Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Šta je licemerje?

Diskusija u 'Psihologija' započeta od dumspirospero, 06.03.2011.

 1. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  A šta je licemerje nego lažno predstavljanje, obmanjivanje. Tanka je to linija. Razlika između laži i licemerja, je što se laž direktno saopštava, a licemerje malo uvijenije...''U laži su kratke noge'', a licemerje traje duže...
  Ja sam u uvodu teme rekla šta je po meni licemerje. Hajde, reci ti neku svoju definiciju...yes3
  Što se tiče posla, tu sam se malo pogrešno izrazila, žurila sam...

  Znači, možemo se dodvoravati pretpostavljenom, ali ne misliti kao on, pri tome ne mislim na poltronstvo. Pri tome mislim na igru ''na dve stolice''. Na pr. zaposleni ima šefa i direktora. Šefu se dodvorava u smislu, da smatra da su njegove ideje dobre, i način njegovog rada je savršen, a onda ode kod direktora i kaže sve suprotno. Šef živi u iluziji da ima podršku radnika i da ga baš vole, a onda od direktora sazna, da njegove metode uopšte nisu dobre i da nailaze na otpor zaposlenih i naravno tu je šokiran. Zaposleni je sve vreme u plusu, sa jedne strane ima podršku direktora, a sa druge strane ima podršku šefa. Ovako se najbolje izvlači korist. Ja mislim da je to licemerje...A ti me ispravi, možda grešim.
  Ja sam upravo i postavila temu ''Licemerje'', jer o licemerju ima tako malo na internetu...Diskutujemo...:)
   
 2. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.092
  Zahvala:
  933
  Pol:
  Muški
  Ovo što si ti opisala je više poltronstvo nego licemjerje, mada se i tu mogu naći primjese licemjerja. Jeste, nekada je tanka linija između toga, pa je zato i teže definisati nekoga kao licemjera. Evo jednog primjera koji zorno pokazuje pravo licemjerje: Osoba A i B rade u istoj firmi. Dobili su zadatak da zajednički urade neki projekat i oni taj zadatak obavljaju. Međutim, projekat je loše odrađen i nastaje šteta za firmu. Pozvani su na odgvornost. Osoba A kritikuje osobu B, navodi (istinito) njene propuste u radu, ali svoje ne pominje. Dakle, iako su zajednički radili na projeketu, osoba A pokušava svu krivicu za neuspjeh projekta svaliti na osobu B. Eto, to je licemjerje. Kao što se vidi iz navedenog primjera, nije u funkciji bila nikakva laž.
   
 3. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  Pa ni ovaj tvoj primer nije baš ''očit''. Ovo što si ti opisao, meni više liči na ''podvalu''. Zar ne?

  Nije jednostavno opisati, a svi dobro znamo o čemu se radi, kada pričamo o licemerju. Čak ni na netu, ne postoji prava definicija licemerja.
   
 4. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.092
  Zahvala:
  933
  Pol:
  Muški
  Ne, ovdje se radi o pravom licemjernom ponašanju. Primjer jeste očit. Podvala bi bila da je osoba A neki detalj loše urađenog posla, pripisala isključivo osobi B, te da je taj detalj osoba B uradila bez znanja osobe A.
  Da, licemjerje je teško diferencirati od laži, podvale, poltronstva, snishodljivosti..., ali, ipak, sve to ne treba trpati u jednu vreću, jer su to različiti pojmovi. Ono što im je zajedničko, jeste negativna ljudska osobina, koja je pripisuje svim tim vidovima ponašanja.
   
 5. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  U tvom primeru se prožima i jedno i drugo, ali neću da ''cepidlačim''...Neka ostane da je tvoj primer, verni pokazatelj licemerja.

  Niko i ne želi da sve osobine (laži, podvale, poltronstva...), ''strpa u jedan koš'' sa licemerjem. Ali ga je teško razdvojiti, jer on skoro svaku od navedenih osobina, prožima.
  Kako bi definisao licemerje?
   
 6. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.092
  Zahvala:
  933
  Pol:
  Muški
  Evo jedne definicije licemjerstva: "Licemjerstvo u osnovi znaci pokazivati se drugima u pozitivnim osobinama i pretvarati se drugacijim nego sto covjek jeste, u cilju pridobijanja njihove naklonosti i visokog misljenja o sebi."
   
 7. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  Da, definicija je sveobuhvatna.....A pridobijanje naklonosti je suština licemerja....
  Death je u početku lepo rekao neke razloge u religiji i naprasno kupovanje brojanica..., što ima itekakve veze sa licemerjem, samo što posle skrenusmo sa teme.
  Evo, ova tvoja definicija je baš lep start...yes3
   
 8. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.092
  Zahvala:
  933
  Pol:
  Muški
  Ne, ovo nužno ne mora imati nikakve veze sa licemjerjem, nego ljudskom potrebom za nekim utočištem. Ako neki to utočište nalaze u vjeri, to nije nikakvo licemjerje. S druge strane, Death je posve kontradiktoran u svom prvom postu na ovu temu. S jedne strane, licemjerje usko povezuje sa koristoljubljem, a onda pominje brojanice i okretanje religiji, kao primjer licemjerja? Ne znam kakao se u "licemjernom" okretanju religiji može naći neko koristoljublje?
   
 9. dumspirospero

  dumspirospero Dum Član

  Postova:
  2.778
  Zahvala:
  128
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Zapadna Srbija
  Nisi u pravu (da li se kaže upravu ili u pravu). Ne radi se o utočištu u veri, već u dodvoravanju većini, jer biti religiozan za nekog je ''in''. Neki brojanice nose kao modni detalj, a sa ciljem, da se pokažu kako su pravi vernici, a većina od njih ne zna ni čemu brojanica služi. A šta je to, ako nije licemerje. Predstavljati se da si pravi vernik, a u suštini nisi...Ja sam bar to tako shvatila...A ti me ispravi, ako nisam dobro razumela...
   
 10. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.092
  Zahvala:
  933
  Pol:
  Muški
  :)Kaže se: u pravu!
  Kakve veze sve ovo ima sa koristoljubljem? Nema nikakve. Licemjerstvo jeste kada se ljudi, radi mode, sredine, trenda..., naglo okrenu Bogu, a do juče ga nisu ni poznavali ni priznavali, a to urade ne radi sebe nego radi drugih, ali, licemjerstvo nije ako to urade iz iskrenog poriva. Ako ti u svima koji nose brojanice i krstove oko vrata vidiš licemjere, onda imaš problem.
  S druge strane, licemjerstvo se nikako ne mora povezivati sa koristoljubljem, niti se ono uvijek ispoljava radi koristoljublja. Pročitaj još jednom definiciju o licemjerstvu!
   

Preporučite stranicu