Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

pvc kvalitet

Diskusija u 'Stolarstvo i Bravarija' započeta od adler197, 10.05.2014.

 1. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  galerije slika pvc i alu stolarije --->>>
   
 2. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
 3. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
 4. silvester

  silvester Član

  Postova:
  23
  Zahvala:
  3
 5. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  ZAŠTO PVC PROZORI SA VIŠESLOJNIM STAKLOM?

  To su prozori koji imaju visoke izolacione karakteristike i koji umesto jednog stakla imaju dva ili tripanela. Stakla su razdvijena vakumom ili nekim plemenitim gasom (najćešće argon - Ar). Ova svojstva se još više ističu ako su stakla ugrađena na ramove od Polivinil Hlorida (PVC) koji imaju više komora koje su ispunjene vazduhom.

  Šta dobijamo ako ugradimo nove višekomorne PVC prozore sa višeslojnim staklenim panelima?

  Energetska efikasnost

  Toplota je skupa i ona treba pametno da se koristi i kontroliše. PVC ramovi imaju više komora koji sadrže vazduh koji je odličan izolator. Ovi ramovi se posebnim tehnikama zavaruju na uglovima, tako da ne postoje zazori (kako kod prozora koji se zašrafljuju) gde toplota može da „pobegne. Višestruka stakla, ramovi sa više komora i kvalietni okovi koji dobro zaptivivaju, ne dozvoljavaju da vazduh cirkulište između spoljašne i unutrašnje sredine.
  U Srbiji je donet je zakon o energetskim pasošima zgrada koji propisuje da građevinski objekti poseduju najveće moguće standarde termo izolacije.
  Instaliranje PVC prozora sa višestrukim staklom je jedan od najefektnijih i najefikasnjih načina da se ovi standadi ostvare u praksi.

  Dobra akustična izolacija

  Osim na temperaturu ovi su prozori „otporni“ i na galamu i buku. Prozori sa višestrukim staklima i višekomornim PVC ramovima za nekoliko desetina decibela smanjuju buku i galamu iz komšiluka.

  Ušteda

  Proizvodnja Polivinil Hlorida je vrlo konkurentna, tako da je PVC stolarija daleko najevtiniji izbor u odnosu kvalitet koji se dobija. Osim nabavne cene, ušteda se manifestuje i na troškovima za grejanje i na jeftinom održavanju. PVC prozori imaju dugi rok trajanja, ne korodiraju, ne krive se, ne trule, tako da mogu da traju i preko 5 decenija, a da ne gube od svojih karakteristika.
  Samom tim nekretnine koje imaju ovakvu energetsku efikasnu stolariju imaju i veću cenu od onih koje je nemaju.

  Udobnost

  Zbog izuzetnih termo i akustičnih izolacionih svojstava koje poseduje PVC stolarija u prostorijama je vrlo prijatno, zimi je toplo, dok je leti sveže bez naknadnih zagrevanja ili upotrebe klima uređaja, vanjska galama se ne čuje ili je prigušena do najveće mere, sve to doprinosi udobnosti doma. Udobnosti vlasnika doprinosi i jednostavno i jeftino održavanje. Nema korozije, nema farbanja i struganja, samo vlažna krpa sa malo deterdženta.

  Sigurnost

  Za sigurnost su zaduženi kvalitetan okov i ojačanja u PVC ramovima. Okov mora da je kvalitetan, mora da osigurava dobro bravljenje i zaptivanje, da omogućuje dobro provetravanje i zaključavane u više tačaka, a u ramovima se ugrađuju čelične poluge što daje viši stepen sigurnosti.
  Jedan od najvažnijih protiv provalnih detalja Siegenia okova su protivprovalni bolcni tzv. "pečurke" koje su izrađene od visoko kvalitetnog čelika te zajedno sa sigurnosnim pločicama osiguravaju visok stepen protivprovalne zaštite. Ručno podesivi ekscentar omogućava olakšano rukovanje prozorom, kao ičvrsto zatvaranje prozora.

  U Evropi više od 90% domova imaju PVC prozore sa višestrukim staklom, što je veoma impresivna statistika. Za naše podneblje tri sloja su možda previše, naša klima je umerena, tako da su se ustalili prozori sa duplim staklom (jedan stakleni panel imaju pretežno stariji objekti, koji svakim danom nestaju).
   
 6. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  jos malo o staklu:
  Uobičajena stakla koja se stavljaju danas su tzv. IZO stakla strukture 4-16-4. Oznake u ovom broju znače da se staklo sastoji od flot stakla 4 mm, zatim okvira od 16 mm i još jednog flot stakla od 4mm kao što je prikazano na slici:

  • Flot staklo (eng. Float) – je ravno providno staklo koje se standardno ugrađuje u IZO staklo i može biti u debljinama od 3 mm do 10 mm.
  • Low-E staklo ( staklo koje štedi energiju ). Prednosti Low-E stakla ( nisko emisiono staklo ) je da je za njegovu proizvodnju primenjena tehnologija kojom se obezbeđuje da prozor u koji je ugrađenjo ovo staklo značajno štedi energiju i obezbeđuje komfor stanovanja, a kondenzaciju sa unutrašnje strane svodi na minimum.
  • Laminirano staklo je sastavljeno od dve ili više slojeva flot stakla zajedno zalepljenih obično PVB folijom (polivinil-butanal). Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.
  • Kaljeno staklo je flot staklo koje je termički obrađeno. Termičkom obradom mu se povećava čvrstina na udar i čvrstina na savijanje. U slučaju loma takvog stakla isto se raspada se na veći broj manjjih komadića koje imaju tupe ivice što mu povećava sigurnost korištenja.
  • Ornament staklo je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bela, bronzana ili žuta a najpoznatiji ornamenti su: arena, pesak, činčila, silvit, katedral …
  • Reflektujuće staklo je ravno staklo koje na jednoj strani ima više premaza metala kojima se postiže efekt ogledala. Deo svetlosti se reflektuje, deo absorbuje a deo prolazi kroz staklo. Najpoznatija su Stopsol i Antelio stakla koja mogu biti u plavoj, braon, sivoj ili zelenoj boji.
  [​IMG]

  Toplotna izolacija i Ug faktor IZO stakla

  Toplotna izolacija stakla (Ug) odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po kvadratnom metru stakla za 1°K temperaturne razlike između dva prostora. Što je ovaj faktor (Ug) niži to znači da staklo ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Kod običnog IZO stakla 4-16-4 (flot staklo, međuprostor punjen vazduhom) Ug faktor iznosi 2,7 W/m2K. Poboljšanje toplotne izolacije postiže se stavljanjem zaštitnog sloja preko unutrašnjeg flot stakla u IZO staklu. Takva Low-e stakla imaju tanki metalni premaz koji propušta zračenja kratke talasne dužine (sunčeva svetlost), dok zračenja dugih talasnih dužina (IC zračenja) reflektuje. IZO staklo sa Low-e premazom ima Ug faktor od 1,6 W/m2K. Postoji još nekoliko načina za poboljšanje toplotno izolacionih karakteristika IZO stakla.

  a) Povećanje broja i širine međuprostora – veći broj međuprostora i njihova veća širina znači i bolja izolaciona svojstva stakla. Troslojno IZO staklo ima bolji Ug faktor od dvoslojnog IZO stakla. Primer:

  Flot stakla, međuprostor punjen vazduhom

  IZO 4-16-4 IZO 4-10-4-10-4 IZO 4-16-4-16-4
  2,7 W/m2K 2,0 W/m2K 1,8 W/m2K
  Punjenje međuprostora plemenitim gasom – ukoliko se međuprostor umesto vazduhom ispuni nekim gasom kao što je argon, kripton, xenon ili SF6 toplotno izolacione karakteristike IZO Stakla se značajno poboljšavaju

  Flot 4 mm + 16 mm + Low-e flot 4mm

  vazduh 100% kripton 100% argon 100%
  1,6 W/m2K 1,2 W/m2K 1,3 W/m2K
  b) Povećanje debljine stakla – ovo je gotovo zanemarljiv faktor kada su u pitanju toplotno izolacione karakteristike stakla. Ukoliko se umesto stakla debljine 4 mm upotrebi flot staklo debljine 8 mm gotovo neće doći do promena Ug faktora

  Prikaz uticaja Ug faktora na promenu temperature unutrašnje površine stakla

  Flot staklo 4 mm IZO staklo 4+20+4 mm
  punjeno vazduhom
  IZO staklo 4+20+4 mm
  Low-e punjeno argonom

  Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C Spolja -10°C Unutra 20°C
  T stakla -2,3°C T stakla 9,0°C T stakla 14,0°C
  Ug = 5,8 W/m2K Ug = 2,9 W/m2K Ug= 1,3 W/m2K
  Zvučna izolacija IZO stakla i Rw faktor

  Masa tj. debljina stakla najviše utiče na zvučno-izolacione karakteristike IZO stakla. Ukoliko se u njemu upotrebljavaju deblja (masivnija) stakla to znači i bolju zvučnu izolaciju. Indeksom Rw (Direct airborne sound insulation prema standardu EN 12758) je oznaka za zvučnu izolacija i izražava se u decibelima dB. Ovaj indeks je u koleraciji sa sposobnošću materijala da smanji nivo direktne buke.

  VRSTA STAKLA Debljina stakla u mm Zvučna izolacija u dB
  Flot staklo 4 30
  Flot staklo 6 31
  Flot staklo 10 34
  IZO staklo 4+16+4 24 30
  IZO staklo 8+16+4 28 35
  IZO staklo 10+16+4 30 36
  Laminirano staklo 44.1 uIZO 44.1+16+4 29 37
  Ukoliko želite da postignete kvalitetnu toplotnu i zvučnu izolaciju kod zastakljivanja PVC ili ALU stolarije potrebno je uzeti kvalitetno IZO staklo. Izbor bi trebao svakako da bude staklo koje koristi Low-e premaz i ukoliko je potrebno dodatno obezbeđenje od buke da to bude kombinacija laminirano + flot staklo. Najoptimalniji izbor IZO stakla bila bi kombinacija 6 mm laminirano staklo | 14-16 mm međuprostor punjen plemenitim gasom (kripton, argon) | 4 mm Low-e flot staklo.

  http://www.pvcstolarijamond.rs/staklo.php
   
 7. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  aditivi u PVC stolariji

  sa bloga

  PVC je kada se gleda izvana homogen materijal koji se zbog svojih svojstava upotrebljava u velikom broju proizvoda, između ostalog i za proizvodnju PVC stolarije. Ali da bi imao ta svojstva, i da bi ih mogao zadržati kroz više decenija u njemu se tokom proizvodnje ugrađuju više vrsta aditiva.
  Osnovna supstanca PVC stolarije je PVC smola - molekuli PoliVinil Hlorida u praskastom obliku. Na ovu supstancu se dodaju više aditiva:

  • Spoljašni lubrikanti
  • Unutrašnji lubrikanti
  • Stabilizatori toplote
  • Akrilni polimeri
  • Titanijum Dioksid

  Spoljašni lubrikant (mast)

  Postoje spoljašni i unutrašnji lubrikanti ili maziva (masti). Oni se dodaju u toku proizvodnje i nemaju značaj za vreme eksploatacije stolarije. Bez njih PVC masa se
  Najčešće se upotrebljavaju Parafinski vosak ili Stearinska kiselina, koji se dodaju za vreme proizvodnje u procesu zvanom ekstruzija (istiskivanje). Bez ovog sastojka, Polivinil će se uvijati i ponašati kao testo tako da nije moguće raditi sa njom, a može se i zapaliti u ekstruderu. Spoljašni lubrikanti se nanose na površini PVC mase koja izlazi iz mašine u vidu tankog sloja. Kada se kupi novi prozori, ovaj sloj je još na njima, potrebno je oko 6 meseci da se pod dejstvom UV zračenja on izgubi.

  Unutrašnji lubrikanti

  To su razni masni alkoholi i estri. Isto tako se dodaju tekom ekstruzije. Imaju slično dejstvo kao spoljašni lubrikanti - bez njih bi se molekuli PVC zbili između sebe i istopili u ekstruderu. Za razliku od spoljašnih, unutrašnju lubrikanti prodiru u vinilnu masu i sprečavaju da se dogodi takvo nešto.

  Toplotni stabilizatori

  I pored lubrikanata, PVC bez toplotnih stabilizatora tokom proizvodnje može da se zapali. Da se to ne dogodi dodaje se kalaj i njegova jedinjenja. Ovi stablizatori imaju svoju ulogi i pri ekspolataciji PVC stolarije tako što povećavaju njenu izdržljivost na vremenske nepogode.

  Akrilni polimeri

  Akrilni polimeri imaju više uloga:

  a. pojačavaju otpornost na mehaničke udare i sprečavaju pojavu pukotina na prozorima,
  b. daju otpornost na sunčeve zrake.
  c. omogućuju da PVC stolarija zadrži nepromenjen izgled i osobine kroz više decenija

  Ovi sastojci se dodaju prilikom obrade PVC-a, utiču na konsistenciju materijala kada se on pretvara u plastičnu masu. Akrilni molekuli se „rastvaraju“ u molekulama polivinil hlorida, i tako grade homogenu masu. Oni osiguravaju da se vinil topi i hladi u jednakim stepenima i na celoj površini, tako da je kvalitet smese uravnotežen na svim tačkama i presecima. Omogućuju da prozori i vrata dobiju rastegljivost, bez njih su oni previše krti, a to otežava manipulaciju pri montiranju i transportu, a istovremeno i manje otporni na vremenske neprilike, kao što su jaki vetrovi ili udari grada (mogu da se jave manje pukotine).

  Titanium Dioksid - TiO2

  Ovo je sastavni deo pigmenta koji se koristi u mnogim proizvodima, 10% od težine PVC stolarije otpada na TiO2. Koristi se kao bazni pigment za belu boju. Daje otpornost na UV zrake koji su odgovorni za to što boja bledi. Beli pigment odbija sunčeve zrake, i sprečava da se toplotna energija zadržava na površini prozorskog rama ili u njegovim komorama. Titanijum Dioksid je relativno skup, ali je neophodan kako bi PVC stolarija zadržala svoje karakteristike tokom više decenija.
   
 8. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd

  KONDENZACIJA, KAKO NASTAJE I KAKO JE ELIMINISATI


  Cesto se dešava da u novim objektima kao i renoviranim starim objektima dolazi do pojave kondenzacije i vlage. Ova vlaga može dosveti do oštećenja objekta kao i narušavanje kvaliteta životnog prostora i zdravlja stanara. Mogu da se pojave neprijatni mirisi, buđ, alergijske reakcije i oštećenja na zidovima.

  Kondenzacija može da pojavi iz nekoliko razloga:
  • nepravilna montaža stolarije (ostavlja se prostor između zida i prozora)
  • novogradnje mogu sadržati odeđenu količinu vlage koja može da se suši nekoliko godina.
  • postojanje termo-mostova na stolariji
  • slabo ili pogrešno provetravanje prostorija
  Ukratko rečeno kondenzacija nastaje ako ne postoji razmena vazduha između unutrašnjosti i spoljašnjene sredine pošto vlaga ne može prirodnim putem da se izvede iz prostorije. Ako je razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature velika kondenzacija je veća.

  Kako da se izbegne kondezacija?

  Postoje nekoliko načina:
  • Smanjivanje vlažnosti u prostorijama (da se ne suši veš, ugradnja ventilacije koja kupi vlagu pri kuvanju, tuširanju, pranju veša i sl.)
  • Obezbeđivanje cirkulaciju vazduha u prostorijama (provetravanje - češće otvaranje prozora u kraćim intervalima, sklanjanje polica, ormana i sl. koji su na putu strujanju vazduha, nameštaj ne sme biti zalepljen za zidove). Posebno je važno provetravati prostorije i noću.
  • Ugradnje kvalitetne stolarija - aluminijumski profili treba da imaju termo prekide, a kod PVC prozora se ugrađuje okov koji omogućuje provetravanje
  • Staklo - obično staklo povećava rizik od kondenzacije, danas se koriste specijalna niskoemisiona stakla koja imaju niži kojeficijent prenosa toplote.
  Interesantno je to što se u starim gradnjama kondenzacija ne javlja u tolikom obimu kao u novogradjama. Razlog su novi materijali i njihove bolje izolacione karakteristike kao i bolje “dihtovanje” PVC prozora i vrata. Ali zato su stariji stanovi daleko veći potrošači toplotne energije pošto im je izolacija daleko slabija. Vremena u kojoj danas živimo zahtevaju redukcija troškova za grejanje kao i bolju zvučnu izolaciju. Energenti su značajno poskupeli tako da je energetska efikasnost postala prioritet. Savremena stolarija od PVC-a i aluminijuma ne propušta vlagu i toplotu za razliku od starije drvene stolarije.

   
 9. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  da li je PVC siguran materijal?

  PVC je polimer - to je veliki molekul sastavljen od manjih molekula. Molekul polivinil hlorida (PVC) je sastavljen od Ugljenika (C), Vodonika (H) i Hlora (Cl). Ugljenik je osnovni element živog sveta i organske materije na zemlji, Vodonik je najrašireniji element u atmosferi koga svaki dan udišemo, tako da može da se kaže da su ova dva elementa potpuno neškodljivi. Jedino je hlor nepoznatica.

  Njegova primena je vrlo raširena, na primer, gradska voda je u većini slučajeva tretirana hlorem, tako da ga pijemo svaki dan, u bazenima se isto tako baca hlor zbog dezinfekcije, koristi se u mnogim lekovima. On je opasan jedino ako je prisutan kao slobodan radikal, pošto kao takav vrlo lako ulazi u hemijske reakcije sa drugim elementima.

  Proizvodnja Polivinil Hlorida

  Hlor koji se koristi za proizvodnju PVC-a se izdvaja iz kuhinjeske soli (50% težine PVC-a je iz soli) čiji je hemijski naziv natrijum-hlorid (NaCl). Nizom procesa molekul soli se „cepa“ i dobijaju se Na+ i Cl- joni. Oni se još zovu i slobodni radikali, (ili samo radikali) i imaju osobinu da su hemijski vrlo reaktivni, posebno jon hlora. Ako je u blizini ljudska ćelija, pokužaće da se „veže“ i sa njom, i na taj način može da prouzrokuje kancer. Nisu problem slučajne izloženosti, ali ako se to dešava hronično kod nekih ljudi je moguća pojava raka.

  Dalje u proizvodnom procesu za dobijanje PVC-a jon Cl- se vezuje sa etilenom ili acetilenom i dobija se Vinil Hloridni Monomer (VCM). VCM je vrlo zapaljiv i ekspolzivan gas, poseduje opojna svojstva (slično hloroformu). Treba ga vro pažlivo transportovati i skladirati. On sadrži radikalni atom hlora, i baš je ovo jedinjenje to koje podiže kontraverze u ekološkim krugovima. Ranije nije se znalo o njegovom kancerogenom efektu i radnici su bili svakodnevno izloženi dejstvu udisanja, a neki od njih su oboleli.
  Vinil hloridni monomer se pod pritiskom utečnjava i kao takav se unosi u reaktor za polimerizaciju koji sadrži vodu i agense za suspenziju, koji pomažu (katalizatori) u burnoj reakciji polimerizacije da se dobije polivinil hlorid. Kada se VCM na ovaj način procesuira, dobija se molekul Polivinil Hlorida (PVC) koji je stabilan, inertan (ne ulazi u rekacije sa drugim jedinjenima) i vrlo bezbedan.

  DRUGI „OPASNI“ ELEMENTI U PVC-U

  Plastifikatori (ftalati) koji se dodaju PVC materijalu da bi se dobila mekost i elastičnost. Oni su na listi Greenpeaca kao materijali koji bi trebalo da se zabrani, ali još nije dokazano da je štetan po ljudsko zdravlje.
  Dioksin - kada Polivinil Hlrid gori na veoma visokim temperaturama oslobađa se dioksin koji je veoma toksičan i kancerogen.
   
 10. savanko

  savanko

  Postova:
  153
  Zahvala:
  14
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd
  Razlika između 5-komornih i 6-komornih profila

  Razvoj industrijskih proizvoda ne treba samo pratiti u elektronskoj industriji ili auto industriji. Mobilni telefoni, tableti ili automobili su trošak i lako su zamenljivi. Praćenje razvoja u građevinskoj industriji, pri odabiru materijala, može vam na duže staze poboljšati kvalitet života i uštedeti mnogo novca kroz nadolazeće godine.

  PVC profili
  Pri odabiru profila od kojih su izrađeni Vaši budući prozori treba uzeti u obzir da 5-komorni PVC profil se proizvodi već 20 godina. U poslednje vreme tržište je preplavljeno 5- komornim profilima sumnjivog porekla i kvaliteta, a jedini cilj prodavca je pridobijanje kupaca niskom cenom. Kako bi postigli što nižu cenu profila služe se mnogim ''trgovačkim'' prevarama kao što su:

  • Osiromšen sastav profila (preskaču se najskuplji aditivi koji daju profilu dugotrajnost, čvrstinu i odbranu od atmosferskog uticaja).


  • Otanjeni zidovi profila (umesto propisanih debljina zidova prema stadardima EU, ekstrudiraju se profili tanji za 30-40% gde spoljne dimenzije ostaju iste da bi postigli ''trgovačku prevaru''.


  • Otanjeni čelični profili slabijeg kvaliiteta čelika (umesto 1,5 mm debljine dobijate između 0,7-1,2 mm koji vi ne vidite u gotovom prozoru, a koji vam kasnije utiče na čvrstinu i funkcionisanje prozora).
  sa bloga
   

Preporučite stranicu