Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Leukemija

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od Big Moca, 11.10.2009.

 1. Big Moca

  Big Moca Član

  Postova:
  4.301
  Zahvala:
  31
  Lokacija:
  Valjevo
  Pronadjen lek protiv leukemije

  Peking

  [​IMG]

  Kineska nauka je pobedila leukemiju! Rat protiv najsmrtonosnijeg oblika ove opake bolesti krvi dobijen je revolucionarnom terapijom koja kombinuje otrov i derivat vitamina A, odnosno arsenik i retinoičnu kiselinu!

  Vest koju je o ovom otkriću nedavno emitovao Rojters, pozivajući se na tekst iz "Zbornika Nacionalne akademije nauka Amerike", prenele su i "Večernje novosti". Interesovanje naših čitalaca bilo je ogromno. Bio je to i povod da istražimo sa kolikom verovatnoćom i u kom je stadijumu do sada neizlečive leukemije, u narodu poznate kao rak krvi, moguće ozdravljenje.

  Prva i prava adresa na koju smo se obratili - rukovodilac tima kineskih naučnika koji je posle dve decenije istraživačkog rada dokučio spasonosno rešenje - profesor dr Čen Džu, molekularni biolog, akademik, danas ministar zdravlja Kine. Odgovarajući na sva naša pitanja, kako kaže "u ime svih koji su na ovom projektu radili, a to su Čen Sai Đuen, Hu Đijong i Liu Juenfang", naš sagovornik je potvrdio:

  - Od 85 pacijenata (47 muškaraca i 38 žena, prosečne starosti 37 godina) izlečeno je 80. Bez mogućnosti da se bolest vrati. Novom metodom lečili smo najteži oblik leukemije - akutnu promijelocitičnu, koja se karakteriše prekidom sazrevanja ćelija u koštanoj srži. Suština naše terapije je da obolele ćelije ozdrave, nastave razvoj, a da se ne uništavaju zdrave, koje do sada hemoterapija nije štedela.

  Na opasku da, kada se kaže arsenik, jedina asocijacija je otrov, pa otud i pitanje kako je njime moguće lečenje, profesor Čen kaže:

  - Najkraće, da bi vaši čitaoci razumeli, derivat vitamina A pospešuje sazrevanje nedozrelih ćelija, a arsenik je protiv malignih. Značajno je i to da terapija nije izazvala srčane smetnje, niti smetnje u plućima. U krvi i urinu pacijenata, posle dve godine primenjene terapije, nisu nađeni tragovi arsenika za koji se sumnjalo da zbog svoje toksičnosti može da izazove neželjene pojave.

  - Može li stadijum bolesti da bude limitirajući faktor za uspeh lečenja?

  - To nema značajniji uticaj na efekat lečenja. Možda je to zbog toga što je veliki broj pacijenata, posle primene naše terapije, imao dobre rezultate. Ali, želim da istaknem: naše ispitivanje koje je rezultiralo uspehom, nije obuhvatilo pacijente već lečene nekom drugom terapijom, i one kod kojih su se ponovo pojavili znaci bolesti. Stoga na ovo pitanje ne mogu da dam potpun odgovor.

  - Kada će lečenje ovim metodom biti dostupno i pacijentima, na primer, iz Srbije, ili pod kojim uslovima mogu da budu primljeni u klinike gde se primenjuje ova terapija?

  - Trenutno u Kini, bolnica "Rui Đin" pri Drugom šangajskom medicinskom fakultetu, kao i druge pridružene bolnice, primenjuju lečenje uz pomoć transretinolske kiseline i arsentrioksida. I pacijenti iz Srbije sa dijagnozom akutne promijelocitne leukemije, uz ličnu saglasnost, svakako mogu u ovoj bolnici da se leče. I, iskreno se nadam da im možemo pomoći, odnosno učinićemo sve da im tu pomoć i pružimo.

  Težak jezik

  Kombinovana metoda lečenja akutne promijelocitične leukemije kombinovanom terapijom arsenika i transretinoične kiseline (derivat vitamina A) primenjena je aprila 2001. godine. Desilo se to u hematološkom institutu bolnice „Rui Đin“, pri Drugom medicinskom fakultetu u Šangaju.

  Na pitanje kako to da se o ovoj terapiji, koja je pokazala revolucionarni rezultat, saznalo tek ove godine, prof. dr Čen Džu je odgovorio:

  "Pre objavljivljanja našeg rada u Zborniku Nacionalne akademije nauka Amerike, već je bilo pokušaja da se on plasira široj javnosti. Nažalost, malo je kome pošlo za rukom da ga tačno prevede sa kineskog. Bio je, u stvari, već preveden, ali pogrešno".

  Naučna elita

  Rezultat do kog je došao tim profesora Čen Džua, okupio je stručnjake najznačajnijih naučnih institucija u Kini. Članovi su iz Akademije nauka, Šangajskog instituta bioloških nauka i Instituta za hematologiju "Rui Đin" bolnice u Šangaju, kao i uglednog šangajskog Drugog medicinskog fakulteta i njemu pridruženog centra za sistemsku biomedicinu.

  ''Zlatni partneri''

  DA li arsenik, posle uspešnog lečenja akutne promijelocitne leukemije, može da leči i druge oblike ove bolesti, kao što je hronična mijeloidna leukemija? Čen Džu i njegov tim su započeli ispitivanja, ali umesto arsenik-trioksida, izabrali su arsenik-sulfid. Preliminarni rezultati DNK čipa pokazali su da zajednička upotreba ovih jedinjenja premašuje njihovu individualnu primenu. Primećeno je povećano izumiranje malignih ćelija, a ova dva arsenika, za ovaj tip leukemije postaće - "zlatni partneri".


  Izvor: Zdravlje
   
 2. belja91

  belja91 TMF Član

  Postova:
  1.436
  Zahvala:
  12
  Lokacija:
  Obrenovac
  Blizina nuklearki povećava rizik od leukemije

  [h=2]Blizina nuklearki povećava rizik od leukemije[/h]Između 2003. i 2007. godine u okolini francuskih 19 nuklearki registrovan je povećan broj slučajeva leukemije kod dece

  [​IMG]

  PARIZ - Između 2003. i 2007. godine u okolini francuskih 19 nuklearki registrovan je povećan broj slučajeva leukemije kod dece, objavili su danas stručnjaci.

  Kada se analizira stanje u dužem periodu, međutim, nema povećanog broja slučajeva leukemije u odnosu na prosek, utvrdio je tim eksperata, koji predvodi Žaklin Klavel iz francuskog Centra za epidemiološka istraživanja i zdravlje stanovništva, prenela je francuska novinska agencija AFP.  U pomenutom petogodišnjem periodu zabeleženo je 14 slučajeva leukemije kod dece koja su živela u radijusu od pet kilometara oko nuklearki, gotovo dvostruko više od francuskog proseka.


  S druge strane, kada se posmatra period od 1990. do 2007, učestalost slučajeva leukemije u okolini francuskih nuklearki ne premašuje nacionalni prosek.

  Porast oboljevanja između 2003. i 2007. se ipak ne može ignorisati, smatra Klavelova, naročito zato što se se on ne odnosi na samo neka nuklearna postrojenje ili na određeni tip nuklearki, već na sve.  Istraživanje francuskog tima se, inače, bavilo samo učestalošću leukemije među decom u radijusu od pet kilometara od nuklearnih elektrana.  Zbog toga, kao i činjenice da nije nađeno rešenje ove zagonetke, francuski tim se zalaže za dodatna istraživanja tog problema.

  V. Novosti
   

Preporučite stranicu