanje vode se smanjilo 20 puta, t. j., plaća se svega 600 dolara!

  U perfekturi Okinava (Japan) na farmi svinja sa 425 grla, u rezervoarima za otpad, gde su se taložile čvrste supstance, sipali su EM-preparat (1:500, u odnosu na količinu otpada). Posle 3 meseca primene EM, zagađenost otpadnih voda se smanjila 20 puta, a nataložene čvrste supstance za 1-2 nedelje su fermentisale i pretvorile se u najbolje organsko đubrivo. Smrad unutar prostorija je iščezao.
  Na pročišćajnim sistemima za vode u gradu Astanu (Kazahstan), posle prenosa prestonice u taj grad, mnogo se povećala potrošnja i odvođenje vode iz grada. Novi grad počinje da se nezadrživo približava pročistnim sistemima. Smrad kaljavih površina počeo je da predstavlja glavni problem za Astan.

  Za proveravanje delovanja preparata „Bajkal EM-1“ na ostranjaivanju smrada pripremljeno je 120 l preparata „Bajkal EM-1“ i 14. jula, 2005.g., blatnjavi teren br 5, dimenzija 27 x 100 m2 obrađena je radnim rastvorom u koncetraciji 1:50. Za nedelju dana fekalni smrad je nestao, ostao je samo miris truleži, a teren se vizuelno razlikovao od susednih tamnijom bojom blata.
  Drugi eksperiment je urađen na stanici aeracije u gradu Astanu za vreme remonta. Za sprečavanje isušenja, pet drvenih bazena za prečišćavanje otpadne vode taloženjem napunjeno je čistom vodovodskom vodom – količina oko 25-30 kubnih metara. Međutim, zbog prisustva po dnu ostataka blata, voda u rezervoarima je počela da cveta. Kroz nedelju dana po površini svih bazena pojavila se zelena skrama žabokrečine različite debljine, pojavio se specifičan smrad.
  U junu 2005.g., u rezervore je sipan preparat „Bajkal EM-1“ u količinama: u rezervoar br 1 – 1,5 l, u rezervoar br 2 – 1 l, u rezervoar br 3 – 0,5 l. rezervoari br 4 i 5 ostavljeni su kao kontrolni.

  Kroz nedelju su se mogli konstatovati sledeći rezultati: u kontrolnim rezervoarima skrama žabokrečine bila je debelasvetlo-zelene boje; osećao se stalan smrad truleži. U rezervoaru br 3 skrama je bila proređena, tanja, smrad se slabo osećao. U rezervoaru br 2 nije bilo ni skrame ni smrada, voda je bila zamućena, po površini su plivali sitni pramenovi. U rezervoaru br 1 voda je bila bistra. Smrada nije bilo.
  Korišćenje EM za čišćenje taloga otpadnih voda (TOV) vršeno je u gradu Nikolajevu (Rusija). Preparatom „Bajkal EM-1“, u koncetraciji 1:100, tretirana je partija TOV količine 5 kg (vlažnost je bila 60-70%). Posle tretmnana smeštena je u čvrst polietilenski džak crne boje, bez
  prisustva vazduha, za anaerobno kompostiranje. Kontrolna količina je smeštena pod istim uslovima, ali nije tretirana EM-preparatom. Oba paketa su se nalazila u prostoriji bez svetla, uz temperaturu 20-22 stepena. Posle desetodnevnog držanja oba paketa su predata sanitarno-epidemiološkoj stanici grada. Rezultati analize su pokazali visok stepen sterilnosti tretiranog paketa taloga, bez patogenih mikroorganizama. Kontrolni paket taloga, prema svojim bakteriološkim pokazateljima, nije zadovoljavao norme.
  Na Storoževskom basenu za prečišćavanje (Rusija, Saratovska oblast) preparat „Bajkal EM-1“ je korišten za prečišćavanje otpadnih voda od kationa Fe (III) i Cu(II) (pozitivno naelektrisanih jona). Za ogled sa minimalnom dozom koncetracije EM-preparata od 0,065 ml. Za 3-4 sata ekspozicije (izloženosti), koncetracija gvožđa se smanjila 63,3%, a bakra 37,4%. Duža inkubacija (24 sata) nije izmenila koncetraciju iona metala.
  Sledeća etapa je bilo ispitivanje asorptivne (upijanja) sposobnosti okvira, zasićenog preparatom „Bajkal EM-1“. Prethodna provera otpadnih voda industrijskih preduzeća pokazuje da sadržaj iona gvožđa u njima tri puta premašuje GDK (granično dozvoljena koncetracija). Pod
  uticajem EM-preparata njegov nivo se spustio 11,2 puta. Rezultat ogleda iona bakra u vodi, koja je istraživana, nisu uočeni, a količina iona gvožđa se snizila sa 1,119 mg/l na 0,001 mg/l.
  U Harkovu (Ukrajina) izvršen je ogled za uklanjanje smrdljivih gasova i za ubrzanje razlaganja fekalija u javnim i izletničkih toaleta. U septičku jamu, dubine 2,5 m, iz koje se u trenutku eksperimenta više od 1,5 godine nije crpio sadržaj, sipano je 1,5 i EM-preparata „Bajkal EM-1“. Za 1,5 meseci dogodilo se sniženje sadržaja za 35-38 sm. Smrad je praktično neutralisan.
   
  Poslednja izmena: 13.07.2012

Preporučite stranicu