Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Konačno otkriveno zašto zebre imaju pruge?

Diskusija u 'Životinjsko Carstvo' započeta od maja_jevtic, 19.01.2015.

 1. maja_jevtic

  maja_jevtic Urednik

  Postova:
  9.195
  Zahvala:
  10.711
  Pol:
  Ženski
  Konačno otkriveno zašto zebre imaju pruge?

  B92


  Postoje različite vrste objašnjenja zašto zebre imaju pruge, od toga da tako zavaravaju lavove do toga da pomoću njih odbijaju bube.

  [​IMG]  Novo istraživanje pomaže u razjašnjavanju situacije. Kako javlja Nacionalna geografija, čini se da su pruge na zebrama povezane sa temperaturom - zebre koje žive u toplijim krajevima imaju više pruga od onih iz hladnijih predela.

  Istraživači su želeli da otkriju zašto je to tako. Sproveli su istraživanje na 16 različitih vrsta zebri i obratili pažnju na 29 karakteristika njihovog staništa, od sastava tla do učestalosti raznih bolesti.

  Tražeći vezu između tih karakteristika i različitih pruga na zebrama, otkrili su da je njihov raspored najviše povezan sa temperaturom. Veza je bila toliko jaka da su naučnici pomoću meteoroloških izveštaja mogli da predvide kako će izgledati zebre na određenim staništima.

  Objašnjenje ove veze moglo bi da se krije u prostoj stvari - bela boja odbija sunčeve zrake i toplotu, a kako zebre zbog varenja češće od drugih životinja jedu pod jakim suncem, rashlađivanje je važna stavka.

  Pruge takođe mogu da posredno spreče bolesti koje prenose bube, jer one vole toplo, ali ne i predmete sa prugama. Detalji ostaju nejasni, ali istraživanje je rasvetlilo neke stvari.

  ’’Ono šta je važno u ovom istraživanju je to da je do sada postojala jedna hipoteza , a mi smo se potrudili da damo nove ideje koje će se sukobiti jedne sa drugima.’’

  Jedna stvar koja je jasna je ta da pruge na zebrama nisu povezane sa kamuflažom i lokalnom populacijom lavova.
   

Preporučite stranicu