Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

SJAJ RENESANSE Izložba o raskošnom životu na italijanskom dvoru stiže u Beograd

Diskusija u 'Kultura' započeta od crvendac_011, 24.05.2017.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.947
  Zahvala:
  20.162
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  SJAJ RENESANSE Izložba o raskošnom životu na italijanskom dvoru stiže u Beograd

  Jedinstvena italijanska izložba “Sjaj renesanse”, koja je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, dolazi u Beograd. Postavka preko 30 eksponata biće smeštena u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) od 7. do 30. juna.

  [​IMG]

  Organizatori izložbe su Asocijacija “Invito a Corte” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Ulaz je slobodan.

  “Sjaj renesanse” prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima.

  Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije, kažu organizatori.

  [​IMG]

  Na ovoj izložbi biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Oni će biti izloženi na postoljima a pored njih će se nalaziti fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija.

  Izložbu će upotpuniti “Vladareva gozba”, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

  [​IMG]

  Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba, koja je prava “izložba-ambasadorka Italije” u svetu, nastao je u Mantovi. Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova.

  (Blic Online)
   

Preporučite stranicu