Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Muški pubertet

Diskusija u 'Adolescenti' započeta od crvendac_011, 21.02.2011.

 1. crvendac_011
  Offline

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  23.990
  Zahvala:
  505
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Muški pubertet

  Z. O. Joksović | 21. februar 2011. 13:33 | Večernje novosti

  Kada će se javiti zavisi od nasleđa, ishrane i zdravstvenog stanja, mada se, u proseku, u najburnije doba života ulazi sa 12 godina

  1.jpg
  Malo dečak malo muškarac

  Kada se roditelji suoče sa činjenicom da je njihov dečak ušao u pubertet često ne znaju kako da se postave.
  Ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju kada je sve počelo. Ponekad prepoznaju, ali teško prihvataju saznanje da njihov sin postaje odrastao muškarac.
  Kako bilo, dečaci u proseku u najburnije doba života ulaze sa 12 godina. Kada će se tačno javiti, najviše zavisi od nasleđa, ishrane i opšteg zdravstvenog stanja.
  Ako se javi pre 10. godine, smatra se prevremenim pubertetom. Iako počinje ranije, završava se normalnim polnim razvojem. Kasni pubertet se javlja posle 16. godine i takođe je u najvećem broju slučajeva vezan za nasledni momenat.

  2.jpg

  Ponekad, istina, može da bude posledica i oštećenja hipotalamusa, kada iziskuje lečenje.
  Pubertetski razvoj kod većine ima određeni redosled. Vidljiv nagli rast dečaka znači da je u pubertetu već godinu dana. Rast se obično završava sa 18 godina, a ukoliko je pubertet počeo kasnije, onda sa 23 ili 24. Od ostalih telesnih promena neke su vidljive i oku drugih posmatrača, a neke su poznate samo osobi u pubertetu.
  Većina dečaka ubrzano raste oko 13. godine, pri čemu različiti delovi tela ne počinju da rastu u isto vreme. Glava dostiže maksimalnu veličinu pre drugih delova tela, dok kosti lica, a posebno donja vilica, ubrzano rastu nekoliko meseci posle rasta u visinu. Ruke i noge dostižu maksimalnu dužinu pre trupa, a šake i stopala pre ekstremiteta.
  Zato u prvim godinama puberteta adolescenti deluju nezgrapno sa velikim šakama i stopalima.
  Rast mišićne mase dešava se za vreme naglog rasta. Raste i krvni pritisak, dok srčani rad postaje sporiji a kapcitet pluća veći. Porastom skeleta i mišićne mase, tek stasali muškarac postaje jači i sposobniji da izdrži veći fizički napor u dužem vremenskom periodu. Jedini organi koji se u pubertetu smanjuju su grudna žlezda (timus) i limfno tkivo.
  Zanimljivo je da je u ovom periodu adolescentu potrebno da se uskladi sa promenom tela i osećanja, a sam se često oseća fizički i emocionalno nespretan.
  Negde je između, malo dečak a malo muškarac. Neki adolescenti sa četrnaest godina još liče na dečake dok većina njihovih vršnjaka izgledom liči na muškarce, što je potpuno individualna stvar na koju roditelji ne treba mnogo da obraćaju pažnju. Jedino ukoliko se pubertet ne javi ni posle šesnaest godina, treba se konsultovati sa dečijim endokrinologom, radi eventualnog lečenja.

  3.jpg

  MIRIS MUŠKARCA
  Sa početkom puberteta počinje intenzivnije lučenje znoja, koji dobija drugačiji, jači miris - „miris muškarca“. Ponekad adolescent nije svestan te promene, pa ako ne obrati pažnju na higijenu može postati neomiljen u društvu. Izuzetno neprijatan miris može da se suzbije antibakterijskim sapunom, koji onemogućava razmnožavanje bakterija odgovornih za pojavu ovakvog mirisa.

  BUBULJICE I AKNE
  Bubuljice su normalni pratioci puberteta. Nisu posledica loše higijene kože, konzumiranja masne hrane ili čokolade. Prolaznog su karaktera, ali ako se cede mogu da dovedu do pojave zapaljenskih žarišta i lošeg izgleda tena.
  Akne su veći problem od bubuljica, i javljaju se većinom kod mladih sa naslednom sklonošću. Za njihovo lečenje potreban je dobar dermatolog. Dobar stručnjak osetljivoj osobi u pubertetu treba da pomogne ne samo da vrati dobar izgled koži, već i da spreči njegovu klonulost duhom zbog novonastalog izgleda. U suprotnom, može doći do zanemarivanja izgleda i nastanka trajnih ožiljaka na mestima akni. 2. JazzManiac
  Online

  JazzManiac Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  22.475
  Zahvala:
  2.173
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  Pogodiš me Crvena sa temamam,no coment.....šta da ti kažem...napunili 11 godina....a već su niži za glavu od mene......a tek su krenuli da probijaju "plafon" kako kaže moj paša........u kompu sam im....ali nemaju pojma našao par "sličica"...sad svaki sajt nudi sve i svašta......već im glas "ukrupnjuje",naročito Đoletu...... a jedu (ako hvala bogu) za mene i Tamaru zajedno.....
  ne znam,kaću sam držao pod kontrolom....rasla je u doba kad je fejs bio....u začetku......a ovi dvoje,ne ne znam..već mi prepričavaju tračeve iz škole.........e sad da li su i oni "zaljubiška".....to mi nisu rekli....zasad ih držim pod kontrolom........videćmo....javiću se mesec dana,jer to je sad za "turbo generaciju",ne zbog muzike......nego kako brzo odrastaju,MNOGO,već me šiju na kompjuteru....a da ne pričam televizori.....net......s jedne strane mi je drago....ali opet.....kad pogledam sa druge strane,nisu to više ona deca....koja su se igrala autićima.........i opet,neka me seta obuzme...jer brzo,zaista brzo....postaju MOMCI.........
 3. crvendac_011
  Offline

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  23.990
  Zahvala:
  505
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Na sreću, tu je i Nikolica... ;) S njim ćeš tek da preživaljavaš svašta.
  Bogu hvala, neka su ti živi i zdravi. :)

Preporučite stranicu