Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Pravoslavlje VS Katolicanstvo

Diskusija u 'Religija' započeta od Ana_ana, 01.10.2009.

 1. Ana_ana

  Ana_ana Pored Bokija Administrator

  Postova:
  27.316
  Zahvala:
  63.256
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  SF
  Ovako:
  I jedni i drugi su Hrišćani.
  I jedni i drugi vjeruju i isto božanstvo i na isti način.
  Slave iste svece samo ih drugačije zovu ( Ivan - Jovan i sl.), uz odstpanje nekih dve nedelje.

  Jedine razlike meni poznate su:
  - Pravoslavci se krste sa 3 prsta a Katolici sa svim prstima.
  - Katolike krsti svećenik a Pravoslavce pop.

  Uz najbolju volju ne znam više razlika.
  Zanima me, čemu toliki jaz između ove dve slične, da ne kažem iste religije.

  Ne mešajte tu države, Hrvatsku i Srbiju, nego samo religiju.
   
 2. ATI

  ATI Član

  Postova:
  221
  Zahvala:
  2
  Ima razlika izmedju ove dve religije. Neke od njih su: neporocno zacece Bogorodice, filiokve, razlike u vezi cistilista, Bogorodicino uspenje, papa...
   
 3. Addii

  Addii Član

  Postova:
  3
  Zahvala:
  0
  Na žalost, teško češ naći neko validno objašnjenje za podjelu bez uzimanja u obzir i uticaja pojedinih država i politike na vjersku podjelu. Mislim da je politička podjela (tko će imati primat nad svjetskim kršćanstvom Rim ili Konstantinopolj, odnosno papa ili carigradski patrijarh) uticala na kasnije podjele. Dakle, kršćani su se prvo 1054. godine podijelili politički, da bi nakon toga postepeno nastajele i sve veče doktrinarne, odnosno vjerske razlike. Nešto čisto sumnjam, da su te 1054. godine kršćani sa teritorije Srbije imali nešto radikalno drugačiju vjeru od onih iz Hrvatske...
  Sličana stvar se desila i kod muslimana, prvo je nastao politički spor oko toga tko ima pravo na vlast nad islamskom državom - Hilafetom, nakon smrti Muhameda a.s.-a, odnosno, tko bi trebali biti njegovi nasljednici - Halife, da bi mnogo kasnije između dvije (političke) stranke nastale i vjerske razlike, pa danas u Islamu imamo Sunite VS Šiita.
   
 4. Zorro

  Zorro Administrator Administrator

  Postova:
  2.748
  Zahvala:
  528
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Kalypso
  Svaka religija ( ne ogranicavam se na hriscanstvo ) treba da ima toleranciju i postovanje prema svim ostalim religijama.
  Jaz o kome pricas se upravo javlja zbog nedostatka gore navedenog.
   
 5. ATI

  ATI Član

  Postova:
  221
  Zahvala:
  2
  Lako je naci objasnjenje za podelu. Blagajna.
   
 6. Addii

  Addii Član

  Postova:
  3
  Zahvala:
  0
  Upravo tako, pitanje kome idu pare, ugled i vlast nad "stadom" je poslije generiralo i vjerske podjele. Ako vjerskih razlika u početnu i nema, one se poslije lahko "izmisle" i umjetno "stvore".
  A moguće da je tu i sujeta i međusobna zavist i netrpeljivost pojedinih vjerskih učenjaka prilikom tumaćenja i definisanja vjerskih pravila i dogmi, odigrala određenu ulogu. Jer, teško je priznati da je neko drugi učeniji, bolje razumije stvari ili daje bolje objašnjenje ili rješenje za neki vjerski problem... Naravno, kad se još tome doda još poslovična i uobićajena netolerancija prema drugim (tj. "krivim" i "lažnim") sektama ili vjerama, logično je sve veče udaljavanje u vjerskom smislu.
   
 7. Jurivaka

  Jurivaka Urednik

  Postova:
  8.008
  Zahvala:
  800
  Pol:
  Muški
  Početak razdora između današnjeg katoličanstva i pravoslavlja, datira od početka 9. vijeka. Razlog nije tako banalan kao što neki govore - vlast, pare... Ukratko, početkom devetog vijeka zapadni hrišćanski teolozi izmijenili su dogmu Svetog trojstva, u smislu da su počeli tvrditi (i propovijedati) da Sveti duh ne ide samo od Boga oca, nego i od sina (filiokve). Istočna crkva to nije prihvatila i ostala je pri stavu da Sveti duh ide od Oca preko Sina. To je suštinska doktrinarna razlika oko koje se podijelilo hrišćansvo.
  Da stvar bude interesantnija, u Bibliji se nigdje ne pominje Sveto trojstvo, a upravo oko toga se hrišćanstvo podijelilo.
   
 8. cobi63

  cobi63

  Postova:
  3.961
  Zahvala:
  306
  Postanje 1. Tu se u prva 3 stiha spominje Bog, Reč i Sveti Duh. Reč je očito Hristos, po hrišćanskoj interpretaciji. Matej u svom poslednjem poglavlju ima formulaciju u kojoj spominje sve tri ličnosti. Apostol Pavle u 2. Korinćanima 13 glavi, na kraju, takođe spominje sve tri ličnosti - i tu o samo jednom stihu (13:13). Petar u 1. Poslanici 1:2 takođe spominje sve tri ličnost, opet u jednom stihu. U Efescima 1:17 takođe se spominju sve tri ličnosti. U Jovanu 20:21,22 se takođe spominju sve tri ličnosti. U Isaiji 48:16 se takođe spominju tri ličnosti. U Isaiji 42:1 takođe se spominju 3 ličnosti. U Isaiji 61:1 se takođe spominju tri ličnosti. U Mateju 3:16,17 se spominju tri ličnosti. U Marku 1:10,11 se spominju tri ličnosti. U Luki 1:15 se spominju tri ličnosti. Opet u Luki 1:16,17 se ponavljaju tri ličnosti. U Luki 1:31,32 se spominju tri ličnosti. U Luki 2:26 se spominju tri ličnosti. U Jovanu 14:16 se spominju tri ličnosti. U Jovanu 15:26 se spoimnju tri ličnosti.
   
 9. Jurivaka

  Jurivaka Urednik

  Postova:
  8.008
  Zahvala:
  800
  Pol:
  Muški
  Pominju se Bog, Reč i Sveti duh, ali se nigdje ne pominje Sveto trojstvo. To je jedno, a drugo, kako Reč može biti Isus? Treće, Pavle u 2 poslanici Korinćanima pominje Sveti duh, ali ne pominje Sveto trojstvo.
  Bilo bi dobro da ne ostaneš samo na ovome- pominje se tu i tu, nego da citiraš kako se pominje.
   
 10. cobi63

  cobi63

  Postova:
  3.961
  Zahvala:
  306
  jel se pominje negde da mozes da koristis kompjuter?ili da vozis kola?ili da igras fudbal? Tako da ti je nalogija jako pogresna,jer ne pratis smisao texta vec trazis iskljucivo doslovni izraz iako svi teksyovi koje sam dao objasnjavaju upravo to.
  Idite i naucite sve narode krsteci ih u IME Oca,Sina i svetoga Duha
  MATEJ 28:19
  Zasto ovde ne stoji u imenima vec IME?
   

Preporučite stranicu