Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Kamin za svaki stan

Diskusija u 'Enterijer' započeta od crvendac_011, 22.06.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.204
  Zahvala:
  20.897
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Kamin za svaki stan

  [​IMG][​IMG]

  Kamin kao ognjište, kroz vekove je evoluirao i menjao svoj izgled prilagođavajući se raznim stilovima. Nekada je bio centralni izvor toplote, a danas uglavnom služi kao dopunski izvor toplote. Njegovo prisustvo u enterijeru čini prostor prijatnim, romantičnim i oplemenjuje ga.


  [​IMG][​IMG]

  Kamin je u prostoriji zauzimao centralno mesto, iz razloga-grejanja, i to je uvek bilo mesto okupljanja porodice.


  [​IMG][​IMG]
  [​IMG][​IMG]

  Razvoj materijala i tehnologije u potpunosti je promenio klasičan izgled kamina. Kamini su unapređeni na svim poljima: tehnološki, estetski, funkcionalno… Uz to su postali i ekološki prihvatljiviji. Mogu se savršeno uklopiti u enterijere stilom, bojom, materijalom, oblikom i veličinom.

  [​IMG][​IMG]

  Danas se kamin može staviti u sred prostora, na zid ili može visiti u prostoru… Ima i mobilnih koji se mogu naći u svakom delu prostorije.


  [​IMG][​IMG]
  [​IMG][​IMG]

  Na tržištu postoje razni tipovi kamina: kamin na drva, plin ili električni. Ložišta kamina mogu biti otvorena ili zatvorena. Za koji će te se model odlučiti zavisi od različitih faktora.


  [​IMG][​IMG]

  U uređenju enterijera sve se češće mogu videti i lažni kamini. Oni su svojim izgledom verodostojne kopije pravih kamina, samo bez funkcije. Ukoliko vam dodatno grejanje nije potrebno, a želite ovaj atraktivni i šarmantni detalj u prostoru možete se odlučiti i za lažni kamin!


  [​IMG][​IMG]

  Za izradu lažnog kamina može poslužiti niša u zidu. Gornji deo niše se može zatvoriti gips-kartonskom pločom ili nekim drugim materijalom, a u donjoj zoni se ostavi otvor. Otvor koji bi služio za ogrev u slučaju pravog kamina, u ovom slučaju može biti zgodno mesto za držanje figura, vaza i sličnih detalja.

  [​IMG][​IMG]

  Lažni kamin se može napraviti i na ravnom zidu tako što se dozida ispupčeni deo zida do određene visine u kojem će se naći otvor kamina. Rešenje može biti i horizontalno pa se u sklopu isturenog zida može pojaviti i mesto za odlaganje drva ili sedenje.


  [​IMG][​IMG]

  Košara ili mesto za držanje drva za ogrev može vizuelno pojačati atraktivnost ovakvog kamina u prostoru i napraviti ga što uverljivijim. Na gornjoj ploči kamina se mogu držati svećnjci, cveće ili uramljene slike.  Izvor: Enterijer.rs

   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.204
  Zahvala:
  20.897
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Kamini za svaki dom

  Kamini za svaki dom

  T Portal 02.11.2010 11:42

  [​IMG]

  Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina

  Raznovrsni dizajn kamina pruža mogućnost odabira željenog modela i stila koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog.

  [​IMG]


  Biokamini se lože bioetanolom, a produkti sagorijevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađu ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti ikakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

  Biokamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavača dobit ćete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se izrađuju od obojanog, nehrđajućeg i brušenog nehrđajućeg čelika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drva, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.


  O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najčešće do dvije litre, a vrijeme gorenja tri sata, što je sasvim dovoljno za ugodno večernje druženje. Postoje i veći spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do šest sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.


  Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu, već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije. Budući da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj način u proljeće ili ranu jesen kada klasični kamini najčešće još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugođajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.


  Bioetanol je gorivo koje sagorijevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljični dioksid koji se ne pojavljuje u većoj količini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povećale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim područjima. On je potpuno bezopasan i praktičan za kućnu upotrebu goriva za biokamine.

  Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika - u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelomično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za obitelji s malom djecom.


  Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijećem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru. Iako je klasični kamin nenadmašan u stvaranju ugođaja u prostoru, biokamini stvorit će romantične i tople ugođaje i u vašem domu.


  [​IMG]

  Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu.   
 3. quick990

  quick990

  Postova:
  12
  Zahvala:
  0
  ipak od prirodnog kamena ili sitne cigle daje js bolji efekatm,pozz
   
 4. Spenser

  Spenser

  Postova:
  10
  Zahvala:
  3
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Ruma
  n1112915433_389317_5702312.jpg Moj skromni doprinos temi.
   
 5. savanko

  savanko

  Postova:
  171
  Zahvala:
  16
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  beograd

Preporučite stranicu