Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Leonard Cohen - Kolekcija

Diskusija u 'Torrent Muzika' započeta od Torrent Maniak, 14.11.2016.

 1. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]
  Sve o Leonard Cohen-u možete naći na PDF-u


  Strane Biografije,


  hvala od srca Koleginici Crvendać..............


  RIP.........21.9.1934 - 7.11.2016


  You Want It Darker
  Can't Forget A Souvenir of the Grand Tour
  Live At The Isle Of Wight 1970
  Death of a Ladies' Man
  Tribute to Leonard Cohen - Songs of Love and Love
  Popular Problems

  The Future & I'm Your Man
  Old Ideas
  Dear Hesather
  Songs From The Road (2010)
  Live in London
  Greatest Hits
  The Essential
  Songs From a room
  Opus Collection
  Angels At My Shoulder Live 1993

  Various Position

  Poem - Leonard Cohen in Deutscher Sprache
  Recent Songs
  New Skin for the Old Ceremony
  Ten New Songs

  Poem - Leonard Cohen in deutscher Sprache
  Leonard Cohen - The Presence (live in Zurich,Switzerland)
  Cohen Live (1994)
  Live at Montreux 07-09-1985
  Live In Dublin (2013)
  Leonard Cohen - Live Songs (Live) (1973)
  Columbia Radio Hour Live! (Live) (1993)
  Field Commander Cohen (Tour of 1979)


  Bootlegs:

  1968 At The Beeb (320)
  1968 London (Prof. Stoned 2016) (L)
  1972 Dublin,Ireland 1972-03-18 (320)
  1979 Falkoner Teatret, Copenhagen, Denmark 1979-10-17 (L)
  1985 Casino, Montreux, Switzerland 1985-07-09 (L)
  1985 Vienna Austria 1985-07-06 (L)
  1988 Laugardalsholl Reykjavik 1988.06.24 (L)
  1988 Royal Albert Hall May June 1, 1988 (VBR 174-200)
  1993 The Presence. Zürich, Switzerland May 21,1993 (192)
  1994 Interview Radio BBC 1994-08-07 (192)
  2009 Coachella Valley Music & Arts Festival in Indio, Calif April 17 2009 (L)
  2013 Auckland, New Zealand 2013-12-21 (L)


  Pozdrav od Maje,Baneta i Kaće


  Tekstove pesama pevača možete naći na PDF-u

  Strani Tekst. Pesama


  Hvala Liji i Crvenoj od srca,Bane

   
  Poslednja izmena: 26.11.2016
 2. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  Lenard Koen, kanadski kantautor, pesnik i romanopisac, rođen je 1934. u Montrealu. Svoj život u književnosti počinje vrlo rano, 1956. kada sa sedamnaest godina objavljuje svoju prvu zbirku poezije Let Us Compare Mythologies (Hajde da poredimo mitologije). Nekoliko godina kasnije izlazi i The Spice-Box of Earth (Kutija sa začinima Zemlje), zahvaljujući kojoj ga kritičari proglašavaju jednim od najboljih mladih pesnika engleskog govornog područja u Kanadi.

  Početkom šezdesetih godina, Koen odlazi da živi na grčkom ostrvu Hidra, gde nastaju njegovi romani The Favourite Game (Omiljena igra, 1963) i Beautiful Losers (Divni gubitnici, 1966), kao i zbirke poezije Flowers for Hitler (Cveće za Hitlera, 1964) i Parasites of Heaven (Paraziti raja, 1966).

  Po povratku u Ameriku Koen se usredsređuje na muziku te 1967. izlazi njegov prvi studijski album Songs of Leonard Cohen. Tokom narednih decenija, Koen objavljuje dvanaest albuma, koji danas predstavljaju temelj i srž anglosaksonske muzike, a njega svrstavaju među najuticajnije umetnike današnjice. No, Koen ni u cvatu svoje muzičke karijere, prepune nagrada i priznanja, nije napustio svoju prvu ljubav, poeziju. Naime, 1972. izlazi zbirka pesama The Energy of Slaves (Snaga robova), potom 1978. Death of a Lady’s Man (Smrt ljubavnika), a 1984. Book of Mercy (Knjiga Milosti), za koju je dobio nagradu za poeziju, koju dodeljuje Kanadsko udruženje autora.

  Sredinom devedesetih, Koen se povlači u zen manastir nadomak Los Anđelesa, gde provodi narednih pet godina. Godine 1999. napušta izolaciju i vraća se (i javnom) pisanju, komponovanju i koncertima. U narednim godinama objavljuje knjige Stranger Music: Selected Poems and Songs (Muzika stranca: Izabrane pesme i songovi, 1993) i Book of Longing (Knjiga čežnje, 2006).

  Na srpskom jeziku do sada su mu objavljene knjige poezije Snaga robova (1981), Šta ja radim ovde: Izbor 1956-1986 (1987), obe u izboru i prevodu Vladislava Bajca, kao i zbirka pesama Napredovanje stila (1988), u prevodu Bogdana Mrvoša.

  Iako u poodmaklom životnom dobu, Koen je od 2008. do 2012. održao nekoliko svetskih muzičkih turneja, a domaća publika je imala priliku da ga gleda 2009. godine, kada je posetio i Beograd. Još jedna turneja je započela 2013. godine.

  Za roman Omiljena igra Koen je 1964. godine dobio „The Quebec Literary Competition Prize“, prvu godišnju književnu nagradu u Kanadi za pisce na engleskom jeziku.

  Godine 2011. Koen je primio špansku nagradu princa od Asturije za književnost.

  Među književnim nagradama je i „Inaugural PEN Award for Song Lyrics of Literary Excellence“ (PEN nagrada za stihove od izuzetne književne vrednosti), koja je Koenu dodeljena 2012. godine.

  Poslednjih godina njegovo ime često se nalazi na listi pisaca nominovanih za Nobelovu nagradu za književnost.


  Izvor: geopoetika


  Knjige (možete naći na sajtu)

  Selected Poems 1956–1968


  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Divni gubitnici

  [​IMG]  Tri godine posle objavljivanja romana Omiljena igra, Koen je 1966. iznenadio javnost svojim drugim romanom. Ne pojavom, već sadržajem i stilom: Divni gubitnici su po svojim temama, kao i izuzetnom modernošću, na ivici drskog eksperimenta, zatekli pre svega oficijelnu kritiku koja nije znala kako da odgovori na ovakav izazov. Pred čitaocima, i kritičarima, bila je proza potpuno drugačija od prethodne: glavni lik je indijanska svetica iz 17. veka, radnja se vrti oko ljubavnog trougla, tu je separatistički pokret Kvebeka, antagonizmi i bombe između kanadskih frankofona i anglofona i dr. Roman je koristeći širok dijapazon književnih tehnika, aluzija, mašte i simbolike obilovao seksualnošću, misticizmom, drogama – radikalizmom 60-ih...

  No, danas, pola veka od nastanka, Divni gubitnici su postali nacionalni kanon: roman je i zvanično proglašen prvom knjigom koja je u kanadsku književnost uvela postmodernizam. Za razliku od početne prodajne skepse, postao je stalno i sigurno prodavani roman koji je do sada, zajedno sa prethodnim, prodat u desetak miliona primeraka. Naravno da na ovaj broj nisu uticali samo književni razlozi; Koen je iz decenije u deceniju, svi smo tome svedoci, sve popularniji kantautor, pesnik i majstor koncertne magije. Njegovih osamdeset godina liče na nečiju mladost. Ali, ni Koen ne bi bio to što jeste da za Divne gubitnike nije samoironično rekao da je to: „više posledica sunčanice nego knjiga“, misleći na sunce grčkog ostrva Hidra, na kojem je pisao roman. A mi dodajemo tom činu pisanja amfetamine, ploče Reja Čarlsa i post koji je držao komponujući (!) knjigu zarad dosezanja njemu uhvatljivih razloga...

  Vladislav Bajac  Kritičar Boston glouba roman je poredio sa prozom Džejmsa Džojsa, a Si-Bi-Si ga je kvalifikovao kao „jedno od najradikalnijih i najneobičnijih književnih dela ikada objavljenih u Kanadi“.

  „Najodbojnija knjiga ikada napisana u Kanadi... važan promašaj. Istovremeno, to je verovatno najzanimljivija kanadska knjiga u ovoj godini.“

  Robert Fulford, Toronto Star  „Najživlji, najhrabriji i očaravajući savremeni roman.“

  Majkl Ondatje, 1970

  Omiljena igra


  [​IMG]  „Postoji li kanadski roman jednako uverljiv, sa isto tako dobro uhvaćenim mladalačkim nemirom, kao Selindžerov Lovac u raži? Apsolutno!... prvi roman Lenarda Koena Omiljena igra! Jedan od deset najboljih kanadskih romana dvadesetog veka.“

  Globe and Mail (januar 2000)

  „Ovo je ona vrsta knjige koja sama sebi postaje pravilo, iz prostog razloga što ne postoji ništa drugo sa čim bi se mogla uporediti."

  Calgary Albertan

  Ima mnogih koji Omiljenu igru ipak porede sa filmom Sema Mendeza Američka lepota. Bili u pravu ili ne, time knjigu svrstavaju među kultne i neprolazne vrednosti. Mada, najmanje bi se pogrešilo kada bi se ovaj Koenov roman prvenac, napisan u njegovoj 29. godini, poredio sa bilo čim drugim što je zapravo on sam napisao. Jer preko montrealskog odrastanja, mladosti, putenosti, erotike i prve ljubavi Koen tj. junak prelazi put od sveta mašte do sveta realnosti: to je doba u kojem se do tada Koen tj. junak događao stvarima, a od tada su se stvari počele događati njemu.

  Iako proza, ovaj roman je oda pesničkom duhu i jeziku, molitva lepoti; kristalno čisto obožavanje lepote, žene, tela, žene u telu. („Jadna savršena lepoto!“, Koen). Kakva šteta što Koen nije objavio više proznih knjiga osim ove i Divnih gubitnika! Kakva bi to literatura danas mogla biti!? No, zapravo, ipak, znamo: ako nemamo prozu, imamo njegovu poeziju. Eto kako bi mu proza izgledala! Uostalom, to se već dalo prepoznati pre pola veka, u Omiljenoj igri, te 1963. godine. Tada je u Grčkoj završio pisanje ovog romana zahvaljujući višegodišnjoj stipendiji koju je dobio od Umetničkog saveta Kanade. Kada je 2012. dobijao Nagradu Glen Guld, Koen je novčani deo od pedeset hiljada dolara poklonio (vratio) istom tom Umetničkom savetu Kanade za potrebe stipendiranja novih mladih umetnika, rečima da (kao jedan od prvih stipendista): „Bez pomoći i ohrabrenja Kanadskog saveta nikada ne bih ni napisao Omiljenu igru.”

  Dodajmo: a mi ne bismo imali roman od pre pola veka koji kao da je danas napisan.

  Vladislav Bajac
  PS

  Ovo sam ovde stavio,pa kad kasnije nađem(o) knjige tekstovi će biti iskopirani u PDF Biblioteka...........
   
  Poslednja izmena od urednika: 25.11.2016
 3. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]  Artist: Leonard Cohen
  Album: Can't Forget A Souvenir of the Grand Tour
  Genre: Rock, Vocal
  Year: 2015

  Music Format: MP3
  Quality: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
  Channels: Joint Stereo / 44100 hz

  Playing Time 00:48:32
  Total Size: 112,37 MB

  Tracklist:

  01. Leonard Cohen - Field Commander Cohen (Live at Denver Soundcheck, 2012)[04:21]
  02. Leonard Cohen - I Can't Forget (Live at Copenhagen Show, 2012)[04:15]
  03. Leonard Cohen - Light as the Breeze (Live at Dublin Show, 2012)[06:30]
  04. Leonard Cohen - La Manic (Live at Quebec City Show, 2012)[04:12]
  05. Leonard Cohen - Night Comes On (Live at Monchengladbach Show, 2012)[05:52]
  06. Leonard Cohen - Never Gave Nobody Trouble (Live at Odense Soundcheck, 2013)[04:48]
  07. Leonard Cohen - Joan of Arc (Live at Quebec City Soundcheck, 2012)[06:28]
  08. Leonard Cohen - Got a Little Secret (Live at Auckland Soundcheck, 2013)[04:32]
  09. Leonard Cohen - Choices (Live at Christchurch Soundcheck, 2013)[03:28]
  10. Leonard Cohen - Stages (Live at Sydney Show and Hamburg Soundcheck, 2013)[03:39]
   

  Dodate datoteke:

 4. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]
  Artist: Leonard Cohen
  Album: Live At The Isle Of Wight 1970
  Genre: Folk-Rock
  Year: 1970

  Music Format: FLAC
  Quality: Lossless, (avg. compression: 48 %)
  Channels: Stereo / 44100 HZ / 16 Bit

  Playing Time: 01:19:44
  Total Size: 398,57 MB


  Tracklist:

  01. Leonard Cohen - Introduction [03:05]
  02. Leonard Cohen - Bird On The Wire [04:15]
  03. Leonard Cohen - 'Intro to So Long Marianne' [00:15]
  04. Leonard Cohen - So Long Marianne [07:07]
  05. Leonard Cohen - 'Intro - Let's Renew Ourselves Now...' [00:51]
  06. Leonard Cohen - You Know Who I Am [03:58]
  07. Leonard Cohen - 'Intro To Poems' [00:29]
  08. Leonard Cohen - Lady Midnight [03:37]
  09. Leonard Cohen - They Locked Up A Man [Poem] / A Person Who Eats Meat / Intro[01:59]
  10. Leonard Cohen - One Of Us Cannot Be Wrong [04:54]
  11. Leonard Cohen - The Stranger Song [06:47]
  12. Leonard Cohen - Tonight Will Be Fine [06:39]
  13. Leonard Cohen - Hey, That's No Way To Say Goodbye [03:34]
  14. Leonard Cohen - Diamonds In The Mine [05:22]
  15. Leonard Cohen - Suzanne [04:26]
  16. Leonard Cohen - Sing Another Song, Boys [06:31]
  17. Leonard Cohen - The Partisan [05:13]
  18. Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat [06:15]
  19. Leonard Cohen - Seems So Long Ago, Nancy [04:18]
   

  Dodate datoteke:

 5. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  Leonard.Cohen-Death.of.a.Ladies' Man.(1977).[Reissue 2014].


  [​IMG]
  Artist: Leonard Cohen
  Album: Death of a Ladies' Man
  Genre: Folk, Rock
  Year: 2014

  Music Format: MP3
  Quality: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
  Channels: Joint Stereo / 44100 hz

  Playing Time: 00:42:50
  Total Size: 98,06 MB


  Tracklist:

  01. Leonard Cohen - True Loves Leaves No Traces
  02. Leonard Cohen - Iodine
  03. Leonard Cohen - Paper Thin Hotel
  04. Leonard Cohen - Memories
  05. Leonard Cohen - I Left a Woman Waiting
  06. Leonard Cohen - Don't Go Home With Your Hard-On
  07. Leonard Cohen - Fingerprints
  08. Leonard Cohen - Death of a Ladies' Man   

  Dodate datoteke:

 6. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]  Artist: Various Artists
  Album: Tribute to Leonard Cohen - Songs of Love and Love
  Genre: Folk
  Rock
  Year: 2014

  Music Format: MP3
  Quality: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
  Channels: Joint Stereo / 44100 hz

  Playing Time: 00:56:47
  Total Size: 130,02 MB


  Tracklist:

  01. Jeff Buckley - Hallelujah
  02. Anna Calvi - Joan of Arc
  03. Nick Cave - Avalanche
  04. Nina Simone - Suzanne (Live)
  05. Liz Green - Sisters of Mercy
  06. Buck 65 - Who by Fire
  07. Aaron - Famous Blue Raincoat
  08. The Miserable Rich - The Stranger Song
  09. Lambchop - Chelsea Hotel #2 (Live)
  10. Yules feat. Henk Hofstede - Take This Waltz
  11. Susanna and the Magical Orchestra - Hallelujah
  12. Lail Arad - 1934 (A Song for Leonard Cohen)
   

  Dodate datoteke:

 7. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]  Artist: Leonard.Cohen
  Album: Popular Problems
  Genre: Folk
  Year: 2014

  Music Format: MP3
  Quality: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
  Channels: Joint Stereo / 44100 hz

  Playing Time: 31:18
  Total Size: 93,18 MB


  Tracklist:

  1. Leonard Cohen - Slow [02:54]
  2. Leonard Cohen - Almost Like The Blues [02:56]
  3. Leonard Cohen - Samson In New Orleans [04:07]
  4. Leonard Cohen - A Street [03:01]
  5. Leonard Cohen - Did I Ever Love You [03:39]
  6. Leonard Cohen - My Oh My [03:05]
  7. Leonard Cohen - Nevermind [04:08]
  8. Leonard Cohen - Born In Chains [04:24]
  9. Leonard Cohen - You Got Me Singing [03:00]   

  Dodate datoteke:

 8. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  The Future & I'm Your Man (FLAC)  597.4 MB  [​IMG]


  INFO
  CD1
  Artist.....................: Leonard Cohen
  Album...................: The Future
  Genre.....................: Rock
  Year........................: 1992
  Total Size................: 358 MB
  Music Format.........: FLAC
  Quality...................: Lossless
  Channels.................: Joint Stereo / 44100 hz

  [​IMG]


  "The Future" � 6:41
  "Waiting for the Miracle" (Cohen, Sharon Robinson) � 7:42
  "Be for Real" (Frederick Knight) � 4:32
  "Closing Time"� 6:00
  "Anthem" � 6:09
  "Democracy" � 7:13
  "Light as the Breeze" � 7:14
  "Always" (Irving Berlin) � 8:04
  "Tacoma Trailer" � 5:57
  [​IMG]


  CD2
  Artist.....................: Leonard Cohen
  Album...................: I'm.Your.Man
  Genre.....................: Rock
  Year........................: 2005
  Total Size................: 239 MB
  Music Format.........: FLAC
  Quality...................: Lossless
  Channels.................: Joint Stereo / 44100 hz

  [​IMG]


  01_First We Take Manhattan_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  02_Ain't No Cure For Love_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  03_Everybody Knows_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  04_I'm Your Man_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  05_Take This Waltz_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  06_Jazz Police_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  07_I Can't Forget_I'm Your Man_Cohen, Leonard
  08_Tower Of Song_I'm Your Man_Cohen, Leonard
   

  Dodate datoteke:

 9. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]
  [​IMG]
  Artist.....................: Leonard Cohen
  Album...................: Old Ideas
  Genre.....................: Rock
  Year........................: 2012
  Playing Time..........: 00:41:19
  Total Size................: 94,98 MB

  Music Format.........: MP3
  Quality...................: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
  Channels.................: Joint Stereo / 44100 hz  [​IMG]
  01. (00:03:51) Leonard Cohen - Going Home
  02. (00:07:35) Leonard Cohen - Amen
  03. (00:04:09) Leonard Cohen - Show Me The Place
  04. (00:04:29) Leonard Cohen - Darkness
  05. (00:03:08) Leonard Cohen - Anyhow
  06. (00:03:05) Leonard Cohen - Crazy To Love You
  07. (00:02:52) Leonard Cohen - Come Healing
  08. (00:03:22) Leonard Cohen - Banjo
  09. (00:04:45) Leonard Cohen - Lullaby
  10. (00:04:03) Leonard Cohen - Different Sides
   

  Dodate datoteke:

 10. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Ja sam opasni čika....... Moderator

  Postova:
  27.620
  Zahvala:
  34.819
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  http://serbianforum.org/
  [​IMG]  67.9 MB


  Although this is Leonard Cohen's second album since a decade-long absence from recording that began after the release of 1992's The Future, the reality of his return is still difficult to get your brain around. When he emerged from years of monastic exile to issue 2001's Ten New Songs, it was like discovering a long-deceased relative sitting in the parlor and patting their lap for you to come sit as if they'd never left. Life after death suits Cohen. He's always been a box of paradoxes: Canada's poet laureate singing songs for New York; a voice made more beautiful by its untaught commonplaceness; and, according to Anjani Thomas, "the only man I know who pairs Kraft Macaroni & Cheese with a 1982 Chateau La Tour."

  Dear Heather is the 70-year-old singer's 11th studio recording, and it suits his age. The backing music evokes NPR filler (you can either thank or curse producer Leanne Ungar for this)-- nocturnal smooth jazz, elevator sax lines, and aged hipster tropes-- but Cohen's towering presence and deft songwriting breathe life into the lite-jazz arrangements, a reminder that the oft-abused genre is innately pleasant. The juxtaposition of Cohen's canny sophistication with the fanciful music results in a smoothness with an edge; a razor wrapped in silk.

  It's fitting that the man who returned from oblivion sings like a ghost: Cohen's voice is almost gone. His resonant baritone has flattened and deepened to a papery whisper; he sounds how Tom Waits might if a powerful lozenge scoured away the rusty pots and pans clanging on his vocal cords. But Cohen has always been adept at turning liabilities into advantages, and his voice scrapes powerfully over the evocative music.

  Dear Heather continues Cohen's longtime collaborations with Sharon Robinson and Anjani Thomas. Robinson-- a talented singer, songwriter, and producer-- has been working with Cohen since the late 1970s, and jazz singer Thomas has since 1984. Besides co-writing and arranging many songs on the album, both singers' angelic voices paint bright stripes across Cohen's broad swathes of gray and keep them from diffusing into aether. They're the cavorting muses to his bohemian elder statesman, propping up the weary lion in winter as he sings of sorrow and redemption.

  The dark, wistful "The Letters" is a throwback to classic Cohen brooders like "Last Years Man"; barely-there murmurs slink over ascetic piano and guitar. Cohen's stately stage whisper, "Your story was so long/ The plot was so intense", amplifies the aching loveliness of Robinson's chorus. The libidinous "Because Of" proves the old dog's still got some lead in his pencil. Over a percolating shuffle remindful of Rain Dogs-era Waits, Cohen indulges a bit of sly self-awareness: "Because of a few songs wherein I spoke of their mystery/ Women have been exceptionally kind to my old age". And the title track finds Cohen intoning one short verse ("Dear Heather, please walk by me again/ With a drink in your hand/ And your legs all white from the winter"), sometimes speaking the words and sometimes spelling parts of them-- all over a trilling circus organ, trumpets, and breathy harmonies. This is Cohen at his most playful and enigmatic; clipped motes of ephemeral photo-realism.

  The second mode of Dear Heather is literally elegiac: More than a third of its songs are dedicated to passed friends and colleagues. "Go No More A-Roving" is a Lord Byron sonnet set to jazzy muzak, in memory of the great Canadian poet, novelist and pedagogue Irving Layton, who was Cohen's teacher at the Jewish parochial school Herzliah. "On That Day" is Cohen's 9/11 song, which he handles with his usual humility, responding to the scenery-chewing on both sides of the moral axis with a resigned, musical shrug of helplessness: "I wouldn't know, I'm just holding the fort/ Since that day they wounded New York". The song's simplicity-- all starry piano and springy Jew's harp (which is usually an antic, clownish embellishment, but which Cohen has proved able to use tastefully at least since "Bird on a Wire")-- imbues it with a weary sorrow that casts ripples throughout the album. It's immediately contrasted by "Villanelle for Our Time", dedicated to Frank Scott, which recasts the late poet's villanelle as a beatnik spoken word piece, and seems a spiritual tonic responding to "On That Day": "From bitter searching of the heart/ Quickened with passion and with pain/ We rise to play a greater part".

  Ascribing a numerical value to Cohen feels like rating a sunrise or a religion; one feels absurdly insufficient. Because inaccuracy would be a ghastly dishonor to the candid spirit of Cohen's music, I wrestled prodigiously with my rating. Was I inflating it because of my regard for its author? This sort of lite-jazz is certainly outside of my usual purview. Would these songs still be enchanting if similarly sung by a less hallowed figure? I decided that the honest answers were yes and no, respectively, but that this did nothing to gainsay the rating. That authorship is a silent but vital aesthetic component of art is a point Borges incontrovertibly proved in "Pierre Menard, Author of Don Quixote", which I'll encapsulate with its final sentence: "Would not the attributing of The Imitation of Christ to Louis Ferdinand Celine or James Joyce be a sufficient renovation of its tenuous spiritual counsels?" As long as an album's impact is genuinely felt, it's inconsequential if the impact partially stems from the powerful aura of its creator.

  Dear Heather is gorgeous, quietly poignant rendering of autumnality. Only Cohen could have pulled it off. And unlike Ten New Songs, I can't stop listening to it, which seems the ultimate justification for praise. Above all else, it's an honest document of this stage of Cohen's life, and it therefore honors his lifelong commitment to unflinching self-scrutiny. With its scattered, melancholic requiems permeating their neighbor songs by osmosis, one can't help but feel the entire album amounts to Cohen preemptively penning his own eulogy. In doing so, he defies Dylan Thomas's directive to not go gentle into that good night; instead he whispers, whispers to the dying of the light. It's a perfectly apt home stretch for an oeuvre that has always been marked by grace, equanimity, and quiet dignity.

  Song Lists:

  01-Go No More A-Roving 3:43
  02-Because Of 3:03
  03-The Letters 4:47
  04-Undertow 4:21
  05-Morning Glory 3:31
  06-On That Day 2:06
  07-Villanelle For Our Time 5:56
  08-There For You 4:39
  09-Dear Heather 3:42
  10-Nightingale 2:30
  11-To A Teacher 2:35
  12-The Faith 4:19
  13-Tennessee Waltz (Live) 4:04
   

  Dodate datoteke:

Preporučite stranicu