Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Kakva je sudbina tržišta lekova?

Diskusija u 'Ekonomija' započeta od PYC, 15.12.2010.

 1. PYC

  PYC Član

  Postova:
  11.514
  Zahvala:
  51
  Lokacija:
  Prijedor, Republika Srpska
  Kakva je sudbina tržišta lekova?

  14. decembar 2010. | 19:42 | Izvor: B92

  Beograd -- Račun "Velefarma", najveće veledrogerije u Srbiji, je blokiran. Ako ova firma bude otišla u stečaj, postavlja se pitanje kako će to uticati na tržište lekova.

  Kakva će sudbina zadesiti “Velefarm, čiji je račun u blokadi od preko milijardu dinara i kakve bi posledice na tržište lekova mogao da ima stečaj ove firme?

  Na ova pitanja niko od nadležnih nema odgovarajući odgovor, jedino su najveći proizvođači lekova primorani da kupuju akcije veledrogerije koja im duguje preko 140 miliona evra.

  Najveći trgovac lekovima na veliko u Srbiji je veledrogerija “Velefarm“. Već šest meseci ova firma ima blokiran račun, jer je u manjku više od milijardu dinara. Zbog toga kasne u otplati lekova “Galenici“ i “Hemofarmu“.

  Ukupan dug “Velefarma“ “Hemofarmu“ iznosio je 87 miliona evra. “Hemofarm“ je jedan deo ovog duga otpisao, kaže generalni direktor ove kompanije Volfram Hajniš.

  “Najveći dužnik nam je i naš najveći distributer 'Velefarm' sa kojim smo potpisali ugovor o restruktuiranju duga koji podrazumeva nekoliko modela smanjenja dugovanja“, kaže on.

  “Počela je i naplata putem zaloga. Prinuđeni smo da na konto duga uzimamo i robu drugih proizvođača i sami prodajemo solventnim kupcima. Pojedine veledrogerije su pred stečajem pa svoja potraživanja kompenzujemo nepokretnostima“, navodi Hajniš.

  Do otpisivanja duga došlo je zbog činjenice da “Hemofarm“ ima 20 posto akcija u “Velefarmu“. Ostali akcionari najveće veledrogerije su država sa 9,7 posto, zatim sa 23 posto firma “Farmacija“ koju čini grupa zaposlenih, sa 22 posto “Investfarm“ čiji je vlasnik generalni direktor “Velefarma“ Dragoljub Vučićević.

  Tu su još i “Invest-Invest“ i “Velefarm – Invest“. One imaju zajedno 10 posto akcija “Velefarma“, a njihovi akcionari su nekoliko zaposlenih i ponovo generalni direktor Dragoljub Vučićević.

  Inače, poput “Hemofarma“, i “Galenika“ je primorana da traži način da naplati dugove i spremna je čak i da kupuje akcije veledrogerije.

  Dok u “Velefarmu“ tvrde da dug prema “Galenici“ servisiraju redovno putem menica, u “Galenici“ saznajemo da im “Velefarm“ duguje čak 57 miliona evra.

  Generalni direktor “Galenike“ Nenad Ognjenović predlaže rešenje za nastalu situaciju.

  “S obzirom da je u 'Velefarmu' država 10 odsto akcionar, 'Hemofarm' oko 20 odsto, mi smo razgovarali o tome da 'Galenika' preuzme 23 odsto akcija, tako bi 'Velefarm' i ne samo 'Velefarm' nego i druge veledrogerije koje nam nude za deo duga svoje vlasništvo, pretvorili u vlasništvo 'Galenike'“, objašnjava on.

  Po ovom scenariju “Velefarm“ bi umesto u stečaj prešao u državno vlasništvo. Tako bi privatni vlasnici “Velefarma“ mogli da zarade iako prodaju prezaduženu firmu čiji je račun u blokadi.

  Generalni direktor “Velefarma“ Dragoljub Vučićević ima objašnjenje.

  “Ako se taj zaključak izvodi na osnovu poslovnih gubitaka iz 2009. godine koji je nastao u najvećoj meri zbog neisplaćenih potraživanja prema sadašnjem stanju poslovnih rezultata za 2009. godinu taj gubitak je saniran delimično iz naplate dugova, delimično iz imovine grupe“, kaže on.

  “A ako je u pitanju povremena ili duža blokada računa onda treba znati da grupa 'Velefarm' ima 7 društava i da pri prometu od 20 milijardi dinara bi bilo pravo čudo da svi računi u svakom danu budu prohodni“, navodi Vučićević.

  Dosadašnja praksa ukazuje na to da država nije uspevala da reši problem poslovanja veledrogerija tako što njima preuzme upravljanje.

  “Srbolek“ i “Vetfarm“ otišli su u stečaj nakon loših privatizacija. Država je preuzela upravljanje nad njima, ali ni danas ove veledrogerije nisu likvidne.
   

Preporučite stranicu