Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Maksim Gorki (1868-1936)

Diskusija u 'Književnost' započeta od erinija, 09.10.2010.

 1. erinija

  erinija Član

  Postova:
  1.097
  Zahvala:
  25
  Napredna evropska i svetska književnost s početka 20.veka najtešnje je vezana za ime velikog proleterskog pisca Maksima Gorkog. Njegov životni put kao da je simbolično izražavao borbu radničke klase koja se iz mraka društvene i ekonomske potčinjenosti sve više uzdizala i postajala graditelj slobodne budućnosti čovečanstva.

  Detinjstvo, a i sav kasniji život Gorkoga, protekli su u ljutoj borbi za hleb i opstanak. Već kao dečak primoran je da napusti započeto školovanje, otisne se u svet i da se u borbi za opstanak prihvata najraznovrsnijih poslova i zanimanja. Gorki je započeo šegrtovanjem, da bi kasnije radio kao sudopera, obalski radnik, prodavac otpadaka, pekarski i građevinski radnik i statista u pozorištu. Putovao je često golemim prostranstvima Rusije, dolazio u dodir sa najraznovrsnijim ljudima, a naročito sa svetom beskućnika, pijanaca i lopova, i tako upoznao samo mračne strane života, koji je prema njemu, kao i prema milionima drugih, bio toliko nemilosrdan. Pravo ime mu je Aleksej Maksimovič Pješkov.


  Ali radoznali dečak je uspevao da i u mraku toga života i sveta očuva svoju ljubav prema čoveku i nasluti mogućnost jednog uistinu slobodnog budućeg života. Bajke o ljudskoj slobodi i sreći, koje je još kao dete slušao od svoje bake Akuline Ivanovna, stalno je nosio u sebi i zapajao se njihovim životnim optimizmom. Život kojim je prolazio i koji je upoznao bio je njegova najviša škola. U životu bede, gladi i poniženja knjiga mu je pomogla da se održi, da se tom životu odupre i da ga, na kraju, pobedi.

  Ponikao iz narodnih masa, vaspitavan na usmeom stvaralaštvu tih masa i poučen iskustvom koje mu je pružao surovi život carske Rusije Gorki se prirodno našao i redovima naprednih političkih boraca i revolucionara. Narod njegove zemlje je već decenijama stradao u surovosti carsko-plemićke i kapitalističke vlasti. Rusija je tada bila zemlja u kojoj su narodne mase živele u nečuveno teškim, gotovo svirepim ekonomskim i društvenim uslovima. Radnička klasa Rusije i njena revolucionarna inteligencija već su stupile u krvave okršaje sa vojskom, policijom i vlašću.

  Gorki je prišao toj borbi, uključio se u nju i bio jedan od njenih najistaknutijih učesnika sve do konačne pobede revolucije 1917.godine. On je u međuvremenu prošao težak put borca i revolucionara koga su vlasti često hapsile, proganjale iz mesta u mesto, pa i preko granaica domovine. Kada je 1905.godine organizovao protest pisaca protiv pokolja koji izvršen nad radnicima-demonstrantima u Petrogradu, Gorku je uhapšen i bačen u zloglasnu Petropavlovsku tvrđavu. Posle sloma revolucije od 1905, koju je aktivno i predano pomagao, bio je primoran da emigrira i da oko osam godina provede u inostranstvu-u Americi. Po povratku, već kao slavan pisac, on je u prvim redovima borbe za svrgavanje okrutne carske vlasti. Njegov veliki ugled širio se čitavim svetom. Oko 10 godina morao je opet da provede na lečenju u inostrantsvu. Vrativši se u zemlju, časno je služio njenim političkim i kulturnim interesima sve do svoje smrti-1936.godine.

  Književno delo Maksima Gorkog veoma je bogato i raznvrsno. Pisao je pripovetke, novele, romane i drame. Pored toga, poznat je i njegov publicistički rad, kao i veliki broj napisa, studija i članaka o raznim pitanjima iz književnosti, umetnosti i estetike.


  NOVELE I PRIPOVETKE:

  -Makar Čudra (1892),
  -Dve skitnice (1894),
  -Starica Izergilj, Čelkaš (1895),
  -Konovalov (1897),
  -Prolećni zvuci (1901),
  -Po Rusiji (1912-1916)
  -Život u plavom (1925)

  LIRSKE PESME U PROZI:

  -Pesma o sokolu (1899)
  -Vesnik bure (1901)

  ROMANI:

  -Foma Gordejev (1888),
  -Troje (1900),
  -Mati (1907),
  -Ispovest (1908),
  -Gradić Okurov (1909),
  -Život Matveja Kožemjakina (1910),
  -Život Artamonovih (1925)
  -Život Klima Samgina (1926-1936)

  DRAME:

  -Malograđani, Na dnu (1902),
  -Letnjikovac (1904),
  -Deca sunca (1905),
  -Neprijatelji (1906),
  -Vasa Železnova (1910-1936)
  -Jegor Buličov (1936)

  USPOMENE:

  -Detinjstvo (1913-1914),
  -Među ljudima (1916),
  -Moji univerziteti (1923)
  -Beleške iz mog dnevnika (1923-1924)

  Sa tako visokim estetskim i idejnim odlikama, književno delo Maksima Gorkog se nerazorivo utkalo u temelje, u klasiku socijalstičke kulture i umetnosti.

  Izvor: Dragutin A. Stefanović Maksim Gorki
   
 2. besherat

  besherat Član

  Postova:
  2.023
  Zahvala:
  75
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Montenegro
  Čitala sam " Pripovijetke ": "Makar Čudra","Starica Izegrilj","Čelkas","Supružnici","Maljva","Dvadesetšestorica I jedna","Strašne utvare","O prvoj ljubavi".Pripovijetke su mi se baš sviđele.
  Skoro sam pročitala njegovu knjigu " Moji univerziteti ", za koju do tada nisam ni čula. Našla sam je među nekim starim knjigama, dok sam tumarala bilo šta za pročitati. Pošto sam dan prije toga pročitala " Dvoboj " Čehova, jaki opisi ličnosti i sve , radnja, forma u "Univerzitetima"su me podsjetili na Čehova. Čudan utisak, moram da priznam.
   
  calist se ovo sviđa.

Preporučite stranicu