Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

pvc kvalitet

Diskusija u 'Stolarstvo i Bravarija' započeta od adler197, 10.05.2014.

 1. Fanuc

  Fanuc

  Postova:
  160
  Zahvala:
  68
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Toronto
  Naslov i tekst nisu u saglasnosti, kao promasena tema. U tekstu se uopste ne tretira razlika izmedju pet i sest komora. Tri navedene trgovacke prevare zvuce sasvim moguce. Medjutim, kako covek da zna da li je izabrao ono bolje i da nije prevaren? Jedino mi pada na pamet da moze postojati atest koji se prezentira kupcu, ali opet kako kupac da zna koji aditivi su potrebni i u kojoj kolicini? Nekako mi je najsigurnije ono sto sam usput cuo, a to je da se ne kupuju turski profili nego nemacki.
   
  Poslednja izmena: 26.01.2016
 2. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  Prihvatam kritike.
  nadam se da cu popraviti utisak:

  PETOKOMORNI I ŠESTOKOMORNI PROFIL

  Svaki od proizvođača PVC profila ima u svom proizvodnom programu nekoliko modela profila koji se mogu razlikovati po dizajnu I strukturi ali glavna podela je ona prema broju komora. Broj komora je u stvari broj pregrada kojima je podeljen presek pvc profila. Pored samog broja ovih pregrada važan podatak predstavlja i sama debljina preseka profila kao i debljina zida samih pregrada. Što znači da se na tržištu mogu naći I šestokomorni profil čiji je presek manji od nekih kvalitetnijih petokomornih kao I da debljina zida komora nije dovoljna da bi se stekla bolja termoizolacija koju bi po pravilu trebalo da obezbede šestokomorni profile. U ovim slučajevima kupac samo stiče iluziju da je kupio kvalitetnu stvar.

  Osnovna razlika je u debljini profila gde je presek kod petokomornog 71 mm a kod šestokomornog 76mm.

  Takođe još jedna bitna razlika je u srednjoj dihtung gumi koja se nalazi na štoku i obezbeđuje dodatno dihtovanje.
  Prednost šestokomornih profila je prevashodno u boljoj termoizolaciji koju oni obezbeđuju ali taj efekat nije potpun i nije značajan ukoliko paket stakla ostane isti kao i kod petokomornog.

  Najveća površina prozora je u staklu tako da je ono značajan faktor kod građenja dodatne toplotne izolacije.

  Prednost šestokomornog profila je taj što ima mogućnost da primi veću debljinu termopana te različitih kobinacije flota, optimalna debljina termopana je troslojno staklo u debljini od 44mm.

  Takođe zbog svoje čvrstine i gabarita u mogućnosti je da podnese termopan sa kombinacijama pamplex stakla, flota od 6 ili 8mm itd.  Šestokomorni profil po svom dizajnu čini luksuzniju i gabaritniju varijantu profila te sam prozor izgleda bogatije i masivnije tako da je estetski momentat još jedna tačka koja čini razliku između petokomornih i šestokomornih profia.


  Kada klijent ne može da se odluči između petokomornog i šestokomornog sistema mora prići problemu sa više aspekata:

  • kakve su mu potrebe i želje,
  • kakve su finansijske mogućnosti (razlika u ceni je 10-15% bez opcije doplate za poboljšanje stakla) a kao najbitnije
  • treba uzeti u obzir da nisu svi 6-okomorni profili različitih proizvođača isti, te da je nekad bolje kupiti kvalitetniji profil u 5-okomornom sistemu od proverenog proizvođača nego bilo šta na tržištu što se samo naziva 6-to komornim profilom.
  Jos nekoliko tekstova

  http://pvcstolarija.blogspot.rs/2012/11/razlika-izmeu-kvalitetnih-i-losih.html
  http://pvcstolarija.blogspot.rs/2015/02/najosnovniji-parametri-i-koeficijenti.html
   
 3. Fanuc

  Fanuc

  Postova:
  160
  Zahvala:
  68
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Toronto
  Nema problema. Nije mi milo da kritikujem. Novi clanak lepo objasnjava tu razliku. Skorije sam bio pozvan kao tehnicko lice, mada bez nekog iskustva u ovome, da pomognem prijatelju u izboru PVC stolarije. Onako, vodjen nekom logikom, savetovao sam ga da bolje uzme petokomornu jer ako nam ne trebaju tri stakla onda ni deset komora nece mnogo pomoci. Jos sam ga savetovao, kao sto vec napisah, da od dva ponudjena proizvodjaca izabere nemackog a ne turskog i jos da na Internetu proveri sta se pise o tom proizvodjacu na njegovom sajtu i po forumima.
   
 4. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  o cenama PVC stolarije

  Stolarija je vrlo važna za svaki dom, tako da je njen izbor veoma važan, i da u kupovinu prozora i vrata ne može da se krene kao da se kupuje hleb i jogurt. Ima više vrsta stolarije, svakome nešto drugo odgovara i potrebno je uzeti u obzir sve potrebe i želje, dobro se informisati i krenuti u kupovinu naoružani znanjem. Jedna od odlučujučih stvari je cena, naravno svi hoće da prođu najbolje ali treba da se pazi: mala cena ne treba da ide na uštrb kvaliteta. Postavlja se pitanje od čega zavisi cena PVC stolarije i kako se ona određuje?

  Svaka kompanija ima svoju formulu kako računa cenu svojih proizvoda. Određivanje cene pvc stolarije zavisi od nekoliko faktora:

  • dimenzije - ovo je jednostavno: veći prozori ili veća vrata veća i cena.
  • oblik, najednostavnije je proizvesti standardki oblik, (pravouganik), ali ako je potreban neki nestandardni oblik (romb, krug, elipsa, trougao, sa nepravilnom formom i td) cena je veća zbog potrebe da se mašine posebno šteluju i prisposobljavaju
  • vrsta i kvalitet Polivinil Hlorida (PVC) profila: tu ulazi kvalitet plastične mase, debelina zidova, broj komora, da li je dobiven recikliranjem, firma proizvođač -(najpoznatiji brendovi u ovoj oblasti su iz Nemačke, i naravno drže cenu)
  • vrsta i kvalitet metalnih šipki i ploča koji se ugrađuju zbog davanja stebilnosti, čvrstoće i bezbednosti - ovo je posebno važno za ulazna i sigurnostna vrata
  • staklo - staklo je vrlo važno, na cenu utiču broj panela (jedan, dva ili tri- sada prozori sa jednim staklom skoro i ne postoje u prodaji); vrsta stakla - da li je obično ili niskoenergetsko, da li štiti od UV zračenja i td.
  • način otvaranja i sa tim povezanim okovom - na cenu utiče to da li su postavljene dodatne brave, lanci i drugi sigurnosni mehanizmi. Kod okova laici možda i najviše greše, njihov kvalitet je vrlo važan i preporučljiva je nabavka kod renomiranih proizvođaća, i tu ne treba štedeti, da se ne bi desilo da prozor ili vrata ne zatvaraju dobro, i da kroz njih duva promaja i slične neugodnosti
  • na cenu utiču dodatne prozorske okapnice i klupice, pragovi kod vrata - ako se imaju neki posebni zahtevi koji ne ulaze u standardnu cenu
  • svaka dodatna dekoracija il modni detalj (ili sigurnosna rešetka) na prozorima i vratima mora dodatno da se plati
  • boja - bela boja je standardna i ona je najeftinija, ako se odabere neka druga boja, cena je veća
  • popusti - ako se naruči više jedinica (kao i kod svake robe) cena je manja
  • firme uračunavaju i montažu i transport na mestu montiranja

  Od svih vrsta stolarije, PVC stolarija je najeftinija. Ali, ona jeste možda najeftinija ali ipak ne može da se kaže da je jeftina, posebno ne u ova teška vremena kada je svaki dinar važan. Da se ne bi lutalo i da se izbegne i najmanja mogućnost greške, koja će puno da košta, najbolji savet je obratiti se renomiranim i etabliranim firmama za pvc i alu stolariju koje su godinama u samom vrhu na našem tršištu.

  sa bloga
   
 5. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  Savremeni PVC prozori - karakteristike
  Za prozore se sa sigurnošću može reći da su kućni element sa najvećim značajem. Omogućavaju pogled, pružaju osećaj topline i udobnosti, predstavljaju izvor svetlosti, zaštitu od hladnoće, kiše, toplote, prljavštine i buke, a ukoliko su u njih ugrađena adekvatna stakla, štite i od prekomernog sunčevog zračenja.

  Osobine PVC prozora
  Kao osnovni materijal za proizvodnju PVC profila, od kojih se izrađuju prozori, koristi se tvrdi PVC koji se dobija od prirodne sirovine. U procesu proizvodnje dodaju se aditivi koji poboljšavaju karakteristike krajnjeg proizvoda. Na taj način PVC profili postaju otporni na udare, vatru i obezbeđuju proizvedenom PVC prozoru čvrstoću i dugotrajnost.

  PVC prozori proizvedeni od kvalitetnog PVC profila u kombinaciji sa različitim, ali jednako kvalitetnim, staklima i metodama zastakljivanja ispunjavaju sve što priroda svojim geografskim i klimatskim uslovima zahteva od njih. To je razlog zašto su savremeni PVC prozori prozori idealan građevinski element za područja sa ekstremnim temperaturnim razlikama kao što je i teritorija naše zemlje, sa toplim letima i hladnim zimama, ali i sa oblastima u kojima često duva košava.

  Ukoliko su PVC prozori proizvedeni od kvalitetnog PVC profila i ugrađeni na pravilan način, što je jednako bitno, oni će biti:

  • dugotrajni,
  • otporni na vremenske uticaje,
  • sa zadržanom funkcionalnošću (lako će se otvarati i hermetički zatvarati) i
  • laki za održavanje.
  Energetska efikasnost
  Sve pomenuto čini savremeni PVC prozor energetski efikasnim građevinskim elementom koji je izuzetnim odnosom kvalitet - cena osvojio tržište. Danas, kada je imperativ kako energetske gubitke svesti na nulu, kada svaki objekat mora imati energetski pasoš, polaže se posebna pažnja pri odabiru materijala koji se koristi za izgradnju objekata, ali i građevinskih elemenata koji se ugrađuju kako bi se ispoštovali svi zahtevi savremene gradnje. Kako se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore, logično je da se posebna pažnja pri odabiru materijala, veličine i ugradnje upravo posvećuje njima

  Za savremene PVC prozore slobodno možemo reći 'idealni'! Ispunjavaju pored funkcionalnih i sve estetske kriterijume i najzahtevnijih kupaca. Pored oblika, sada se mogu birati i različiti načini otvranja koji povećavaju njihovu funkcionalnost jer štede prostor, a u ponudi se nalaze u pravoj paleti boja.

  Za razliku od drvenih prozora, PVC prozori se ne farbaju i laki su za održavanje. Dovoljno je samo ih očistiti krpom natopljenom u tečnost i oni će zablistati.

  tekst je prenet sa bloga


  Vaš novi PVC prozor će biti odličan toplotni i zvučni izolator ukoliko je izrađen od kvalitetnog PVC profila (višekomorna konstrukcija), ako je zastakljen odgovarajućim staklom (običan Termopan 4+16+4 ili staklo sa zaštitnim tzv. niskoemisionim filmom ili troslojno staklo i dr.), ali i ako su korišćeni kvalitetni okovi koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje prozora prilikom otvaranja i zatvaranja, ali i bezbednost objekta. I na kraju mora se novi prozor pravilno ugraditi.
   
 6. boris340

  boris340

  Postova:
  61
  Zahvala:
  4
  Kod Pvc stolarije je najvaznija debljina stakla.To se najvise moze dobiti ali i cena je puno veca
   
 7. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  debljina je vazna, ali ne mislim da je najvaznija. Najvazniji je kvalitet izrade, da li je dobro reseno zaptivanje, da li je izmedju stakala vazduh izvucen vakumom i ubrzgan argon ili neki dr plemeniti gas. Moze staklo i sa manjom debljinom da ima vece efekat.
   
 8. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  kad vec pricamo o staklu - IZO staklo:

  Najbitiniji deo prozora je staklo, jer ono zauzimaoko 70% od njegove površine.Naravno da su važni i ramovi koji mogu da budu od PVC-a, aliminijuma ili drveta, važan je i okov, ali u savremenom građevinarstvu staklo ima neke uloge koje su vrlo važne:

  ·veliku vrednost toplotne izolacije i prolaska energije kroz prozor (k-faktor)
  ·veliki koeficijent prolaska svetla
  ·bistrina i čistoća
  ·pravilan odraz slike okoline
  ·veliku vrednost zvučne izolacije

  [​IMG]Da bi se ove uloge ostvarile, industrija građevinske stolarije je razvila takozvanaIZO stakla.
  Definicija: „IZO staklo predstavlja staklenu površinu sastavljena od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim, hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen vazduhom ili inertnim gasom“.

  nastavak na linku
   
 9. savanko

  savanko

  Postova:
  162
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  sigurnosno staklo

  U savremenim arhitektonskim rešenjima staklo se pojavljuje u nekim novim ulogama, a ne samo kao sastavni deo prozora i vrata. Od stakla može da bude izrađena ograda na terasi ili na stepeništu, erkeri, pregradni ili spoljašnji zidovi, delovi zidova ili celi zidovi.

  Naravno, ovde se više ne radi o običnom staklu, nego o ojačanom staku koje poseduje veliku otpornost na statičke i mehaničke sile. Ovakvih stakala ima više vrsta, a zajedničko ime im je sigurnosna stakla.

  Pojam sigurnosno staklo određuje standard DIN 58125 koji kaže: „jedno staklo može da se nazove sigurnosno staklo ako se pod dejstvom mehaničke sile raspada na deliće koji nisu konusni i koji su bez oštrih ivica“. Ovaj standard određuje i način testiranja. Testiranje se izvodi pomoću tela koje ima masu od 50 kg, i koje se baca na staklo (koje ima dimenzije 876x1938mm) sa visine od 190mm, 450 mm i 1200mm. Na osnovi oblika slomljenih delića, staklo se se deli na 3 tipa:

  tip A: float staklo, neobrađeno

  staklo se raspada na pojedinačne deliće koji imaju oštre ivice i predstavljaju opasnost

  tip B: lepljeno staklo - VSG

  staklo se raspada na više delića koji se drže zajedno i ne mogu se razdvojiti

  tip C: kaljeno staklo -

  ESG

  staklo se raspada na više manjih delića koji nisu opasni  Danas se najviše koriste sigurnosno kaljena, sigurnosno lepljena ili stakla nastala kombinacijom ova dva načina.  Zastakljivanje stepeništa
  Postoje različite vrste mehanički podupritih zastakljivanja stepeništa u zavisnosti od uslova.  KATEGORIJA A
  Linijski podupruto vertikalno zastaklenje bez nosivih parapeta i rukohvata, staklo podnosi celo horizontalno opterećenje. Stakla moraju biti stavljena u okvir ili direktno u nosivu konstrukciju (na zid ili plafon). To su zastaklenja celih zidova bez nosivih elemenata ispred ili iza zastaklenja. Za ovu namenu upotrebljava se lepljeno VSG staklo.

  KATEGORIJA B
  Staklene ograde, na donjoj strani linijski pričvrćene u nosivu konstrukciju. Stakleni elementi su povezani rukohvatom koji je nataknut na staklo. Pored zaštite rukohvat ima funkciju preuzimanja i podele horizontalnog opterećenja na susedna stakla.

  Može da se upotrebi samo VSG od dva kaljena ili dva delimično kaljena stakla, debljine 10 mm sa središnjom PB folijom debljine od 1,52 mm. Pojedina stakla ne smeju da budu obrađena na površini (emajlirani) i međusebno su povezani nosivim ručkama.

  KATEGORIJA C
  U ovu kategoriju spadaju sigurnosna stakla koja ne preuzimaju horizontalna opterećenja na propisanoj visini:

  C1 - punilo za ogradu, barem dve suprotne ležeće stranice su linijski ili tačkasto osigurane

  C2 - zastaklenja donja polja ispod nosivog poprečnog profila. Zastaklenje barem sa dve suporotno ležeće stranice linijski poduprute kao kod vertikalnog zastakljivanja

  C3 - zastaklenje kategorije A sa unapred postavljenim nosivim ručkama na propisanoj visini.  Dokaz nosivosti
  Zbog svoje prirode i karakteristika stakla (loša savitljivost, krtost i potencijalna opasnost za ljude pri njegovom lomljenu), njegovu upotrebu, koja će se vrsta upotrebljavati i način ugrađivanja u građevinske objekte determinišu zakonski propisi koje treba u potpunosti primenjivati. Stakla za sigurnosna zastakljivanja na stepeništima moraju da zadovoljavaju standard EN 12600. Za svaku kategoriju je propisana potebna visina udarca sa koje se baca teret, a to su dva obruča sa masom od 50 kg. Visina udarca je:

  kategorija A 900 mm

  kategorija B 700 mm

  kategorija C 450 mm  Zastakljivanje kosih površina
  Kose staklene površine mogu da se upotrebljavaju u staklenim baštama, tremovima, krovnim staklenicima i prozorima i sl. Za ovu delikatnu namenu upotebljavaju se sledeće vrste stakla:

  a) Float staklo

  b) Liveno staklo

  c) Žičano staklo

  d) Kaljeno staklo ESG

  e) Sigurnosno lepljeno staklo (VSG), koje sadri središnju foliju od polivinil batirala
   
 10. Alex3854

  Alex3854 Član

  Postova:
  4
  Zahvala:
  1
  Lokacija:
  Beograd
  Puno toga se pise i govori da smo pretrpani pv profilima najrazličitijeg kvaliteta.

  Umesto zaključka Kontrola fabričke proizvodnje PVC profila mora da bude sastavni deo samog proizvodnog procesa, od njegovog početka do kraja, jer ukoliko dođe do nepravilnosti i oštećenja na njemu oni će se primetiti tek tokom kasnijeg stadijuma proizvodnje ili kad je proizvod već gotov, a vršiti naknadnu korekciju i popravke je skupo i nepraktično. Jasno je da proizvođači građevinske stolarije nemaju lak zadatak kad su suočeni sa potrebom i nužnošću postavljanja kvalitetnog i efikasnog sistema kontrole fabričkog procesa, koji će biti u skladu sa potrebama same kompanij za postizanja proizvodnje kvalitetnih proizvoda sa što manje grešaka i oštećenja. Dobra kontrola proizvoda i proizvodnog procesa omogućuje dobivanje sertifikata koji su pokazatelj kvaliteta proizvodnje i moćno marketinško sredstvo.

  http://pvcstolarija.blogspot.rs/2016/04/znacaj-kontrole-u-proizvodnji-pvc.html

  Da bi dobili prozivod kao na slici, treba puno, ali puno toga uložiti.

  [​IMG]
   

Preporučite stranicu