Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Gubitak svesti nije uvek bezazlen

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od Big Moca, 04.10.2009.

 1. Big Moca

  Big Moca Član

  Postova:
  4.301
  Zahvala:
  25
  Lokacija:
  Valjevo
  Gubitak svesti nije uvek bezazlen

  Kratkotrajni gubitak svesti, u medicini poznat kao kriza svesti, većina ljudi ne shvata ozbiljno, pa, čim prođe nekoliko kritičnih minuta, nastavljaju s normalnim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. Međutim, lekari upozoravaju da ovaj problem ne sme da se ignoriše, naročito ako se često javlja.

  [​IMG]

  Dr Branislav Milovanović, šef neurokardiološke laboratorije u Kliničko bolničkom centru „Bežanijska kosa“ u Beogradu, kaže da je za uspostavljanje prave dijagnoze i terapije neophodno obaviti i kardiološke i neurološke preglede kako bi se utvrdilo da li se iza ovih simptoma krije tumor mozga.

  Gubitak svesti, pojašnjava dr Milovanović, može biti potpun ili delimičan, nekad i veoma opasan jer može da se završi padom i ozbiljnom povredom. Uzroci koji dovode do gubljenja svesti veoma su raznoliki. To mogu da budu virusne i bakterijske infekcije, ali i hormonski disbalans do koga, kod mladih osoba, često dolazi usled ubrzanog rasta i razvoja.

  Petina uzročnika je kardiološke prirode, a među njima su najzastupljenije aritmije, nizak krvni pritisak i usporen rad srca.

  Sam gubitak svesti obično traje nekoliko minuta, a kontinuirano se može pojavljivati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Najčešće se javlja u zagušljivim prostorijama, vozilima javnog prevoza, usled velikog stresa izazvanog strašnim prizorom, prilikom naglog ustajanja, a ponekad i bez vidljivog razloga.

  Najvažnije je, ukazuje dr Branislav Milovanović, da se utvrdi pravi uzrok i tip poremećaja, i da se odmah započne lečenje. U suprotnom, pacijent će biti izložen konstantnoj opasnosti od padova i povreda. To u nekim slučajevima može da bude i kobno ako pacijent radi na građevini ili ako izgubi svest tokom vožnje i plivanja. Zato mnogi lekari smatraju da su „zadesna davljenja“ posledica poremećaja u regulaciji krvnog pritiska, koji rezultira gubitkom svesti.

  Gubitak svesti najčešće se događa mladima u pubertetu zbog hormonskog disbalansa, u periodu kada naglo rastu i razvijaju se, i zrelim osobama između 40 i 60 godina, najčešće zbog virusnih infekcija. Ovaj poremećaj češće pogađa žene nego muškarce.
  – Ako izgubite svest, trebalo bi da legnete, podignete noge i da unesete dosta tečnosti. Preporučljivo je i odmaranje u provetrenoj prostoriji – savetuje dr Milovanović.

  Izvor: Stetoskop
   

Preporučite stranicu