Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Masonski simboli ili Hriscanski? (da li Hriscanski obicaji imaju veze sa satanizmom?)

Diskusija u 'Religija' započeta od mire000, 25.06.2016.

 1. mire000

  mire000 Član

  Postova:
  6.946
  Zahvala:
  1.698
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  ns
  Ma nemoj!

  Laodikeja, izvoli dokazi da to nisu bila jevrejska obelezja! Ja sam dokazao da jesu!

  Ti kazes da su ove piramide, svevideca oka itd.. produkt "helenizacije", ok! Ali zasto niko od apostola ili Hristos nije ustao protiv toga?

  Ako je to idolatrija, zasto Hristos isteruje menjace novca a nije razbijao slike!

  Helenizacija je pocela davno pre Hrista, a ne posle Hrista! Hristos je poucavao u takvim sinagogama punih slika!

  Ma nemoj!

  Pa ti sam vrsis ritual kad peres noge, krstavas ili ucestvujes u euharistiji!

  To je ritual i nista drugo, i to je obred!

  Buduci da u Pismu nije sve zapisano kao sto sam rekao, onda postoje i drugi obredi koje crkva vrsi, a koji su joj ostali iz ranijih perioda, a koji nisu u sukobu sa Pismom. I to sam vec dokazao da nisu protiv Pisma!

  Ma nemoj!

  Zasto onda Hriscani obavljaju ritualnu praksu krstenja i euharistije kad to nije potrebno?

  Tacno je da je ritualna praksa jevreja ukinuta, ali nije tacno da ritualna praksa Hriscana ne postoji ili da ne treba postojati!

  Sve sto imamo u Bogosluzenju nase crkve je praksa koja se ne kosi sa Pismom. To je - liturgija, pevanje, blagosiljanje hleba i vina, sveta vodica (imamo je i u SZ), iskazivanje postovanja svetim predmetima npr. casi i oltaru (jevreji su to cinili), naklon pred ikonom koja predstavlja Hrista (pa i jevreji su posredno preko zmije iskazivali veru u Hrista) , kruzenje oko hrama ( i jevreji oko jerihona), davanje blagoslova i pomazanje (kao i kod jevreja), iskazivanje postovanja staresini (svesteniku) [a to je poljubac u ruku, i to nije obozavanje coveka - jer poljubac i naklon je u staro vreme predstavljao oblik postovanja], nazivanje staresine ocem [pogresno je vase bukvalisticko tumacenje da nesmemo oca zvati tatom, jer svako od vas tako zove roditelje] , postovanje svetaca (to potice jos iz perioda katakombi), molitva svecima (to nije pogresno jer se brat moli za brata, a svetitelji su nasa braca, i za to da su svesni imamo dokaz u bibliji, ato ne zaobilazi posredovanje Hrista) paljenje sveca (vuce poreklo iz perioda katakombi i nema mu se sta prigovoriti) itd..

  Pricate gluposti i izmisljate!

  A sta ti imas jos da prigovoris?

  NISTA!

  Sve ti je oboreno!

  Prvo Bog nije dao subotu u NZ, a drugo sam si priznao da imas ritual - euharistiju a ovamo porices rituale!

  Ma nemoj!

  Ono sto je ustanovila crkva nije ljudsko!

  Staresine u Jerusalimu su donosile odluke vodjene Svetim Duhom, i oduvek je tako bilo! Npr. donosili su odluku u vezi obrezanja!

  Tako nasa crkva nastavlja da donosi odluke i kasnije (koje nisu u sukobu sa Pismom), a to sto je vama istorija stala sa smrcu apostola, pa pravite jaz od 2000 godina nepostojanja crkve, to je vas problem, dok smo mi nastavili da postojimo, i nasa se istorija i praksa nastavlja..

  I onda se na kraju pojavljujete vi, nakon 2000 god. - "otpad"!
   
  Poslednja izmena: 14.06.2018 u 17:20
  DarthShone i antonijadz se ovo sviđa.
 2. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.278
  Zahvala:
  256
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  Ovo pokazuje kako su se strana ucenja tokom vekova uvlacila u Crkvu:

  "Danas su upravo ti «duhovni romani» (dopunjeni već direktnim «intervjuima» sa demonima) popunili crkvene prodavnice.
  Izvor romana o mitarstvima su apokrifi, koji ispituju uticaj mnogobožačkog hermetizma. Upravo u njima je taj siže logičan. Duša je kod gnostika i hermetista van-kosmička (hrišćani se s tim slažu). Ona se formira negde u svetu bogova, nepokretnih zvezda. Zatim ta duša ulazi u telo, ali na putu preseca orbite planeta. A planete su bogovi. I u zavisnosti od toga koliko je blizu ta planeta, taj bog će biti na trajektoriji kretanja te duše, toliko će biti i jak njegov pečat i njegov dar. Dar Venere, Merkura, Marsa, Jupitera ili Saturna na tu dušu. Ti kosmički pečati se kod gnostika i hermetista prihavataju kao zlo, strast, trauma. I na putu nazad, kada čovek umre, a duša se vraća u svet viših bogova, ona mora da se razračuna sa planetarnim bogovima i skine sa sebe njihov pečat. Ali mi ništa nismo dužni ni demonima ni planetama.


  Mire, da li je I professor Kurajev djak tvoga Martina?


  Evo gde to pise PRSAVOSLAVNI ISTORICAR, a ne ja!
  J. Popovic knjiga II str. 138 U listi spornih pitaja je samo cistiliste a nema mitrastava.
  "Visarije, Izidor i Grigorije SPORAZUMESE SE SA LATINIMA...Posto jednom dopustise da je pravilno latinsklo ucenje o ishodjenju Svetog Duha, dopustise i to da je opravdan i zakonit dodatak Filioque u Simvolu. Isto se tako slozise o ucenju o cistilistu, i dopustise da izmedju neba i pakla ima i trece mesto, gde se veremenim kaznama ciste duse, koje imaju oprostivih kreha, i odakle onda odlaze u nebo. Brzo su dopustili da se euharistija moze primati i na kvasnom hlebu i d au tome moze ostati svaka crkva na svome." Jevsevije Popovic Istorija knjiga II str. 139.140.

  Vidis da su se pogadjali o ucenju Crkve kaon a pijacu i pre pojave Martina!

  “Ikona isprva nije bilo,jer su Judeji perhorescirali religiozne slike; ali malo po malo; po gde gde obziromna evendjeosku slobodu dozvolise sebi upotrebljavanje, isprva samo simbolickih slika; te tako pocese upotrebljavati krst...

  Naposletku je NEZNABOZACKA NAKLONSOT SLIKAMA SASVIM NADVLADALA Judejskoperhoresciranje slika...

  Ali VECINA CRKVENIH UCITELJA NIJE ODOBRAVALA RELIGIJSKE SLIKE (IKONE) ni pri kraju ovog perijoda;

  SINOD JE U LIBERISU (Liberis, Elvira) u Spaniji god. 306. ZANIO TAKVE SLIKE NA ZIDOVIMA CRKAVA, I NEKI CRKVENI UCITELJI medju njima i crkveni istorik Jevsevije (+ 340) mladji savremenik pomenutog sinoda, nazivaju ih direktno NEZNABOZACKIM OBICAJEM, za kojim Hriscani ne treba da se povode.” Prof. Jevsevije Popovic, Opca crkvena istorija, kniga I str. 423.

  Posto si se slozio da je Popovic izneo istinu, a to mi je posebno drago, pa da napravimo pregled onoga sto je Popovic izjavio:

  1. On tvrdi da je spojen platonizam, hriscanstvo i i neznabozacka magija.
  2. Kasnije su ovu filozofiju izmirili sa hriscanstvom.
  3. Tu izmirenu filozofiju upotrebili su u hriscanskoj teologiji.


  Vidis Mire jasno se vidi kako su neki neznabozacki obicaji i ucenja usli u hriscannstvo.

  Pitanje Ikona:
  4. Ikona isprva NIJE BILO u crkvi. Znaci u apostolsko vreme nije ih bilo.
  5. ali malo po malo; dozvolise sebi upotrebljavanje, isprva samo simbolickih slika; te tako pocese upotrebljavati krst...

  6. Naposletku je NEZNABOZACKA NAKLONSOT SLIKAMA SASVIM NADVLADALA.

  7. Ali VECINA CRKVENIH UCITELJA NIJE ODOBRAVALA RELIGIJSKE SLIKE (IKONE) ni pri kraju ovog perijoda;

  8. SINOD JE U LIBERISU (Liberis, Elvira) u Spaniji god. 306. ZABRANIO TAKVE SLIKE NA ZIDOVIMA CRKAVA.

  9. I NEKI CRKVENI UCITELJI nazivaju ih direktno NEZNABOZACKIM OBICAJEM, za kojim Hriscani ne treba da se povode.”
  Prof. Jevsevije Popovic, Opca crkvena istorija, kniga I str. 423.
   
 3. Laodikeja

  Laodikeja Član

  Postova:
  11.684
  Zahvala:
  977
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Srbija
  Nisi Mire dokazao, već si pokušao da opravdaš, upoređujući pojedine starozavetne elemente sa onim što postoji u tradicionalnim crkvama, iako ti starozavetni elementi nemaju veze sa onim što se čini u tradicionalnim crkvama, već su to isključivo mnogobožački elementi koji su postojali u mnogoboštvu, i u mnogobožačkoj ritualnoj praksi.

  Osim toga, ti elemente u tradicionalnim crkvama pravdaš starozavetnim elementima ( mada nemaju veze sa njima ), a sam treba da znaš da je starozavetni obredni zakon ukinut, pa time i sva starozavetna praksa.

  Apostol Pavle je upravo imao sukob sa apostolom Petrom u pogledu toga, jer je Petar na nagovor nekih učenika smatrao da treba da ode u Jevrejski hram, i da ispoštuje neke starozavetne običaje, da se očisti, prinese žrtvu..itd.

  "A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer bješe zazoran. Dela. Jer prije dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onijeh koji su iz obrezanja.
  I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.
  A kad ja vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?"
  ( Galatima 2. 11 - 14 )

  Nisu crkveni sabori donosili odluke pod vodstvom Svetog Duha, jer da je tako - ne bi bio slučaj da jedan sabor donese jednu odluku u pogledu nekog učenja, a neki drugi tu odluku opovrgne, i donese neku drugu, i to pod prisilom svetovne vlasti.

  Ovo je slučaj sa skoro svim odlukama i učenjima koja postoje u tradicionalnim crkvama.

  Bilo je tu Moj Mire i tuča, i osuđivanja na smrt.. i svega i svačega.

  To nije rad Svetog Duha.

  Što se tiče Subote, ona je deo večnog nepromenjivog zakona i u starom i novom zavetu.
  Bog nikada neće greh koji je posledica kršenja Božjih zapovesti proglasiti pravdom, i opravdati ga, jer bi tada priznao svoj poraz pred sotonom, koji je i u starom i novom zavetu navodio ljude da krše Božje zapovesti, i udružio bi se sa njim u tom poslu.

  Ponavljam:

  Hrihćanima ne trebaju nikakvi običaji i ritualna praksa.
  Smisao reči Božje je diametralno različite prirode od toga, i podrazumeva izgradnju karaktera putem traženja Božjeg prisustva u srcu, koji menja čoveka u jedno moralno biće.
  Takavom čoveku ne treba praktikovanje bilo kakvih običaja ili rituala, mimike prstima, rukama, nogama, telom, osim sklapanja ruku u molitvi na kolenima ili stojeći ( što nije nužno jer može biti samo forma ), i proučavanje reči Božje.

  Jedino vreme koje je Bog dao u bibliji kao vreme koje će čovek odvojiti u slavu Boga, to je Subotnji dan, i vreme večere gospodnje, koja podrazumeva uzimanje simbola Hristovog tela i krvi, praćeni molitvom i proučavanjem reči Božje.
   
  Poslednja izmena: 15.06.2018 u 12:24
 4. mire000

  mire000 Član

  Postova:
  6.946
  Zahvala:
  1.698
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  ns
  Na sve ovo sam ti odgovorio ranije a ti uporno ponavljas isto.

  Prvi deo je o mitarstvima..

  Mi smo imali debatu o tome, a ti nisi dokazao da su mitaratva paganskog porekla.

  Ja sam dokazao da se crkva na saboru u raspravi koristila biblijom u dokazivanju svojih tvrdnji (dakle oni nisu pominjali nikakva paganska bozanstva i planete - izmisljas i ti i ovaj Kurajev).

  Nase ucenje o cistilistu ili mitarstvima je dijametralno suprotno paganskom i nema nikakve dodirne tacke osim "slicnosti" a slicnosti nisu "identicnosti"!

  Ja sam dao tekstove na osnovu kojih se iz biblije moze izvuci ucenje o mitarstvima (ucenje da se odmah nakon smrti satana i Bog spore oko duse coveka) . Dokaz je i debata izmedju Boga i sotone o dusi Mojsija gde se Mihailo raspravlja sa sotonom.

  Dakle, sud ne mora biti tek na kraju istorije, vec moze biti odmah nakon smrti coveka, i jeste!

  Vi tvrdite da postoji samo jedan sud, na kraju istorije. I da je smrcu sve zavrseno!

  To nije tacno!

  Postoje najmanje dva suda, a to dokazuje i Pismo kad kaze da ce "Hristos suditi svojim dolaskom i svojim carstvom" dakle "dva puta ce suditi" i zato i postoji i "druga sansa za duse"!

  Da su duse svesne, dokaz je u Bibliji gde Hristos propoveda evandjelje mrtvima iz SZ. Mislim da smo milion puta dokazali da vi taj tekst izvrcete i da manipulisete!


  Drugi deo je vasa tvrdnja da su ikone paganske, opet bez ikakvih dokaza!

  Ni za jednu tvrdnju istoricara gore navedenu vi nemate navode iz antickih anala.

  Dakle, imate "rekla - kazala" price, nekih savremenih istoricara - papagaja!

  Hriscani su slikali simbole i ikone i po katakombama , pa su onda po vasoj tvrdnji i prvi Hriscani (mucenici) bili pagani!

  Nemate apsolutno nikakvih dokaza osim "slicnosti" sa paganskom umetnoscu, a stilski pravci se pozajmljuju. Mi smo svoj pozajmili od judeja, i to je ocigledno jer su identicne slike naslikane na sinagogama iz Hristovog vremena. A da je tako bilo i da smo preuzimali judejsku praksu, svedoci i Euzebije Cezarejski, koga vi predstavljate ikonoklastom a on to nije bio!

  Sve sam ti oborio, ali ti uporno postavljas izjave ovog Popovica i ovog Kurajeva , koji za svoje tvrdnje ne nude apsolutno nikakve dokaze iz pisanih anala tog vremena. Oni pricaju pricu, a mi bismo trebali da im verujemo na rec?

  Ma nemoj!

  Ako imas dokaze, zasto vec jednom ne postavis pisane anale iz tog vremena , vec ponavljas bez dokaza?

  Reci cu ti zasto!
  Zato sto dokaza nema!

  Postoje samo izjave iz tog perioda izvadjene van konteksta! Koje kad bismo analizirali pokazalo bi se da lazete!

  Zato ni Popovic ni Kurajev ne postavljaju izvore za svoje tvrdnje..

  Nemas ti Marko apsolutno nista!

  Ja sam dokazao da su ti elementi identicni judejskim! A vi ste ih povezali sa paganizmom!

  I ko sad laze?

  Vi lazete!

  Jeste ukinut, ali sam dokazao da postoji Hriscanska obredna praksa i da je i sam vrsis kada obavljas euharistiju i krstis!

  Dakle, imamo i mi svoju Hriscansku ritualnu praksu, i nije sva ritualna praksa ukinuta, vec samo ona koja je ukazivala na Hrista i koja se na njemu ispunila!

  Euharistija (pasha) na primer nije ukinuta jer ukazuje na otkupnu cenu Hristove krvi, koja je placena, ali nije jos primenjena, i zato se obavlja do njegovog dolaska!

  Svi ostali nasi crkveni rituali takodje ukazuju na buducnost ili na neke aspekte nebeske sluzbe. Sve to nije zapisano u Pismu, i ne mora biti zapisano!

  Mi nismo crkva bez obreda i rituala, a niste to ni vi, imate ih barem 3 u svojoj crkvi!

  Dakle, nama Hriscanima obredi nisu ukinuti niti zabranjeni!

  Oboreni ste 100%.
   
  Poslednja izmena: 17.06.2018 u 13:12
  DarthShone se ovo sviđa.
 5. Laodikeja

  Laodikeja Član

  Postova:
  11.684
  Zahvala:
  977
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Srbija
  AMIN.

  Isus je uspostavio Euharistiju kao uspomenu na njegovu smrt.
  Predhodno se vrši obred pranja nogu

  Krštenje je takođe obred kojim se simbolično predstavlja smrt starom čoveku, i novi život u Hristu.

  Ništa drugo ni Hristos ni apostoli nisu uspostavili, niti bilo kakve praznike, ni običaje, ni rituale, ni mimike i gestikulacije rukama, nogama, itd.
  Ništa od toga nije bilo ni obeležje starozavetne vere.

  U tradicionalnim crkvama je SVE paganskog porekla, a posvećeno je ulaskom pagana u novu veru, koji nisu bili kadri da napuste stare običaje, praznike, rituale, Bogove, pa su te stvari samo preobučene u Hrišćansko ruho, da bi ih pagani zadržali, a formalno se krstili kao Hrišćani.
   
 6. mire000

  mire000 Član

  Postova:
  6.946
  Zahvala:
  1.698
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  ns
  Tvoje misljenje bez dokaza.

  Ja sam vec dokazao da nista od toga nije uvodjeno radi pagana, da bi ih obracali i slicno. Za to nemate dokaza.

  Vi kazete konstantin uveo slike, a ono Hriscani imali slike i pre njegovog dolaska na vlast i mnogo ranije za vreme katakombi, to je potvrdio Marko citirajuci Popovica. Vi kazete nedelju uveo konstantin a ono nedelja se spominje u spisu iz 60. n.e. kao praznik Hriscana. Vi kazete konstantin uveo 25. decembar kao slavlje "boga sunca" (Bozic), a Hriscani taj datum imali jos pre pagana.. Vi kazete konstantin uveo Trojstvo a on bio najveci protivnik Trojstva (arijanac). Vi kazete sjaj i raskos je paganskog porekla, a ono stil oblacenje i ritualna sluzba identicna judejskoj (to sam vec dokazao gore).

  Ko tu onda laze?

  Pa naravno vi!

  A sto se tice rituala, vec sam dokazao da rituali nisu ukinuti, vec su promenili svoj oblik, kao i pasha sto je postala euharistija (promenila oblik), tako su i ostali judejski rituali promenili oblik. A zasto to ne pise u Pismu? Pa ne pise bas sve u Pismu i nije istorija crkve stala smrcu apostola i prestankom njihovpg pisanja. Crkva napreduje u svom razvoju, u pocetku nisu oni svu praksu ni mogli imati, kad su bezali po kucama i sumama i rupama skrivajuci se!

  I sad vi to uzimate kao dokaz da ne trebamo imati tu praksu? Pa to nije dokaz!

  To bi bilo kao kad bi ja uzeo jednu Pavlovu poslanicu gde se ne pominje euharistija i onda tvrdio da je to paganski obicaj. Jer ja eto priznajem samo tu jednu Pavlovu poslanicu a sve drugo odbacujem!

  Suludo!

  I nista od onoga sto mi imamo danas a tice se ritualne prakse, ne protivureci Pismu! A pogotovo to nije paganizam!
   
  Poslednja izmena: 18.06.2018 u 23:02
 7. Laodikeja

  Laodikeja Član

  Postova:
  11.684
  Zahvala:
  977
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Srbija
  Već sam dao odgovor, i nije potrebno da ponavljam, i takođe - da postoje čvrsti dokazi u njihov prilog.

  Ti nisi ništa oborio, već si pokušao da identifikuješ elemente i tradicionalnim crkvama sa starozavetnim, i da su tobože Jevreji i Hrišćani imali te elemente.

  To što ti činiš isto čine i neki nepošteni pripadnici tradicionalnih crkava.
  Oni pošteni priznaju da su ti elementi paganskog porekla, ali pravdaju kompromis sa njima time što je on bio nužan, da bi se neznabošcima olakšao prelaz u novu veru.

  To je upravo istorijska činjenica u vezi Konstantina, i ja sam izjave istoričara i crkvenih otaca onoga vremena o tome već dao.

  Tvoje neverstvo je tvoja lična stvar, koje hvala Bogu nikada ne može srušiti ovu činjenicu podkrepljenu čvrstim istorijskim dokazima.

  Evo samo odgovora na ono što sam već dao u predhodnom komentaru na tvoju ponavljanu opasku da i mi imamo neke običaje.

  Isus je uspostavio Euharistiju kao uspomenu na njegovu smrt.
  Predhodno se vrši obred pranja nogu

  Krštenje je takođe obred kojim se simbolično predstavlja smrt starom čoveku, i novi život u Hristu.

  Ništa drugo ni Hristos ni apostoli nisu uspostavili, niti bilo kakve praznike, ni običaje, ni rituale, ni mimike i gestikulacije rukama, nogama, itd.
  Ništa od toga nije bilo ni obeležje starozavetne vere.
   
 8. mire000

  mire000 Član

  Postova:
  6.946
  Zahvala:
  1.698
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  ns
  Nemoj molim te da se ponavljas kao papagaj. Dobio si odgovor i izgovora nemas!

  Ja sam ti svedocanstvo dao, i sve mogu objasniti ponovo, a tebi ne vredi vise govoriti, jer odbijas namerno!

  Pisem zbog drugih..

  Kad budete imali validne dokaze i ti i Marko, a ne "rekla - kazala" kaubojske price, onda se javite..

  I kad naucite da razmisljate bez predrasuda i gledate smisao i prestanete da ponavljate naucene fraze napamet..
   
  Poslednja izmena: 20.06.2018 u 02:59

Preporučite stranicu