Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Projektovanje fioka

Diskusija u 'Stolarstvo i Bravarija' započeta od Mr.Daky, 05.07.2010.

 1. Mr.Daky

  Mr.Daky Cupidon VIP

  Postova:
  5.189
  Zahvala:
  1.506
  Lokacija:
  In heart!
  Projektovanje fioka ​


  Pri projektovanju plakara ili kuhinjskih elemenata potrebno je predvideti određeni prostor za fioke. Drugo pitanje na koje treba da odgovorite koliko fioka želite da imate u tom porstoru. Frontove fioka će te dobiti tako što će te površinu podeliti na onoliko delova koliko vam treba fioka, kao na slici.

  [​IMG]
  Prva dimenzija koju treba da odredite je dužina fioke. Nju umnogome diktira dužina mehanizma za fioke o on je opet uslovljen dubinom Vašeg plakara. Kako su dužine mehanizama standardizovane, odabraćete onu koja može da se smesti u Vaš plakar po dubini.

  [​IMG]

  Kod izbora klizača treba voditi računa da rastojanje od kraja klizača do leđa plakara ne bude nikako manje od 2 cm.

  [​IMG]

  Sledeća dimenzija koju treba definisati je širina fioke. Ona je takođe uslovljena klizačem. Između spoljne ivice fioke i unutrašnje ivice prostora za fioke treba da bude otprilike 12.5 mm, sa svake strane. Dakle širina fioke će biti za 2.5 cm uža u odnosu na raspoloživi prostor namenjen fiokama.

  [​IMG]

  Poslednja dimenzija koju treba odrediti je dubina fioke. Za njeno određivanje ne postoje stroga pravila.

  [​IMG]

  Sve se svodi na to da unutrašnju visinu korpusa podelite sa brojem fioka koje ste isplanirali i među fiokama napravite zazor. Upravo veličina tog zazora je Vaša volja. Manji zazor dublja fioka. Ipak ne traba suviše smanjiti zazor jer će vam se pojaviti problem sudaranja fioka i frontova. Ugrubo rečeno, ako vam je visina fronta 20 cm, visina bočne stranice fioke ne bi trebala da prelazi 15 cm.

  [​IMG]

  Samu fioku je vrlo jednostavno napraviti. Komade iverice pod pravim uglom možete da spojite šrafovima ili drvenim tiplovima (ukoliko ne želite da Vam se šrafovi vide). Ivice stranica možete da iskantujete a dno zatvorite komadom lesonita odgovarajuće boje i dimenzija.

  [​IMG]

  Na uzdužne ivice, šrafovima, pričvrstite klizni deo mehanizma, kao na slici

  [​IMG]

  A na korpus pričvrstite drugi deo mehanizma na rastojanjima koja ste dobili deljenjem visine korpusa sa brojem fioka.

  [​IMG]
  Pri montaži ovih klizača jako je važno da ih montirate pod pravim uglom u odnosu na korpus, jer u protivnom frontovi fioka neće lepo nalegati na stranice korpusa. Dakle za montiranje klizača nije pouzdano koristiti libelu.

  [​IMG]

  Mnogo je pouzdanije koristiti vinklu ili specijalni alat kojim se vrlo lako i precizno postavljaju mehanizmi za fioke.  Tek kada ste postavili sve fioke i utvrdili da se lagano izvlače i uvlače postavite frontove tako da čine vizuelnu celinu i da su razmaci između njih jednake širine

  [​IMG]
  Kada ih pravilno postavite učvrstite panele za fioke šrafom dužine 3 cm. Još jedan savet. Ukoliko nemate mnogo iskustva sa pravljenjem fioka bolje je leđa korpusa namontirati tek u ovoj fazi kada se uverite da su fioke pravilno postavljene. To Vas može poštedeti mnogo muka oko podešavanja frontova kao i samih mehanizama.

  [​IMG]


  Izvor:
  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
   
  jzoran i gavsa se ovo sviđa.
 2. poelbuster

  poelbuster Član

  Postova:
  667
  Zahvala:
  113
  Pozdravljam lep i detaljan opis.

  Rado bih dodao još nekoliko saveta.
  Radi se o kritičnim tačkama zbog kojih se fioke često puta raspadnu.
  Na slikama sve lepo vidi ali želeo bih nešto da dodam.

  Kod fioke je jako važno zbog raznih opterećenja koja se dešavaju u životu da stanice budu duže,a leđa i čelo da budu unutra(na slikama je tako i urađeno ali samo skrećem pažnju onima koji neznaju)
  Na takav način se neće desiti da se fioka rasklima posle kratkog vremena.

  Druga kritična tačka su šarafi kojima se povezuje čelo fioke sa korpusom fioke.Ja lično najradije osim tih šrafova koristim i duže šrafove za ručke tako da i oni dodatno drže čelo(šraf prolazi i kroz čelo fioke i kroz čeonu stranicu).Važan je i izbor šrafova (šraf od 4mm ima veći navoj nego 3 odnosno 3,5 mm)odnosno prilikom pritezanja paziti da neprovrti.Isto tako je važno rupe malo upustiti(fersenkovati iliti versenken na nemačkom)jer ako je folija kojom je presvučena iverica dobra može lako da se desi da šraf "nepovuče" tj da nesavlada foliju i oblazne.

  Treća kritična tačka je pravilno postavljanje klizača.Na njima se nalazi gumena kočnica i ako podesite tako fioku da kada se zatvori udari u kočnicu,a ne čelom u stranice korpusa sva sila koja se javlja prilikom zatvaranja će se potrošiti na kočnici a ne na čelu fioke.Ukoliko se nepazi dođe do toga da se usled zatvaranja gde sva sila ide na čelo fioke da se šrafovi razlabave i čelo više nije stabilno.
   
 3. vladimirmidano

  vladimirmidano Član

  Postova:
  7
  Zahvala:
  0
  slazam se sa poelbusterom ali dodao bi i to da nemaju svi klizaci te kocnice i ako se desi da celo fioke udara o korpus mnogo je lakse na korpus nalepiti silikonske odbojnike nego dostelavati klizace
   
 4. vlajkovic

  vlajkovic Član

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  Odlicni saveti!
   
 5. kociz

  kociz Član

  Postova:
  8
  Zahvala:
  0
  Da li visina fioke uvek treba da bude kraca od visine fronta za bar 5cm?
   
 6. poky1209

  poky1209 Član

  Postova:
  2
  Zahvala:
  0
  Super objasnjeno hvala puno !!!!!
   
 7. stevicadevrnja

  stevicadevrnja Član

  Postova:
  309
  Zahvala:
  286
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  indjija
 8. masster

  masster

  Postova:
  122
  Zahvala:
  98
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Podgorica
  Da li se ovi klizači koji su kao na slici mogu jednostavno zamijeniti sa ovim novim klizačima koji imaju usporivače da ne bi dolazilo do udara. T.J. da li je ista ova širina od 12.5mm
   
 9. jolemisa

  jolemisa Član

  Postova:
  1.935
  Zahvala:
  1.512
  Pol:
  Muški
  Da ista su samo normalno imas levi i desni klizac.I jednostacno se mogu zameniti
   

Preporučite stranicu