Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Krioterapija | Kriomasaža

Diskusija u 'Medicinski' započeta od Mr.Daky, 14.02.2012.

 1. Mr.Daky

  Mr.Daky Cupidon VIP

  Postova:
  5.185
  Zahvala:
  1.260
  Lokacija:
  In heart!
  Krioterapija | Kriomasaža


  Krioterapija je liječenje primjenom hladnoće u terapijske svrhe. Poznato je da je u medicini prisutna stoljećima.
  Učinci kod primjene hladnoće u terapijske svrhe su smanjenje metaboličke aktivnosti, smanjenje edema ( otekline ), smanjivanje aktivnosti motoričkih i osjetnih živaca, smanjenje mišićne snage zbog smanjenog protjecaja krvi, pad temperature tkiva, vazokonstrikciju (suženje krvnih žila), povećanje viskoznosti (gustoće) krvi i smanjenje lokalnog protjecaja krvi. Dolazi do promjene boje kože u modru boju zbog povećane koncentracije ugljičnog dioksida.
  Bolesnik prilikom primjene osjeća hladnoću koja prelazi u bolnu hladnoću što se manifestira žarenjem ili toplinom i na samom kraju osjeća ukočenost i anesteziju. Hlađenjem se smanjuje sloboda pokreta u zglobovima.
  Krioterapiju primjenjujemo pomoću leda, uranjanjem u hladnu vodu dio tijela ili cijelo tijelo, strujom volatilne tekućine (fluori-metanom) i strujom hladnog zraka.
  Primjenjuje se za smanjenje lokalnog krvarenja, spazma, upale, akutne boli, akutnih opeklina i za facilitaciju (podraživanje) motoričkog odgovora. Ne primjenjuje se ili se primjenjuje sa određenom dozom opreznosti kod osoba koje su sklone ozeblinama, vrlo starih ili mladih osoba zbog promjene osjetljivosti, izrazite osjetljivosti ili alergije na hladnoću i kod kompromitirane cirkulacije.

  KRIOMASAŽA
  Kriomasaža je masaža sa ledom. Primjenjuje se tako da laganim kružnim, ritmičnim i ujednačenim pokretima masiramo određeni dio tijela izravno sa ledom. Postupak traje ovisno o debljini kože i potkožnog tkiva koji se tretira. Područje sa manje potkožnog tkiva i masnih naslaga se manje tretira otprilike 3 minute, za razliku od onih koji imaju veći postotak masnog tkiva i do 10 minuta. Bolja je učinkovitost nego kod primjene obloga sa kemijskim sastavom.
  Kriooblozi se primjenjuju na više načina. Ledom u plastičnim vrećicama, ručnikom natopljenim u hladnu vodu na kojem ostaju komadići leda ili sa kemijskim kriooblogom. Sve vrste krioobloga se stavljaju prvo na ručnik pa zatim na kožu određenog dijela tijela. Ledene ručnike moramo više puta mijenjati, jer se kristalići leda brzo tope. Kemijske krioobloge koji u sebi imaju silikonski gel moramo prije primjene držati u zamrzivaću da bi se mogli odmah primjeniti. Primjena krioobloga traje 5-15 minuta i ovisi isto o količini masnog tkiva. Masno tkivo je dobar izolator pa smanjuje prodiranje hladnoće u dublja tkiva. Također na smijemo zaboraviti i na subjektivan osjećaj bolesnika i na izgled kože koja se tretira.
  Kriokupke se primjenjuju za hlađenje određenih ekstremiteta (ruke, noge) koji se urone u hladnu vodu. Temperatura varira 13-18 Celzijevih stupnjeva, a trajanje je postupka 30 sekundi. Kraće je trajanje postupka, što je niža temperatura vode. Ako je potrebno ponavlja se nekoliko puta na dan.
  Facilitacija (podraživanje) je metoda kojom pomoću kockice leda podražujemo kožu iznad određenog mišića. Nakon što trljamo kockicom 3-4 puta to mjesto nastupa za neko vrijeme značajna facilitacija. Najčešće se primjenjuje kod oštećenje centralnog motoričnog neurona (npr. hemiplegije = oduzetost jednog dijela tijela).
  Kombinirana terapija pod imenom RICE je skraćenica od engleskih pojmova rest, ice, compression i elevation. Te riječi na hrvatskom znače odmor, led, kompresija sa zavojem i elevacija ( podizanje određenog dijela tijela iznad podloge). Primjenjuje se najčešće kod sportskih ozljeda kao što su istegnuća, uganuća, iščašenja ili fraktura (prijeloma).
  MJERE OPREZA PRI PRIMJENI HLADNOĆE
  1. STUPANJ – oteklina, crvenilo, neosjetljivost
  2. STUPANJ – stvaranje edema, mjehura ili obojega na koži koja je djelomično oštećena
  3. STUPANJ - oštećenje cijele debljine kože uz djelomično ili potpuno oštećenje potkožja
  4. STUPANJ – oštećenje cijele debljine kože i ostalih dubljih tkiva kao što su mišići i kosti


  Izvor:
  fizioterapeut-rijeka.com
   
  Drago55555 se ovo sviđa.

Preporučite stranicu