Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Priča o majmunima

Diskusija u 'Psihologija' započeta od Jurivaka, 22.12.2011.

 1. Jurivaka

  Jurivaka Urednik

  Postova:
  8.007
  Zahvala:
  795
  Pol:
  Muški
  Ovu priču je, prije godinu-dvije, već neko ispričao na PF Religija, ali je toliko zanimljiva i idikativna, da se komotno može naći i na Psihologiji, jer govori o psihi, doduše, u ovom slučaju kod majmuna, ali kada je pročitate, lako ćete zaključiti da se isto tako može odnositi i na psihu čovjeka.
  Priča, tačnije, eksperiment je tekao ovako:
  U veliki kavez, visok nekoliko metara, zatvorena su četiri majmuna. Na vrh kaveza je bila obješena banana, do koje su vodile stepenice. Čim su se našli u kavezu, jedan od majmuna je krenuo stepenicama prema banani. U tom trenutku su svi majmuni, uključujući i onog na stepenicama, bili posuti hladnom vodom iz velikih šmrkova. Kada se vriska majmuna utišala i kada su se malo osušili, opet je jedan od njih krenuo prema neodoljivom izazovu - banani. Ponovila se ista stvar. Opet su svi bili izloženi hladnim mlazevima vode iz šmrkova. I treći pokušaj jednog od majmuna da dođe do banane, završio se na isti način.
  Kada je posle toga jedan od njih krenuo uz stepenice, drugi su ga napali i pretukli, prije nego se voda sručila na njih! Isto se ponovilo i pri drugom pokušaju. Naredna tri dana, majmuni nisu više ni pokušavali da dođu do banane. Četvrtog dana, izveden je jedan majmun iz kaveza, a ubačen novi. Čim se novajlija našao u kavezu, odmah je krenuo uz stepenice prema banani, ali je bio žestoko pretučen od ostale trojice i surovo spriječen u svojoj namjeri. Osmog dana, izveden je i drugi "strosjedioc", a ubačen novi majmun. I drugi novajlija se proveo kao i prvi! Bio je žestoko pretučen čim je krenuo uz stepenice. Zamjena i trećeg majmuna-starosjedioca, završila se na isti način. Novajlija koji je pošao po bananu, bio je spriječen i pretučen. Što je interesantno, njega su tukla i ona dvojica majmuna koji su kasnije došli u kavez i koji nisu iskusili hladno kupanje vodom!?
  Kada je izveden i poslednji majmun koji je sa grupom prvi ušao u kavez i zamijenjen novim, ponovila se ista priča! Novajlija je bio pretučen kada je krenu po bananu, ali ovoga puta su ga tukli majmuni koji uopšte nisu znali zbog čega to rade?!

  Zanimljivo, zar ne? Šta po vama pokazuje ovaj eksperiment?
   
 2. Nuala

  Nuala Član

  Postova:
  894
  Zahvala:
  4
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  ... na samom rubu zdravog razuma...
  Da se društvene norme uče? :dtyste:
   
 3. 100Dinara

  100Dinara Član

  Postova:
  544
  Zahvala:
  1
  Simpatična priča. Baš me interesuje da li se stvarno odigrao takav eksperiment. Šta pokazuje? Pa zapravo ništa posebno - samo ono što je dobro poznato a to je da se ponašanje uči.
   
 4. Razbijac72

  Razbijac72 Član

  Postova:
  54
  Zahvala:
  0
  Experiment je bio kratak. Vremenom se svaka dogma sruši.
   
 5. mars68

  mars68 Član

  Postova:
  5.007
  Zahvala:
  2.986
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Kragujevac
  Majmun radi što majmun vidi?:???:
   
 6. Jurivaka

  Jurivaka Urednik

  Postova:
  8.007
  Zahvala:
  795
  Pol:
  Muški
  Da se društvene norme, odnosno, ponašanje uče, moglo bi se reći za onu prvu četvoricu majmuna koji su ušli u kavez. A, može li se tako reći i za ostale majmune koji nisu iskusili "pouku" hladnom vodom, a ponašali su se isto kao da jesu?! Ima li sa ovim veze društvena svijest i determiniše li, u manjoj ili većoj mjeri, i ona naše ponašanje, bez obzira što mnoge norme ne razumijemo i intimno ne prihvatamo?
   
 7. 100Dinara

  100Dinara Član

  Postova:
  544
  Zahvala:
  1
  Što se tiče svih majmuna u "eksperimentu", to je samo naučeno ponašanje i ništa više.

  Da li društvena svest utiče na ljudsko ponašanje? Pa naravno da utiče. Slepo prihvatanje društvenih normi pokazuju autoritarne osobe i to je vrlo loše, za pojedinca i za društvo. Zbog toga uvek treba promišljati o društvenim normama i o tome trebaju li se ili ne menjati.
   
 8. donkulone

  donkulone Član

  Postova:
  49
  Zahvala:
  2
  Mene to malo asocira na gomilu starih obicaja koji su nekad davno i imali svoju svrhu a danas ih sprovodimo zato sto smo tako naucili od roditelja ili okoline.Pritom neki su nam glupi neki smesni neki nas i nerviraju al nemamo petlju da prekinemo s njima jer odma mislis "sta ce reci ljudi"
   
 9. Jurivaka

  Jurivaka Urednik

  Postova:
  8.007
  Zahvala:
  795
  Pol:
  Muški
  Dobra ti je asocijacija. "Novi" majmuni koji nisu znali zbog čega ne smiju ići po bananu, upravo su postupali po rezonu po kome postupaju i ljudi kada su u pitanju neka atavistička pravila i običaji. Pridržavaju se tih pravila i upražnjavaju neke običaje, a da često ne znaju ni radi čega to rade, ni čemu to koristi.
   
 10. besherat

  besherat Član

  Postova:
  2.023
  Zahvala:
  75
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Montenegro
  Ohoooohooo, majmuni su svuda oko nas i rade ono što kaže glavni majmun i ne pitaju zašto. Zašto li imam pred sobom sliku ponašanja kolega s posla dok o ovome pišem?:)
   

Preporučite stranicu