Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Japan dao Keniji 7,7 miliona dolara za kupovinu hrane

Diskusija u 'Svet' započeta od BaneFromDaHood, 25.08.2009.

 1. BaneFromDaHood

  BaneFromDaHood Legend

  Postova:
  5.540
  Zahvala:
  33
  Japan dao Keniji 7,7 miliona dolara za kupovinu hrane
  25.08.2009. 15:29

  Japan je odobrio Keniji 7,7 miliona dolara (587 miliona šilinga) pomoći za kupovinu hrane, odgovarajući na apel kenijskog predsednika koji je manjak hrane u zemlji nazvao nacionalnom katastrofom.

  [​IMG]

  Vlada Kenije je objavila da je, nakon što su izostale sezonske padavine, pod rizikom od ozbiljne gladi do 10 miliona ljudi, kako u seoskim tako i u urbanim sredinama, prenosi Rojters.
  Kenijski ministar finansija Uhuru Kenijata je izjavio da je Japan prva razvijena država koja je odgovorila na apel njegove zemlje.
  "Ta podrška nije mogla da dođe u bolje vreme, s obzirom na to da zemlja doživljava najtežu sušu, pošto je prošla kroz teško vreme krize zbog izbora, visokih cena hrane i globalne finansijske krize", rekao je Kenijata, dodajući da će novac biti upotrebljen za kupovinu kukuruza, osnovne hrane Kenijaca.

  Osim suše, podbačaj roda kukuruza u Keniji je posledica i talasa nasilja posle prošlogodišnjih izbora, kada su borbe dovele do uništavanja useva, izbeglištva dela seoskog stanovništva i izostanka setve u pojedinim oblastima.
  Prema rečima kenijskog ministra poljoprivrede Vilijama Rutoa, u tekućoj sezoni rod kukuruza u zemlji opašće na svega 20,4 miliona vreća (od po 90 kg), dok je u normalnim uslovima rod ove žitarice oko 28 miliona vreća.
  Ruto predviđa da će sve do kraja 2009. cene hrane na kenijskom tržištu ostati visoke.
  Stopa inflacije u Keniji je u julu bila neizmenjena u odnosu na jun i iznosila je 17,8 odsto, najviše zbog skupe hrane.

  Izvor: Blic
   

Preporučite stranicu