Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Mirne vrste agresivne rase

Diskusija u 'Akvaristika' započeta od belja91, 29.01.2012.

 1. belja91

  belja91 TMF Član

  Postova:
  1.436
  Zahvala:
  12
  Lokacija:
  Obrenovac
  Mirne vrste agresivne rase

  Postoje dve vrste miroljubivih cihlida koje možemo gajiti u društvenom akvarijumu, bez bojazni da će napadati svoje sustanare. Prva, Mesonauta festiva, nekada veoma popularna među ljubiteljima cihlida, danas je, nažalost, retka na našem tržištu. Druga izabranica akvarijuma je čuveni leptirić, Papiliochromis ramirezi koji, zahvaljujući svojim izvanrednim bojama, još odoleva zaboravu.

  [​IMG]

  Festivum

  U naučnim krugovima poznat je kao Mesonauta festiva (Heckel, 1840), a ljubitelji akvaristike zovu ga festivum (zbog ranijeg naziva Cichlasoma festivum) prirodno stanište je Gvajana, basen Amazona, priobalja sa gustom vegetacijom.

  Festivum se nepogrešivo prepoznaje po dvema karakteristikama: kosoj crnoj liniji koja se pruža od oka do kraja leđnog peraja i diskretnom zadebljanju na donjoj usni. Trbušna peraja su produžena u tanak špic. Leđa su mu maslinastozelena, bokovi i grlo srebrnasti, a oko narandžasto.

  Ova miroljubiva i pomalo stidljiva ribica pogodna je za društvene akvarijume, odlično se slaže sa skalarima, ali se ne sme gajiti sa majušnim neonkama.

  Mužjaci su malo veći, imaju šire čelo i za nijansu duže žbice peraja, ali se pol može sa sigurnošću utvrditi samo u jatu odraslih riba. Zbog toga, za početak, uvek treba kupiti najmanje 4 mlade ribe.

  S obzirom na njihovu veličinu, potreban im je akvarijum od najmanje 80 litara za par, dosta biljaka (Echinodorusi Cryptocoryne usteriana) i slobodan prostor za plivanje u prednjem planu. Poželjna je i druga dekoracija, u vidu kamenih ploča i komada drveta.

  Festivum se prilagođava svim tipovima vode, pod uslovom da je čista i veoma bistra. Preporučuje se zamena 1/3 vode jednom mesečno, a optimalna temperatura treba da bude 25 stepeni C.

  Na jelovniku su im sve vrste žive i najkvalitetnije suve hrane, uz dodatak barenog spanaća i zelene salate, a povremeno i kuvane ovsene kaše.

  Leptirić ili ramirezija ima naučni naziv Papiliochromis ramirezi (Myers, Harry, 1948). Ove ribice žive u Zapadnoj Venecueli i Kolumbiji, u priobaljima sa gustom vegetacijom.

  Pored karakteristične, vertikalne crne linije koja se pruža od vrha glave, preko crvenog oka, do grla, leptirić na sredini tela ima upadljivu tamnu pegu. Prve 2-4 žbice leđnog peraja perasto su produžene i imaju taman pigment. Počev od glave, na telu se, u diskretnim valerima, smenjuju riđa, žuta i svetloplava boja.
  Postoje i varijeteti ramirezije, sa velastim perajama, zatim zlatan, kobaltan...

  Ovo je miroljubiva ribica, pogodna za društvene akvarijume. Mužjaci su veći i imaju duže peraje. Trbuh ženki ima purpurnu nijansu.

  Njihov akvarijum ne sme biti prenaseljen. Optimalna količina vode je najmanje 40 litara za par. Takođe ne treba zaboraviti biljke, kao i mesta za odmor i skrivanje, u obliku kamenih ploča i komada drveta.

  Leptirići se prilagođavaju svim tipovima vode, osim vrlo tvrde. Veoma su osetljivi na nagle promene životnih uslova i podložni infekcijama. Preporučuje se zamena 1/3 vode jednom mesečno i filtriranje preko treseta. Temperatura vode mora biti između 22 i 26 stepeni C, za mrest do 28 stepeni Celzijusa.

  Kad je reč o hrani, u obzir dolaze sve vrste žive i najkvalitetnije suve hrane; mlađ prve dve nedelje treba da dobija artemiju, a potom dafnije, ciklopse i crviće.

  Razmnožavanje

  Festivum se uspešno razmnožava uparivanjem – aktivan par mora se kvalitetno hraniti, a higijena u akvarijumu treba da bude besprekorna. Voda mora biti meka i kisela (oko 5 dGH, pH 6,5), a temperatura oko 28 stepeni Celzijusa. Ženka polaže ikru na kamen ili list, a o potomstvu se požrtvovano brinu oba roditelja.

  Leptirićima je za razmnožavanje neophodan akvarijum od dvadesetak litara, s veoma mekom, kristalno bistrom i čistom vodom, najbolje 3-5 dGH, neutralne ili umereno kisele reakcije. Ženka polaže ikru na kamen, ređe na list. O potomstvu se staraju oba roditelja: otac brani teritoriju, a mladi plivaju uz majku.

  Zov
   
 2. nikouro

  nikouro Član

  Postova:
  932
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  Beograd
  Svasta se pise danas u novinama. Nazalost nisam bio odavno na forumu, ali u ovom tekstu mogle bi neke dopune da se odrade :)
   

Preporučite stranicu