Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Koja Crkva spasava?

Diskusija u 'Religija' započeta od Marko1932, 10.08.2017.

 1. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  Brate Tomo, svidja mi se mnogo tvoj komentar. Odlicno si naglasio put borbe, samodricanja i zrtve koji vodi u vecni zivot.
  Ja bih tome dodao jos najvazniji elemenat.
  Tacno je da na putu spasenja nailazimo i nailazicemo na nevolje i prepreka, ali jako je vazno da znamo da nismo sami na tom put, Bog je sa nama. Hristos nas vodi, ako sledimo put koji je On trasuirao. Sveti Duh nam neprestano pomaze, ako slusamo Njegov glas i sledimo Njegova uputstva. Bez ovoga, sav nas trud zavrsio bi padom i neuspehom...


  Sve najbolje
   
  Poslednja izmena: 30.03.2018
 2. TomaD

  TomaD

  Postova:
  193
  Zahvala:
  121
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Bog pomogao!

  Za današnji dan, Vladika Nikolaj je zapisao a Crkva čita:


  Ja sam hleb Života (Jov. 6, 48)

  Tako reče Gospod Isus gladnome rodu ljudskom. I reč se ta obistini kroz vekove na bezbrojnim sledbenicima Hristovim, koji Gospoda primiše kao hranu duše svoje.
  Neki očajni mladić, koji stajaše blizu samoubistva, ispovedi se jednom duhovniku. Sasluša ga duhovnik pažljivo pa mu reče: "Sine moj, sam si kriv nevolji svojoj. Duša je tvoja izgladnela do smrti. Ti si celoga života učio samo kako da hraniš telo, no nisi nikad ni pomislio da i duša potrebuje svoju hranu, i to veću i češću nego što telu treba. Duša je tvoja na umoru od gladi. Jedi i pij Hrista, sine moj. Samo to može povratiti dušu tvoju od smrti. Svaki dan i neprestano jedi i pij Hrista; On je životvorni hleb duša naših."
  Posluša mladić starca i povrati se u život.
  Hranimo, braćo, dušu svoju Hristom, da bi duša naša bila živa i zdrava. Hranimo neprestano
  um naš mislima Hristovim, da bi um naš bio prosvećen i vedar. Hranimo neprestano srce naše ljubavlju Hristovom, da bi srce naše bilo sito i radosno. Hranimo neprestano volju našu zapovestima Hristovim i primerom Hristovim, da bi volja naša svakominutno činila dobra dela. Neka Hristove misli budu naše misli; i Hristova ljubav naša ljubav; i Hristova dobra volja naša dobra volja. Neprestano hranimo duše naše Hristom Gospodom; neprestano dušom jedimo Njega i pijmo Njega. Nema hranljivijeg hleba od Njega, nema slađeg pića od Njega. U pričešću On se sav daje nama, telom i krvlju. No pričešće je opomena, da duše naše treba neprekidno da hranimo Njime. Neprekidno Njega da jedemo i pijemo, kao što neprestano dišemo.
  O blagi i slatki Gospode naš, pokreni duše naše, da se neprestano Tobom hrane i žive budu. Ti si naš hleb života. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

  brat Toma
   
  antonijadz i Marko1932 se ovo sviđa.
 3. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  Brate Tomo, ja bih na tvoj komentar samo dodao: AMIN!
   
  Poslednja izmena: 15.03.2018
  antonijadz i TomaD se ovo sviđa.
 4. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  "JA SAM ALFA I OMEGA, POCETAK I SVRSETAK, i Ja cu zednome dati iz izvora vode zive zabadava. Koji pobedi dobice sve,I BICU MU BOG, I ON CE BITI MOJ SIN." Otkrivenje 21,6.7...

  "EVO CU DOCI SKORO, blago onome ko drzi reci prorostva knjige ove." Otkr. 22,7.

  "EVO CU DOCI SKORO, i plata moja sa mnom da dam svakome po delima njegovim.
  JA SAM AFA I OMEGA, POCETAK I SVRSETAK, PRVI I POSLEDNJI." Otkr. 22,12.13.

  Biblija jasno tvrdi:
  Da je Gospod Isus Hristos, ALFA I OMEGA, potvrdjuje i to sto CE samo ON KAO BOG PONOVO DOCE I DA CE ON BITI BOG pobednicima.

  Da se to odnosi na Hrista dokazije Njegova izjava :EVO CU DOCI SKORO.
  I Onaj koji ce skoro doci ponovo izjavljua: JA SAM ALFA I OMEGA....
  To je jasno kao beli dan.
   
  Poslednja izmena: 18.03.2018
  antonijadz se ovo sviđa.
 5. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  Ovce u drugim torovima
  “I druge ovce imam,” izjavio je Hristos, “koje nisu iz ovoga tora, i one mi valja dovesti; i cuce glas moj, i bice jedno stado i jedan pastir.” (Jovan 10.16) Zar ovo nije iznenadjujuce, kad Hristos tvrdi da On vec ima svoje ovce koje se jos nalaze u drugim torovima. Ako su u drugim torovima, kako onda i one mogu biti Njegove? Mozda neke od ovih ovaca do kraja nece fizicki pripadati jednom stadu, ali, ipak, Hristos ih naziva svojim. Ovce u Hristovoj izjavi su vernici, a torovi su verske zajednice u kojima se nalaze pojedini vernici. U prvom planu, Hristos je imao u vidu neznabosce koji su isto tako njegov narod kao sto su i Jevreji.

  Neki prevodioci Biblije, medju kojima je bio i Jeronim (345-420), umesto Hristove reci “Bice jedno stado”, stavili su, bice jedan tor. Za rec “tor’ u grckom upotrebljena je rec “aule’, dok za rec stado upotrebljena je rec “poimene”. Jeronim je u cetvrtom veku umesto stado, stavio, tor. Time je zeleo da kaze da svi koji pripadaju Hristovom stadu, moraju biti u istom toru - Crkvi, a za Jeronima ta Crkva je jedino Katolicka. Taj promenjeni prevod ovako glasi: “Imam i druge ovce koje nisu iz ovoga tora; i njih mi valja dovesti, i cuce glas moj i bice jedan tor (ovcinjak) i jedan Pastir.” ( Jovan 10,16; prevod, King James Version)

  Tako i danas u nekim prevodima mozete naci ovaj izmenjeni prevod. Medjutim, nijedan manuskript Novoga zaveta na grckom jeziku to ne potvr|uje. Ni Hristos to ne tvrdi, On jasno kaze da poseduje ovce koje su jos u drugim torovima, i On nastoji da ih privede k Sebi. On ne ujedinjuje torove (ovcinjake) nego okuplja svoje stado, a te ovce jos uvek su rasejane po drugim torovima.
  Jos su stari proroci prorekli za Hrista de ce biti videlo narodima, a ne jednoj grupi ljudi. “I ucinicu te da budes videlo narodima.” (Isaija 42,16) “Nego te ucinih videlom narodima... do krajeva Zemlje.” (Isaija 49,6) Ova prorocanstva Hristos je primenio na sebe: “Ja sam videlo svetu; ko ide za mnom nece hoditi po tami, nego ce imati Videlo zivota.” (Jovan 8,12)

  Hristos u svoje stado nije ubrojao samo Jevreje, kao sto su to oni zamisljali, On je videlo svetu, a u to su ukljuceni svi stanovnici Zemlje. Ne samo da je Isus uputio poziv milosti celome svetu, On je naglasio da ce neki od njih biti spaseni, dok neki koji su za sebe mislili da su spaseni, bice izgubljeni. “I to vam kazem da ce mnogi od istoka i zapada doci i sesce za trpezu s Avramom, i Isakom i Jakovom u carstvu nebeskome; a sinovi carstva izgnace se u tamu najkrajnju; onde ce biti plac i skrgut zuba.” (Matej, 8,11.12)
   
 6. antonijadz

  antonijadz Uploader

  Postova:
  2.071
  Zahvala:
  3.517
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Hrvatska
  Ovo što sam pročitala , jednostavno je dobro , malo je rjći dobro .
  Samo što nisam znala za ovaj podatak : Hristovom stadu, moraju biti u istom toru - Crkvi, a za Jeronima ta Crkva je jedino Katolicka.
  Opet ovi moji uprskali, a dali je to baš tako???????????????
   
 7. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA

  Antonijadz, uvek ti das zanimljiv komentar.
  Nemora biti da su uprskali. Isto tako ce reci mnogi veroucutelji i vjernici.
  Mislkim da vecina vjernika upravo tako vjeruje da je spasenje samo u njgovoj crkvi.
  A kad anliziramo Hristov rada i rad ucecika sa prvim vernicima, imamo potpuno drugi pogled na vernike koji pripadaju Hristovom stadu. Videli smo da Isus hvali veruj zene Hananejke, rimskog kapetan i mnogih drugi.

  Vekovima su straozavetni proroci proricali o Hristovom rodjenju. A kada su se ta prorocanstva ispunila, celo jevrejsko svestenstvo, koje je godinama u Hramu i sinagogama propovedalo i ponavljalo ova prorocanstva, SPAVALI SU. Pojma nisu imali sta se desava.
  Ko je doneo vest o Hristovom rodjenu Jerusalimu? Stranci. Tri mudraca koji su ziveli u mnogobostvu. Pa cak i onda kada su im mudraci preneli tu vest, nijedn svestenik nije im se pridruzio na putu od Jerusalim do Betlehema.
  Zato moj zakljucak iz svega ovoga je: Mnogi koji pripadaju crkvama, nece biti spaseni, a neki koji im i ne pripadaju moigu biti speseni. Oni mozda samo malo znaju i ako to sprovode u zivot bice nagradjeni.
   
  antonijadz se ovo sviđa.
 8. TomaD

  TomaD

  Postova:
  193
  Zahvala:
  121
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Bog pomogao!

  "Ako je Crkva u opasnosti, budi siguran da će Sam Bog sići da je spase! Nisi ti potreban Crkvi nego je ona potrebna tebi, da bi spasao dušu! Crkvu nisu gradili ljudi, kao da je ona potrebna Bogu, nego ju je gradio Sam Bog, budući da je ona potrebna ljudima!"

  Starac Pajsije Svetogorac
   
 9. Marko1932

  Marko1932

  Postova:
  1.441
  Zahvala:
  287
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  USA
  Postovanje TomaD

  Tvoj komentar je zaista dobar.

  Prvo, Crkva je uvek u opasnosti. Mnogi njeni vernici su zavrsili na lomaci, u zatvoru, u progonstvima i slicno.
  Slazem se sa tobom da Bog vodi brigu o svojoj Crkvi i da ce ona na kraju i pobediti, a sve dotle nalazi se u borbi.

  Da li zbilja mislis da ce Bog SICI da odbrani Crkvu? On ne treba da dolazi niti da silazi,On je tu, uvek i svugde prisutan. Je li tako?

  Slazem se da je Bog graditelj Crkve i da je ona Njegova ustanova, a nije ljudska.
  U pravu si Crkva nije potrebna Bogu, nego je potreban nama ljudima i zato smatram da je dobro da svaki verni hriscanin i pripada Crkvi, jer mu Ona pomaze u borbi sa gregom i protivnicima.

  Isto tako verujem da ima i pojedinaca koji nisu imali priliku da se prikljuce Crkvu, zive izolovano, ako zive po svetlosti koju imaju, oni pripadaju Hristovoj Crkvi, i mogu biti pre spaseni nego mudraci i fariseji koji su u crkvi, ali Crkva nije u njima.

  Vidis da se ja potpiuno slazrm sa tobom.
  Pa ipak, Crkva nas ne spasava, jer to nije njena uloga. Hristos nas spasava. On je platio cenu naseg otkupljenja. Sveti Duh nas savetuje, upucuje i pomaze nam da istrajemo na putu spasenja.
  Prema tome Bog spasava, a ne Crkva. Crkva nam samo pomaze da udruzeni vrenici pomazu jedni drugima i ona poucava vernika, hrani ih duhovnom hranom i pomaze im da istraju u borbi zivota.
   
 10. TomaD

  TomaD

  Postova:
  193
  Zahvala:
  121
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Pomaže Gospod Bog!

  Zanimljivo mi je šta su kroz istoriju pisali ljudi Crkve.
  Evo na primer ovo što se u Crkvi čita danas:

  Sveti Kesarije je bio brat svetog Grigorija Bogoslova. Upokojio se 369. godine.
  Sveti Kesarije bio je i bogoslovski pisac. Između ostaloga on se starao odgovoriti na pitanje: "Koliko su vremena proveli Adam i Eva u Raju pre izgnanja?"
  Neki su opredeljivali to vreme na šest sati, drugi na dvadeset četiri sata, treći na tri dana. Sveti Kesarije je bio mišljenja da je to vreme bilo četrdeset dana. "Zbog toga je", veli, "i Gospod Isus postio četrdeset dana u pustinji, i bio za to vreme kušan od đavola. I dok stari Adam nije mogao odoleti iskušenjima đavolskim u obilju rajskom, Novi Adam odoleo im je viteški u gladnoj i žednoj pustinji."

  brat Toma
   

Preporučite stranicu