Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Ruže stablašice

Diskusija u 'Bašta i Vrt' započeta od Nostradamus, 01.05.2012.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [​IMG]
  [h=2]Ruže stablašice[/h][h=3]Sadite ih da biste im se divili cijeloga ljeta[/h] RUŽA JE OMILJENA biljna vrsta, ukras u vrtovima, na balkonima ili u vazama, koristi se u kozmetici, ali i u prehrani jer su joj i cvijet i list jestivi.
  Želite li se ove godine u svom vrtu ili na balkonu diviti njezinoj raskošnoj cvatnji, pravi je trenutak da kupite sadnice mini ruže, poliante, čajevke ili stablašice.
  U malim vrtovima najćešće se sade mi
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  U malim vrtovima najćešće se sade mini ruže, niskog rasta i bogate cvatnje, a najljepše su u većim cvjetnim gredicama kao obrubi. Ruže poliante su raskošne u svojoj cvatnji jer se na jednoj grančici nalazi nekoliko cvjetova. Visina im je oko jednog metra i tvore kompaktan grm. Čajevke su rastom više od polianti i na jednoj grani imaju samo po jedan cvijet.


  Penjačice pri svom rastu trebaju potporanj. Prije sadnje napravite čvrstu konstrukciju po kojoj ćete ih usmjeravati tijekom njihova rasta. Penjačice trebate usmjeriti vodoravno jer će vas tako nagraditi mnoštvom cvjetova.
   
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Stablašice su ruže cijepljene na određenu visinu. Već se iz imena da naslutiti njihov izgled. Donji im je dio stablo, a gornji tvori okruglu krošnju.
  Grmolike ruže većeg habitusa najćešće se upotrebljavaju za neformalne ograde. Budući da su visoke i imaju trnje, idealne su za tu namjenu.
  Osim tipova ruža, velik je raspon i njihovih boja, no najčešće se sade razne nijanse crvene.
  Ruže trebaju biti na sunčanom položaju kako bi dnevno dobivale osam do deset sati sunca, što će spriječiti razne bolesti, poput pepelnice. Više ruža na gredicu treba saditi u cik-cak i na podjednakom razmaku. Na jedan četvorni metar mogu se posaditi četiri ruže.
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Prije sadnje, iskopajte rupe dimenzija 40 x 40 centimetara, a dno im pokrijte slojem supstrata. Nadzemni dio sadnice orežite tako da ostanu tri do četiri pupa, a korijen skratite na dužinu od 15 cm. Sa sadnice skinite najlonsku foliju i potopite je u vodu na tridesetak minuta. Sadnicu postavite u sredinu rupe, a prostor oko sadnice zatrpajte slojem supstrata i dobro nagazite.
  Uokolo sadnice napravite uleknuće kako bi se u njemu mogla zadržavati voda. Sada zalijte svaku sadnicu s tri litre vode. Ispod ruža dobro će izgledati jednogodišnje cvijeće, poput potočnica ili tratinčica, koje će cvasti prije ruža. Na tlo rasprostrite usitnjenu koru drveća.
  Za balkone su najbolji izbor mini ruže, koje sadite u skupinama u žardinijere ili zasebno u posude. U širokoj paleti boja i tonova odaberite onu kombinaciju koja će vas ljeti činiti ponosnim vlasnikom. Imate li prostora za veliku i duboku posudu, tada se možete odlučiti i za ružu stablašicu. Važno je znati da ruža voli teže tlo s većim udjelom gline. Dno posude prekrijte supstratom.
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Postavite ružu stablašicu u centar posude i uz nju postavite bambusov štap. Stablo ruže povežite špagom za štap. Dodavajte uokolo supstrat i dobro ga utisnite. Gornja razina supstrata trebala bi biti za nekoliko centimetara niža od ruba posude.
  Posađene ruže s toplijim će danima prolistati i u ljeto vas iznenaditi bujnim cvatom u željenoj kombinaciji boja. Nakon cvatnje uklonite ocvale cvjetove. Odrežite grančice na kojima su bili cvjetovi tako da im uklonite gornja tri lista. Kada cijeli grm ocvate, dodajte mu prihranu za cvatuće biljke ili posebnu za ruže, pa će cvasti još jednom u istoj sezoni. Nakon te cvatnje ponovite postupak uklanjanja ocvalih cvjetova. Prije zime orežite umjereno ruže i zagrnite im cijep supstratom kako bi ga zaštitili od hladnoće.
   
 6. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.340
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Ovih dana potrebno je ruže koje su prezimile orezati, jer se time potiče razgranatost. Izdanke čajevki i polianti treba prikratiti za dvije trećine, što će potaknuti rast postranih grančica. Grmolike ruže se, radi pomlađivanja, prikraćuju jako tek svakih četiri do pet godina. Ostalih godina umjereno se orezuju.
  Pri orezivanju penjačica odstranjujte samo suhe i one grančice koje rastu preko drugih grana. Ne strahujte da ćete ružu štetiti orezivanjem, njoj je to potrebno kako bi bogatije cvala. Autorica je Konzumov savjetnik za vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža
  Barbara Feltrin, dipl. ing. agronomije
   

Preporučite stranicu