Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Loša krvna slika - uzroci i lečenje

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od crvendac_011, 26.02.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.930
  Zahvala:
  18.351
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Protumačite laboratorijske nalaze: Šta sve otkriva krvna slika

  Blic žena

  Zbog stručne terminologije, nalaze krvne slike ne razumemo dok nam ih ne „prevede“ lekar. Zato smo za vas napravili zdravstveni vodič, prema kom i sami možete da procenite kakvo vam je zdravstveno stanje, na osnovu rezultata krvne slike.

  [​IMG]
  Laboratorijske analize su precizan pokazatelj dešavanja u vašem organizmu

  ANEMIJA

  Važne informacije o zdravlju daju i nalazi eritrocita, crvenih krvnih zrnaca i trombocita, krvnih pločica.
  Smanjenje broja eritrocita i prosečnog sadržaja hemoglobina, koji je „nosilac“ kiseonika u krvi, upozorava na postojanje nekog oblika anemije.
  S druge strane, kada postoje oštećenja krvnih sudova, to se i te kako odražava na broj i izgled trombocita.

  VIŠI TRIGLICERIDI ZBOG STRESA

  Povišene vrednosti lošeg holesterola (LDL) upućuju na ishranu bogatu mastima i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze. Međutim, pored toga što je koncentracija holesterola u organizmu usko povezana s metabolizmom masti, ona je u vezi i s funkcionisanjem nekih vitalnih organa. Zato, ukoliko nalazi pokažu veći nivo holesterola, treba dalje ispitati da li postoje neka hronična oštećenja jetre ili bubrega. Takođe, poremećaj u radu štitne žlezde, pa i neki lekovi poput antibiotika i kontraceptiva mogu da poviše holesterol u krvi. Ukoliko su njegove vrednosti niže od normalnih, to u najvećem broju slučajeva upućuje na anemiju i pothranjenost, ali opet treba uraditi dodane analize jer ponekad smanjen holesterol može da ukaže na hepatitis, virusnu upalu jetre ili hipertirozu, povećanu aktivnost, odnosno prekomerno lučenje hormona štitne žležde.
  Povećan unos masnoća i stres odraziće se i na trigliceride u krvi, te će se u nalazu pokazati kao povišeni. S obzirom na to da se masnoća iz hrane apsorbuje u ćelijama sluzokože creva, odakle ulazi u limfne sudove i deponuje se u jetri, viši trigliceridi mogu da ukažu i na oštećenje funkcije ovog važnog organa.

  MOKRAĆNA KISELINA
  Laboratorijskom analizom krvi ispituje se i nivo mokraćne kiseline u telu, koja u normalnim uslovima mora da se eliminiše iz organizma putem mokraće i stolice. Ako u nalazu stoji da je nivo mokraćne kiseline povišen, to je važan pokazatelj njenog taloženja u tkivima.


  NIVO ŠEĆERA I DIJABETES

  Krv je idealan uzorak za otkrivanje različitih bolesti, jer cirkulišući kroz organizam dolazi u vezu sa svim drugim organima i tkivima. Tako krvna slika može u velikoj meri da pomogne u otkrivanju dijabetesa, na šta ukazuje visok nivo glukoze u krvi. Kod reumatskih bolesti, poput reumaroidnog artritisa, akutnog infarkta miokarda, oboljenja jetre, pa i pojedinih tumora, uočljiva je ubrzana sedimentacija eritrocita. Ona je u normalnim slučajevima neznatno ubrzana u danima menstruacije, u trudnoći i posle porođaja, međutim trebalo bi daljim lekarskim pregledima ispitati da li postoji neko organsko oboljenje. Ovo je važno naglasiti, jer čak i kada rezultati pokazuju odstupanja od normalnih vrednosti, na osnovu njih se bez dodatnih lekarskih ispitivanja ne može sa sigurnošću ustanoviti vrsta poremećaja. Rezultati analiza krvi lekarima služe kao smernice u daljoj dijagnostici u svakom pojedinačnom slučaju.


  Dovedite vitamine u harmoniju
  [​IMG]
  Niske vrednosti pojedinih minerala i oligoelemenata u nalazima krvi ukazuju da ih ne unosimo dovoljno putem hrane. Tako se kao posledica gladovanja, jednolične ishrane ili pothranjenosti može javiti nedostatak magnezijuma, kalijuma, gvožđa, natrijuma ili kalcijuma. Oni su veoma važni za normalno funkcionisanje organizma, pa je neophodno da se njihov gubitak nadoknadi, ishranom ili putem vitaminskih, šumećih, tableta. Natrijum, recimo, reguliše raspodelu vode u organizmu, kalijum direktno utiče na funkciju nerava i mišića, gvožđe koje se nalazi u hemoglobinu služi za prenošenje kiseonika do svih ćelija u organizmu. Za pravilno funkcionisanje srca i krvnih sudova, kao i za održavanje gustine kostiju, važan je magnezijum. Deficit kalcijuma i vitamina D može da utiče na poremećaje u okoštavanju.   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.930
  Zahvala:
  18.351
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Loša krvna slika - uzroci i lečenje

  Stil magazin 15.03.2010 08:53

  [​IMG]

  Malokrvnost se ogleda u opadanju broja zdravih crvenih krvnih zrnaca, što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

  Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi i lako se mogu pomešati sa simptomima drugih oboljenja, zato je važno pregledati krvnu sliku na vreme.

  Anemija nije bolest, već stanje koje ukazuje na postojanje nekog oboljenja ili poremećaja u ishrani.

  Krv se sastoji od tri tipa ćelija, crvenih krvnih zrnaca - eritrocita, belih krvnih zrnaca - leukocita i krvnih pločica - trombocita, koje cirkulišu našim krvotokom.
  Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein hemoglobin, koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma. Anemija je nedostatak crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika u mozak, srce i mišiće, smanjena. Kada ste anemični, osećate mentalnu i fizičku slabost. Pošto je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.

  Uzroci i simptomi anemije

  Uzroci malokrvnosti mogu biti gubitak krvi usled oboljenja bubrega, zglobova, krvotvornih organa... neželjenog dejstva lekova, neadekvatna ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa. Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lekova.
  Ona može da smanji životnu energiju. Simptomi su umor, pospanost, slabost, vrtoglavica, bledilo kože i sluzokože usana, desni, konjunktiva, noktiju i dlanova, ubrzan srčani rad, osećaj hladnoće naročito ekstremiteta, tuga i depresija, smanjenje seksualnih funkcija i poremećaji sna i smanjenje apetita. Kako se simptomi lako mogu zameniti simptomima koji se javljaju u drugim oboljenjima, važno je pregledati krvnu sliku.

  Ishrana za anemične osobe

  Najbolji izvor gvožđa su crveno meso, plava riba, žumance, zeleno povrće, mahunarke, orasi, sušeno voće i pahuljice, obogaćena testenina, kao i iznutrice - džigerica, jetra i bubrezi. Veoma je važno da se ove namirnice kombinuju sa hranom koja pospešuje apsorpciju gvožđa. Preporučljivo je da se uz obroke od mesa i povrća pije sok, dok kombinovanje mesa ili povrća sa žitaricama ili mlekom treba izbegavati.

  Lečenje

  Promena načina ishrane ili terapija preparatima gvožđa može poboljšati krvnu sliku. Ako vam je lekar prepisao gvožđe, uzimajte ga s hranom kako biste sprečili moguće mučnine. Izbegavajte da pijete gvožđe s mlekom jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom bogatim vitaminom C, lakše će se apsorbovati. Gvožđe može izazvati zatvor ili dijareju, pa bi bilo najbolje da se posavetujete s lekarom pre nego što počnete da ga uzimate. Da bi se krvna slika popravila, potrebno je oko šest nedelja. Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može dovesti do potrebe za transfuzijom krvi. Osim toga, niske vrednosti eritrocita mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Anemija može dovesti do preopterećenja vašeg srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima.

   
 3. Big Moca

  Big Moca Član

  Postova:
  4.301
  Zahvala:
  25
  Lokacija:
  Valjevo
  Krvna slika: Šta su normalne vrednosti?

  Bez obzira na to da li se bojite igle ili vađenja krvi, odlazak u laboratoriju ipak je neophodan pri gotovo svakoj dijagnostici bolesti. Analize krvi jasno ukazuju na to da li je organizam zdrav, postoje li upalni procesi, neka bolest...

  Da se ne biste pitali šta predstavljaju nerazumljive skraćenice pored brojki na papiru koji vam je dao laborant, savetujemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst i naučite koje su referentne vrednosti kompletne krvne slike i leukocitarne formule (ona pokazuje broj leukocita - važnih ćelija u odbrani organizma od bolesti).
  [​IMG]
  Kompletna krvna slika


  Kompletna krvna slika je osnovna laboratorijska analiza krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja različitih poremećaja poput anemija, infekcija, virusnih oboljenja, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. Ovom analizom krvi dobija se uvid u broj i kvalitet eritrocita, trombocita i leukocita.

  ERITROCITI (Er)
  Crvena krvna zrnca su krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i učestvuju u prenosu kiseonika i ugljen-dioksida u organizmu.

  Referentne vrednosti:
  M 4,5-6,3 x 10 na 12/l
  Ž 4,2-5,4 x 10 na 12/l

  Povećan broj: dehidratacija, policitemija (retko oboljenje)
  Smanjen broj: jedan od pokazatelja anemije zajedno sa hematokritom, hemoglobinom i eritrocitnim konstantama


  LEUKOCITI (Le)
  Bela krvna zrnca stvaraju se u koštanoj srži i imaju ulogu u zaštiti organizma od infekcije, pri čemu svaka određena populacija leukocita (ima ih 5) ima posebnu funkciju, što se vidi u leukocitarnoj formuli koja se radi nezavisno od krvne slike, a preporučuje se kao obavezna dopuna koja upotpunjava sliku o stanju organizma.
  Referentne vrednosti: 4-10 x 10 na 9/l

  Povećan broj: bakterijska infekcija
  Smanjen broj: leukocitoza, virusno oboljenje, kod hemoterapije, primene nekih lekova


  HEMOGLOBIN (Hb)
  Hemoglobin je sastojak eritrocita i predstavlja proteinski kompleks koji prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen-dioksid iz tkiva natrag u pluća.

  Referentne vrednosti:
  M 140-180 g/l
  Ž 120-160 g /l
  Smanjen broj: anemija (gleda se sa eritrocitima i hemoglobinom i gvožđem)


  HEMATOKRIT (Htc)
  Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.
  Referentne vrednosti:
  M 0,40-0,50 L/l
  Ž 0,35-0,48 L/l

  Povećan broj: policitemija rubra vera (retka bolest čiji je uzrok nepoznat javlja se kod starijih osoba)
  Smanjen broj: dehidratacija, anemija


  TROMBOCITI (Tr)
  Trombociti su krvne pločice koje imaju ulogu u hemostazi i zgrušavanju krvi.
  Referentne vrednosti: 150-400 x 10 na 9/l

  Povećan broj: tromboza (spontano zgrušavanje krvi)
  Smanjen broj: autoimuna oboljenja, spontana tačkasta krvarenja, kod primene citostatika, posle transfuzije krvi


  ERITROCITNE KONSTANTE
  U okviru kompletne krvne slike rade se i takozvane eritocitne konstante koje daju informaciju o kvalitetu eritrocita.
  MCV (mean cell volume) - veličina eritrocita
  MCH (mean cell hemoglobin) - prosečna količina hemoglobina u eritrocitu
  MCHC (mean cell hemoglobin concentration) - prosečna koncentracija hemoglobina u eritrocitu
  RDW (red cell distribution width) - raspodela eritrocita po volumenu


  TROMBOCITNE KONSTANTE
  Trombocitne konstante daju informaciju o morfološkim osobinama trombocita, o njihovom volumenu, veličini.
  MPV (mean platelet volume) - raspodela trombocita po volumenu
  PDW (platelet distribution width) - prosečni volumen trombocita


  SEDIMENTACIJA (SE)
  Sedimantecija eritrocita ne ulazi direktno u sastav KKS, ali se preporučuje i uglavnom obavlja pri hematološkim pretragama jer ukazuje na moguće postojanje bolesti i prati se pri svim oboljenjima. Ova vrednost predstavlje brzinu kojom se eritrociti talože na dno uspravno postavljene epruvete. Normalna brzina SE isključuje postojanje bolesti, dok je ubrzana indikator za dalja ispitivanja.


  Referentne vrednosti:


  M (20-50 god.) 3-13 mm/h
  M (više od 50 god.) 2-23 mm/h
  Ž ( 20-50 god.) 4-24 mm/h
  Ž (više od 50 god) 5-28 mm/h
  Povećanje: u slučaju postojanja infekcije


  [​IMG]

  Leukocitarna formula
  Leukocitarna formula, odnosno diferencijalna krvna slika podrazumeva broj pojedinačnih grupa, tj. ćelija leukocita. Za dobru laboratorijsku analizu neophodno je uraditi i leukocitarnu formulu zajedno sa krvnom slikom. Postoje tri glavne vrste leukocita: granulociti (neutrofilni, bazofilni i eozinofilni), monociti i limfociti.
  Neutrofilni granulociti
  Neutrofilni granulociti zajedno sa monocitima čine osnovu odbrambenog sastava u organizmu.
  Referentne vrednosti: 40 - 75%
  Povećan broj (neutrofilija): bakterijske infekcije, traume, opekotine, upale, infarkt. Značajno su povišeni kod leukemije i proširenih malignih bolesti.
  Smanjen broj (neutropenija): virusne infekcije, bruceloza, tuberkuloza, reumatoidni artritis, poremećaji koštane srži, manjak vitamina B12.


  Limfociti
  Limfociti proizvode antitela i učestvuju u odbrani od virusa.
  Referentne vrednosti: 20-45%
  Povećan broj (limfocitoza): virusne infekcije (Epstein barr virus, citomegalovirus, rubeola), toksoplazmoza, bruceloza.
  Smanjen broj (limfopenija): kod lečenja kortikosteroidima, infiltracija koštane srži, AIDS, kod primenjivanja radioterapije i hemoterapije.


  Eozinofilni granulociti
  Eozinofilni granulociti učestvuju u odbrani od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.
  Referentne vrednosti: 2-4%
  Povećan broj (eozinofilija): astma, alergije, urtikarija, ekcemi, zračenje, kod oporavka od infekcije. Eozinofilija-mijalgija je sindrom koji se sastoji od bolova u mišićima i zglobovima, povišene temperature, osipa po koži, oticanja ruku i intenzivne eozinofilije.


  Monociti

  Monociti su najkrupnije ćelije krvi i glavna funkcija im je fagocitoza (deluju kao "usisivači" izumrlih ćelija)
  Referentne vrednosti: 2-10%
  Povećan broj (monocitoza): akutne i hronične infekcije, maligne bolesti.


  Bazofilni granulociti
  Bazofilni granulociti su najmanje zastupljena populacija leukocita i učestvuju u alergijskom odgovoru organizma.
  Referentne vrednosti: 0-1%
  Povećan broj (bazofilija): virusne infekcije, urtikarija, miksedemi, nakon hemolize i odstranjenja slezine.

  Referentne vrednosti se odnose na odrasle osobe.


  Izvor: Analiza
   
 4. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.930
  Zahvala:
  18.351
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ovo je eliksir-bomba koji će vam toliko popraviti krvnu sliku da ćete se i sami iznenaditi!

  [​IMG]

  Smanjenje razine hemoglobina u krvi, neovisno o broju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), smanjuje kapacitet krvi da prenosi kisik - i dovodi do anemije.


  U narodnoj medicini postoji više recepata za povećanje hemoglobina u krvi.


  Ova vitaminska bomba ili ljekoviti eliksir izuzetno je dobar i provjeren lijek za povećanje hemoglobina, podizanje razine krvnih zrnaca i poboljšanje opće krvne slike.


  Napravite ga odmah, osim što je super zdrav, vrlo je ukusan!


  Prirodni eliksir za poboljšanje krvne slike – recept


  Za pripremu ovog prirodnog lijeka - vitaminske bombe, vam je potrebno:

  • 200 ml meda
  • 200 gr jezgri oraha
  • 200 gr suhog grožđa
  • 200 ml soka od mrkve
  • 200 ml soka od cikle
  • 2 limuna
  Priprema:


  Operite 2 limuna.


  Rasijecite ih na pola i izvadite koštice.


  Sameljite s korom (ako su prskani – skinite koru) i stavite u neku staklenu teglu od litre.


  U smjesu mljevenog limuna dodajte med, cijeđeni sok od cikle i sok od cijeđene mrkve. Promiješajte.


  Poslije u ovu smjesu dodajte sitno isjeckane ili mljeven orahe i suho grožđe. I ponovo sve promiješajte.


  Dobit ćete oko 1 kg ukusne i vrlo zdrave ljekovite smjese.


  Čuvajte je u staklenoj tegli hladnjaku.


  Uzimajte tri puta dnevno po 1 žlicu prije jela.


  Može se koristiti koliko god želite. Nema nuspojava.


  Nakon tjedan-dva konzumiranja, provjerite krvnu sliku – i ugodno se iznenadite!


  Izvor: Atma/Uspesnazena.com
   

Preporučite stranicu