Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Razmnožavanje položenicama

Diskusija u 'Bašta i Vrt' započeta od Nostradamus, 11.03.2012.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Razmnožavanje položenicama

  [​IMG]
  Razmnožavanje položenicama siguran je i jednostavan način da razmnožite grmove koji se teško razmnožavaju reznicama. Ovim načinom razmnožavanja izazivate mladu biljku da se ukorijeni prije nego li je odvojite od matične biljke. Da bi se biljka uspješno zakorijenila, prije svega treba pripremiti tlo oko grma. Tlo mora biti meka podloga za položenice. Ukoliko je tlo jako glinasto, dodajte komposta pomiješanog s pijeskom kako biste popravili svojstva tla. Na izbojcima koje ste odabrali za zakorjenjivanje, odstranite sve donje listove i postrane grančice. Izbojak priljubite uz tlo, označite mjesto na tlu koje odgovara udaljenosti od 20 – 30 cm od vrha stabljike. Na tom mjestu iskopajte plitku udubinu. Pripremite i dva komada žice savijena u obliku slova U kako biste s njima mogli pričvrstiti mladicu u zemlju pripremite i ravni čvrsti štapić i elastično vezivo kojim ćete učvrstiti nadzemni dio stabljike kako bi biljka kasnije uspravno rasla. Kada ste sve priredili na djelu mladice koji ide u zemlju, napravite oštećenje na kori. Možete ga napraviti da uklonite dio kore u obliku prstena ili, napravite kosi rez. Kada ste i ovo napravili, dio s ozljedom pospite hormonima za zakorjenjivanje (koristite hormone za zakorjenjivanje drvenastih vrsta). Ozlijeđeni dio okrenite prema dolje i učvrstite žicom . Položenicu zatrpajte zemljom, a dio koji je ostao iznad površine privežite uz štapić koji ste pripremili. Biljka bi se trebala ukorijeniti do jeseni, ali je tek sljedećeg proljeća odvojite od matične biljke. Tijekom cijele ove sezone nadzirite položenice, osigurajte im dovoljno vlage, osobito za ljetnih mjeseci. Evo i nekoliko vrsta koje možete razmnožiti položenicama:
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [​IMG]
  U rod Chaenomeles (ukrasna dunja, dunjarica) spadaju otporni, listopadni, sporo rastući, često trnoviti grmovi ili ponekad mala drvca koja rastu u visinu 40 cm do 6 m. Domovina su im planinske šume Kine i Japana. Uzgajamo ih zbog njihove rane cvatnje i prekrasnih cvjetova koji mogu biti jednostavni ili dvostruki. Cvjetovi stoje na grančicama pojedinačno ili u skupinama, a boja im može biti bijela, svijetloružičasta, tamnoružičasta, narančasta i u svim nijansama crvene boje. Gornja strana listova je tamnozelena a donja svijetlozelene boje. U jesen se na grmovima u obliku jabuke pojave žutozeleni do crvenozeleni plodovi, neki su jestivi i vrlo aromatični (ukusni su i kuhani). Za rast joj je potrebna plodna, dobro propusna zemlja, te sunčan ili polusjenovit položaj. Može rasti i u sjeni, ali bolje cvate i donosi plodove na sunčanim položajima. U tlu podnosi vapnenac, no može postati klorotična na vrlo alkalnom tlu. Pogodna je za sadnju u kamenjarima, cvjetnim posudama i na otvorenom gdje se može saditi pojedinačno ili za formiranje obruba. Otporna je na industrijska zagađenja. Neki varijeteti otporni su na nedostatak vlage, dok drugi traže redovno zalijevanje. Zato se pri kupnji sadnica informirajte kod prodavača o zahtjevima biljke, kao i o visini koju biljka dosegne svojim rastom, kako bi udovoljila zahtjevima mjesta na koje ju želite posaditi.

  Aukuba - Aucuba japonica
  Chaenomeles ( Ukrasna dunja )
   
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  (slika lijevo dolje) Chaenomeles japonica poznata je i pod nazivom Cydonia japonica. Ta vrsta cvatućih dunjarica sadrži kultivare visine 30 do 120 cm čija boja cvjetova varira od narančaste do vatreno crvene. (slika desno dolje) Chaenomeles speciosa var. Nivalis uzgaja se zbog svojih prekrasnih bijelih cvjetova.
  [​IMG] [​IMG]
  [TABLE="class: contentpaneopen"]
  [TR]
  [TD="colspan: 2"]
  [/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Gaulteria - Gaultheria procumbens
  Kalmia - Kalmia spp.

  LOVOR (Laurus nobilis L.)

  [​IMG]
  Porodica: lovori (Lauraceae)
  Druga imena: plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika

  Lovor je uvijek zeleni grm ili drvo iz porodice lovorika na čijim su granama i grančicama naizmjenično smješteni kožasti, tamnozeleni, šiljasti, eliptični, na rubovima valoviti listovi dužine 3 do 7 cm. Mali žutozeleni cvjetovi združeni su u bokore i iz njih se nakon oplodnje razvijaju mali crnoplavi plodovi.
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Uzgoj i prerada:
  U zemljama uz Sredozemno more lovor raste samoniklo, a uzgajaju ga kao ukrasni grm ili drvo i kao mirodiju. Najbolje uspijeva u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji i u blagim klimatskim uvjetima. No, može uspijevati i u kontinentalnim predjelima ako ga posadimo na zaklonjeno mjesto okrenuto prema jugu i zaštitimo laganim pokrovom od jelovih grana u zimskim mjesecima dok je biljka još mlada. Razmnožava se sadnicama, a mogu se upotrijebiti i mlade sjemenjače iznikle iz sjemena ispod matičnog stabla. Kao začin koristimo listove koje pažljivo otrgnemo s grana i sušimo u sjeni kako bi očuvali zelenu boju i aromu.
   
 6. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Uporaba:
  Ugodan miris listova potječe iz eteričnog ulja koje sadrži 50 posto cineola. Kod pripreme jela dovoljno je dodati samo jedan lovorov list, u suprotnom se može dogoditi da jelo poprimi gorkast okus. Lovorov list pomaže kod probave, a iscijeđeno ulje iz svježih plodova koristi se za liječenje kožnih osipa, tumora i bolnih mišića, te pospješuje prokrvljavanje i dezinficira. U primorskim krajevima upotrebljavaju lišće lovora za konzerviranje i oblaganje suhog voća, prije svega suhih smokava, a ako vam se u kuhinji pojave mravi, svoje ćete namirnice najlakše zaštititi tako da oko njih poslažete listiće lovora.
   
 7. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Iz povijesti:
  Lovor je biljka boga Apolona, simbola umjetnosti i ljepote, kojim su se ukrašavali pjesnici, pjevači i pobjednici olimpijskih igara. Stari Rimljani njime su darivali svoje cezare u činu krunidbe, ukrašavali vojskovođe i pobjednike na natjecanjima.
   
 8. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Magnolia ( Magnolija )

  [​IMG]
  U rod Magnolija spada oko 125 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveta i grmova koje nalazimo u šumama, šipražjima i na riječnim obalama od Himalaje do Istočne i Jugoistočne Azije te od istočnog dijela Sjeverne Amerike do tropskih predjela Sjeverne i Južne Amerike. Danas se uzgajaju u svim krajevima svijeta zbog svojih prekrasnih pojedinačnih, mirisnih, obično uspravnih, ponekad visećih ili horizontalnih cvjetova. Oblik cvjetova varira od čaškastih, zdjeličastih, peharastih do zvjezdastih oblika. Cvjetovi često procvatu prije nego što se pojave listovi, a mogu biti potpuno bijeli, rozo ili ljubičasto zahuknuti, rozi, purpurni, kremžuti, zelenožuti, zelenkasti, svijetlo do srednje žuti. Konusu slični plodovi često imaju crveni omotač oko sjemenki i vrlo privlačno izgledaju u jesen.
   
 9. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Magnolije se mogu saditi pojedinačno kao soliterne biljke usred travnjaka, gdje svojom ljepotom, naročito kada su u cvatu, plijene svačiji pogled ili pak pored drugog drveća i grmlja. Obzirom na vrstu magnolije mogu biti vrlo otporne na hladnoću ili vrlo osjetljive (vrste koje nalazimo u tropskom podneblju). U hladnijim krajevima osjetljive sorte magnolija mogu se uzgajati u hladnim ili temperiranim staklenicima. Cvjetove, a ponekad i mlade listove rano cvatućih sorti, mogu oštetiti kasni mrazevi.
   
 10. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.572
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Magnolije rastu u vlažnoj, dobro dreniranoj zemlji, bogatoj humusom. Vole kisela do neutralna tla te položaj na suncu ili u djelomičnoj sjeni, sa zaklonom od jakih vjetrova. Neke vrste mogu podnijeti i suha i alkalna tla (Magnolia delavayi i Magnolia grandiflora), dok neke vrste mogu podnijeti alkalna tla, ali traže dosta vlage (Magnolia kobus, Magnolia sieboldii, Magnolia X loebneri, Magnolia stellata i Magnolia wilsonii). Stoga je dobro u rano proljeće staviti oko biljke sloj malča sastavljenog od gnojiva i listovače, naročito ako biljka raste na sušnom tlu. Drveće i listopadni grmovi orezuju se kasno zimi ili rano u proljeće kada biljke još miruju. Pošto na biljci cvatu i stare i nove grane, orezuju se samo suhe grane ili one koje kvare cjelokupni izgled biljke. Trajnozelene vrste mogu se orezivati po potrebi od sredine do kraja proljeća.
   

Preporučite stranicu