Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Srbija lider po ulaganjima u ex-Yu

Diskusija u 'Ex-Yu i Dijaspora' započeta od Black Predator, 29.01.2012.

 1. Black Predator

  Black Predator

  Postova:
  14.864
  Zahvala:
  21
  Srbija lider po ulaganjima u ex-Yu
  Izvor:
  B92.net

  Beograd -- Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nastojaće ove godine da održi lidersku poziciju Srbije u regionu po visini stranih ulaganja.  [​IMG]  Direktor Agencije Božidar Laganin napominje da se po tom osnovu očekuje priliv u našu zemlju od oko milijardu i po evra.Laganin je rekao da je tu projekciju priliva stranih investicija dala Narodna banka Srbije (NBS), a u fokusu stranih investitora će i dalje biti automobilska i elektronska industrija, kao i sektor infromaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji."Naša ambicija je da i u 2012. uprkos svim izazovima odgovorimo adekvatno na novonastalu ekonomsku situaciju i uspemo da 'prebacimo' 1,5 milijardi evra", istakao je direktor SIEPA.

  Srbija je uprkos ekonomski teškoj 2011. ostvarila izuzetan rezultat, naglašava Laganin, jer je imala veći priliv stranih ulaganja od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno.

  On nije isključio da smo možda imali veći priliv stranih investicija i od Rumunije, koja ima tri puta veće tržište od našeg i članica je Evropske unije, s obzirom da se još ne zna konačna vrednost stranih ulaganja u Srbiju prošle godine.

  Laganin je naveo da je, prema podacima NBS, priliv u 2011. zaključno sa oktobrom iznosio oko 2,3 milijarde dolara, ali da još uvek nedostaju podaci naše carine i da su dosta veliki prilivi ostvareni u uvozu, prvenstveno mašina i opreme potrebnih za rad kompanija.

  On je rekao da su sve strane investicije u 2011, svaka na svoj način, značajne za našu zemlju, ali je ipak izdvojio dolazak Benetona, Boša, kompanije Svarovski i Kupertajersa.

  "Strane kompanije koje posluju u Srbiji, a pogotovo one koje proširuju poslovanje, naši su najbolji ambasadori... jer se dobar glas daleko čuje", naglasio je Laganin.
   

Preporučite stranicu