Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Sociopate su šarmantne, manipulativne i fantastične u krevetu

Diskusija u 'Ljubav - Seks - Romantika' započeta od crvendac_011, 18.07.2017.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.947
  Zahvala:
  20.162
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Sociopate su šarmantne, manipulativne i fantastične u krevetu

  [​IMG]

  Ne iznenađuje mnogo da je tri puta verovatnije da će muškarci imati dijagnozu antisocijalnog poremećaja ličnosti nego žene.

  "Vremenom ćete verovatno to osetiti u svom stomaku", kaže doktor Stiven Snajder, njujorški stručnjak za seks i veze, kad su u pitanju izlasci sa sociopatama— tačnije, pojedincima sa dijagnozom anti-socijalnog poremećaja ličnosti (ASPD) . "Imaćete jeziv, hladan osećaj", nastavlja on. "Ponekad ćete osetiti po tome kako oni reaguju na druge ljude. Ponekad ćete ih zateći kako se ponašaju bezdušno prema nekome, kad ne znaju da ih gledate."

  Oni su šarmantni, manipulativni i, prilično često, apsolutno fantastični u krevetu. Socipate postoje — a ako ste bar malo slični meni, verovatno ste u prošlosti kresnuli nekog. Muškarci i žene sa ASPD-om neće uvek vitlati sekirom noseći kišni mantil kako bi izbegli da vašom krvlju zaprljaju odela koja ima stoje kao salivena, ali ćete se naći do guše upetljani u mrežu laži i rizičnog ponašanja zbog koje ćete se, jednom kad se bezbedno izvučete iz svega, ozbiljno zapitati šta vam to bi. Baš kao i drugi poremećaji ličnosti, kriterijumi dijagnoze pokrivaju širok spektar koji varira od Patrika Bejtmena do, vrlo moguće, vas. Prema knjizi psihologa Marte Staut iz 2005. godine, Sociopata iz komšiluka, četiri procenta Amerikanaca su sociopate. Ne iznenađuje mnogo da je tri puta verovatnije da će muškarci imati dijagnozu anti-socijalnog poremećaja ličnosti nego žene. (Ili možda žene samo bolje glume.)

  Da bih saznala nešto više o tome kako je biti u vezi sa sociopatom, razgovarala sam sa doktorkom En Braun, terapeutom i autorkom knjige Snaga kičme: Naučna pozadina nepristajanja , o odbijanju, zavođenju i zašto treba da se klonimo Vol Strita. Doktorka Braun leči sociopate — neke u zatvoru — kao i pacijente koji su s njima završili u krevetu.

  VICE: Šta su prvi znaci upozorenja da izlazite sa sociopatom?

  Dr En Braun: Znak broj jedan je verovatno da se ne drže dogovora. I uvek će vam pričati priče koje nemaju smisla — na primer, kažu vam da voze korvetu [ali vi je nikad niste videli]. Potom slede priče kojima se objašnjavaju priče za koje se ispostavi da su neistinite.

  Kako ti ljudi održavaju takvo klupko laži?

  Oni to ne doživljavaju kao laganje. Oni nemaju svest koja im govori: Ti sada lažeš. Dok to izgovaraju, oni zapravo veruju da pričaju priču koja će se jednom obistiniti. Kad vi i ja lažemo jedno drugo, velike su šanse da ćemo pomisliti: Al' sam sad slagala. Pitam se da li će mi to proći. Ali ako vam on kaže: "O, da, moj ujak ima veliki stan u Majamiju i možemo da idemo tamo", onda je to nešto što on misli da će se dogoditi. Pa će vam reći: "Oh, nisam uspeo da nađem ujaka." I tad ne znamo da li taj stan uopšte postoji ili samo postoji osoba koju je upoznao a koja ima taj stan. Ništa nije onako kao što izgleda.

  "Pogledajte samo Vol Strit. Tamo ih je gomila. — Dr En Braun"

  Ali u jednom trenutku morate prozreti njihovu priču.

  Oni su tako šarmantni. Volite da provodite vreme s njima. Ako zaista želite da budete s tom osobom, i sami ćete početi da izmišljate priče i da je branite. Sociopate govore ono što moraju da bi dobile ono što žele. Jednom sam radila u zatvoru i treba samo da čujete priče koje su mi pričali — izdavali su stanove koji uopšte nisu bili u njihovom vlasništvu. Meni to na pamet nikad ne bi palo.

  Jesu li sociopate sposobne za iskrenije ljudske misli i emocije?

  Mislim da kod njih ne postoji svest o tome. Oni ne žive u tom svetu. Oni će vam reći bilo šta kako bi dobili ono što žele. To nikad ne smete da smetnete s uma. Oni su oportunisti. Oni će da dobijaju sve dok ih ne uhvate na delu.


  (Vice.com)
   

Preporučite stranicu