Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Nalaz krvi - povišena sedimentacija

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od crvendac_011, 27.08.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.043
  Zahvala:
  18.532
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Nalaz krvi - povišena sedimentacija

  Ljepota.ba 27.08.2010 16:28

  [​IMG]

  Prilikom vađenja krvi i laboratorijskih nalaza sigurno ste više puta primetili i vrednost sedimentacije, koju lekari prvo pogledaju u nalazima.

  Sedimentacija je zapravo analiza brzine taloženja crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Ona je veoma važan test i parmetar u otkrivanju i praćenju upalnih procesa u našem organizmu.

  Sedimentacija je ubrzana kod bolesti čiji su uzročnici bakterije, kao i kod reumatskih oboljenja i tumora. Crvena krvna zrnca zapravo se brže talože, a sve zbog povećane količine proteina u plazmi, koji nam ukazuju na neki proces.


  Sedimentacija se još naziva i nespecifični pokazatelj upale, što znači da se njene vrijednosti uvijek tumače zajedno sa još nekim krvnim parametrima. Međutim, njena povećana vrijednost siguran je znak da se u našem organizmu „nešto dešava“.


  Ovaj parametar također je važan u praćenju terapije i davanju prognoze, jer njeno smanjenje svakako ukazuje na poboljšanje i ozdravljenje.


  Važno je napomenuti da sedimentacija može biti povećana i kod nekih fizioloških stanje, a to su trudnoća i malokrvnost, što je svakako potrebno naglasiti prilikom tumačenja njene vrijednosti.

   

Preporučite stranicu