Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Stvoren "vestacki" crv

Diskusija u 'Obrazovanje' započeta od Agatha01, 21.08.2011.

 1. Agatha01

  Agatha01 Član

  Postova:
  41
  Zahvala:
  1
  Naučnici su uspeli da stvore prvu životinju sa veštačkom DNK primenom tehnike koja bi biolozima mogla da omogući punu kontrolu nad molekulima živih organizama.

  Stručnjaci navode da će tehnika koju je razvio tim sa Kembridža biti od koristi čitavoj zajednici biologa, prenosi BBC. Istraživači su uspeli da naprave crve dužine jednog milimetra, sa samo hiljadu ćelija u svojim providnim telima.

  Ono što ove životinje razlikuje od ostalih jeste njihov genetski kod, koji je proširen, čime su stvoreni biološki molekuli kakvi ne postoje u prirodi.

  Geni i informacije iz DNK omogućavaju funkcionisanje bioloških mehanizama u organizmima i razvoj njihovih proteinskih molekula. U organizmima iz prirode postoji samo 20 aminokiselina u različitim kombinacijama, čime nastaju desetine hiljada različitih proteina neophodnih za život.

  Naučnici Sebastijan Grejs i Džejson Čin rekonstruisali su gene novih crva i dodali 21. aminokiselinu, koja ne postoji u prirodi.

  Dr Čin kaže da ova tehnika omogućava potpunu kontrolu nad dizajniranjem proteina. Naučnici su, prema njegovim rečima, uspeli da unesu dodatnu informaciju u gene crva, koje su ćelije shvatile kao nalog.

  Veštački dodata informacija u genima crva manifestuje se kao fluorescentna svetlost crvene boje pod ultraljubičastim osvetljenjem. Crvi ne bi svetleli u slučaju da njihove ćelije nisu primile nalog od informacija ubačenih u DNK.​

  Blic
   

Preporučite stranicu