Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

GPS navigacije, GPS Mape, uporedivanje i analiza here, tom tom, topmap

Diskusija u 'Android' započeta od vladcepesh, 25.12.2014.

 1. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Komentar postova u temi iGO Mape (#2133 i #2132)

  Ovde sam komentarisao jer se radi, između ostalog, i o poređenju sistema rada provajdera mapa. Ima veze sa iGO navigacijama, ali ima veze i sa svim drugim navigacijama koje koriste TomTom mapu .
  @milichic, potpuno si u pravu za mapu TomTom. Ipak, to smo pre neki dan već pomenuli, tema GPS Mape upoređivanje..., post #131. Pored naselja Stepa Stepanović, potrebno je dodati i brojeve u naselju Mileve Marić Ajnštajn. Lično milsim da bi trebalo još dosta popraviti u mapi TomTom, posebno za Beograd. U temi TomTom (#356) možeš videti da ima dosta muka u pokušaju da se kod njih nešto ispravi. Ako moja prva inicijativa uspe, nadam se da će kasnije ići lakše.
  Postoji još jedna stvar koja je loša u TomTom kompaniji. Njihov zvanični sajt, na osnovu mape u vezi koje bi trebalo pisati i slati primedbe, nije ažuran kao zvanični sajtovi Google Maps i HERE Maps. Ovi drugi su bolji jer su kod njih na sajtu postavljene najnovije, najažurnije mape. TomTom drži neku ko zna od kada. Evo na slici, u prilogu, možeš videti. U njihovoj mapi koju sam skinuo za TomTom GO Mobile je u Novom Sadu ucrtan Most Evrope i dodat deo Bulevara Evrope do autoputa. Na zvaničnom sajtu to ne postoji. I kako da im neko uputi predlog za izmenu, kada njihove nove mape to već imaju. Previše neozbiljno ponašanje. Da ne razmatramo činjenicu da nam nije dozvoljeno da stavljamo primedbe za mapu Srbije !?
  @ppecaxxx , možda si se našalio uvezi "legalizacije", tj. dobijanja licence. Možda si to i ozbiljno napisao. Ja mislim da za ono što mnogi od nas pokušavaju da pomognu u vezi kvalitetnijih mapa, isuviše je mala naknada samo dobiti licencu. Naravno, to mislim samo ako se gleda materijalna strana. Ali, pošto mi na forumu dobijamo sve besplatno, dosta je i to da prihvate opravdane primedbe. Svi ćemo tada imati koristi od boljih mapa. Bez obzira na provajdera.
   

  Dodate datoteke:

  Poslednja izmena: 02.08.2016
 2. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Put od motela "Nais" (Niš) do Tasosa preko Bugarske

  Pošto sam rođaku pomogao da kompletira mape Bugarske, Makedonije i Grčke, za iGO Primo, zainteresovalo me je kako će pojedine navigacije rutirati. Namerava da vozi preko Bugarske jer je čuo da su završene nove deonice autoputa i u Srbiji a i u Bugarskoj. Kao etalon, tj. sigurno najbolje izabranu rutu sam koristio TV emisiju "SAT Patrola do Tasosa, preko Bugarske" snimljenu pre mesec dana. Ako nekoga zanima kako je izgledao put iskusne ekipe, u realnim uslovima, može se pogledati na linku
  SAT Patrola : Do Tasosa preko Bugarske (open)

  Evo kako su se pokazale navigacije koje sam poredio. iGO Primo, HERE WeGo, Google Maps u Off režimu. Najpre slika :

  [​IMG]

  Iako se sa slike sve vidi, kratak komentar. Ispostavilo se ono što sam i pretpostavio. Identičnu putanju, kojom je i SAT Patrola prošla, je najpre dala navigacia Google Maps. Okružio sam oblast ispred Niša i zaključno sa ostrvom Tasos, 179 MB. Sa ovom mapom se može voziti u Offline režimu. Međutim, pošto je u uokvirenoj oblasti i Makedonija, GM kao rutu predlaže put od 605km preko Makedonije, sa trajanjem od 7h34min. Da bih dobio put preko Bugarske, ubacio sam prolaznu tačku, zapadna obilaznica pre Sofije. Dobijena je ruta sa 520Km i 7h32min. Ovo se dobija u Online režimu i ta slika je u prilogu, kao i sa sajtova HERE i GM. Sledeća je bila HERE WeGo. Ona nudi alternative i put kroz Bugarsku 619km traje 8h06min.
  Vidi se da su putanje (GM i HERE) identične onoj koja je snimljena za TV reportažu. Pored Sofije, novi autoput Dupnica-Blaogevgrad, preko prelaza Kulata, Serres, Kavala, Keramoti (ukrcavanje na trajekt), Limenas (iskrcavanje na Tasosu). Dakle, pošto Google Maps ima najažurnije mape, prvo sam nju i probao. I ono što je najbitnije, oblast koja je potrebna za rad u Offline režimu zauzima svega 179 MB. HERE mapa takođe ima sve upisane nove puteve ali ona zahteava kompletne mape : Srbija 267,6 MB, Makedonija (iako mi nije trebala) 178.7 MB, Bugarska 280.7 MB , Grčka 372,4 MB. Ukupno 1099.4 MB. Mnogo,mnogo više nego oblast za Google Maps navigaciju.
  iGO Primo se dobro pokazao. Ali je neophodna priprema. Bez prethodne analize se ne bi znalo koju alternativu izabrati. Koristio sam mape 2016.Q2, 2016.03 i TM 2014.12. iGO sa HERE mapom sam uspeo "naterati" na rutu za koju mislim da je najbolja. Ali tek u izboru "Brza 2", TomTom u izboru "Zelena" nudi identičnu rutu. Jedino iGO sa TM mapom nema ucrtani put iznad planine, pre Kavale, već se spušta do mora.
  Moje mišljenje je da je ipak najoptimalnije i najpouzdanije, za duži put preko nekoliko država, koristiti navigaciju Google Maps. Isti kvalitet pruža i HERE WeGo ali je potreban mnogo veći memorijski prostor za mape. Dakle, Google Maps (ili HERE WeGo), za duži put, a za vožnju po gradovima, zbog boljih adresa, verovatno HERE WeGo ili iGO. Poslednje zapažanje samo pretpostavljam jer nisam probao. Možda je i u gradovima na ostrvu sasvim korektna i Google Maps jer ima sve znamenitosti i lokalne puteve.
  Sve u svemu, navigacija Google Maps u Offline režimu, po mom mišljenju, sve više napreduje. Nije najlepša, ali mi se čini da je najbolja kada se porede samo navigacioni parametri. Njena mapa na telefonu je najažurnija a time i sigurno najbolja.
  Ipak, najmerodavnije i najkorisnije mišljenje mogu dati članovi koji su vozili putem koji opisujem. Ovo je ipak bila samo simulacija.
   

  Dodate datoteke:

 3. ivica122

  ivica122 Član

  Postova:
  357
  Zahvala:
  106
  Pol:
  Muški
  Taj put iznad Kavale preko planina je ustvari autoput. Dakle, ako nemaš nameru da svraćaš u Kavalu, bolja opcija je upravo to. Što se ostatka rute tice, sve je dobro. Govorim o ovoj preko Bugarske. Nebulozno je ići preko Makedonije na Tasos, naročito što je put u zadnjih par godina veoma napredovao kroz Bugarsku. Ima duplo više autoputa a na magistralama više nema ni jedne loše deonice. Jedino gde još uvek ima lošeg puta je nekih desetak km magistrale pre Sereza, a i tu su radovi upravo u toku i mislim da će biti završena do naredne sezone.

  Edit- evo da i ja slikom prikazem, dakle ovo gore obelezeno je pravi autoput odlicnog kvaliteta, a ovo ispod magistrala koja ide kroz Kavalu i stvarno nema potrebe ici dole, osim zbog posete Kavali. Inace, veoma lep grad, vredi ga videti.
  [​IMG]
   
  Poslednja izmena: 14.08.2016
  ogisha73 i navigas se ovo sviđa.
 4. ivica122

  ivica122 Član

  Postova:
  357
  Zahvala:
  106
  Pol:
  Muški
  Ne znam da li ste videli, ali Google mape sada mogu da rade potpuno offline. Da, moglo je i pre, ali mogla je da se skine za offline samo mala oblast i to mi, na primer, nije bilo dovoljno od kuce do mora. Ni priblizno. Sada moze da se skine mapa cega god hocete, jedino sto se skida u delovima, ali to nije problem. Bas sam se obradovao, i naravno, resio da isprobam.

  Google mape stvarno najbrže dobijaju osveženje mapa i to je definitivno jedna od najbitnijih stvari u navigaciji. Ali, juče sam je čačkao i zapanjio se kakvu mi je glupost ptedložila. Odmah na izlasku iz Pirota. Najbolje da pokažem slikom.
  [​IMG]

  A jedino ispravno uključivanje na magistralu je ovako:
  [​IMG]

  Ovo samo pokazuje da aplikacija nije još uvek na nivou pravih navigacija. Pokazuje uključenje kojim kršim saobraćajne propise, a konkretni slučaj je i veoma opasan po život pošto je tu puna linija i tunel! A to je magistrala koja vodi ka Bugarskoj i svi Turci upravo tu prolaze.

  Da, druga slika je takođe iz besplatne navigacije Magic Earth. Besplatna verzija koristi open street maps, koje su sada prilično dobre. U odnosu na proslu godinu, veliki napredak su napravili, i sto se mene tice, dovoljno su dobre za navigaciju. Ono sto je bitno, pregledao sam neke gradove i oblasti u Grckoj i Bugarskoj i zanimljivo da ni Here ni Totom mape koje koristimo u iGo, Sygic i sl. navigacije nemaju adekvatan update. Open street mape (koje su do skoro po meni bile nepotpune i beskorisne za ozbiljnu upotrebu) vec imaju ispravke i tacno pokazuju, za razliku od ostalih pomenutih. Kao sto rekoh, smatram da je tacnost mape jedna od najbitnijih stavki u navigaciji, pa mi je ovo stvarno prijatno iznenadjenje. Navescu i primer, samo da prvo napravim screen shot-ove.
  Evo redom, već skoro godinu dana postoji ovaj deo bulevara u Sofiji (nisam beležio, ali je na svim slikama u centru istih) i gmaps i open street mape imaju upisanu ovu izmenu. Sad sam video da postoji i u Here maps. Dakle, u besplatnim navigacijama je ovo mesto užurirano

  Google maps
  [​IMG]

  Open street maps, Magic Earth navigacija
  [​IMG]

  Here navigacija
  [​IMG]

  A ove što se plaćaju nemaju nov unos.

  Sygic Truck sa najnovijim Navteq mapama
  [​IMG]

  Sygic sa najnovijim Tomtom mapama
  [​IMG]

  I Tomtom navigacija
  [​IMG]

  Pitam se, da li mi koji koristimo "besplatno" navigacije koje se plaćaju imamo stvarno najnovije mape?
   
  Poslednja izmena: 29.08.2016
  navigas i ogisha73 se ovo sviđa.
 5. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  GPS android navigacije na Rodosu
  Pretraživanje i Mod za pešaka


  Iako nisam doputovao kolima, ipak sam iskoristio da malo analiziram navigacije. Prvi test je bila vožnja taksijem uz "pratnju" iGO Primo sa HERE mapom. Navigacija je navodila identično kako je i taksista, inače žena, vozila. Proverio sam sa još par vožnji taksijem sa različitih lokacija u gradu, do hotela. iGO je opravdao renome !

  [​IMG]

  Sledeći test je bila proba navigacija do jednog sela, zove se Koskino. Kao što se vidi, Sygic i Free Magic Earth su ponudile istu puatanju, a iGO i Google Maps različitu, sa izbegavanjem vožnje kroz centar grada.

  [​IMG]

  Međutim, kada sam pokušao da iGO koristim za pronalaženje određenih mesta u gradu, restorani i znamenitosti, nije bilo nikakve pomoći. Tu sam zaključio da je najkorisnija navigacija Free Magic Earth. Ona ima najdetaljniju mapu, sa svim interesantnim tačkama. I ima navođenje u Offline režimu. Google Maps je takođe izuzetno upotrebljiva navigacija u nepoznatom gradu...

  Na sledećoj slici je primer pronalaženja po imenu dva restorana, Blue Lagoon i Yachting Club. Jedino su pomenute restorane imale upisane navigacije Free Magic Earth i Google Maps. U ovom slučaju se besplatna Magic Earth pokazala dosta boljom. Ima skoro sve znamenitosti i intersantne lokacije upisane. S druge strane, za razliku od Google Maps, koja je takođe detaljna i bogatija Street View slikama, Magic Earth rutira i vrši navođenje u Offline režimu. Google Maps u pešačkom modu zashteva Online konekciju. Međutim, i jedna i druga su veoma korisne za snalaženje u gradu, posebno kada se pešači.

  [​IMG]

  Još drastičniji slučaj je kada se traži istorijska znamenitost Akropolis Rodosa. Jedino Magic Earth i Google Maps imaju ucrtanu lokaciju. Pored njih, po imenu ovu lokaciju "prepoznaju" i CoPilot i iGO ali udaljenu čak više od 40km, umesto realna 2km.

  [​IMG]

  Na kraju, u prilogu su slike sa realnog navođenja u pešačkom modu korišćenjem Free Magic Earth. Navigacija je korektno odredila putanju sa proizvoljne lokacije i rerutirala kada sam propustio jedno skretanje, posle slike ME 6, gde je na ME 7 izvršeno rerutiranje.

  @ivica122 je napisao "Pitam se, da li mi koji koristimo "besplatno" navigacije koje se plaćaju imamo stvarno najnovije mape?". Moje mišljenje je da mape u navigacijama koje se plaćaju počinju da gube trku sa sa besplatnim navigacijama za korišćenje u nepoznatim gradovima. Naravno, sigurno i u njima ima grešaka u mapi. Međutim, i Open Street mape i Google mape su toliko bogate detaljima i korisnim informacijama da svetski priznate HERE i TomTom im nisu ni blizu. Posebno što su i OS i GM mape najažurnije. HERE ima ažurne mape, ali samo na sajtu. TomTom, nažalost, od mene dobija još jednu ozbiljnu kritiku. Njegova mapa se na Rodosu pokazala kao mapa sa najmanje detalja a i sa greškama u ucrtanim ulicama. I, ono štoje najbitnije, na sajtu TomTom je neažurna mapa tako da se ne može ni proveriti koliko je loša. Još jednom, nažalost, ne mogu reći "i videti koliko je dobra".

  Kao zaključak : "ozbiljne" navigacije su sigurno i dalje mnogo bolje za navođenje u auto modu. Međutim, za pronalaženje lokacija u nepoznatom gradu i pešačenje, navigacije Magic Earth i Google Maps su mnogo korisnije. Prema tome, iGO navigacija i pomenute dve su idealna kombinacija za putovanja. Naravno, ovo je moje iskustvo za dosadašnjih 8 dana.

  Još jedno iznenađenje. Bar za mene. Rent a Car agencija, gde sam se raspitivao, nudi najjeftiniji automobil (i najmanji) za 39 evra dnevno. Posebno se naplaćuje GPS navigacija i to čak 10 evra za prvi dan i 5 evra za ostale. Malo smo se "ubeđivali" jer se nudi "najbolja PNA navigacija na svetu", TomTom. Pokazao sam grešku u ucrtanoj ulici na samo 50m od agencije. Nije vredelo. Vlasnik kaže da ga je odlično vodila "čak po Tajlandu". Iako se nalazimo na Rodosu...

  Pozdrav svima sa Rodosa !

  EDIT
  Da ne bih izostavio moju omiljenu navigaciju HERE WeGo, samo kraći osvrt. U Online režimu se mogu naći skoro svi objekti koji su interesantni. Kasnije se oni mogu koristiti i za Offline režim jer ih je aplikacija upamtila.

  [​IMG]

  Nažalost, pešački mod nije najbolje odrađen. To pokazuju poslednje 2 male slike. Dok se ide po predloženoj putanji, sve je OK. Čim se skrene, nema rerutiranja i dalje se samo prati trenutna lokacija jer je uključen GPS. Navođenje u modu za pešaka u HERE WeGo je daleko lošije od navođenja u navigacijama Magic Earth, Sygic, CoPilot. Kao što sam pomenuo, Google Maps nema pešački mod u Offline režimu.
   

  Dodate datoteke:

  • ME 2.jpg
   ME 2.jpg
   Veličina datoteke:
   61,6 KB
   Pregleda:
   22
  • ME 3.jpg
   ME 3.jpg
   Veličina datoteke:
   76,2 KB
   Pregleda:
   22
  • ME 4.jpg
   ME 4.jpg
   Veličina datoteke:
   70,7 KB
   Pregleda:
   22
  • ME 5.jpg
   ME 5.jpg
   Veličina datoteke:
   67,7 KB
   Pregleda:
   22
  • ME 6.jpg
   ME 6.jpg
   Veličina datoteke:
   70,8 KB
   Pregleda:
   23
  • ME 7.jpg
   ME 7.jpg
   Veličina datoteke:
   72,8 KB
   Pregleda:
   25
  • ME 8.jpg
   ME 8.jpg
   Veličina datoteke:
   73,4 KB
   Pregleda:
   27
  • ME 9.jpg
   ME 9.jpg
   Veličina datoteke:
   63,2 KB
   Pregleda:
   29
  • ME 10.jpg
   ME 10.jpg
   Veličina datoteke:
   69,7 KB
   Pregleda:
   29
  • ME 1.jpg
   ME 1.jpg
   Veličina datoteke:
   119,8 KB
   Pregleda:
   27
  Poslednja izmena: 31.08.2016
  pizzydmgm, ogisha73 i ivica122 se ovo sviđa.
 6. ivica122

  ivica122 Član

  Postova:
  357
  Zahvala:
  106
  Pol:
  Muški
  Ja ću još jednom sa zadovoljstvom da kažem da su Open street mape veoma napredovale u proteklih godinu dana.

  Navigas, uživaj u odmoru :)
   
  ogisha73 i navigas se ovo sviđa.
 7. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Analiza verzija Sygic Truck 13.5.3 vs 13.6.5
  GPS lociranje u navigaciji Google Maps (Mape)


  U temi "Sygic GPS navigacija" sam pratio zanimljivu diskusiju koju su pokrenuli članovi @swent i @Oky77 u vezi poređenja "najbolje" Sygic Truck verzije 13.5.3 i novijih koje su, navodno, daleko slabije. Želo sam da se lično uverim. Od tih novijih sam izabrao najnoviju verziju, 13.6.5, build 100. Mapa je identična, srb.nt.2015.12 jer ova nova 2016.03 u Srbiji pokazuje neke nepravilnosti. Obe navigacije sam setovao identično, mod za automobil, rutiranje Najkraća. Evo slika iz realne vožnje od Liona (Bulevar Kralja Aleksandra) do kuće u Filmskom gradu, ulica Miloja Zakića. Podesio sam "noćni prikaz" jer se i on pominje u diskusiji. Mislim da se lako prepoznaje, slike verzije 13.5.3 su u neparnim kolonama, prvoj i trećoj. Starija verzija na telefonu Samsung J1, KitKat 4.4.4 a najnovija na Samsung S3, Jelly Bean 4.3.

  [​IMG]

  Mišljenja sam da slike "govore" više od 1000 reči. Zato samo kraći komentar slika. Prve dve slike (u prvoj vertikalnoj polovini) prikazuju rutiranje. Meni se više dopala ponuđena putanja u verziji 13.6.5. Prva dva skretanja su identična. Zatim dolazi zahtev da se skrene levo, prema Južnom bulevaru. Nisam želeo levo, produžio pravo i obe navigacije su predložile da skrenem desno i da vraćanjem desno, pa ponovo desno ipak odem u levi deo ispod puta kojim vozim. Nisam mogao da snimim jer je veoma teško bilo praviti skrinšotove na dva telefona dok se krećem. Dalje su obe navigacije rerutirale identično. Na trećim slikama se primećuje da verzija 13.5.3 za 11km planira 31min a 13.6.5 manje, 24min. Dalje su obe verzije rerutirale identično, u isto vreme se oglašavale. Jedino je ostala razlika u vremenu do cilja, jer se već na petim slikama vidi da 13.5.3 planira dužu rutu jer prikazuje do cilja 1km više od verzije 13.6.5, 9.6km umesto 8.6km. Da ne bih dužio, ta razlika je očigledno zbog planiranog puta, to se vidi i na prve 3 slike u drugoj vertikalnoj polovini. Vidi se i zašto. Verzija 13.5.3 planira da vozim preko Centra Banovog brda, verzija 13.6.5 optimalniji put Pionirskom uz Košutnjak. Kada sam skrenuo u Bulevar Patrijarha Pavla, osme slike, i verzija 13.5.3 je korektno rerutirala i dalje je sve bilo identično...
  U prilogu je fotografija "Kolaps u Teodora Drajzera" koja pokazuje i opravdanost puta koji je izabrala verzija 13.6.5. Ulica Teodora Drajzera je u jutarnjem špicu izuzetno opterećena. Dodatno, današnja kiša je napravila saobraćajni kolaps u čitavom gradu, kako su javljali na radiju.
  Na osnovu svega viđenog, mislim da je verzija 13.6.5 po mom ukusu daleko bolja, takođe i mnogo lepša. Što se mene tiče, zadovoljan sam ovim testiranjem dve verzije Sygic Truck navigacije i ja ostavljam sebi samo 13.6.5, build 100. Naravno, i verzija 13.5.3 je korektno rerutirala i ona bi dovela do cilja. Dakle, u pitanju su ipak nijanse a i lični afiniteti...

  Google Maps. Drugar @ivica122 se požalio na gubljenje GPS signala. Obećao sam da ću proveriti na mojim telefonima. Dva dana sam vozio koristeći GMaps navigaciju i sve je bilo OK. GPS signal se nijednom nije gubio, za pređenih oko 60km, po gradu. Problem je bio da ga telefon Samsung J1 "uhvati". I još informacija pošto sam već pomenuo da telefon Samsung J1 nikako ne može da uhvati GPS signal ukoliko ne pokrenem aplikaciju GPS Test i isključim i uključim GPS modul na telefonu. Čekao sam jednom preko 10min ili skoro 10km i ništa, nikako da fiksira lokaciju. Sinoć su mi u Samsung podršci ažurirali softver, bez promene Android verzije. Sada se telefon normalno ponaša. Detektuje GPS lokaciju vrlo brzo. Ipak, rano je zaključivati...
   

  Dodate datoteke:

  ivica122 se ovo sviđa.
 8. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Google Maps navigacija - Real Time Google Traffic
  Saobraćajni uslovi u realnom vremenu


  Potpuno razumem drugare sa foruma koji smatraju da je dovoljno da ih navigacija dovede do izabrane destinacije. Nije svakome bitno da to bude baš toliko precizno, najbrže ili najkraće. Važno je da navigacija bude i grafički lepa, zgodna za korišćenje i sa dosta dodatnih opcija...
  Ja ipak kod novigacije prevenstveno gledam onu osnovnu namenu, da korisnika dovede do cilja najoptimalnijim načinom, najbrže i, ako je to istovremeno moguće, najkraćim putem. Zato toliko analiziram Google Maps navigaciju. Ona ima najažurnije mape. To je ogromna prednost. Uz uključen internet i Street View, može se i videti kako izgleda put kojim ćemo voziti ili kako izgleda odredišni objekat. Nažalost, adrese su veoma loše postavljene a i nema ih u svakoj ulici. To je, po mom mišljenju, jedina ozbiljna mana. Ali, ovo se može nadomestiti pripremom kod kuće ili izborom objekta kuda želimo da stignemo. Za put do kuće nema problema. Več je ta lokacija u spisku "Vaša mesta".
  Evo dobrog primera kako se, uz uključen internet, može koristiti i opcija o podacima o saobraćajnim uslovima u realnom vremenu : gustina saobraćaja, eventualni zastoj zbog saobraćanjiog udesa ili radovi na putu...

  [​IMG]

  Prve tri male slike u gornjem redu su napravljene u realnoj vožnji, juče, u petak, neposredno pre početka saobraćajnog špica na kraju radnog vremena. Uključio sam internet i sa Novog Beograda krenuo u 15:09 i izabrao napovoljniju rutu. Samo da naglasim : plava boja dela puta označava normalnu gustinu saobraćaja, žuta pojačan saobraćaj, crvena režim "kreni-stani", tamno crvena neplaniran zastoj i poželjno traženje alternativnog puta. Na trećoj maloj slici se vidi da sam čak stigao 1 min pre planiranog trajanja jer je vreme dolaska 15:31. Impresioniran navođenjem GMaps navigacije, na sajtu sam pratio trajanje vožnje u naredna 2 sata. Na poslednjoj slici u prvom redu, u 16:08 se vidi da bi vožnja istom rutom trajala znatno duže, 34 min a već u 16:58 čak 40 min, što potvrđuju i boja dela rute na autoputu, najpre crvena, kasnije tamno crvena. Dakle, u ovim drugim okolnostima, sigurno ne bih izabrao istu rutu...
  Kao potvrdu da se saobraćaj zaista prati u realnom vremenu, poslednja slika pokazuje trajanje vožnje na istoj ruti danas, u subotu, u 18:47. Nema gužve i stiže se za samo 21 minut.
  Istraživao sam na netu i informisao se kako Google Traffic sakuplja informacije.
  Google Traffic (open)

  U članku piše da se prate mobilni telefoni u vozilima na određenim putevima i na osnovu njihovog broja izračunava gustina saobraćaja. Ovo mi je izgledalo dosta složeno da bi se već primenjivalo i u Beogradu. Razmišljo sam da li je moguće ono što piše u članku : kako se to primaju GPS informacije o lokaciji koje Google prikuplja. Nejasno mi je kako se to praktično izvodi ukoliko nije GPS modul u telefonu uključen. Međutim, neki sistem očigledno funkcioniše jer sam se uverio, u par navrata, da je deo puta na koji sam uveče nailazio i koji je online bio označen crvenom bojom, zaista sa izuzetno gustim saobraćajem, sa mnogo vozila i sporim kretanjem...
  Inače, u članku se piše da postoji i tz. Traffic sistem "Tipičan saobraćaj". Kao što se pominje u nekim navigacijama, mapa sadrži podatke o saobraćaju vezane za određeno doba dana kao i za dane u nedelji. Ipak, ovaj jednostavniji način sam isključio analizom u toku ova 2 dana. U prilogu su slike koje mogu to potvrditi. Posebno slika sa oznakom "(2) situacija na sajtu subota 19.14" gde se vidi da je sada predviđeno trajanje vožnje 22 minuta. Sigurno je da mapa ne sadrži podatke koji se razlikuju i za kraće od pola sata, prvo u 18:47 a zatim u 19:14. Jer, kolika bi to baza podataka morala da bude...
  Zaključio bih konstatacijom da je u modernom svetu navigacija GMaps, pored HERE WeGo, za mnoge korisnike daleko najbolja. Nije najlepša, ali sigurno najkorisnija. Naravno, posebno za vožnju u velikim gradovima. I još je besplatna. Što se mene tiče, ja smatram da je daleko ispred svih ako se uzimaju u obzir samo navigacijoni parametri. Mape su najažurnije. Uz Traffic servis tvrdim da je najpouzdaniji vodič za najoptimalniju vožnju u gradu sa puno vozila. Koristi, po mom mišljenju takođe, najbolje rutiranje i rerutiranje. Nažalost, u Srbiji Traffic servis ne funkcioniše ni u HERE WeGo ni u navigaciji Sygic...Ipak, svako će koristiti navigaciju za koju smatra da njemu najviše odgovara.
  Na kraju, juče sam takođe koristio navigaciju Mape u jutarnjem špicu. Slike su u prilogu. Tu je i fotografija ulice Teodora Drajzera koju sam kasnije pratio na sajtu. Lepo se vidi kako se menjao podatak o gustini saobraćaja. 900 metara sam prelazio za više od 5 minuta. Beskrajna kolona vozila (slika 20161014_085414) ...
  Dakle, ovo je još jedna informacija koja će, ubeđen sam, naterati da drugar @ivica122 što pre osposobi svoj telefon i podesi Mape navigaciju, sada poznatu pod tim imenom...I da je, nadam se, što pre isproba u Sofiji...
   

  Dodate datoteke:

 9. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Kolega @pera.simic, potpuno si u pravu. Mislio sam da se podrazumeva da se ne koriste mobilni podaci u rominigu. Ali, slažem se, ipak je potrebno to i naglasiti !
  Ovo bi bio "scenario" kako koristiti navigaciju Mape u inostranstvu sa opcijom Traffic.
  U hotelu, ili tamo gde smo smešteni, u restoranu... ako znamo kuda bi trebalo da odemo, napravimo, koristeći WiFi, rutu na telefonu ili računaru. Ako se koristi računar, zbog većeg komfora, potrebno je poslati rutu u telefon (slika From PC to phone), takođe uz uključen WiFi na telefonu. Kada se ruta primi (i dalje je uključen WiFi), slika "On the phone 1", uključi se GPS, srećom na mom Samsung S3 može i u sobi ili terasi. Tapne se na tu "informaciju" (prethodna slika) i na telefonu se otvori ruta u aplikaciji Mape, slika "On the phone 2". Sada isključimo WiFi, slika "WiFi Off", odemo do automobila i krenemo da "vozimo", kao što se vidi (skrinšotovi) da sam počeo da "vozim", doduše na terasi. Naravno, sve vreme se mora zadržati uključena aplikacija Mape...
  Poenta je u tome da se iskoristi Traffic servis i da se izabere najoptimalnija ruta u tom trenutku. Aplikacija Mape će dalje navoditi po ruti koja je izabrana. Jedino neće više biti novih informacija o saobraćaju. Ovo sam pre 2-3 sata isprobao na istoj ovoj ruti. Dakle, ukoliko se nalazimo u inostranstvu i imamo WiFi signal na raspolaganju, prednost navigacije Mape se može iskoristiti. Još jednom moram da napomenem, isključen prenos podataka ne menja već određenu (izabranu) rutu u navigaciji. MIslim da je ovo sasvim dovoljno. Jer, sa svim drugim navigacijama se određuje ruta isključivo po algoritmu koji je zadužen za rutiranje u konkretnoj navigaciji. To često, možemo se lako uveriti, neće biti optimalna ruta...
   

  Dodate datoteke:

  BlackNeo, goci027 i pera.simic se ovo sviđa.
 10. navigas

  navigas

  Postova:
  576
  Zahvala:
  2.590
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Real Time Traffic u navigacijama

  Kolege, mislim da je vaša analiza mogućnosti nekontrolisanog korišćenja podataka u pojedinim aplikacijama izuzetno korisna. Iz prostog razloga što sam ja, nakon desetak dana intenzivnog testiranja, i pre i popodne, zaključio da je prava GRADSKA navigacija samo ona koja koristi podatke o saobraćaju u realnom vremenu. Naravno, ako je takva kod nas moguća. Naglašavam, zaključak se samo odnosi na gradsku vožnju. U proteklom periodu sam vozio ujutru do posla (13 km u jednom smeru) i morao voziti do uvek istog mesta popodne, takođe oko 13 km u jednom smeru. Evo rezultata za popodnevnu vožnju, u povratku. Najpre poređenje različitih navigacija koje nemaju Traffic servis. Datum je 11.10.2016.

  [​IMG]

  Kao što se vidi, navigacije bez interneta, a sve osim Google Mapa i nemaju tu mogućnost u Srbiji, daju otprilike slične putanje. Naravno, te putanje su uvek iste jer su svi parametri identični. Nema razlike koje bi bile vezane za doba dana ili dan u nedelji. To je sasvim logično.

  Na sledećoj slici je veoma zanimljiv rezultat kako se ponašala Google Maps navigacija sa korišćenjem podataka o saobraćaju, dakle u Online režimu. Zavisno od saobraćajne gužve, ponuđene putanje su skoro uvek bile različite. Na prvoj maloj slici u gornjem redu je navigacija GM u offline režimu. Očekivano, uvek je ista putanja. Datum 11.10.2016. Druga slika je napravljena 15.10.2016 oko 14h i zato još nema gužve na autoputu koji je, u vreme špica, u režimu kretanja kreni-stani. Treća slika je neposredno pre špica, snimljena 14.10.2016 u 15:09.

  [​IMG]

  U donjem redu je današnja situacija, četvrtak 20.10.2016, 18:03. Na fotografiji se vidi da su trake iz smera grada skoro bez vozila. Suprotne trake, smer ka gradu, su potpuno zauzete automobilima. Zato ne čudi boja na poslednjoj slici, na delu autoputa, a to je crvena i tamno crvena. Predviđeno vreme je 32 min, čak 6 min sporije kretanje od ponuđenje leve rute.
  U petak, 14.10.2016., po povratku sam proveravao kako se menja gustina saobraćaja u realnom vremenu. To slike u prilogu. U vreme skoro zagušenog saobraćaja, u 17:06 je boja tamno crvena. Vozila jedva mile. To je slika u prilogu "Screenshot_2016-10-14-17-18-16". Predviđeno vreme vožnje čak 36 min. Krajnja leva ruta je 8 min brža, susedna 7 min. Dakle, ako bi se vozač prevario i krenuo autoputem upao bi u totalni kolaps. Eto, to je poenta ovog mog istraživanja. Znači, u gradskoj vožnji samo je potpuno upotrebljiva navigacija sa praćenjem saobraćaja. Kod nas je to, za sada, samo Google Maps. U svetu su sa tim servisom skoro sve ostale. Prema tome, po tom parametru u Srbiji nemamo nikakav izbor...Što se mene tiče, ponoviću, posle ovih zapažanja po gradu koristim samo Google Maps navigaciju i pored svih ograničenja i nedostataka, u prvom redu očajnih kućnih brojeva. Ali, za vožnju ka određenoj upamćenoj lokaciji, posebno za povratak kući, ova navigacija je daleko ispred ostalih. Pod uslovom da se koristi internet. I tu dolazimo do ključnog problema. Tačno je da ćemo u inostranstvu moći da izaberemo najoptimalniju rutu u startu, ali neće biti rerutiranja zbog promene saobraćaja, ukoliko ne želimo ogromne troškove rominga.
  Na kraju, pratio sam diskusiju koja se tiče pitanja da li neke aplikacije (navigacije) nekontrolisano troše prenos podataka u romingu. Moje iskustvo sa Rodosa kaže da nije bilo potrošnje iako sam svake večeri koristio po neku navigaciju. Nije od značaja što je bilo i režima pešaka...U tom pogledu bih bio u grupi kolega @aconik i @ivica122...Očigledno nismo svi imali iste probleme sa romingom i troškovima...
  Ipak, to što moji telefoni nisu imali dodatnu potrošnju, ne znači da neko od kolega iz "druge grupe" ima pogrešan stav. Jer, nije bez razloga tekst, kao i ponuđenja aplikacija NetGuard koju sam malo proučavao ali nisam instalirao. Sigurno da su mnogi u svetu imali ista loša iskustva kao što tvrde kolege @pera.simic i @nislija30.
  Ja ću verovatno probati NetGuard aplikaciju za blokiranje prenosa podataka. Ako još neko želi da testira, evo linka sa opisom :
  Mobilni internet i NetGuard (open)

   

  Dodate datoteke:

  BlackNeo i ivica122 se ovo sviđa.

Preporučite stranicu