Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Patnje mladog Vertera - Johan Volfgang fon Gete

Diskusija u 'Domaće Knjige' započeta od Coiska, 25.03.2010.

 1. Coiska

  Coiska Hoyas Legend

  Postova:
  21.231
  Zahvala:
  11.988
  Lokacija:
  Kenija - Nacionalni park Tsavo facam nosorozi
  Patnje mladog Vertera - Johan Volfgang fon Gete

  [​IMG]

  :info:

  Roman se doima revolucionarnim jer promovira tip slobodoumnog i spontanog intelektualca iz građanskih krugova koji simbolizira tip romantičnog junaka kojemu je svaka zbilja strana, koji bez osjećaja nužne životne pragmatičnosti slijedi svoje ideale bez obzira na cijenu a ta je, bar u Wertherovu slučaju, basnoslovno skupa. On bi, barem u prosvjetiteljskim krugovima bio definiran kao opomena uz poseban komentar pisca kako se ne treba vladati u životu. No, u slučaju Goethea ta poruka izostaje, a Wertherom se oduševljava čitateljska publika među kojom je jedan Napoleon, a kasnije i Dostojevski. Mladi u Wertheru pronalaze uzor, odijevaju se kao on, čitaju Homera i Osijana, a neki ga slijede u smrt. Prihvaćaju ga svi, koji ne prihvaćajući kompromise u životu, slijede isključivo srce. Djelo promovira svjetonazor poznat pod nazivom "verterizam", čije karakteristike u sebi nosi glavni junak djela.

  :download:
  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
   
  Poslednja izmena od urednika: 05.11.2011
  i1590 i zoranmilor se ovo sviđa.
 2. SPMC

  SPMC

  Postova:
  6.217
  Zahvala:
  69.025
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  SPMC
  Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera
  [​IMG]
  Patnje mladog Werthera predstavlja roman iz razdoblja predromantizma i jedan od najpoznatijih romana svih vremena. To je epistolarni roman objavljen u 2 dijela koji Werther upućuje svom prijatelju Wilhelmu u kojem traži oslonac. Prate se uglavnom Wertherova pisma u kojima mladić pripovijeda o svojoj nesretnoj ljubavi prema već zaručenoj ljepotici Lotti. On također ispovijeda najistančanija, ustreptala raspoloženja svoje senzibilne i produhovljene duše, sklone divljenju prirodi i razmišljanjima, čime Goethe otvara vrata nadolasku epohe romantizma i prije njenoga "službenog" kronološkog nastupa, uvodeći "svjetsku bol" (Weltschmerz) kao dominirajuće raspoloženje i temu. Wilhelmovi odgovori se mogu naslutiti iz Wertherovih pisama. Wilhelm ga cijelo vrijeme pokušava urazumiti, ali Werther je nošen emocijama i svojim unutrašnjim raspoloženjima.
  Sva su pisma upućena Wilhelmu osim dva koja su upućena Lotti i jedno Albertu (pisma su pisana od 4. svibnja 1771. godine do 2. prosinca 1772. godine). Pisao je u prvom licu, a dodatak izdavaču je pisan u 3. licu (urednik je smatrao da Werther nije zaslužio pozornost jer nije poput prosječnog čovjeka).
  Hidden Content:
  **Skriveni sadržaj: Morate kliknuti 'Hvala' prije nego sto mognete vidjeti skriveni post.**
   

Preporučite stranicu