Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Novi podsticaj starim zanatima

Diskusija u 'Stari Zanati' započeta od crvendac_011, 20.02.2011.

 1. crvendac_011
  Offline

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  23.905
  Zahvala:
  430
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  НОВИ ПОДСТИЦАЈ СТАРИМ ЗАНАТИМА

  Попут старих мајстора


  У стогодишњем здању београдске задужбине Николе Спасића недавно је отворен Центар занатлија и предузетника Србије и изложено петнаестак рукотворина са сертификатом уметничких и старих заната

  [​IMG]
  Миомир Бата Хрељац (Фото Раде Крстинић)


  [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

  Петнаестак вредних рукотворина са сертификатом уметничких и старих заната део су прве изложбене поставке у галеријском простору новооснованог Центра занатлија и предузетника Србије, смештеног у задужбини Николе Спасића у Београду. Оснивач Центра је „Резиме Арт фондација” (из пословног система хотела „Резиме Краун”) у сарадњи са Удружењем занатлија Београда и уз подршку Министарства економије и регионалног развоја Србије, а изложба, на којој је представљено 12 мајстора, биће отворена до 27. марта. Након тога ће експонати бити понуђени купцима, а затим следи продајна изложба сувенира, накита и других радова деце са оштећеним видом.

  – Центар занатлија и предузетника Србије има за циљ очување и промоцију занатске производње, желео би да мајстори уметнина из целе Србије добију могућност да своје радове представе у срцу Београда, али и да се странци који бораве у нашем граду на овом месту упознају са разноликошћу и богатством српског традиционалног и савременог занатства. Посредством изложби и догађаја друге врсте намеравамо да негујемо добар предузетнички дух, преданост раду и пословну иницијативу. Наша идеја је, такође, да генерације које тек стасавају уверимо да се од уметничких заната може лепо живети и зарадити, зато намеравамо да установимо и посебан фонд за подстицај и стипендирање младих занатлија – каже за „Магазин” Миомир Бата Хрељац, председник „Резиме Арт фондације”, познат као човек који је отворио прву пицерију у Београду, први италијански ресторан („ТП”) и, касније, први хотел типа „дом далеко од дома” специјализован да угости пословне људе и дипломате који бораве у српској престоници.
  Наш саговорник је, како наводи, имао у животу више прилика да покаже шта значи имати идеје које су испред свог времена и успешно их остварити, зато му је стало да помогне и другим смелим, вредним и способним предузетницима. Пре него што је постао један од пионира српског приватног предузетништва, опробао се као музичар у „Корни групи” (уосталом, мајка му је певала у Бечкој опери) али је увидео да има више смисла за организацију него за свирку, па је отворио диско клуб. У биографији му пише и да је завршио Правни факултет, два месеца био директор продукције плоча у „Студију Б”… али се последњих десетак година бави хотелијерством.
  Након што је, истиче Хрељац, „оронулу, запуштену и поплављену”задужбину чувеног београдског трговца и добротвора делимично обновио за потребе свог хотела и галерије, овом стогодишњем здању је наменио још бољу судбину: кристалну концертну и изложбену дворану на месту мрачног, пустог пролаза, затим радионицу старих заната где ће посетиоци моћи да посматрају сопственим очима како настају мала уметничка дела, па застакљено шеталиште у унутрашњем дворишту и пјацету са фонтаном…
  Да ли ће се ови планови остварити зависиће, наравно, и од одлуке општине Стари град, сагласности надлежних градских органа под чијом је заштитом ово културно добро и Управног одбора Спасићеве задужбине, која је иначе била против тога да се зграда у улици Кнеза Михаила 33 адаптира и претвори у хотел без одговарајућих дозвола Републичке грађевинске инспекције и Републичког завода за заштиту споменика културе.
  У међувремену, у старом здању иза чије се неупадљиве фасаде тешко могу наслутити луксузне хотелске собе, делује и Центар занатлија и предузетника Србије са изложбеним простором у којем се ових дана могу видети: наушнице као од сребрног иња сачињене, реплика византијских, дело Горана Ристовића из Краљева (Филигран Покимица); дуборезне слике са правим накитом од племенитог метала, из колекције надахнуте Хиландаром и њему посвећене, настале у галерији „Ђани” Славољуба Галића из Крагујевца; кожни повези са британским краљевским грбом, рад Љубомира Турукала из Новог Сада, наручени из Лондона; опрема за коње, из сарачке радионице Николе Ђурана у Сомбору, прављена по поруџбини британског двора; шаблони са шарама за осликавање цркава пристигли из радионице за конзервацију културних добара Ивана Амброшића из Сомбора…
  Ту су и ћилими са такозваном париском шаром, која је после великих ратова крајем 19. и почетком 20. века добила ново име – бомба, и нову намену (да као симбол мушке снаге и енергије краси ткања која ће бити поклоњена дечацима на рођењу, младићима кад крену на високу школу, партнерима кад започну нови посао…), а својим их је рукама ткала Славица Ћирић из пиротске занатске задруге „Дамско срце”. Па дрвене кломпе Ивице Ковача из Бачког Моноштора, бодежи Драгана Стијаковића са Петроварадина, опанци и шумадијске народне ношње Мијомира Алексића из Калуђерице…
  Најумешније српске кујунџије, абаџије, сарачи, мутавџије, ткачи, мајстори филиграна и многи други уметници старог заната својим су се рукотворинама некада прославили и изван граница сопствене државе, а сад су шансу добили и ови савремени, последњи чувари умећа којег готово да више и нема.

  А. Мијалковић
  Објављено: 20.02.2011.
  Извор: Политика магазин
 2. EuroTurs
 3. adutantos
  Offline

  adutantos Član

  Postova:
  33
  Zahvala:
  0
  Lokacija:
  Beograd
  Nikola Spasić nije dao žutu banku za pomoć oko otvaranja srpskih škola na Kosovu pod turskom okupacijom.Ali je zato Sima Andrejević Igumanov izgradio Bogoslovsko -učiteljsku školu u Prizrenu,kao i zadužbinu u Beogradu,na sred Terazija,koja je ubiranjem kirije,izdržavala Srpsku Pravoslavnu Bogosloviju.
Slične teme
Forum Naslov Datum
Fudbal Švajnštajger je želeo da bude novi kapiten Nemačke, ali zbog ovog snimka to nikad neće biti! Juče u 16:02
Domaće Knjige M. Jovanović, R. Radić - Kriza istorije Subota u 21:30
Narodna Muzika Nedeljko Bajic Baja - Snovi Od Stakla (2014) Četvrtak u 19:57
Narodna Muzika Nedeljko Bajic Baja - (2014) - Snovi od stakla Utorak u 22:25
Narodna Muzika Ljubomir Milutinovic 21.07.2014

Preporučite stranicu