Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Ishrana kod bolesti štitnjače

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od crvendac_011, 05.03.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.036
  Zahvala:
  18.506
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ishrana kod bolesti štitnjače

  Macromedia-plus 04.03.2010 17:36

  [​IMG]

  Današnji život "u šestoj brzini", prepun stresa, pogrešaka u prehrani i zanemarivanja signala organizma idealan je za razvoj oboljenja štitnjače

  Bilo kao hipo- ili hiper-tireoza, hormonalni disbalans obično počinje postepeno, na vrijeme nagoviještajući nastup manifestne bolesti, često pružajući priliku ranim intervencijama koje mogu bolest u ranoj fazi zauzdati u većem opsegu nego u trenutku razvijene kliničke slike. Ovisno o količini i vrsti cirkulirajućih hormona štitnjače te o njihovim perifernim učincima odnosno manifestaciji u vidu simptoma, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu i hiperitreozu.

  Štitnjača (glandula thyroidea) neparna je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, leptirastog oblika, smještena na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače jest proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4).. Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma: povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline (termogeneza), povećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju metabolizam lipida (time potiču razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmu), potiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova. Potiču procese okoštavanja, rast kosti u dužinu te lučenje hormona rasta. Sudjeluju u razvoju središnjeg živčanog sustava. Osiguravaju budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja. Važnu ulogu imaju i u reprodukciji i održavanju normalne trudnoće.

  Podmukla hipotireoza
  Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače, uzrokovano različitim mehanizmima. Najčešći uzrok hipotireoze jest kronična, autoimuna upala štitnjače - tzv. Hashimotov tiroiditis, pri čemu postepeno dolazi do propadanja tkiva štitnjače i poljedičnog gubitka njezine endokrine funkcije. Hipotireoza može biti i uzrokovana nekim vidom liječenja – zračenjem vrata, operativnim odstranjenjem tkiva štitnjače, primjenom radioaktivnog joda, uzimanjem određenih skupina lijekova, nedostatkom joda u prehrani, a može biti i posljedica poremećenog rada hipofize i hipotalamusa. Ukoliko uzrok disfunkcije leži u samoj štitnjači, nazivamo je primarnom hipotireozom (u 95% slučajeva), ukoliko je "greška" u hipofizi nazivamo je sekundarnom hipotireozom, a ukoliko je glavni krivac hipotalamus, govorimo o tercijarnoj hipotireozi. Hipotireoza može biti i prolazna (u trudnoći, kao reakcija na liječenje hiperotireoze, nakon djelomičnog operativnog odstranjenja, uslijed akutnih upala štitnjače…), a simptomi prolaze kroz nekoliko tjedana.

  Simptomi hipotireoze proizlaze iz usporenih metaboličkih procesa, smanjene potrošnje kisika, poremećenog metabolizma određenih vitamina, lipida i proteina, a s obzirom da u pravilu nastaju postepeno, često prolaze nezapaženi u ranim fazama bolesti.

  Glavni simptomi su:
  - kroničan umor, malaksalost
  - bolovi u mišićima I zglobovima
  - usporenost, pospanost, otežana koncentracija
  - snižena tjelesna temperature, nepodnošenje hladnoće
  - bezvoljnost, napetost, razdražljivost, promjene raspoloženja
  - opstipacija
  - porast tjelesne težine
  - povišene razine kolesterola, LDL i triglicerida u krvi
  - usporen rad srca, smanjeni minutni volume srca / oslabljena srčana funkcija
  - anemija
  - edemi (oticanje nogu, ruku, lica, jezika, kapaka)
  - smanjeno znojenje
  - suha, ispucala kosa koja pojačano opada
  - suha koža koja se ljuska, sklona crvenilu, svrbežu, aknama i upalama
  - krhki, ispucali nokti
  - promuklost (uslijed otoka glasnica), česte grlobolje
  - nagluhost
  - zamagljen vid
  - poremećaj menstruacijskog ciklusa
  - sterilitet
  - pojava gušavosti
  - miksedemska koma - najteži stupanj bolesti s gubitkom svijesti i hipotermijom
  - usporen / smanjen rast u djece, blaža mentalna retardacija

  Kako bolest ne bi napredovala, odnosno simptomi se sve više pogoršavali, potrebno je što prije započeti liječenje. Hipotireoza se liječi nadomjesnim hormonima štitnjače, najčešće sintetskim tiroksinom (T4). Liječenje se uvodi polako - doze se postupno prilagođavaju do djelotvornih, a liječenje je u pravilu doživotno.

  Hrana koja pomaže

  S obzirom da je - naročito u nerazvijenim zemljama i endemskim područjima - glavni uzrok hipotireoze nedostatak joda u prehrani, neophodno ga je dodavati svakodnevnoj prehrani, primjerice kroz jodiranu sol ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjaka i morskih plodova.

  No ,osim općepoznatog joda, postoji niz nutrijenata čijim se redovitim unosom može u određenoj mjeri utjecati na rad štitnjače. Važan je svakodnevni unos vitamina C, E, B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), cinka, selena i aminokiseline tirozina kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke.


  Namirnice koje bi trebalo uključiti u redoviti plan prehrane su:
  - riba (posebice tuna i losos bogati selenom), školjke i morski plodovi
  - meso
  - mahunarke
  - cjelovite žitarice, smeđa riža (bogata selenom)
  - orašasti plodovi
  - sjemenke, posebice suncokretove
  - voće i povrće : citrusno voće, marelice, avokado, banane, jagode, šljive, paprika, mrkva, šparoge, špinat
  - mliječni proizvodi, posebice s dodatkom probiotskih kultura
  - zeleni čaj
  - kokosovo, maslinovo i riblje ulje

  S obzirom da hipotireozu karakterizira usporen metabolizam, usporena probava, povišene razine masnoća u krvi i dobitak na tjelesnoj težini, prijeko je potrebno optimizirati svakodnevnu prehranu. Uz obilnu hidraciju i pojačanu tjelesnu aktivnost, potrebno je organizmu osigurati dovoljan unos prehrambenih vlakana (najmanje 30 grama dnevno) koja će pojačati osjećaj sitosti, potaknuti crijevnu peristaltiku i smanjiti apsorpciju suvišnih masnoća.

  Osim stimulansa u obliku kofeinskih napitaka, preporučljivo je izbjegavati i određene namirnice čiji sastojci mogu ometati apsorpciju joda i time pogoršati hipotireozu. Na "crnoj listi" nalaze se:
  - kupus
  - kelj
  - brokula
  - rotkvice
  - senf
  - soja i proizvodi od soje
  - breskve
  - lanene sjemenke
  - kikiriki
  - batat


  Neugodna hipertireoza
  Drugo najčešće oboljenje štitnjače - hipertireoza, stanje je suprotno hipotireozi: uslijed autoimunih zbivanja, upala (subakutni i kronični tiroiditis) ili tumora (toksični adenom), dolazi do prekomjernog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Najčešće se javlja u žena (5 puta češće nego u muškaraca) u dobi od 20-40 godina, a glavni uzrok (u 70-80% slučajeva) jest Basedow-Gravesova bolest odnosno difuzna toksična guša. Često potaknuto stresom, trudnoćom, zračenjem vrata ili težom infekcijom, dolazi do stvaranja protutijela specifičnih za vlastite tireocite (stanice štitnjače), koja djeluju poput TSH - stimulirajući štitnjaču na pojačano stvaranje i lučenje T3 i T4. Hipertireoza može nastati i uslijed povećanog unosa joda te kao posljedica dugotrajnog, prekomjernog uzimanja sintetskih hormona štitnjače (u sklopu liječenja hipotireoze).

  Glavni simptomi hipertireoze su:

  - razdražljivost, nemir, nervoza, promjene raspoloženja
  - smanjena sposobnost koncentracije
  - dvoslike, smetnje vida, povlačenje kapaka i izbuljene oči
  - tremor (drhtanje ruku, osjećaj "treperenja" tijela)
  - povišen krvni tlak, tahikardija (ubrzan rad srca)
  - pojačano znojenje, nepodnošenje topline
  - opadanje kose
  - učestale stolice
  - gubitak tjelesne težine
  - poremećaj menstrualnog ciklusa
  - malaksalost
  - nesanica
  - guša (povećana štitnjača), osjećaj "knedle" u grlu, pritisak u vratu

  Liječenju hipertireoze pristupa se - ovisno o uzroku - na nekoliko načina: lijekovima (tireostatici propiltiouracil i tiomidazol koji sprečavaju proizvodnju vlastitih hormona štitnjače), radioaktivnim jodom i operativnim zahvatom.

  S obzirom na stanje ubrzanog metabolizma, odnosno katabolizam, dolazi do propadanja jednog dijela mišićne i koštane mase pa se preporuča povećan unos aminokiselina, proteina i kalcija (1200 mg dnevno).


  Pozitivan učinak na hiperprodukciju hormona štitnjače pokazale su i određene namirnice i hranjive tvari, pa se preporuča njihov redovit unos:
  - grah
  - cvjetača
  - soja i sojini proizvodi
  - tamnozeleno lisnato povrće
  - kurkumin
  - srčanik (biljka iz porodice mente)
  - omega-3 masne kiseline
  - vitamin C.
   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.036
  Zahvala:
  18.506
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Dr. Broda Barnes: test zdravlja štitnjače

  Dr. Broda Barnes: test zdravlja štitnjače

  [​IMG]

  Dr. Broda Barnes, liječnik koji je bio daleko ispred svog vremena, još prije 50 godina otkrio, da je temperatura našeg tijela dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebice, temperatura tijela odmah nakon buđenja.

  Napisao je knjigu o aktivnosti štitnjače, sa opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa. Također je razradio i jednostavni kućni test, koji možete primijeniti da bi provjerili stanje Vaše štitnjače.

  Barnov test
  Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite - budite sigurni da je temperatura na njemu niža nego 35C.
  Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite, da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer 10 minuta. Ovo vrijeme možete iskoristiti da još malo odremate.
  Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao "rana jutarnja bazalna temperatura". Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.
  Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena, koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.

  Rezultati testa
  1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, Vaša štitnjača radi normalno.
  2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače. Simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.
  3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače ili infekciji u tijelu.
  Radi točnosti rezultata preporučuje se da se test radi 3 dana za redom.
  Ako je Vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite konvencionalnom ili alternativnom liječniku da bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

  Što je potrebno za dobar rad štitnjače?
  Za pravilan rad štitnjače bitan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezijvitamin B. i

  Napisali: Svetlana Pasarić i Dragica Cedić.
  Izvor: Alternativa   

Preporučite stranicu