Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Skype

Diskusija u 'Domaći Tutorijali' započeta od boki71, 08.10.2009.

 1. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.525
  Zahvala:
  33.324
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  [​IMG]


  Šta je Skype?

  Skype je mali program, koji omogućava besplatno razgovaranje internetom. On je besplatan, lako se koristi i preuzima sa interneta. Radi na većini komjutera to jest operativnih sistema.

  Pristupanje "majtekst" Skype grupi

  * Posetite sajt


  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  * Unesite vas Skype name i password
  * Kliknite na dugme Sign me in
  * Kliknite na link "Join"
  * Cekirajte opciju "Accept Terms of Service"
  * Kliknite na dugme "Accept Invitation"
  * I na kraju je potrebno ponovo se logovati, klikom na dugme "Sign me in"


  Pozivanje fiksnih i mobilnih telefona

  Jedna od najinteresantnijih osobina Skype-a je mogućnost pozivanja fiksnih i mobilnih telefonskih brojeva sa vašeg komjutera. Nije bitno kako ste povezani na internet. Čak i deal-up konekcija omogućiće vam pozivanje fiksnih i mobilnih telefonskih brojeva.
  Ova usluga naziva se SkypeOut. SkypeOut nije besplatan ali vam nudi pozivanje telefonskih brojeva po gotovo neverovatno niskim cenama.
  Troškovi po minutu su od 0.017 evra, nema drugih troškova. Proverite cenovnik.

  Razgovarajte besplatno

  Komunikacija sa ostalim korisnicima Skype-a je besplatna. Dovoljno je da vaš sagovornik, na svom ličnom ili džepnom komjuteru ima instaliran Skype.
  Skype vam pruža mogućnost da sa sagovornikom u realnom vremenu razmenjujete tekstualne poruke (eng. chat), takođe audio i video poruke koristeći mikrofon i web ili ugrađenu kameru.

  Razmena fajlova

  U toku razgovora možete razmenjivati (slati i primati) fajlove. Manje fajlove je lako poslati i primiti, međutim realnost je da korisnici razmenjuju sve veće fajlove. Veličina fajlova koje prenosite limitirana je jedino maksimalnom veličinom fajla koji podržava vaš operativni sistem. Za većinu korisnika, to je između 2 i 4 gigabajta.
  Skype omogućava razmenu fajlova i između različitih operativnih sistema.

  Konferencijski razgovori

  Možete pričati u grupi sa još najviše 4 osoba, donositi zajednički poslovne odluke, odlučivavati o strategiji grupne igre ili jednostavno imati zajednički razgovor sa rođacima ili prijateljima širom sveta.

  Globalni korisnički spisak

  Skype sadrži nešto što se naziva „globalni korisnički spisak“, to je džinovski telefonski adresar svih ljudi koji koriste Skype. Vi ga možete pretraživati i naći ljude sa kojima želite komunicirati, koji imaju rođendan kada i vi ili žive u istoj ulici.

  Sigurnost

  Skype automatski enkriptuje (šifruje) sve pre slanja putem interneta. Takođe, svaka pristigla poruka se dekriptuje (otpakuje) i pretvara u kristalno čist glas, tekst ili fajl. Možete biti potpuno sigurni da razgovor, ramenjivanje kratkih tekstualnih poruka (chat) ili razmena fajlova potpuno obezbeđeni i da je njihov sadržaj poznat jedino vama i vašem sagovorniku.

  Kvalitet

  Bilo kakav sigurnosni protokol nije ni malo bitan ukoliko ne možete jasno primiti glasovnu ili bilo kakvu drugu upućenu poruku. Skype je spojio sva najsavremeniha tehnološka dostignuća i pružio vam mogućnost da razmenjujete veoma kvalitetnu razmenu glasovnih, tekstualnih poruka i fajlova a da pri tome budete potpuno zaštićeni najsavremenijim sigurnosnim protokolima. Kvalitet zvuka koji se prenosi Skype-om je dosta kvalitetniji u odnosu na prenos fiksnom ili mobilnom telefonijom. Korišćenjim običnih telefonskih aparata, možete čuti zvuk od 300 Hz do 3 kHz. Skype pruža kvalitet prirodnog razgovora.

  Preuzimanje


  Skype software se besplatno može preuzeti sa interneta. Ovde uvek možete naći najnoviju verziju programa. Ako imate bilo kakvih problema u toku korišćenja Skype-a, proverite da li koristite najnoviju verziju programa. Za preuzimanje Skype na vašem komjuteru, kliknite na link za prezimanje. Snimite instalacioni fajl na harddisku vašeg komjutera. Zapamtite lokaciju gde ste ga snimili.

  Instalacija

  Nakon preuzimanja Skype-a, otvorite folder gde ste ga snimili i pokrenite duplim klikom instalacioni fajl. Skype će se automatski instalirati na podrazumevanoj lokaciji.
  Ukoliko želite, možete podesiti Skype, da se automatski pokreće, nakon startovanja operativnog sistema. Ukoliko kasnije želite promeniti opciju automatskog startovanja, to možete uraditi na File/Options meniju.

  Prvo startovanje

  Nakon prvog startovanja Skype-a, od vas će se tražiti da unesete Skype ime (username) i šifru (password). Ovo su dva obavezna parametra, bez kojih se ne može koristiti Skype. Možete odabrati bilo koje ime, pod uslovom da ima najmanje 6 karaktera i naravno da već nije zauzeto. Ukoliko je ime zauzeto, probajte neko drugo.

  Unos ličnih detalja

  Nakon što odaberete Skype ime i šifru, od vas će biti zatraženo da unesete lične detalje. Detalji uneti u formi ličnih detalja će biti dostupni drugima za pretraživanje i pregled jedino ukoliko vi to dozvolite. Formu ličnih detalja nije obavezno popuniti, takođe njoj možete kasnije pristupati i menjati informacije.

  Korišćenje programa

  Ukoliko ste već koristili tzv. Instant Message aplikacije za čatovanje, većina funkcija će vam biti poznata.

  * Startujte Skype.
  * Logujte se sa vašim korisničkim imenom i šifrom (ovo se vrši automatski ukoliko niste menjali podrazumevane opcije prilikom instalacije programa).
  * Ukoliko ste pokrenuli Skype po prvi put, vaša kontakt (adresar) biće prazna.

  Lista kontakata

  Ukoliko želite da dodate nekog u listu kontakata, kliknite na „Search“ opciju sa Tools menija ili kliknite ikonicu „Search“ na Toolbaru (linija sa alatima). Otvoriće se prozor za pretraživanje gde na osnovu korisničkog imena, emaila ili neke druge informacije možete zadati upit za pretraživanje. Nakon što ste pronašli kontakt, jednostavno kliknite desnim klikom na ime u prozoru za pretraživanje i odaberite opciju „add to Contacts“.

  Pozivanje kontakta


  Postoji više načina za pozivanje kontakta:

  * Desni klik na Skype ime u kontakt listi ili u listi rezultata pretraživanja, zatim selektovanje opcije „Call“.
  * Dupli klik na kontakt u listi kontakata ili u listi rezultata pretraživanja.
  * Selektovanje Skype imena u listi kontakta i klik na dugme za pozivanje („Call button“).

  Primanje poziva

  Ako vas neko poziva, čućete zvuk telefonskog zvona i Skype ikonica u „tray“-u će blinkati. Aktivirajte Skype aplikaciju ukoliko već nije na ekranu i pritisnite „Answer“ ukoliko želite primiti poziv ili „Reject“ ukoliko želite odbiti poziv.

  Kraj razgovora

  Bilo koja strana, bilo kada može prekinuti razgovor, klikom na "Hang-up" dugme.
  Konferencijski razgovori
  Sada je moguće sa Skype-om, obavljati razgovor u grupi do 5 Skype korisnika. Obavljanje konferencijskih poziva je veoma lako. Selektujte više korisnika sa liste kontakata tako što ćete držati taster "CTRL". Nakon što ste selektovali željene kontakte, pritisnite dugme "Conference" sa Toolbara. Ukoliko već razgovarate sa nekim i želite uključiti još nekog u razgovor, kliknite desnim klikom na kontakt i odaberite opciju „Invite to converence“. Imajte na umu da jedino lice koje je započelo konferencijski poziv može uključiti nove sagovornike.

  Skype tabovi

  Skype je podeljen na više tabova. Svaki od njih je namenjen u neku svrhu. Start tab, Contact tab i Call List tab su uvek vidljivi. Ostali tabovi su vidljivi jedino po potrebi (na primer ako obavljate poziv ili vas neko zove). Tab možete dodati klikom na „Title bar“. Tab se zatvara desnim klikom i odabirom opcije „close tab“.
  Start tab
  Start tab je automatski vidljiv svaki put kada startujete Skype. On prikazje broj logovanih (online) konktakata i obaveštenja poput propuštenih poziva.
  Contact tab

  Contact tab prikazuje listu korisnika, kao i njihov status (da li su trenutno logovani). Desni klik na kontakt pruža mogućnost pregleda svih unetih brojeva za konkretan kontakt ili ažuriranje detalja o istom.
  Call list tab
  Call list tab prikazuje listu skorijih poziva. Na njoj možete saznati skim ste i kada razgovarali.
  Active Call tab
  Ukoliko neko pokušava da vas pozove ili ukoliko vi pokušavate da pozovete nekoga, videtećete nov - Call tab. On pruža mogućnost da prihvatite ili odbijete poziv.

  Online status

  Vaš online status se prikazje u status liniji Skype-a, lociranoj na dnu Skype prozora. Možete promeniti online status klikom na pomenutu ikonicu statusa ili selektovanjem statusa sa File menija. Online status može biti:

  * Online – podrazumevani status kada je korisnik logovan na Skype.
  * Away – korisnik logovan ste na Skype ali kraće vreme ne koristi komjuter.
  * Not available – korisnik logovan na Skype ali već duže vreme ne koristi komjuter.
  * Do not Disturb – korisnik je zauzet nečin i ne želi da ga neko uznemirava.
  * Offline – korisnik nije logovan na Skype.

  Brzo biranje

  Text box na dnu glavnog prozora omogućava vam da trenutno pozovete kontakt, unosom željenog korisničkog imena.

  Chat

  Chat (ćaskanje) vam omogućava razmenu tekstualnih poruka, koristeći tastaturu sa ostalim Skype korisnicima. Možete chatovati sa više ljudi, istovremeno.

  Dodavanje slike

  Dodavanje ili promena slike se vrši na File / Your Personal Profile, nakon čega se otvara dodatni prozor na čijem dnu u levoj strani se nalazi slika. Dodavanje slike se vrši klikom na Browse i selektovanjem željene slike. Možete odabrati slike u „jpeg“ ili „bmp“ formatu.

  Deinstaliranje

  Deinstaliranje Skype-a, vrši se na sledeći način: Otvorite Control panel (Start / Control Panel) i odaberite opciju Add/Remove Programs. Selektujte Skype i odaberite Remove.

  Skype je odličan način za komunikaciju i posebno ga vole osobe koje puno putuju i puno pričaju sa inostranstvom.


  Stvari koje će vam biti potrebne za upotrebu SKYPE-a:

  • Trebaće vam slušalice sa mikrofonom. Najbolje je da upotrebite set sa dva priključka (mikrofon i zvučnik). Izbegavajte USB vrstu slušalica (može da bude naporno kada treba da uklonite slušalice).
  • Isto tako će vam biti potrebna kreditna kartica ako želite da upotrebite SKYPEIN ili SKYPEOUT.
  • Računar! Ako je moguće noviji koji ima konekciju bolju od modemske.
  • Opciono – Web kamera. Verzija 2.0 i novije podržavaju video.
  Pratite sledeće korake:

  1. Otvorite Skype Account. Idite na


  2. Kod:
   Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  3. Računar - Računar - Potražite prijatelje na Internetu. Dodajte ih u kontakt listu (Contacts-Add Contact). Ovo je besplatan servis.
  4. Računar – Telefon - Ovo se zove SKYPE OUT. Možete da pozovete bilo koji fiksni ili mobilni telefon širom sveta ako dodate kredite na vaš SKYPEOUT nalog (idite na

   Kod:
   Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  5. Podržan je Paypal i kreditna kartica. Možete da dodate 10 eura ili 25 eura odjednom. Pozivi su jeftini (u zavisnosti od države). Ne zaboravite da okrenete pozivni za državu!
  6. Telefon – Računar - Ovo se zove SKYPE IN. Ovo je veoma dobar servis. SKYPE IN


   Kod:
   Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  7. vam omogućava da rezervišete telefonski broj u zemlji po izboru. Cena je 30 eura godišnje ili 10 eura za tri meseca. Ovaj servis vam omogućava da održavate lokalni broj za prijatelje ili kolege u drugoj državi (tako da oni plaćaju samo lokalni poziv), a kada vas pozovu, SKYPE na vašem računaru će zazvoniti (bez obzira gde se vi nalazite u svetu). To je dobro ako želite da imate broj na vizit kartici za državu u kojoj se ne nalazite. Jedino što plaćate je godišnje iznajmljivanje broja, a oni koji vas pozivaju plaćaju kao lokalni razgovor.
  Saveti i upozorenja

  • Vredi kupiti i servis za glasovne poruke. Ako je vaš računar isključen, ljudi mogu da ostave poruku.
  • Postoji mnogo pomoćnih sredstava za skype. Možete da naručite SKYPE PHONE koji se jednostavno uključi u USB port i možete da ga koristite kao redovan telefon (naravno, dok vam je uključen računar).
  • Ako imate mobilni PDA sa bežičnim LAN-om, možete da daunlodujete pocket-pc verziju i da upotrebite SKYPE sa PDA uređaja.
   
 2. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.525
  Zahvala:
  33.324
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  Sve ovo u PDF...  :download:

   
 3. DonMilan

  DonMilan Član

  Postova:
  199
  Zahvala:
  8
  Lokacija:
  Leskovac
  1. UVOD 1
  1.1. Šta je Internet komunikacija? 1
  1.2. Prednost Internet telefonije 2
  2. SKYPE 5
  2.1. Šta je Skype? 5
  2.2. Pozivi van Skype mreže (Skype out) 7
  2.3. Pozivi u okviru Skype mreže (Skype in) 8
  3. KAKO FUNKCIONIŠE SKYPE? 9
  3.1. Način rada Skype-a 9
  3.2. Skype arhitektura 10
  3.2.1. Server za logovanje (Login server) 11
  3.2.2. Super tačka ( Super node) 11
  3.2.3. Običan računar (Ordinary host) 13
  4. INSTALACIJA SKYPE-a 14
  4.1. Preuzimanje Skype software-skog paketa 14
  4.2. Pokretanje instalacije Skype-a 14
  5. UPUSTVO ZA KORIŠĆENJE SKYPE-a 23
  5.1. Naslovna linija 23
  5.2. Glavni meni 23
  5.2.1. File meni 23
  5.2.2. Account meni 29
  5.2.3. Call meni 32
  5.2.4. Chats meni 38
  5.2.5. View meni 40
  5.2.6. Tools meni 46
  5.2.7. Help meni 61
  6. VIDEO KOMUNIKACIJA 64
  6.1. Startovanje video poziva 64
  6.2. Moguće opcije u toku video poziva 66
  6.3. Prekid video poziva 67
  7. ZAKLJUČAK 68
  LITERATURA 69
  INDEKS


  download

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!

  pass

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
   
 4. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.525
  Zahvala:
  33.324
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  Instalacija Skype

  INSTALACIJA SKYPE

  Odlican alat za komunikaciju sa drugim osobama. Program je potpuno besplatan,i sve sto trebate jeste da preuzmete instalacioni fajl u vas racunar, instalirate, zatim podesite par sitnica i mozete da pocnete sa njegovim koriscenjem. U njemu mozete da koristite Audio video poziv, cat razgovor, grupni poziv, prebacivanje fajlova i jos dosta toga...

  U adres baru vaseg internet pretrazivaca ukucajte adresu.....

  :download:

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  pritisnite enter na tastaturi...broj 1 a zatim u novom prozoru kliknite misem na Save file.....broj 2

  [​IMG]

  Kroz par trenutala dobicete Skype setup fajl u vasem racunaru.Dupli klik misem na ovaj setup fajl....broj 3 a zatim u novom prozoru kliknite na I agree-install...broj 4

  [​IMG]

  Ako nezelite da vam se sa instalacijom ovog programa instalira i google toolbar u vasem internet pretrazivacu,odcekirajte ga....broj 5 a zatim kliknite misem na Continue installing Skype....broj 6

  [​IMG]

  Instalacija u toku.....broj 7

  [​IMG]

  Po zavrsetku instalacije kliknite na dugme Finish.....broj 8

  [​IMG]

  U novom prozoru upisite vase puno ime, skype ime,pasword,ponovite pasword.....broj 9 i cekirajte kvadratic da prihvatate sve uslove koriscenja ovog programa.....broj 10 a zatim kliknite i na dugme Next....broj 11

  [​IMG]

  Otvara nam se prozor sa dobrodoslicom na Skyp,gde cete kliknuti misem na strelicu...broj 12

  [​IMG]

  Sada posto smo uspesno instalirali skype mozemo dalje ici u podesavanje njegovih opcija......

  [​IMG]
   
  Poslednja izmena: 23.02.2011
 5. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.525
  Zahvala:
  33.324
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  NEKE OD FUNKCIJA SKYPE.....

  Posto instalirali ovaj program mozemo odmah i proveriti dali nam u njemu funkcionise zvuk ,dakle dali nam pristize i od nas odlazi zvuk.Dupli klik sa leve strane prozora na Sound test service.....broj 1 i pratite zvucno upustvo te ako cujete sve je uredu.....

  [​IMG]

  U gornjem meniju kliknite misem na Skype a zatim u padajucem sidjite na Online status,te desno videcete podesavanje vaseg online statusa ,gde klikom misa mozete po zelji i odabrati koji status zelite imati....broj 2

  [​IMG]

  U prozoru vaseg skypa mozete postaviti i zeljenu sliku.Kliknite misem u gornjem meniju na Skype a zatim sidjite do Profile te desno kliknite misem na Change your picture.....broj 3 a zatim ako zelite postaviti sliku iz vaseg racunara a ne neku od ponudjenih,kliknite u novom prozoru na Browse....broj 4

  [​IMG]

  Pronadjite sliku u vasem racunaru koju zelite postaviti obelezite je misem i kliknite na Open.....broj 5

  [​IMG]

  Posto se pojavi vasa slika u prozoru upamticete je tako sto cete kliknuti misem na Apply....broj 6 a zatim i ok.....broj 7

  [​IMG]

  Posto postavili sliku mozete i ispraviti ili ponovo podesiti svoj profil.Kliknite misem u gornjem meniju na Skype a zatim sidjite na Profile te desno u novom padajucem meniju sidjite i kliknite na Edit Your Profile.....broj 8

  [​IMG]

  Otvorice vam se novi prozor gde cete videti puno opcija koje mozete dodati ili ispraviti u svom profilu...broj 9, te kada sve to i uradili kliknite misem na Update.....broj 10 da upamtite promene......

  [​IMG]

  Mozete ubaciti kontakt po vasoj zelji.U gornjem meniju kliknite misem na Contacts a zatim i u padajucem na New Contacts....broj 11

  [​IMG]

  U novootvorenom prozoru upisite ime vaseg kontakta.....broj 12 a zatim kliknite misem na dugme Find....broj 13

  [​IMG]

  U novootvorenom prozoru pojavice se vas kontakt i njemu slicni sa razlicitom lokacijom i skaype imenom,vi pronadjite onaj koji zelite da ubacite u vas kontakt,obelezite ga misem .....broj 14 i kliknite misem na Add contacts.....broj 15

  [​IMG]

  U novom prozoru kliknite na dugme Send da posaljete poruku vasem kontaktu da vas on prihvati( ili odbije).....broj 16

  [​IMG]

  posto vas kontakt prihvati u prozoru sa leve strane pojavice vam se njegovo skype ime..broj 17,i duplim klikom na njega otvorice vam se njegov prozor i mozete ga zvati......kontaktirati putem chata...broj 18,koristeci telefonski poziv.....broj 19,koristeci video poziv....broj 20

  [​IMG]

  Takodje sve opcije poziva i slanja imate u levom prozoru tako sto stanete misem na skype ime vaseg kontakta a zatim desni klik misa te u padajucem meniju izaberete opciju koju zelite koristiti.....

  [​IMG]

  Samo stelovanje ovog celokupnog programa mozete obaviti tako sto u gornjem meniju programa kliknete misem na Tools te sidjete u padajucem meniju i sliknete misem na Options......broj 21

  [​IMG]

  Otvorice vam se prozor gde sa leve strane izabirate sta zelite nastelovati klikom misa na taj deo programa (Generalno stelovanje,zvuk,video.....)broj 22,te posto obavite zeljena stelovanja upamticete klikom misa na dugme Save...broj 23 i kada ste upamtili izacicete iz ovog prozora tako sto cete kliknuti missem na dugme Cancel....24

  [​IMG]

  Inace skype je zaista mocna alatka koja ima jos jako puno mogucnosti a ovo su bile samo neke od da ne kazem osnovnih informacija i opcija za njegovo koriscenje....
   
  Poslednja izmena: 23.02.2011
 6. izet dauti

  izet dauti Član

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  Lokacija:
  Subotica
  Imam dve skype imana.Kako da izbrišem jednu?
   
 7. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.525
  Zahvala:
  33.324
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  U PDF.....

  :download:

   
 8. donkulone

  donkulone Član

  Postova:
  49
  Zahvala:
  2
  Ima li leka kad cesto puca veza ili koci video tj postoji li neki trik u tvojoj paleti da se to poboljsa?
   
 9. ropens

  ropens Član

  Postova:
  13
  Zahvala:
  0
  Hvala na odlicnom uputstvu za koriscenje programa skype!
   
 10. Pandicak

  Pandicak

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  da li neko zna da li moze da se promeni skype name i kako? :)
   

Preporučite stranicu