Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Takmicenja iz matematike i fizike za osnovce

Diskusija u 'Društvo i Nauka' započeta od Trok1, 14.02.2010.

 1. Trok1

  Trok1 Član

  Postova:
  6
  Zahvala:
  0
  7. sam razred i idem na takmicenja iz matematike i fizike ... prosao sam na opstinska za sad. Hteo bih da vidim kakvi su vama zadaci bili na skolskom ako mozete da ih napisete... i ja cu staviti svoje ako budete trazili ^^ i kako se spremate za sledeca takmicenja?
   
 2. Trok1

  Trok1 Član

  Postova:
  6
  Zahvala:
  0
  Najlaksi zadatak koji je bio na skolskom takmicenju iz matematike : n/(45-n) . Nadji sve cele brojeve n , ako je resenje ove jednacine kvadrat nekog prirodnog broja. Takodje je bila primena pitagorine teoreme,prebrojavanje trouglova i uprostavanje izraza.

  Na opstinskom takmicenju iz fizike koje je bilo 20. februara prolazilo se sa 40 bodova (bar u mom okrugu) Neki od zadataka: ako se usporenje smanji za 0.4 , onda se zaustavni put poveca 2 puta. Izracunaj usporenje. (Srednja brzina ostaje ista u oba slucaja). Bili su jos grafici - sile koje deluje u vremenu ,i brzine u vremenu ... i pomocu njih se izracunavao predjeni put , usporenje , i sl. Naravno - bilo je kretanje tela u gravitacionom polju . Zadatak : 2 tela se nalaze na idealnoj glatkoj povrsini , i povezana su kanapom. Masa prvog tela je 50g , a drugog 100g . Kanap moze da izdrzi silu zatezanja od 5N . Sila F deluje na prvo telo (na levo) . Izracunaj kolika moze biti maksimalna sila F da kanap ne bi pukao . Da li bi se rezultat promenio da sila F deluje na drugo telo (na desno)? ... eto :) 6. marta je opstinsko takmicenje iz matematike , pa cu staviti i to kad se zavrsi...

  Dodato posle 15 minuta:
  --------------------------------------------------------------------------

  ee da xD resenja : skolsko iz matematike : "n" moze da bude samo 0 ili 40 , za fiziku , usporenje je 0.8 , kako se krece do zaustavljanja koristio sam ovu formulu- V(na kv)=V0(na kv)+2*a*s ... krece se do zaustavljanja pa je 0=V0(na kv)+2*a*s ,
  Vo(na kv) = 2 * a * s ... s= Vo(na kv) / 2a ... isto tako cu uraditi i sa drugim slucajem kada se usporenje smanji za 0,4 , samo ce tada biti S1=2S . Uvrsticu formule ,i dobiti da je a=0.8 . Proverom se to moze i dokazati.

  2) Prvo cu pretvoriti grame u kilograme : m1=50g=0.05kg , m2=100g=0.1kg.
  -Dalje pisem jednacinu kretanja prvog tela : m1*a=F-T , i jednacinu za kretanje drugog tela : m2*a=T ... kako je a jednako sa obe strane (T je sila zatezanja kanapa,a m1 i m2 , mase tela 1 i tela 2) , iz druge jednacine mogu naci ubrzanje (a) jer imam poznato i m2 i t ... a= T/m2 = 5/0.1 = 50 . Dalje ... sabiranjem jednacine 1 i 2 , dobijam : a*(m1+m2) = F . 50*0.15=F, F=7.5N .

  Sada treba proveriti da li ce se ta sila promeniti ako deluje na drugo telo. Opet cu postaviti jednacine,ali one sad nece biti iste : m2*a=F1-T , m1*a=T , sada cu ubrzanje (a) naci ovako a=T/m1=100 . Mozemo zakljuciti da ce se sila promeniti jer se i ubrzanje promenilo ,ali to treba izracunati . Ponovo cu sabrati jednacine , i na isti nacin cu dobiti da je F1= 15N , sto je duplo vece od prethodne sile , zakljucujemo da se sila promenila .
   
  Poslednja izmena: 24.02.2010
 3. Eter

  Eter Član

  Postova:
  357
  Zahvala:
  23
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Za takmičenje osnovaca, najbolja priprema jesu rešavanje zadataka iz zbirke za srednju školu.
  Svi zadaci koje vam daju na takm su iz Krugovih zbirki.
   
 4. kumarevo

  kumarevo Član

  Postova:
  12
  Zahvala:
  0
  ukoliko želite da se upoznate sa proširenom matematikom download

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  matematika koja ima rešenja za sve probleme. Napomena : proširena matematika se postepeno popunjava. Hvala

  Postavite ovaj problem svojim učiteljima,nastavnicima,profesorima, i drugim ličnostima koji kreiraju obrazovanje.
   
  Poslednja izmena od urednika: 22.02.2011
 5. nikily

  nikily Član

  Postova:
  3
  Zahvala:
  0
  A mozete meni da nadjete resenja zadataka iz matematike za skolsko takmicenje ove godine,,,, za sesti razred.... :D MOLIM VASSS.S..... :d :d
   
 6. nextyamb

  nextyamb Član

  Postova:
  3
  Zahvala:
  0

Preporučite stranicu